FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 mei 2015

Geen Barcelonatest voor Verstappen

Toro Rosso-coureur Max Verstappen zal volgende week niet deel gaan nemen aan een tweedaagse Formule 1-test in Barcelona. De 17-jarige Nederlander zal eind juni in Oostenrijk wel in actie gaan komen tijdens een test, zo heeft hij aan GPUpdate laten weten.

Toro Rosso zal in Barcelona gaan rijden met GP2-rijder en Red Bull-opleidingscoureur Pierre Gasly. Al bekend was dat de Fransman een dag voor zijn rekening zal gaan nemen. De tweede dag is toegewezen aan Verstappens teamgenoot Carlos Sainz jr. Wie Verstappen in Oostenrijk gezelschap houdt is nog niet bekend.

Feyenoord en Vitesse zien af van kort geding

Een mogelijk kort geding tegen het verbod van burgemeester Ahmed Aboutaleb van de wedstrijd Feyenoord - Vitesse zondag in De Kuip gaat niet door. Beide clubs en de belangenorganisatie Eredivisie CV zien er na bij nader inzien van af. Volgens deze drie betrokken partijen, die in de afgelopen uren diverse juristen hebben geraadpleegd, is de kans op een positieve uitspraak zo goed als nihil. De clubs wilden eventueel via de rechtbank gedaan krijgen dat het duel gewoon op zondag in Rotterdam afgewerkt zou kunnen worden.

Het verboden duel wordt nu mogelijk verschoven naar maandag 11 mei, met een aanvangstijd van 20.00 uur. Een definitief besluit hierover wordt in overleg met de gemeente uiterlijk vrijdag genomen.

Laatste houten station van Nederland behouden

Het laatste, volledig houten stationsgebouw in Nederland is van de sloop gered. Er is een vakantiewoning van gemaakt. Het gaat om het station Houthem-St. Gerlach in de Zuid-Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul. Dit heeft spoorbeheerder ProRail donderdag laten weten.

Het uit 1903 stammende houten gebouw heeft jaren leeggestaan. Nadat de stationsfunctie verloren was gegaan, was het eerst een videotheek en een galerie, maar die bleken niet levensvatbaar, meldt de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland. In 2012 is besloten tot restauratie en verbouw tot vakantiewoning. Die is inmiddels afgerond.

Nieuwe Force India pas op Silverstone

Force India-coureurs Sergio Perez en Nico Hülkenberg zullen nog een race langer moeten wachten op een verbeterde Formule 1-bolide. De B-specificatie van de VJM-08 zal pas begin juli in Groot-Brittannië geïntroduceerd gaan worden, zo heeft Perez laten weten. Dat zou eerst twee weken eerder in Oostenrijk gaan gebeuren.

Perez: "We werken uiteraard keihard in de fabriek in een poging om een goed pakket samen te stellen. We zouden er graag dit weekend in Barcelona al mee rijden, maar dat gaat niet gebeuren. Ik denk dat we pas in Silverstone met het nieuwe pakket aan de start verschijnen."

Tot die tijd moeten de Mexicaan en Hülkenberg roeien met de riemen die ze hebben. Het betekent dat ze de kansen moeten pakken die er zijn. Perez: "We komen veel snelheid tekort, dus het is zeer speciaal wat we in de eerste vier races hebben laten zien. We hebben echt gemaximaliseerd."

Hek Witte Huis krijgt scherpe punten

Het hek om het Witte Huis in Washington krijgt scherpe metalen punten. Dat heeft de Secret Service, belast met de beveiliging van de Amerikaanse president, donderdag laten weten. Het gaat om een tijdelijke maatregel in afwachting van een heel nieuw hek.

De beveiliging rond het monumentale pand, de residentie van de president van de VS, wordt aangescherpt vooral naar aanleiding van een incident in september. Een Irak-oorlogsveteraan met een mes wist het Witte Huis binnen te komen door over het hek te klimmen en over het gras naar de hoofdingang te rennen. De deur bleek niet op slot. De man werd in de hal overmeesterd.

Vorige maand klom ook nog een man over het hek maar die werd meteen daarna gearresteerd.

Hek Witte Huis krijgt scherpe punten
Hek Witte Huis krijgt scherpe punten (Foto: ANP)

'Ben Saunders wil geen excuses aanbieden'

Zanger Ben Saunders is niet van plan om excuses aan te bieden aan de verkeersregelaar die hij heeft mishandeld in Hoorn. Dat meldde RTL Boulevard donderdag.

"Excuses? Echt niet. Ik heb echt geen spijt of zo. Die verkeersregelaar heeft zich ook misdragen", zei Ben volgens presentator Albert Verlinde tegen een verslaggever van het programma. "Volg maar lekker het verhaal van de krantjes, maar het klopt niet."

"Het echte verhaal komt vanzelf boven tafel, dus ik zeg niets", aldus de 31-jarige artiest. "Brengen jullie maar lekker je verhalen, het kan me niet schelen. Jullie komen er vanzelf achter dat jullie fout zitten." Volgens hem zitten ook de burgemeester van Hoorn en de verkeersregelaars fout.

Ben, de eerste winnaar van The Voice of Holland, zou de vrijwilliger afgelopen dinsdag onder meer een hersenschudding en een kaakfractuur hebben bezorgd, samen met zijn broer Jamie. De twee zijn inmiddels weer vrij. Ze moeten beiden voor de rechter verschijnen.

Ben Saunders (Foto: Novum)
Ben Saunders (Foto: Novum)

President Ecuador boos om opgestoken middelvinger

De Ecuadoraanse president Rafael Correa heeft een 16-jarige jongen die zijn middelvinger naar hem opstak in eigen persoon terechtgewezen. De jongen is vervolgens opgepakt en veroordeeld tot een werkstraf van twintig uur.

De president zag Luis Carrera op 1 mei het obscene gebaar maken naar de presidentiële dienstauto en zijn escorte en liet dat niet over zijn kant gaan. Hij liet zijn chauffeur halt houden, 'stapte uit en beklaagde zich bij de jongen over diens gedrag', liet zijn persvoorlichter weten. Correa zou de tiener hebben gevraagd om respect voor het staatshoofd.

De moeder van de jongen deelde tijdens het akkefietje een klap uit aan een van de lijfwachten van de president, aldus de voorlichter.

Topman BlackBerry eist cultuuromslag

BlackBerry-topman John Chen eist een cultuuromslag van zijn werknemers, nu het bedrijf zijn hoogtijdagen op het vlak van smartphones definitief achter zich laat.

Volgens Chen, die sinds anderhalf jaar de scepter zwaait bij het bedrijf, moet BlackBerry zich volledig richten op de softwaredivisie, op bijvoorbeeld het gebied van beveiligingssoftware. Daarvoor heeft het bedrijf onlangs een reorganisatie doorgevoerd.

Het blijft volgens de topman echter moeilijk om werknemers te overtuigen dat het smartphonetijdperk van BlackBerry voorbij is. "Dat valt niet mee", zo ervaart Chen.

BlackBerry heeft het marktaandeel voor mobiele telefoons zien dalen tot minder dan 1 procent. Het bedrijf probeert klanten te overtuigen dat de belangrijkste activiteit van BlackBerry is gewijzigd.

Nathan trots op homoseks in Geordie Shore

Nathan Henry laat zich niet kisten door de kritiek op de nieuwste aflevering van de MTV-serie Geordie Shore, waarin hij seks heeft met een andere man. De realityster is juist trots op wat hij voor de homogemeenschap heeft betekend.

Voor sommige Britse kijkers ging het avontuurtje van Nathan toch iets te ver. "Ja, het was misschien een beetje te veel van het goede en niet geschikt voor iedereen, maar Geordie Shore is een realityserie waarin de werkelijkheid te zien is", luidt zijn verklaring op Instagram. "Bovendien heb ik gisteren realitytelevisiegeschiedenis geschreven, kunnen jullie haters dat ook zeggen?"

De nieuwe bewoner van het Geordie Shore-huis, die op zowel mannen als vrouwen valt, spreekt van een mijlpaal. Volgens hem komen dergelijke beelden doorgaans niet op de buis. "Of jullie het nou leuk vinden of niet, de LGBT-gemeenschap bestaat nou eenmaal en we gaan nergens heen. Ik ben trots op wat ik heb gedaan en wie ik ben."

Zijn collega Holly twittert dat ze het erg moedig van Henry vindt. "Toen hij in het huis kwam wonen, wist hij dat dit nog nooit was gedaan. Het is prijzenswaardig dat hij zo open over zijn seksualiteit is. Mensen moeten zich eens realiseren dat we in 2015 leven. Het zou nu niet meer nodig moeten zijn om uit de kast te komen. Die bekrompen mensen moeten lekker oprotten naar 1900."

Europa League: Uitslag Sevilla - Fiorentina

Sevilla kan zich vrijwel zeker weer gaan opmaken voor de finale van de Europa League. De titelhouder klopte Fiorentina met 3-0. Fiorentina kreeg na vijf minuten spelen de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Op aangeven van Joaquin schoot Mario Gomez de bal met links over het doel van Sergio Rico. Vervolgens was het de beurt aan de thuisploeg.

Carlos Bacca draaide handig weg bij zijn tegenstander, maar zijn poging bleek een te gemakkelijke prooi voor doelman Neto. Even later gaf Bacca de assist voor de 1-0 van Aleix Vidal, die Neto met een schuiver in de linkerhoek passeerde.

De Italianen hadden bijna meteen een passend antwoord, maar na een prima individuele actie van Joaquin kreeg Matias het voor elkaar om in kansrijke positie naast te schieten. Fiorentina kreeg in het vervolg van de eerste helft nog enkele kansen, maar onder anderen Mohamed Salah verzuimde te scoren.

Vlak na de pauze maakte Sevilla er 2-0 van en wederom was Aleix Vidal de gevierde man. Hij werd vrijgespeeld op rechts en klopte Neto in de korte hoek. De thuisploeg werd sterker en sterker en kwam een kwartier voor tijd zelfs op 3-0.

Een voorzet vanaf links belandde via de voet van Vidal bij invaller Kevin Gameiro, die van dichtbij de derde Spaanse treffer liet aantekenen. De return in Florence lijkt na de overtuigende zege van Sevilla dan ook een formaliteit te worden.

Sergio Rico (Sevilla) mist kans. (PRO SHOTS/Marca)
Sergio Rico (Sevilla) mist kans. (PRO SHOTS/Marca)

Europa League: Uitslag Napoli - Dnipro Dnipropetrovsk

Napoli heeft zich in de eerste halve finale van de Europa League in de vingers gesneden tegen Dnipro Dnipropetrovsk. De Italianen lieten veel kansen onbenut om te winnen. Het werd 1-1. 

