Dagvaarding 'Fuck de koning'-roeper ingetrokken

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam bekijkt opnieuw of activist Abulkasim Al-Jaberi voor de strafrechter moet verschijnen voor majesteitsschennis. De dagvaarding wordt ingetrokken, meldt de NOS. Volgens het OM is er meer tijd nodig om tot een besluit te komen.

Het OM maakte woensdag bekend dat anti-Zwarte Piet-activist Al-Jaberi op 27 mei voor de politierechter moet verschijnen. Tijdens een betoging in Amsterdam op 16 november 2014 riep hij 'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis!'. Omdat hij een opgelegde boete van 500 euro niet had betaald, besloot het OM hem te dagvaarden.

Het OM wil de zaak nu opnieuw bekijken en nog meer getuigen horen. Ook wil het OM meer tijd om alle verzoeken en bezwaren van de advocaat van Al-Jaberi, Willem Jebbink, te bestuderen. Volgens Jebbink wilde zijn cliënt niemand beledigen.

Kritiek
Er is veel kritiek op het vervolgingsbesluit. Twitteraars roerden zich massaal met de hashtag #fuckdekoning en het Paleis op de Dam in Amsterdam werd met de tekst 'Fuck de koning' beklad. Volgens NRC Handelsbald is er binnen justitie ook weinig begrip voor de vervolging. Veel aanklagers achten de kans klein dat de verdachte wegens majesteitsschennis wordt veroordeeld.