Coach Rafael Benitez, die Dries Mertens op de bank zette, zag hoe Napoli goed aan de wedstrijd begon. Via Lorenzo Insigne (halve volley) en Gonzalo Higuaín kwam de thuisploeg in het eerste kwartier dicht bij een treffer. Higuaín kon net niet goed bij een voorzet van José Callejon komen.

Via opnieuw Insigne werd Napoli halverwege de eerste helft weer gevaarlijk. Dit keer ging de poging van de Italiaan voor het doel van Dnipro langs. De bezoekers kregen daarna toch iets meer grip op de wedstrijd, al stichtten de Oekraïners nauwelijks gevaar voor het Italiaanse doel. Beide teams gingen doelpuntloos de rust in.

Benitez is als coach al 24 Europese thuisduels ongeslagen; zijn laatste nederlaag was in dienst van Liverpool tegen Fiorentina in december 2009 (Champions League). Na de pauze leek het erop dat Dnipro die reeks niet zou doorbreken. Na vijf minuten zette David López de gastheer namelijk op 1-0 met een rake kopbal uit een hoekschop van Insigne.

Napoli, dat in de Europa League dit seizoen al 25 goals maakte, kreeg veel kansen om daarna verder uit te lopen. Onder meer Higuaín en Callejon konden de voorsprong verdubbelen, maar Yevhen Cheberyachko en met name keeper Denys Boyko hielden Dnipro keer op keer in de wedstrijd.

De gasten uit Oekraïne waren ondertussen niet bij machte om in aanvallend opzicht iets te laten zien. Nadat Boyko nog net een fraaie stiftbal van Higuaín over de lat kon tikken, kwam Dnipro vanuit het niets echter op gelijke hoogte. Yevhen Seleznyov stond net in het veld toen hij met zijn eerste balcontact een prima voorzet van Artem Fedetskiy in het doel kreeg: 1-1. Protesten wegens buitenspel mochten voor Napoli niet baten.

In de slotfase moest Napoli daarom op zoek naar een tweede treffer en Benitez bracht meteen na het doelpunt Mertens binnen de lijnen. De Italianen keken uiteindelijk echter toe hoe Dnipro, dat eerder al Ajax uitschakelde, met 1-1 het eindsignaal haalde en met opgeheven hoofd kan uitkijken naar de return.

Het doelpunt van David Lopez. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Het doelpunt van David Lopez. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Bottas lacht om Ferrari-geruchten

Valtteri Bottas lacht om de geruchten dat hij naar het Fomule 1-team Ferrari zal gaan. De Williams-coureur zou bij de renstal uit Maranello een soort voorcontract getekend hebben, waarbij hij in 2017 in Italiaanse dienst zou komen. De Fin vindt het echter te vroeg om over zijn toekomst te praten.

Bottas: "Ik hoor veel verhalen en sommige daarvan zijn grappig, omdat alleen jij precies weet hoe het zit. Ik focus mij nu op dit seizoen en hoe ik samen met het team er het maximale uit kan halen. Van de rest weet ik niets af. Er zijn vaak zulke geruchten, dus daar hou ik mij niet mee bezig. Dat is voor het management. Ik hou mij bezig met dit jaar, omdat dit het beste voor mijn toekomst is."

Bij Williams heeft Bottas een aflopend contract. "Ik heb voor volgend jaar nog geen stoeltje." Maar met de toekomst houdt de Fin zich nog niet bezig. "Dat doet mijn management en misschien spelen er wel dingen die ik helemaal nog niet weet, dus je moet hen vragen. Als ze iets concreets hebben dan zullen ze dat met mij gaan bespreken, maar zover zijn we nog niet."

Bottas wil met Williams goede resultaten neer gaan zetten. De Fin weet dat het team tussen 2013 en 2014 een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt. Hij droomt van zeges, maar weet dat het team een lastige seizoensstart heeft gekend en nog hard moet werken om dit jaar het Mercedes en Ferrari lastig te kunnen maken.

Swansea roept Tiendalli terug

Dwight Tiendalli moet zich weer bij Swansea City melden. De Nederlandse verdediger werd door de formatie uit de Premier League verhuurd aan het één niveau lager spelende Middlesbrough, maar is door Swansea teruggeroepen. De rechtsback speelde sinds eind maart voor Middlesbrough en kwam in die periode tot twee wedstrijden.

De ploeg uit Wales zit door de blessure van Jordi Amat dun in de verdedigers. De Spanjaard komt de laatste duels van dit seizoen niet meer in actie vanwege een gebroken middenvoetsbeentje. Met de terugkeer van Tiendalli wordt zijn afwezigheid opgevangen.

Succesvol internationaal overleg over MH17

Het team van internationale luchtvaartonderzoekers dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, heeft een bijeenkomst op luchtbasis Gilze Rijen gehouden en daarbij 'goede vorderingen' gemaakt. Onderzoekers uit Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Rusland hebben informatie uitgewisseld over onder meer het forensisch onderzoek en de reconstructie van een deel van het ramptoestel.

Dit heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag laten weten. Volgens een woordvoerster worden geen nadere inhoudelijke details bekendgemaakt tot het eindrapport klaar is. De laatste soortgelijke internationale onderzoeksbijeenkomst was in februari. De Onderzoeksraad leidt het internationale onderzoek.

Door de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Korte brand in studentencomplex Groningen

Een korte, heftige brand heeft donderdagavond meerdere studenten tijdelijk dakloos gemaakt. Niemand raakte gewond. In een complex met veertien studentenwoningen aan de Tressenplaats vatte donderdagavond een wasdroger vlam.

De brand was snel geblust, maar zorgde wel voor enorme rookschade. Hierdoor moet waarschijnlijk voor ongeveer de helft van de bewoners tijdelijk andere woonruimte worden gezocht, meldde de brandweer.

Helmonders nog niet naar huis om diesellucht

Zes gezinnen uit Helmond kunnen nog altijd niet terug naar huis, omdat vanuit de kruipruimtes van hun huizen een diesellucht opstijgt. Het is al de derde nacht op rij die ze elders door moeten brengen. De meesten verblijven in een hotel, liet de gemeente weten.

Uit onderzoek in een mobiel laboratorium van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek donderdag dat het waarschijnlijk om diesel gaat, maar absolute zekerheid is daar nog niet over. Het is in elk geval wel een 'vluchtige organische stof'. Vermoedelijk is die na een hevige regenbui in de kruipruimtes terechtgekomen, maar hoe dat precies is gegaan is onbekend.

Omdat in de zes woningen aan de Adonislaan nog steeds verhoogde waarden werden gemeten, mogen de bewoners niet terug. "De GGD heeft als norm gesteld dat het 0 moet zijn", legde een woordvoerder van de gemeente uit. De bewoners konden wel even naar binnen om spullen op te halen.

Depay tiende Nederlander bij ManUnited

Als de laatste formaliteiten zijn afgehandeld, mag Memphis Depay zich de tiende Nederlandse voetballer bij Manchester United noemen. De 21-jarige aanvaller van PSV treft volgend seizoen twee landgenoten die momenteel voor de 'Mancunians' spelen: Robin van Persie en Daley Blind.

Arnold Mühren was in de jaren tachtig de eerste Nederlander bij ManUnited. Daarna volgden Raimond van der Gouw, Jordi Cruijff, Jaap Stam, Ruud van Nistelrooij, Edwin van der Sar, Alexander Büttner, Van Persie en sinds dit seizoen ook Blind. Op Mühren en Blind na werden alle Nederlandse voetballers met de Red Devils kampioen van Engeland.

Met manager Louis van Gaal en zijn assistenten Albert Stuivenberg, Frans Hoek, Marcel Bout en Max Reckers heeft de huidige staf op Old Trafford ook een hoog Nederlands gehalte.

Twaalf Nederlanders in Ronde van Italië

Het deelnemersveld aan de Ronde van Italië telt twaalf Nederlandse wielrenners, vijf minder dan vorig jaar. Tom-Jelte Slagter werd donderdag bij Cannondale-Garmin als laatste officieel bevestigd op de startlijst. De Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo is vanzelfsprekend hofleverancier met zeven renners uit eigen land: Steven Kruijswijk, Moreno Hofland, Rick Flens, Martijn Keizer, Nick van der Lijke, Bert-Jan Lindeman en Maarten Tjallingii.

Tom Stamsnijder is de enige Nederlander bij Giant-Alpecin, dat sinds dit jaar op een Duitse licentie rijdt. Hij werd deze week opgeroepen als vervanger van Tom Veelers, die nog niet helemaal is hersteld van een knieblessure. Stef Clement geldt als de wegkapitein van de Zwitserse ploeg IAM Cyling, Slagter is een voorname helper van zijn Canadese kopman en oud-winnaar Ryder Hesjedal.

Boy van Poppel rijdt de Giro voor Trek, Pieter Weening gaat bij Orica-GreenEdge op jacht naar zijn derde etappezege in Italië. De 34-jarige Fries won vorig jaar een bergrit, nadat hij in 2011 ook al een etappe op zijn naam had geschreven.

'20 minuten Fallout 4-gameplay tijdens E3-persconferentie Bethesda'

Niet te vroeg juichen, korreltjes zout in de aanslag, maar Duits gameblad pcgamer.de kopt op hun website met 'nieuws' over Fallout 4. Volgens hun bron worden er tijdens de persconferentie van Bethesda op de E3 van dit jaar gameplaybeelden getoond.

Het Duitse pcgamer.de geeft aan dat er aan het einde van de persconferentie exclusieve gameplaybeelden getoond gaan worden van 20 tot 30 minuten, uitsluitend voor de pers. Dezelfde bron geeft tevens te kennen dat Fallout 4 niet in 2015 zal verschijnen. De informatie komt uit anonieme bron.

Fallout 4 is nooit officieel aangekondigd. Al sinds 2008 verschijnen er regelmatig geruchten, countdown-websites, trademarkaanvragen en meer hoopgevende berichten, die uiteindelijk allemaal hoaxes bleken te zijn. Ontwikkelaar Bethesda heeft enige tijd geleden bekendgemaakt dat ze op E3 een persconferentie gaan houden. Momenteel zijn alle Fallout-ogen gericht op hetgeen onthuld gaat worden tijdens dit event.

Skiester Maze neemt jaar rust

De Sloveense skiester Tina Maze neemt een jaar rust om na te denken over haar toekomst. De 32-jarige Maze geldt als een van de meest succesvolle skiesters ter wereld. De Sloveense werd vorig jaar in Sotsji olympisch kampioene op de afdaling en reuzenslalom. Dit seizoen pakte ze bij de WK in Beaver Creek goud op de afdaling en combinatie.

"Na zestien lange en succesvolle jaren voel ik dat ik fysiek en mentaal een langere rustperiode dan normaal nodig heb", schreef Maze donderdag op haar website. "Ik geef mezelf een jaar de tijd om een beslissing te nemen over mijn toekomst." Maze zet de lange latten aan de kant om te kunnen afstuderen en projecten te doen voor haar sponsoren.

Maze heeft 26 wereldbekeroverwinningen op haar naam staan. De Sloveense won in 2013 het algemene wereldbekerklassement, dit jaar werd ze tweede achter Anna Fenninger.

Maze neemt een jaartje rust (PRO SHOTS/Gepa)
Maze neemt een jaartje rust (PRO SHOTS/Gepa)

Pacquiao wacht lang herstel na operatie

Vier dagen na zijn nederlaag in de tot Gevecht van de Eeuw omgedoopte bokswedstrijd tegen Floyd Mayweather is de Filipijnse bokser Manny Pacquiao succesvol geopereerd aan zijn rechterschouder. De doktoren verwachten dat de 36-jarige Pacquiao in negen tot twaalf maanden volledig kan herstellen.

Pacquiao verloor zaterdagavond (plaatselijke tijd) in Las Vegas van Mayweather, maar hield aan het gevecht wel 100 miljoen dollar over. Er dreigen echter juridische sancties, omdat hij voorafgaand aan het gevecht op de verplichte medische vragenlijst niet had ingevuld dat hij geblesseerd was. De wereldkampioen in acht gewichtsklassen werd in de confrontatie met Mayweather zichtbaar gehinderd door zijn schouder.

De Nevada State Athletic Commission kan Pacquiao beboeten of schorsen. Twee burgers uit Nevada dienden al een aanklacht in omdat Pacquiao het publiek, betalende tv-kijkers en gokkers bedrogen zou hebben. De geschatte inkomsten uit tv-geld bedragen zo'n 300 miljoen dollar. Mayweather heeft Pacquiao uitgenodigd voor een nieuw gevecht wanneer hij weer volledig fit is.

Geralt toont de kunst van het onthoofden in nieuwe Witcher 3-trailer

Onze Poolse vrienden van CD Projekt RED, de ontwikkelaar van de geliefde The Witcher-games, hebben wederom een nieuwe trailer uitgebracht in de aanloop naar de release van het derde deel uit de serie. Hierin zien we naast veel geweld ook de witharige schoonheid Ciri voor het eerst in actie.

De focus ligt in onderstaande trailer voor de verandering niet zozeer op mooie landschappen of boeiende dialogen, maar des te meer op het efficiënt scheiden van iemands hoofd van de rest van het lichaam. Ook de woest aantrekkelijke Ciri lijkt bijzonder vernuftig om te kunnen gaan met scherpe voorwerpen.

The Witcher 3: Wild Hunt komt 19 mei uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Laatste raketgeleerde van de nazi's overleden

In de Verenigde Staten is de laatste van de Duitse raketgeleerden overleden die na de Tweede Wereldoorlog hun thuisland verlieten en voor de Amerikanen gingen werken. Oscar Carl Holderer werkte aan de raketten die uiteindelijk in de Apollo-missies werden gebruikt om een man op de maan te zetten.

Holderer overleed dinsdag op 95-jarige leeftijd, zo maakte zijn zoon Michael woensdag bekend. Holderer senior werd vorige week getroffen door een beroerte en herstelde hier niet meer van.

Holderer werd geboren in 1919, een jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog was hij een van de 120 wetenschappers die onder leiding van Wernher von Braun voor de Amerikanen gingen werken. De technologie die de Duitsers tijdens de oorlog ontwikkelden voor onder meer hun V2-raketten werd overhandigd aan de VS. Operatie Paperclip, heette het project.

Vanaf 1950 werkte het team in het noorden van Alabama, met primitieve computers, rekenlinialen en potloden, aan de Saturn V-raket, die in 1969 werd gebruikt om voor het eerst een mens op de maan te laten landen.

Holderer, die in 1955 Amerikaans staatsburger werd, was instrumenteel bij de ontwikkeling van de windtunnel waarin de Saturn-raketten werden getest. "Hij bracht ons onze eerst windtunnel voor raketten uit Duitsland en bouwde hem persoonlijk op", zei historicus Ed Buckbee, een expert op het gebied van de geschiedenis van de ruimtevaart en NASA.

"Hij was een van de meer betrokken leden van het team", zei Michael Holderer over zijn vader. "Hij had zijn eigen werkruimte in de stad, als hobby." Buckbee beaamt de gave die Holderer had. "Hij was erg getalenteerd. Hij was niet alleen een expert op het gebied van voorstuwing en raketten, maar ook op het gebied van ontwerp en fabricatie."

Niet alle leden van het team waren van onbesproken gedrag. Van Von Braun en anderen werd vermoed dat ze sympathiseerden met de nazi's, maar volgens Buckbee behoorde Holderer niet tot deze groep.

Sommige leden van Von Brauns team keerden na hun pensioen terug naar Duitsland, anderen verhuisden binnen de VS. Voor zover bekend was Holderer het laatste levende lid van het team.

Verdachte witte heroïne-dealer weer vast

De 42-jarige man die ervan wordt verdacht witte heroïne als cocaïne te hebben verkocht aan toeristen, is donderdag weer opgepakt. Tweeënhalve week geleden werd hij vrijgelaten omdat de rechtbank onvoldoende reden zag hem langer in voorarrest te houden. Het Openbaar Ministerie ging tegen zijn voorlopige vrijlating in beroep en kreeg donderdag gelijk van het gerechtshof.

De verdachte meldde zich begin april bij de politie nadat hij zichzelf had herkend op videobeelden die werden vertoond op tv.

Nieuwe zoektocht naar poolonderzoekers

Een team is in het noorden van Canada op weg gegaan naar de plek waar twee Nederlandse poolonderzoekers zijn omgekomen. Dat meldt de website van onderzoeksorganisatie Cold Facts.

Het team reist met sneeuwscooters over land en zal naar verwachting over twee tot drie dagen ter plaatse zijn. Eerdere pogingen met helikopters om de plek te bereiken werden bemoeilijkt door slecht weer. Een reddingstocht over het zwakke ijs bleek levensgevaarlijk.

De Nederlanders Philip de Roo en Marc Cornelissen vertrokken op 6 april vanuit Canada naar de Noordpool om het gebied te onderzoeken. Vorige week woensdag ontving het basiskamp in Nederland een geautomatiseerd noodsignaal, waarna een zoektocht op gang kwam. De Canadese autoriteiten hebben de aanvankelijke reddingsoperatie inmiddels omgezet naar een bergingsoperatie.

Canadese Guantanamo-gevangene op vrije voeten

De Canadese rechter heeft donderdag de vrijlating op borgtocht van een voormalige Guantanamo-gevangene gelast. Een poging van de Canadese regering om Omar Khadr, die veroordeeld is voor de moord op een Amerikaanse militair, achter de tralies te houden is mislukt.

Khadr zat van 2002 tot 2012 vast in de terroristengevangenis op de Amerikaanse legerbasis Guantanamo Bay. Vervolgens is hij overgebracht naar Canada, waar hij sindsdien de acht jaar gevangenisstraf uitzit die een Amerikaans militair tribunaal hem in 2010 oplegde. Hij mag nu tegen betaling van een borgsom zijn hoger beroep in die zaak in vrijheid afwachten.

De inmiddels 28-jarige Canadees is veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Hij heeft onder andere in 2002 een granaat gegooid die een Amerikaanse soldaat in Afghanistan fataal werd. Hij was toen vijftien.

Khadr was indertijd de jongste gedetineerde op Guantanamo.

Koning bij start Tour de France Utrecht

Koning Willem-Alexander is zaterdag 4 juli bij de start van de Tour de France in Utrecht. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekendgemaakt.

Het grootste wielerfestijn ter wereld begint die dag met een individuele tijdrit van 13,7 kilometer in Utrecht. De start en de finish van de tijdrit zijn bij de Jaarbeurs in de buurt van station Utrecht Centraal.

Het is de zesde keer dat Le Grand Départ, zoals de feestelijke start wordt genoemd, in Nederland is.

Actie WNF voor behoud kleine dolfijnensoort

De vaquita, een kleine dolfijn, wordt met uitsterven bedreigt. Van dit zeezoogdier, dat voor de Mexicaanse kust voorkomt, leven er nog maar een kleine honderd. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is een inzamelactie begonnen om vissers te voorzien van nieuwe netten, waar de vaquita niet in verstrikt kan raken.

Volgens een woordvoerder van het WNF is het dier in 2018 uitgestorven als er niet wordt ingegrepen. ,,De Mexicaanse overheid heeft recent besloten dat de huidige netten verboden worden. Dat is een heel belangrijke stap in de goede richting'', aldus een woordvoerder van het WNF donderdag. Met het geld dat het WNF nu wil inzamelen, worden nieuwe visnetten gekocht voor de vissers en zij krijgen ook een training om hiermee te werken.

De vaquita of Californische bruinvis wordt maximaal 1,5 meter lang en leeft zo'n 21 jaar.

PvdA: einde btw-chaos voor kleine webwinkels

Kleine webwinkels mogen straks gewoon het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen als zij producten buiten Nederland verkopen. Voor deze onlinewinkels betekent dat een hoop administratieve rompslomp minder.

Dat zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang donderdag in een verklaring. Hij kaartte de kwestie aan bij de Europese Commissie in Brussel. De commissie kondigt nu aan de kleine winkels te willen ontzien.

Tang vreesde een administratieve chaos bij kleine internetondernemers door nieuwe Europese btw-regels die sinds 1 januari gelden. Bedrijven die elektronische producten verkopen zoals films, muziek en e-books, mogen niet langer het Nederlandse tarief van 21 procent rekenen, maar moeten het btw-tarief heffen van het land waar de consument woont (in Duitsland bijvoorbeeld 19 procent).

Brussel wil nu een drempel invoeren voor de toepassing van de Europese btw-regels. "Het is alleen heel spijtig dat de commissie pas volgend jaar met voorstellen komt", aldus Tang.

Turkije en Saudi-Arabië gaan rebellen Syrië helpen

Turkije is een bondgenootschap aangegaan met Saudi-Arabië om rebellen in Syrië bij te staan. Dat zeggen bronnen bij de Turkse regering.

Ankara en Riyad zouden hebben afgesproken de opstandelingen, die vechten tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad, te steunen met logistieke hulp en geld. De twee landen konden het lang niet eens worden over de beste manier om Assad te bestrijden. Hun frustratie over het uitblijven van ingrijpen door de Verenigde Staten heeft hen echter samengebracht, stellen ze. De recente opmars van de rebellen in het noorden van Syrië zou al aan Turkse en Saudische steun te danken zijn.

De VS vrezen dat Ankara en Riyad extremistische groepen in het zadel helpen.

EC wil Spanje beboeten om onjuist begrotingscijfer

De Europese Commissie wil Spanje een boete van bijna negentien miljoen euro opleggen. De EU moet Spanje straffen omdat de regionale overheid van Valencia de begrotingscijfers verkeerd heeft voorgesteld, vindt verantwoordelijk eurocommissaris Marianne Thyssen.

Valencia is 'ernstig' in gebreke gebleven, maar heeft niet moedwillig de hand gelicht met de cijfers van de zorguitgaven over 2012, stelt Thyssen. De stelselmatige vertekening kwam aan het licht in 2012. De Spaanse regering biechtte aan de EU op dat het begrotingstekort in 2011 groter was dan zij, op basis van de Valenciaanse cijfers, eerder had gemeld.

Sinds de schuldencrisis veel EU-lidstaten aan het wankelen bracht heeft de EC meer bevoegdheden gekregen om op de begrotingen van de leden toe te zien. Al dan niet moedwillig verkeerd opgegeven begrotingscijfers speelden volgens deskundigen een belangrijke rol in de schuldencrisis. Het zou voor het eerst zijn dat de EC een lidstaat een boete oplegt.

De regeringsleiders van de EU-lidstaten moeten hun fiat geven voor de EC Spanje kan beboeten.

Verwarde man zet bankoverval op Instagram

Een 23-jarige verwarde man heeft in de Verenigde Staten een bank beroofd om vervolgens foto's en video's daarvan op internet te verspreiden. Dat berichtten Amerikaanse media donderdag.

Direct nadat hij maandag met geld uit de TowneBank in Virginia Beach was vertrokken, zette de man foto's en video's van de roof op Instagram. Nog geen halfuur later werd hij door de politie aangehouden.

De 23-jarige man zette onder andere een foto op internet van het briefje dat hij aan de baliemedewerker gaf en waarin hij om 150.000 dollar vraagt. Ook verspreidde hij een video waarin te zien is hoe de medewerker het geld telt en dat in een zak stopt.

Maar zelf noemt de man het geen bankoverval. Hij had zelfs beleefd 'alsjeblieft' op het briefje gezet. En als hij serieus een roof zou plegen, zou hij wel een masker hebben gedragen. De politie ziet dat anders en heeft hem in staat van beschuldiging gesteld en vastgezet.

Verwarde man zet bankoverval op Instagram
Verwarde man zet bankoverval op Instagram (Foto: ANP)

Gasproductie Slochteren tijdelijk stil na lek

De productie van aardgas op de locatie Slochteren ligt tijdelijk stil, nadat bij een routinecontrole een lek werd ontdekt. Dat maakte de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) donderdag bekend. Door het lek is circa 100 liter aardgascondensaat vrijgekomen.

Aardgascondensaat wordt meegeproduceerd met aardgas. De vloeistof lijkt op dieselolie en bevat een mengsel van koolwaterstoffen, waaronder benzeen. Via speciale veiligheidsmaatregelen wordt voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan deze stof en dat deze niet in het milieu komt.

Het lek zorgde enige tijd voor stankoverlast. De NAM benadrukte dat er geen gevaar is geweest voor de omgeving. De productie wordt weer hervat als de onderzoeken en de reparatie gereed zijn.

EU-werkgroep denkt na over beveiliging van cockpits

De Europese Unie roept een werkgroep in het leven die de beveiliging van cockpits tegen het licht moet houden. De aanleiding daarvoor is de ramp met het passagiersvliegtuig van Germanwings, dat copiloot Andreas Lubitz moedwillig heeft doen neerstorten.

De werkgroep gaat zich volgens de Europese Commissie concentreren op de sloten van de cockpit, de procedure voor het binnengaan van de cockpit en op het medische toezicht op piloten. ''Als de werkgroep ons concrete voorstellen voorlegt zal de EC die in Europa invoeren'', zei woordvoerder Jakub Adamowicz.

De werkgroep wordt opgezet door het Europees Agentschap voor Luchtvaartveiligheid. Onder meer vertegenwoordigers van de luchtvaartindustrie, het vliegtuigpersoneel en toezichthouders op de luchtvaart krijgen erin zitting.

EU-werkgroep denkt na over beveiliging van cockpits (NFoto: ovum)
EU-werkgroep denkt na over beveiliging van cockpits (NFoto: ovum)

NVWA wil informatie over illegale dieetpillen

Mensen die weten of de illegale en gevaarlijke dieetpillen 2.4-Dinitrophenol (DNP) ook in Nederland worden verkocht, kunnen dat melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat kan ook anoniem. Eerder deze week waarschuwde Interpol voor de pillen, onder meer nadat een 21-jarige Britse was overleden na een overdosis.

Na een screening van NVWA zijn geen Nederlandse (internet)verkopers gevonden van de pillen. Maar omdat het hier gaat om handel die plaats zou vinden in het illegale circuit roept de NVWA consumenten op het te melden als zij weten waar middelen met de verboden stof DNP toch worden verkocht. Tot nu toe zijn er nog geen meldingen gedaan, aldus een woordvoerder donderdag.

Belgische reactoren liggen nog maanden stil

De Belgische kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 liggen zeker de komende maanden nog stil. Volgens de nucleaire waakhond Fanc moet het elektriciteitsbedrijf Electrabel eerst een rapport uitbrengen om de herstart van de reactoren te rechtvaardigen, waarna Fanc adviezen inwint en een beslissing neemt.

De reactoren vlak over de Nederlandse grens vertonen scheuren en moesten daarom worden stilgelegd. Electrabel zei eerder ze in juli te willen herstarten, maar die kans lijkt nu klein.

Belgische reactoren liggen nog maanden stil
Belgische reactoren liggen nog maanden stil (Foto: ANP)

App SOS ALARM niet gebruiken voor noodsituaties

De gratis app SOS ALARM die donderdag is gepresenteerd, is geen initiatief van de overheid. De officiële hulpdiensten kunnen alleen worden gealarmeerd door te bellen met het alarmnummer 112. Dit heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten.

De app die vandaag gelanceerd werd zou automatisch de locatie en een omschrijving van het incident naar de meldkamer sturen, om zo de aanrijtijd van de hulpdiensten te verkorten. Nu blijkt dat dit helemaal niet het geval is. Sterker nog, de app heeft niet eens een verbinding met de meldkamer, waardoor het alleen maar langer duurt voordat de hulpdiensten ter plekke zijn.

SOS ALARM alarmeert EHBO'ers die toevallig in de buurt zijn. De informatie die de app uitstuurt, komt dus niet automatisch terecht bij de meldkamer van 112, aldus het departement. Dat benadrukt dan ook dat gebruik van de app SOS ALARM niet in de plaats komt van het bellen van 112.

Voordat de app gebruikt kan worden, moeten persoonsgegevens ingevuld worden. In de app verschijnt de melding dat deze gebruikt worden om de meldkamer sneller te informeren en valse meldingen tegen te gaan. Dat is onzin, want deze info wordt helemaal niet doorgestuurd. Het is ons onbekend wat er wel met de gegevens gedaan wordt, aangezien het geen enkel doel dient.

Brand in winkelstraat in Middelharnis

In een winkelstraat in Middelharnis op Goeree-Overflakkee is donderdagmiddag een zeer grote uitslaande brand uitgebroken. Die begon op de eerste verdieping van een gebouw waar een schoenenzaak is gevestigd. De achterkant van dat pand is ingestort. Ook sloeg het vuur over naar belendende panden.

De politie adviseert omwonenden om de ramen te sluiten tegen rookoverlast. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat asbest is vrijgekomen.

PVV zit VVD op de hielen

De PVV van Geert Wilders zit haar voornaamste concurrent op rechts, de VVD van premier Mark Rutte, op de hielen. Volgens de laatste politieke barometer is de afstand in twee weken gehalveerd van tien naar vijf zetels.

Als nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, kan de PVV volgens de peiling rekenen op 23 zetels, drie meer dan op 23 april. De VVD daalt van 30 naar 28 zetels.

De regeringspartijen blijven op fors verlies staan ten opzichte van de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Het verlies voor de VVD is met 11 zetels minder fors dan dat voor de PvdA, die 25 zetels inboet.

De coalitie kan volgens de enquête nog maar rekenen op 41 van de 150 zetels in de Tweede Kamer.

Gameplay uit Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Vanaf vandaag wordt er een nieuwe reeks trailers vrijgegeven voor The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited. Deze game is al beschikbaar is voor pc en Mac, en vanaf 9 juni komt het uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

De eerste video uit de reeks, Freedom and Choice in Tamriel genaamd, toont de vrijheid die je in de game hebt om je eigen weg te zoeken en de talloze keuzes die je gaandeweg moet maken die ook mee je lot bepalen waaronder de keuze van ras, alliantie, klasse, speelstijl en in welke vaardigheden je je specialiseert.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited bevat alle gameplay uit de originele game, aangevuld met alle updates en uitbreidingen. Je koopt de game één keer en kunt vervolgens - zonder abonnement - spelen zonder beperkingen, voor zolang je dat wilt. Het spel zal wel optionele aan te kopen downloadbare content en in-game Crown Store voor verdere custimization items hebben.

Daarnaast zal Bethesda ook ESO Plus aanbieden aan spelers die een maandelijkse bijdrage willen betalen voor een premium membership service, waarbij exclusieve in-game bonussen, een maandelijks aanbod van te gebruiken kronen en toegang tot alle DLC game packs inbegrepen zijn.

Dagvaarding 'Fuck de koning'-roeper ingetrokken

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam bekijkt opnieuw of activist Abulkasim Al-Jaberi voor de strafrechter moet verschijnen voor majesteitsschennis. De dagvaarding wordt ingetrokken, meldt de NOS. Volgens het OM is er meer tijd nodig om tot een besluit te komen.

Het OM maakte woensdag bekend dat anti-Zwarte Piet-activist Al-Jaberi op 27 mei voor de politierechter moet verschijnen. Tijdens een betoging in Amsterdam op 16 november 2014 riep hij 'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis!'. Omdat hij een opgelegde boete van 500 euro niet had betaald, besloot het OM hem te dagvaarden.

Het OM wil de zaak nu opnieuw bekijken en nog meer getuigen horen. Ook wil het OM meer tijd om alle verzoeken en bezwaren van de advocaat van Al-Jaberi, Willem Jebbink, te bestuderen. Volgens Jebbink wilde zijn cliënt niemand beledigen.

Kritiek
Er is veel kritiek op het vervolgingsbesluit. Twitteraars roerden zich massaal met de hashtag #fuckdekoning en het Paleis op de Dam in Amsterdam werd met de tekst 'Fuck de koning' beklad. Volgens NRC Handelsbald is er binnen justitie ook weinig begrip voor de vervolging. Veel aanklagers achten de kans klein dat de verdachte wegens majesteitsschennis wordt veroordeeld.

Saudi-Arabië biedt Houthi's Jemen bestand aan

Saudi-Arabië staakt voor minstens vijf dagen de luchtaanvallen op Jemen, mits de Houthi-rebellen ook de wapens neerleggen. De gevechtspauze moet hulpverleners de gelegenheid geven om de miljoenen in het nauw gebrachte Jemenitische burgers te helpen, zei minister van buitenlandse zaken Adel al-Jubeir donderdag.

De afkondiging van de wapenstilstand vergt volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, die samen met zijn Saudische ambtgenoot de pers donderdag te woord stond, nog wel enkele dagen. Diplomaten moeten de door Iran gesteunde Houthi-rebellen nog overreden de voorwaarden van het staakt-het-vuren te accepteren. Bovendien hebben hulporganisaties tijd nodig om de aanvoer van voedsel, medicamenten en brandstof te plannen en voor te bereiden.

Het beoogde bestand houdt in dat 'er niet wordt gebombardeerd en niet wordt geschoten' en er geen troepen worden verplaatst, zei Kerry. Hij en Al-Jubeir beklemtoonden dat het welslagen van het plan afhangt van de bereidheid van de sjiitische Houthi's en hun bondgenoten in Teheran zich aan de gevechtspauze te houden. Als de Houthi's de rustperiode aangrijpen om hun positie te versterken loopt het spaak, waarschuwden ze.

Kerry prees de Saudische koning Salman voor zijn inspanningen een vreedzame oplossing voor het conflict in Jemen te vinden en voor zijn uitnodiging aan 'alle relevante partijen' een vredesconferentie in zijn land bij te wonen. Al-Jubeir maakte donderdag bekend dat Saudi-Arabië nog eens omgerekend ruim 240 miljoen euro ter beschikking stelt voor hulp aan Jemen.

Vrijdag bespreken Kerry en Al-Jubeir het staakt-het-vuren met hun collega's van andere Arabische landen in Parijs. Dan verschaffen zij nadere details over het plan.

De Houthi-rebellen en hun bondgenoten hebben hun greep op Aden, waar aanhangers van president Abed Rabbo Mansour Hadi hun nog tegenstand bieden, de afgelopen dagen versterkt. Ze hebben onder meer het presidentieel paleis in de stad veroverd. De Saudische bombardementen, die bedoeld waren om de opmars van de Houthi's tot staan te brengen, lijken nog weinig te hebben uitgehaald.

Sam Smith mist Pinkpop en Rock Werchter

Sam Smith heeft zijn shows op Pinkpop en Rock Werchter afgezegd. De Britse zanger kampt met stemproblemen en is niet op tijd hersteld voor de muziekfestivals in Landgraaf en Werchter.

Sam moest onlangs al zijn tournee door Australië en Japan annuleren vanwege een bloeding op zijn stembanden. Een specialist heeft hem een operatie aangeraden. Daarna geneest hij naar verwachting volledig.

Na een voorgeschreven rustperiode kan Smith in juli weer aan het werk. De Stay With Me-zanger is er kapot van dat hij een flink aantal optredens af heeft moeten blazen. "Ik kan niet wachten tot ik weer voor jullie mag zingen."

Sam zou op zondag 14 juni optreden op Pinkpop, dat een vervanger gaat zoeken. Op zaterdag 27 juni zou hij Rock Werchter aandoen. De organisatoren van beide festivals wensen hem een spoedig herstel toe.

Spaanse Profliga neemt stappen tegen bond

De Spaanse LFP, vertegenwoordiger van de profclubs uit de twee hoogste divisies, neemt juridische stappen om te voorkomen dat competitieduels voor onbepaalde tijd worden uitgesteld. De nationale voetbalbond RFEF wil het voetbal vanaf 16 mei stilleggen in een conflict met de overheid over de verdeling van tv-gelden.

Het voornemen bedreigt de laatste twee speelrondes in de Primera División, de laatste vijf rondes in de Segunda División en de finale om de Copa del Rey tussen FC Barcelona en Athletic Bilbao op 30 mei.

"Als de overheid toegeeft aan deze chantage doen we een stap terug in de ontwikkeling van het Spaanse voetbal", zei LFP-voorzitter Javier Tebas. "De schade zou verschrikkelijk en wijdverspreid zijn. Zelfs in China maken ze zich zorgen over de gevolgen voor sponsoren."

De tv-rechten worden nu per club verkocht, waardoor de topclubs het meest krijgen en de sportieve verschillen enorm zijn. Aan die in Europa uitzonderlijke situatie wil de bond een einde maken door de rechten per competitie te verkopen. Dat zou betekenen dat topclubs als Real Madrid en FC Barcelona in verhouding minder geld krijgen.

EU staakt betaling aan Roemenië vanwege corruptie

De Europese Unie heeft de betaling van een miljard euro aan Roemenië stopgezet vanwege verdenkingen van corruptie. Dat heeft de Roemeense premier Victor Ponta donderdag bekendgemaakt. De premier sprak van een 'enorm probleem'.

Het geld was bedoeld om een aantal projecten in Roemenië te financieren. Het Europese bureau voor fraudebestrijding (OLAF) heeft de zaak in onderzoek. De fraude zou onder meer hebben plaatsgevonden bij een watervoorzieningproject en bij diverse metroprojecten.

Ponta's regering treedt hard op tegen corruptie, maar toch blijft in Roemenië veel geld aan de strijkstok hangen. Vorig jaar werd de regering opgedragen beslag te leggen op 310 miljoen euro uit corruptiezaken, maar slechts een klein percentage hiervan is geïnd. Ponta denkt dat de oprichting van een nieuw agentschap tot betere resultaten zal leiden.

"We hopen een beter gemiddelde te halen, zoals de 45 procent die ze in Frankrijk halen", aldus de premier. "Ik heb nog nooit een land gezien waar honderd procent wordt teruggehaald."

Gewonde door instorten balkon Lunteren

In Lunteren is donderdag iemand gewond geraakt doordat een balkon aan een gebouw aan de Dokter Kimmijserlaan instortte. Het is volgens een woordvoerder nog niet bekend of het om een man of een vrouw gaat. De gewonde is naar het ziekenhuis afgevoerd.

Het slachtoffer stond volgens de brandweerwoordvoerder op het balkon toen dat door onbekende oorzaak losraakte van de gevel. De persoon viel met balkon en al naar beneden. Het is nog niet duidelijk op welke hoogte het balkon aan het gebouw zat. De hulpdiensten zijn onderweg naar het gebouw.

Aandeelhouders Philips steunen splitsing

De aandeelhouders van Philips hebben donderdag in grote meerderheid ingestemd met de splitsingsplannen van de raad van bestuur. Het elektronicaconcern wil zijn verlichtingsdivisie verzelfstandigen en zich volledig toeleggen op gezondheidstechnologie.

Met de verkoop komt een einde aan een tijdperk. Philips werd in 1891 opgericht als producent van gloeilampen. Waar het bedrijf door de jaren heen voortdurend bleef schaven aan het productaanbod, bleef verlichting tot dusver altijd onlosmakelijk verbonden met het bedrijf uit 'lichtstad' Eindhoven.

Dat de aandeelhouders van Philips meegaan in de keuze van de leiding van het bedrijf, is geen verrassing. Twee gespecialiseerde bedrijven zijn op de financiële markten nu eenmaal meer waard dan één groot conglomeraat waarvan de activiteiten ver uiteen liggen, is hun redenering.

Feyenoord-fans hekelen politieactie Rotterdam

De Feyenoord Supportersvereniging vindt het "zwaar teleurstellend" dat burgemeester Ahmed Aboutaleb de wedstrijd van zondag in Rotterdam tussen Feyenoord en Vitesse heeft moeten verbieden vanwege acties van de politie. "Het is te gek voor woorden dat de politie een cao-conflict uitvecht over de rug van burgers die er niets mee te maken hebben", zegt voorzitter Ron Smit.

"Dat Aboutaleb nu genoodzaakt is de wedstrijd te verbieden begrijp ik, al had het denk ik ook wel door kunnen gaan door wat meer verkeersregelaars en stewards in te zetten. Het is zeer vervelend voor alle supporters, die nu waarschijnlijk volgende week op een doordeweekse dag naar De Kuip moeten komen. Op zulke korte termijn en op een werkdag zal dat voor veel mensen lastig worden. Zeker voor de supporters van Vitesse die uit Arnhem moeten komen."

Depay in voetsporen Stam en Van Nistelrooij

Memphis Depay treedt in de voetsporen van Jaap Stam, Ruud van Nistelrooij en Park Ji-sung. De 21-jarige aanvaller maakt komende zomer als vierde voetballer de overstap van PSV naar Manchester United.

Stam was in 1998 de eerste PSV'er die naar de Mancunians verhuisde. De verdediger speelde drie seizoenen op Old Trafford en was met drie landstitels en winst van de Champions League in 1999 uiterst succesvol. Van Nistelrooij zou eigenlijk in 2000 al naar Manchester gaan, maar een zware knieblessure zorgde er toen voor dat de transfer pas een jaar later tot stand kwam. Van Nistelrooij was weliswaar zeer trefzeker voor de Red Devils, maar kon slechts één landstitel vieren in vijf jaar.

De Zuid-Koreaanse alleskunner Park ging in 2005 van PSV naar Manchester United. Hij speelde zeven jaar in het rode shirt, goed voor vier landstitels en winst van de Champions League in 2008.

Van Nistelrooij in zijn tijd bij Manchester United (PRO SHOTS/Action Images)
Van Nistelrooij in zijn tijd bij Manchester United (PRO SHOTS/Action Images)

Zaterdag gratis inkt spuiten in Splatoon

Tijdens een Nintendo Direct die geheel in het teken stond van inktvissen, werd aangekondigd dat er vandaag vanaf 17:00 uur een gratis Splatoon Global Testfire-demo kan worden gedownload in de Nintendo eShop op de Wii U. Daarmee kan elke Wii U-gebruiker met een breedband-internetverbinding alleen op zaterdag 9 mei maximaal drie uur lang Turf War-gevechten van vier tegen vier spelen. Deze demo is op zaterdag 9 mei op de volgende tijdstippen steeds één uur lang speelbaar: 05:00 uur, 13:00 uur en 21:00 uur.

In de game kruipen spelers in de huid van Inklings: personages die je zelf kunt aanpassen en die met één druk op de knop in inktvissen veranderen. Na tegenstanders te hebben uitgeschakeld en een level met gekleurde inkt te hebben bedekt, kunnen spelers de gedaante van een inktvis aannemen en snel door hun eigen inkt zwemmen of de inkt gebruiken om dekking te zoeken en zich voor vijanden te verstoppen.

Tijdens de Nintendo Direct van vandaag is onder meer aangekondigd dat spelers van Splatoon na release op 29 mei gratis extra content kunnen verwachten, omdat er dan nieuwe levels, wapens, uitrustingen en spelstanden uitkomen die de gameplay voortdurend zullen aanpassen. Hieronder is de volledige Nintendo Direct te zien.

'10 procent minder faillissementen dit jaar'

Het aantal Nederlandse bedrijven dat failliet gaat, zal dit jaar 10 procent lager zijn dan in 2014. Alleen in Spanje is de faillissementsafname groter dan in Nederland. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes op basis van eigen onderzoek, waarin faillissementscijfers van 43 landen worden vergeleken.

In 2014 daalde het aantal faillissementen in ons land met 21 procent vergeleken met een jaar eerder. Volgens Euler Hermes is de huidige economische groei nog niet hoog genoeg om het aantal faillissementen in Nederland naar een lager gemiddelde te brengen. Volgend jaar verwacht de kredietverzekeraar dat 3 procent minder bedrijven op de fles gaan.

"We zien de grootste terugval in het aantal faillissementen bij landen die het hardst getroffen zijn door de crisis en door bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Die betalen zich nu steeds meer ten positieve uit", zegt directeur Walter Toemen bij Euler Hermes. "Tegelijk hebben verschillende sectoren het nog steeds moeilijk en zijn nog herstellende."

Rechter: NSA verzamelt meer gegevens dan toegestaan

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verzamelt meer telefoongegevens van haar eigen burgers dan wettelijk is toegestaan. Dat heeft een federaal hof van beroep donderdag bepaald. Volgens het hof gaat de regering voorbij aan waar het Congres na de aanslagen van 11 september 2001 toestemming voor gaf.

Uit de documenten die klokkenluider Edward Snowden in 2013 lekte bleek dat de NSA de telefoon- en internetgegevens van miljoenen Amerikanen verzamelde, zonder dat die mensen ergens van worden verdacht.

De zaak was aangespannen door de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. Een lagere rechtbank had de zaak verworpen, maar dat was volgens de beroepsrechters een vergissing. De rechters willen de verzameling van telefoongegevens echter niet verbieden. Ze laten het aan het Congres over of en hoe de verzameling in de toekomst moet plaatsvinden.

"Gezien de nationale veiligheidsbelangen waar het hier om gaat, achten wij het verstandig om de tijd te nemen voor een debat in het Congres, dat het juridisch speelveld mogelijk drastisch zal veranderen", schreef rechter Gerald Lynch.

F1-coureur Alonso kampt met oogontsteking

Fernando Alonso wordt in aanloop naar de Formule 1-race van zondag in Barcelona gehinderd door een oogontsteking. De Spaanse coureur mag niet te veel in aanraking komen met fel (kunst)licht, zei hij donderdag op een persconferentie waar hij met een zonnebril verscheen.

"Ik probeer er zondag klaar voor te zijn", zei Alonso, die vrijdag een eerste testrit rijdt op het circuit waar hij in februari nog crashte tijdens een testrit. "Ik maak me geen zorgen en heb alle vertrouwen in zondag."

De 33-jarige coureur van McLaren wacht na vier races nog altijd op de eerste punten. De wereldkampioen van 2005 en 2006 staat zestiende in het klassement.

F1-coureur Alonso kampt met oogontsteking (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
F1-coureur Alonso kampt met oogontsteking (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Neushoornpopulatie flink gestegen

Hoewel er de laatste tijd alleen maar slecht nieuws uit Nepal komt, vanwege de verwoestende aardbeving, is er toch nog goed nieuws. Sinds 2011 is namelijk de populatie van de Indische neushoorn met liefst 21 procent gestegen.

In percentage lijkt het een forse stijging, maar 2011 leefde er in Nepal nog slechts 534 neushoorns. Bij de telling afgelopen maand kwam de teller uit op 645 exemplaren. Om te bepalen hoeveel neushoorns er rondlopen identificeren de onderzoekers de karakteristieke nekplooien en het formaat van de hoorn.

De Indische neushoorn kwam in het begin van de 20e eeuw nog in een groot deel Zuid-Azië voor. Door stropen en overbejaging is de diersoort bijna uitgeroeid en alleen nog te vinden in Nepal en het noorden van India. Zeker Nepal zet zich sterk in om bedreigde diersoorten te beschermen, naast de neushoorn staan ook de tijger en olifant hoog op de prioriteitenlijst. In het Nationaal Park Chitwan werken zelfs het leger en de lokale bevolking samen om de dieren te beschermen tegen stropers.

Indische neushoorns zijn net als hun Afrikaanse soortgenoten een geliefd doelwit van stropers. Met name de hoorns van de dieren zijn erg gewild en kostbaar in bepaalde delen van Azië. Daar worden er geneeskundige eigenschappen aan toebedeeld en wordt het gebruikt als potentieverhogend middel.

Indische neushoorn (Foto: International Rhino Foundation)
Indische neushoorn (Foto: International Rhino Foundation)

Hoorn keurt geweld tegen verkeersregelaar af

De gemeenteraad van Hoorn heeft zich donderdag unaniem uitgesproken tegen de mishandeling van een verkeersregelaar op Bevrijdingsdag. De man zou zijn belaagd door zanger Ben Saunders en liep een hersenschudding op.

"Gezien de grote beroering en onrust die dit incident in onze stad teweeg heeft gebracht, hebben alle partijen en raadsleden van de gemeente Hoorn de behoefte duidelijk te maken dat ieder geweld tegen (burger) hulpverleners volstrekt onaanvaardbaar is en dat niemand in onze stad zich boven de wet kan wanen", aldus de raadsleden in een verklaring. "Onze vrijheid wijkt niet voor geweld of de dreiging daarmee."

Saunders, ooit winnaar van het tv-programma The Voice of Holland, zou vanuit zijn tattooshop aan het Kerkplein in Hoorn naar buiten zijn gestormd toen zijn vader door de verkeersregelaar werd tegengehouden. Hij zou de man vervolgens hebben neergeslagen. Zijn broer Jamie was ook bij het incident betrokken. Beide broers moeten zich voor een rechtbank verantwoorden.

Ben Saunders (Foto: Novum)
Ben Saunders (Foto: Novum)

'Nieuwe winkelformule Blokker is succesvol'

De nieuwe winkelformule van Blokker is succesvol, claimt de winkelketen. In de acht winkels waar de formule sinds enkele maanden wordt toegepast, ligt de omzet 'duidelijk' hoger dan in de oude situatie. Hoeveel hoger precies, wil Blokker niet zeggen.

In de acht zogenoemde pilotwinkels zijn onder andere nieuwe producten geïntroduceerd en is de indeling veranderd. Medewerkers zijn uitgerust met een tablet waarmee de klant snel van extra informatie kan worden voorzien. Blokker zet daarnaast sterker in op onlineactiviteiten.

De winkels nieuwe stijl zijn onder meer te vinden in Amsterdam en Den Haag. De huishoudwinkelketen opent voor de zomervakantie nog vijf andere geheel vernieuwde filialen, onder meer in Purmerend en Bergen op Zoom. Later dit jaar volgen nog enkele tientallen winkels.

'Nieuwe winkelformule Blokker is succesvol' (Foto: Novum)
'Nieuwe winkelformule Blokker is succesvol' (Foto: Novum)

KNVB wil Feyenoord - Vitesse voor 17 mei

De voetbalbond KNVB eist dat de competitiewedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse voor de laatste speelronde in de eredivisie wordt gespeeld. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft het voor zondag geplande duel donderdag verboden, vanwege werkonderbrekingen bij de politie. De KNVB zegt 'teleurgesteld' te zijn dat clubs, spelers en fans de dupe worden van een conflict tussen de politievakbonden en het ministerie van Veiligheid en Justitie over de cao.

De voetbalbond gaat met Feyenoord, Vitesse en de lokale autoriteiten op zoek naar een andere datum. Voor vrijdag 17.00 uur wil de bond duidelijkheid. De KNVB eist dat het duel tussen de nummers drie van vijf van de ranglijst in ieder geval voor de laatste speelronde (17 mei) wordt gespeeld. Tevens moet ook rekening worden gehouden met de Europese wedstrijden van volgende week en de contractuele afspraken met de tv-zenders.

Brand op internationale luchthaven Rome

De internationale luchthaven van Rome is donderdagochtend gesloten vanwege een brand die in de nacht uitbrak in de internationale terminal. De eerste vliegtuigen konden vanaf 12.00 uur weer vertrekken en rond 14.00 uur was het normale vluchtschema hersteld.

De brand brak rond middernacht uit in een winkelgebied van de luchthaven. Zo'n vijf uur later was de brand onder controle. De oorzaak wordt nog onderzocht, maar vermoedelijk begon de brand met kortsluiting in een van de restaurants. Drie mensen werden onwel doordat ze rook hadden ingeademd. De brand heeft aanzienlijke schade in de terminal aangericht.

Crash helikopter Mali door technisch falen

Een falend onderdeel in het besturingssysteem heeft er waarschijnlijk toe geleid dat een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter onlangs is neergestort in Mali. Dat blijkt uit het voorlopige onderzoek dat Defensie heeft ingesteld naar de toedracht, staat donderdag in een brief die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Door de crash op 17 maart kwamen twee Nederlandse militairen om het leven. Hun toestel stortte neer tijdens een schietoefening. Nederland doet sinds medio 2014 mee met een VN-missie in het Afrikaanse land.

Defensie wacht naar aanleiding van deze bevindingen op definitieve maatregelen van Boeing, de fabrikant van de Apache. Vooruitlopend hierop is het specifieke onderdeel al uit alle Nederlandse Apaches verwijderd.

De Apaches staan sinds het ongeluk op de grond in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.

Opnieuw blessurezorgen Siem de Jong

Siem de Jong heeft opnieuw fysieke zorgen. De schaduwspits van Newcastle United is naar het ziekenhuis geweest voor een MRI-scan van zijn dijbeen, zo liet manager John Carver donderdag weten. Waarom De Jong een scan heeft gemaakt en wat de uitslag daarvan is, maakte Carver niet bekend.

De nummer tien van de Magpies stond een groot deel van dit seizoen aan de kant vanwege blessureleed. Eerst was De Jong maanden uitgeschakeld vanwege een dijbeenblessure, daarna moest hij zijn rentree uitstellen vanwege een klaplong. Bijna twee weken geleden keerde de schaduwspits eindelijk terug in de hoofdmacht. De Jong luisterde zijn rentree tegen Swansea City meteen op met een doelpunt. Hij kon zaterdag tegen Leicester City (3-0) niet voorkomen dat Newcastle de achtste nederlaag op rij incasseerde.

'Nederland zwerfkattenarm in 2025'

De belangenorganisatie voor zwerfdieren, Stray Animal Foundation Platform, wil Nederland in 2025 vrij hebben van groepjes zwerfkatten.

De dieren zorgen al lange tijd voor overlast, maar er is geen eenduidige aanpak voor de problematiek. "Daar willen we nu een einde aan maken. Diverse organisatie zetten zich in voor zwerfkatten, maar werken nu allemaal langs elkaar heen. Als we het met elkaar gaan doen en de hulp van de overheid krijgen, moet Nederland in 2025 zwerfkattenarm kunnen zijn", aldus voorzitter Isabelle Sternheim van Stray AFP. "Helemaal verdwijnen zullen de katten niet, maar wel de grote populaties."

Aru verlengt contract bij Astana

De Italiaanse wielrenner Fabio Aru heeft zijn contract bij de Kazachse wielerploeg Astana donderdag verlengd tot en met 2017. De 24-jarige coureur rijdt sinds 2012 voor het team van ploegleider Alexandr Vinokoerov. Aru eindigde vorig jaar als derde in de Ronde van Italië en gaat zaterdag als kopman van start in Giro. Hij won vorig jaar één rit in de Italiaanse etappekoers en twee etappes in de Vuelta.

"Fabio is een jonge en ambitieuze kampioen die met zijn ritzeges in de grote rondes al heeft laten zien wat hij kan", zei Vinokoerov op de teamwebsite. "We kijken uit naar de komende drie weken in Italië en de komende drie jaar in koersen over de hele wereld. Hij ontwikkelt zich nog in elke ronde en doet steeds meer ervaring op. Wie weet rijdt hij volgend jaar naast Vincenzo Nibali in de Tour de France."

DAF gaat Maleisische markt op

De Nederlandse vrachtwagenfabrikant DAF Trucks gaat nieuwe vrachtwagens verkopen in Maleisië. Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft al direct een eerste order geplaatst voor zes trucks. Dat maakte het bedrijf uit Eindhoven donderdag bekend.

Voor de marketing, service en verkoop heeft DAF een overeenkomst gesloten met de Maleisische importeur Truck World Auto Assembly (TWAA). In Maleisië rijden al ruim duizend trucks van DAF rond, maar dat zijn gebruikte voertuigen. Ze zijn door TWAA geïmporteerd uit het Verenigd Koninkrijk.

DAF en TWAA gaan ervan uit in Maleisië binnen afzienbare tijd zo'n zeshonderd nieuwe trucks per jaar te kunnen verkopen. DAF is in Azië al actief in onder meer Taiwan, Indonesië, Singapore en Hongkong.

Depay: "Manchester United is een droomclub"

Memphis Depay hoefde naar eigen zeggen niet lang na te denken over het aanbod van Manchester United. "Dit is een droomclub. De jongens die er nu al spelen, hoefden me niet te overtuigen om voor Manchester United te kiezen", zei de aanvaller via zijn management SEG.

De PSV'er verhuist in de zomer voor een bedrag dat kan oplopen tot 32 miljoen euro naar de ploeg van coach Louis van Gaal. "Ik kijk er naar uit volgend jaar met de Nederlanders en alle andere toppers te spelen. Samenwerken met Van Gaal is natuurlijk een enorme bonus."

Depay werd de afgelopen weken ook gelinkt aan clubs als Paris Saint-Germain en Liverpool. "Uiteindelijk gaf mijn gevoel de doorslag, niet het geld."

Ook via Twitter liet Depay zich uit over zijn aanstaand afscheid bij PSV en zijn toekomst in Engeland:

Nederlanders maken veel gebruik van cloud

Nederlanders behoren in Europa tot de meest fervente gebruikers van het zogeheten cloud computing, het opslaan van bestanden op een externe server. Ons land staat op een zevende plaats in een rangschikking over cloudgebruik in Europa. En volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek betalen de Nederlanders het liefst niets voor deze digitale opslag.

Jonge internetters (tot 25 jaar) maken veel vaker gebruik van clouddiensten dan 50-plussers; 51 tegen 20 procent. Bovendien stijgt het cloudgebruik naar mate het opleidingsniveau hoger is. "Van de Nederlandse laagopgeleiden doet een kwart aan cloud computing, van de hoogopgeleiden 46 procent. Ook doen mannen dit met 39 procent vaker dan vrouwen (34 procent)", aldus het CBS.

Beschonken automobiliste met kinderen aangehouden

Agenten hebben woensdagmiddag in Barneveld een zwaar beschonken vrouw aangehouden met jonge kinderen achterin haar auto. De 46-jarige inwoonster bleek bij een controle vijf keer te veel alcohol in haar bloed te hebben. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

Weggebruikers waarschuwden de politie toen ze de vrouw slingerend en met kinderen achterin over de weg zagen rijden. Ze werd daarna door de politie aangehouden. De kinderen werden door de agenten bij familie ondergebracht. De vrouw is haar rijbewijs voorlopig kwijt.

PLUS waarschuwt mensen met notenallergie

Mensen met een notenallergie krijgen een 'dringend advies' van supermarktketen PLUS om de Chunky Dip Zontomaten en Chunky Dip Tomaten Basilicum van de huismerken niet te eten. De producten bevatten cashewnoten, terwijl dit niet op het etiket staat vermeld. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Mensen zonder een notenallergie kunnen de producten gewoon eten. Mensen die hier wel voor allergisch zijn kunnen het product terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen hun geld terug.

Politie buigt zich over remsporen Chris Brown

De buren van Chris Brown zijn het helemaal zat. De zanger zou hun rustige buurt terroriseren door met zijn snelle sportauto's rond te scheuren, aldus de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Chris' buren in het Californische Agoura hebben de politie wel twintig keer gebeld in de afgelopen maanden. Ze klaagden over auto's die donuts maken en als gekken door de straat heen jakkeren. Als bewijs hebben buurtbewoners de talloze remsporen in hun ondergoed op het wegdek en zouden ze Chris en zijn vrienden aanwijzen als de schuldigen, omdat ze deze zouden herkennen aan de extravagante sportauto's.

De politie gaat nu extra patrouilleren in de buurt om de snelheidsmaniaken op heterdaad te kunnen betrappen tijdens het maken van de normaliter bij de sterke arm der wet zo geliefde donuts.

Gewonden door explosies rijtjeshuis Enschede

In een rijtjeshuis in Enschede heeft donderdag een grote uitslaande brand gewoed. Er hebben zich meerdere explosies voorgedaan door gasflessen die zich in het pand bevonden.

Zes personen zijn naar het ziekenhuis gebracht.Het gaat om twee omstanders, volwassenen, en vier kinderen die zij uit het huis hebben gehaald. Dit heeft de brandweer Twente laten weten.

Brussel werkt aan lagere btw op internetkrant

De Europese Commissie werkt aan een voorstel om het btw-tarief op de digitale versies van kranten te verlagen. Dat heeft commissievoorzitter Jean-Claude Juncker toegezegd.

Volgens Juncker moeten de voorstellen nationale overheden de mogelijkheid geven de belasting op internetkranten te verlagen. Nu moet over digitale versies meer belasting worden betaald dan over gedrukte kranten. Zo vallen papieren kranten, en ook gedrukte boeken, in Nederland onder het lage btw-tarief van 6 procent. Over digitale kranten en boeken moet 21 procent btw worden betaald.

De voorstellen worden in de eerste helft van volgend jaar gepresenteerd, aldus Juncker.

Standbeeld Brabantse verzetsman gestolen

In het dorpje Meeuwen (Noord-Brabant) is een beeld ter nagedachtenis aan een verzetsman uit het dorp van de sokkel gestolen. De politie liet donderdag weten op zoek te zijn naar de daders.

Een woordvoerder van de gemeente Aalburg, waar Meeuwen onder valt, noemt de diefstal "heel triest'', zeker aangezien het beeldje is verdwenen in de nacht van 5 op 6 mei, precies na Bevrijdingsdag. Hij vermoedt vandalisme. In Meeuwen staan meer beelden van prominente inwoners. Die zijn al vaker doelwit geweest van vandalen.

Een beeldje van wielrenster Marianne Vos werd onlangs ook al vernield. Het is momenteel nog in reparatie. Het beeld dat deze week verdween, was een eerbetoon aan ambtenaar Bastiaan Ockers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog documenten vervalste voor onderduikers.

Aboutaleb verbiedt Feyenoord - Vitesse door politiestaking

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam laat de voetbalwedstrijd Feyenoord - Vitesse zondag niet doorgaan vanwege werkonderbrekingen van de politie. Hij heeft dit Feyenoord en de KNVB in een brief laten weten, meldt de gemeente Rotterdam.

De politiebonden hebben aangekondigd dat deze wedstrijd 'niet mag rekenen op volwaardige ondersteuning van de politie'. Deze actie maakt deel uit van het cao-conflict dat de politievakbonden met de minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) hebben. Ook de wedstrijd FC Groningen - PEC Zwolle is doelwit van de politieacties. Die wedstrijd gaat wel door.

Aboutaleb: "De werkonderbrekingen van de politie zijn zowel voor als tijdens de wedstrijd, waardoor ik de veiligheid van de spelers en supporters en de openbare orde in de stad niet kan waarborgen. Het is niet verantwoord om daar enig risico in te nemen, daarom kan ik deze wedstrijd niet laten doorgaan."

Oranje onder 17 begint EK met gelijkspel

Het Nederlands elftal voor spelers onder zeventien jaar is er niet in geslaagd om hun openingduel op het Europees kampioenschap tegen Ierland te winnen. In het Bulgaarse Sozopol bleef het 0-0. 

De formatie van trainer Maarten Stekelenburg creëerde in de eerste helft meer kansen, maar wist niet te scoren. In de slotfase van de wedstrijd was Ierland de betere ploeg, maar ook die wisten de bal niet in de goal te krijgen. 

Oranje speelt over drie dagen hun tweede wedstrijd tegen Engeland. De groepsfase zal volgende week worden afgesloten met een wedstrijd tegen Italië. De nummer één en twee van elke groep plaatsen zich voor de kwartfinale.

De zes beste teams van dit EK plaatsen zich voor het wereldkampioenschap onder-17 dit najaar in Chili. De halvefinalisten plaatsen zich Voor de verliezende kwartfinalisten volgt een herkansing in de play-offs.

Opstelling Nederland: Bijlow, Troupée, Fosu-Mensah, Van Drongelen, Eiting, De Wit, De Ligt, Peeters (60. Bijleveld), Fernandes (70. Grot), Robertha (60. Malen), Dilrosun

Verstappen wil punten op bekend terrein

Max Verstappen gaat vol ambities naar Barcelona, voor zijn eerste race in de Formule 1 op bekend terrein. De Limburgse coureur van Toro Rosso reed tijdens de testsessies in de winter al vier dagen op het circuit van Barcelona, waar zondag de Grand Prix van Spanje wordt gereden. "Ik hoop op punten. Maar verder dan een zesde plek zit er denk ik niet in voor ons", zegt Verstappen. "Als je eerlijk bent, zijn Mercedes, Ferrari en Williams wel een stukje verder dan wij."

De jongste coureur ooit in de Formule 1 maakte tijdens de testdagen indruk in Barcelona. Verstappen zette zelfs een keer de tweede tijd van de dag neer. Voor de race in Spanje krijgt hij de beschikking over een verbeterde versie van de bekritiseerde Renault-motor achterin zijn Toro Rosso. Vanaf vrijdag hoopt de Nederlander daarmee in de trainingen te laten zien dat hij weer met de besten mee kan.

Cercle wil Moeskroen via rechter uit Eerste Klasse

Cercle Brugge degradeerde dit seizoen naar de Belgische Tweede Klasse, maar hoopt via een arbitragezaak alsnog in de Eerste Klasse te blijven. De club heeft bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) een procedure opgestart om Royal Moeskroen-Péruwelz uit de competitie te zetten.

Cercle en Lierse SK, dat juist om promotie strijdt, maakten eerder al bezwaar bij het BAS tegen de licentie die aan de club uit Moeskroen was toegekend. Daarop stapte de club uit Henegouwen naar de burgerlijke rechtbank om van beide clubs een schadevergoeding te eisen. Cercle verwijt Moeskroen nu dat met die stap naar de burgerlijke rechtbank de statuten zijn overtreden.

Cercle wilde op de vergadering van de clubs uit de Eerste Klasse vorige week Moeskroen weg laten stemmen, maar tot een stemming kwam het niet.

Schipper Bekking: "De race is verloren"

De hoop van schipper Bouwe Bekking op de eindzege in de Volvo Ocean Race is vervlogen. Na de derde klassering van de Nederlandse boot Brunel in de zesde etappe, achter Dongfeng en klassementsleider Abu Dhabi, heeft de gelouterde zeiler de eerste plaats uit zijn hoofd gezet. "Het is fijn om terug op het podium te zijn, maar de race is voor ons verloren", zei Bekking in de Amerikaanse haven. "Abu Dhabi heeft een onoverbrugbare voorsprong op ons."

Met nog drie etappes te gaan (naar Lissabon, Lorient en Göteborg) staat Brunel in het algemeen klassement op de derde plaats. De achterstand op Abu Dhabi bedraagt tien punten, op Dongfeng vier. "We gaan nu voor de tweede plaats in Göteborg en willen het eindklassement van de havenraces winnen. En natuurlijk willen we nog wat etappezeges boeken", aldus Bekking.

Brunel als derde in Newport

Team Brunel heeft weer een podiumplaats behaald in de Volvo Ocean Race. De Nederlandse boot van schipper Bouwe Bekking kwam in de nacht van woensdag op donderdag als derde aan in de haven van Newport, het eindpunt van de zesde etappe. De winst ging naar de Chinese boot Dongfeng, Abu Dhabi kwam enkele minuten later als tweede over de streep. Brunel gaf minder dan een uur toe op het winnende zeiljacht.

De zesde etappe van de zeilrace om de wereld ging over ruim vijfduizend zeemijlen, van de Braziliaanse havenstad Itajaí naar Newport aan de Amerikaanse oostkust. De volgende etappe voert over de Atlantische Oceaan naar Lissabon, met de start op 17 mei.

Boeren spelen multiplayer op consoles

Wat nou Call of Duty, Battlefield of World of Warcraft? Farming Simulator 15 heeft online coöperatieve multiplayer modus op PlayStation 4 en Xbox One, een primeur voor de franchise op consoles. Vandaag laat Focus Home in een trailer zien hoe dat dan in elkaar steekt.

Nodig andere spelers uit in jouw game en benut diverse mogelijkheden om je boerderij verder te ontwikkelen: verhoog je productiviteit door taken te verdelen of door samen te werken aan grotere taken zodat deze efficiënter kunnen worden uitgevoerd in real-time, en ontwikkel je boerderij sneller dankzij de hulp van anderen.

Farming Simulator 15 komt op 19 mei naar PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3 en Xbox 360. Op pc is deze al verschenen.

Taakstraf voor WhatsAppende trucker

De 27-jarige vrachtwagenchauffeur Sander D. uit het Gelderse Huissen heeft donderdag een taakstraf en een rijontzegging gekregen voor een dodelijk ongeval dat hij had veroorzaakt. Onderzoek wees uit dat D. had zitten WhatsAppen.

De rechtbank in Middelburg gaf D. een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een rijontzegging van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk.

Er was vier maanden cel en een rijverbod van twee jaar geëist. Een lagere straf was volgens de aanklager niet uit te leggen geweest.

D. reed met zijn truck met oplegger op 8 oktober 2013 op de A58 bij een 47-jarige wegwerker uit Yerseke dood. Diens werkbus had de alarmlichten en het zwaailicht aan. Plotseling knalde de half op de vluchtstrook rijdende D. met zijn truck tegen de werkbus en de wegwerker overleed kort daarna aan zijn verwondingen.

Ribéry is klaar met dit seizoen

In navolging van Arjen Robben kan ook Franck Ribéry een streep zetten door dit seizoen. De Franse aanvaller van Bayern München kampt al bijna twee maanden met een hardnekkige enkelblessure, die alleen met rust kan genezen. Het lijkt uitgesloten dat Ribéry deze maand nog zal voetballen. "Ik weet niet precies hoelang het nog duurt, maar de return tegen FC Barcelona is volstrekt onhaalbaar", zei technisch directeur Matthias Sammer na de zware nederlaag woensdag in Camp Nou tijdens de halve finale van de Champions League (3-0).

Als volgende week in München geen wonder gebeurt, heeft Bayern alleen nog twee competitieduels te gaan. De ploeg van trainer Pep Guardiola greep vorige week namelijk al naast een plek in de Duitse bekerfinale, die op 30 mei in Berlijn wordt gespeeld. De finale van de Champions League is een week later op dezelfde plek.

"Ik ben heel verdrietig", zei Ribéry. "Ik heb heel hard gewerkt voor een snelle comeback, maar de enkel wordt maar niet beter." Robben liep vorige week een gescheurde kuitspier op, die hem de rest van het seizoen aan de kant houdt.

Rummenigge hoopt op voetbalwonder in München

Geslagen, maar nog niet verslagen. Zo voelt Bayern München zich na de zware nederlaag woensdag in Camp Nou tegen FC Barcelona, tijdens het eerste duel in de halve finale van de Champions League (3-0). "Klagen helpt niet en bovendien hebben we nog een wedstrijd", zei bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge van de Duitse kampioen. "Misschien gebeurt volgende week in München wel een voetbalwonder."

Rummenigge riep de kwartfinale tegen FC Porto nog eens in herinnering. Na een 3-1-nederlaag in Portugal nam Bayern München bij de return in eigen stadion revanche met een ongekende galavoorstelling: 6-1. "Toen waren ook weinig mensen optimistisch over onze kansen", aldus de baas van Bayern. "Barcelona heeft natuurlijk nog meer kwaliteiten dan FC Porto, maar we hebben de verplichting om dinsdag nog een keer alles te geven. Ik weet niet of dat genoeg is, maar wij zijn Bayern München. Wij zijn een trotse club en zullen alles doen wat we kunnen."

Honderd ontvoerde migranten bevrijd in Mexico

De Mexicaanse autoriteiten hebben honderd migranten bevrijd die gevangen werden gehouden in een huis in Axapusco, niet ver van Mexico-Stad. Onder hen waren veertien kinderen.

De autoriteiten waren getipt door een man uit Guatemala die zei dat hij uit het huis had weten te ontsnappen. Volgens de migranten werkte de man echter samen met de ontvoerders en moest hij ervoor zorgen dat ze niet konden ontsnappen. Hij werd opgepakt, samen met vijf andere verdachten uit Honduras en El Salvador.

Volgens de autoriteiten dreigden de verdachten de gevangenen aan criminele bendes over te dragen als ze geen telefoonnummers van familie gaven die ze konden bellen om losgeld te eisen.

Messi blijft op zijn hoede

Lionel Messi wil niet te vroeg juichen. De Argentijnse superster leidde FC Barcelona woensdag weliswaar naar een royale overwinning op Bayern München in de halve finale van de Champions League, maar dat betekent volgens Messi niet dat de finaleplaats al binnen is. "We nemen een goed resultaat mee naar Duitsland, maar we weten ook dat het heel zwaar gaat worden in München. Bayern is in eigen stadion altijd bijzonder sterk", zei de nummer tien van Barcelona.

Messi brak de wedstrijd in Camp Nou in de 77e minuut open met een venijnig schot langs Manuel Neuer. Amper drie minuten later passeerde hij de Duitse doelman met een prachtig lobje, nadat Jérôme Boateng dronken was gedraaid. In blessuretijd leverde Messi de assist bij de 3-0 van Neymar. "Het kostte ons heel veel moeite om de score te openen, maar daarna ging het ineens snel. Het heeft geresulteerd in een superresultaat. We moeten echter niet te vroeg juichen, want we hebben nog de return voor de boeg", aldus de man van de wedstrijd.

Schutter Roosendaal voelde zich achtervolgd

De 39-jarige man die zondag om zich heen schoot in een café in Roosendaal, dacht dat hij werd achtervolgd. Zijn advocaat Jac Boot bevestigde dat donderdag na berichtgeving in BN DeStem. Boot vindt dat zijn cliënt psychisch onderzocht moet worden.

Achmed K. uit Steenbergen trok zondag een vuurwapen en begon te schieten in het café aan de Markt. De aanwezigen schrokken zich wezenloos, maar niemand raakte gewond en uiteindelijk werd hij gearresteerd. Advocaat Boot is het niet eens met het Openbaar Ministerie, dat K. verdenkt van poging tot moord. Zijn cliënt was volgens hem niet van plan om iemand neer te schieten. "Ik denk dat dat wel vaststaat.''

Boot durft niet met zekerheid te zeggen of de schutter echt werd achtervolgd, of alleen in de waan was. "Dat moet worden uitgezocht.''

'Iran laat vrachtschip Maersk gaan'

Iran heeft donderdag het vrachtschip laten gaan dat eind vorige maand door de Iraanse marine in beslag werd genomen. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA op basis van een bron bij de autoriteiten.

De MV Maersk Tigris voer op 28 april door de Straat van Hormuz toen een Iraans marineschip een schot voor de boeg loste. Iran zei het schip in beslag te nemen vanwege een gegronde klacht van een Iraans bedrijf en dat een rechter toestemming had gegeven voor de actie.

Rickmers Ship Management, het bedrijf in Singapore dat eigenaar is van de Maersk, zei de berichten uit Iraanse media te hebben gezien, maar kon nog niets bevestigen.

Na het incident met de Maersk voerden de Verenigde Staten nieuw beleid in voor Amerikaanse vrachtschepen in de Straat van Hormuz. Oorlogsbodems zijn in positie gebracht in de buurt van de Straat en vrachtschepen kunnen een escorte krijgen.

Russische tank hapert tijdens repetitie parade

De hypermoderne nieuwe tank van de Russische krijgsmacht heeft donderdag geen goede generale repetitie gehad. Tijdens een oefening voor de militaire parade voor de Dag van de Overwinning op 9 mei kwam een van de T-14 Armata's stil te staan.

Allerlei wapentuig rolde donderdagochtend door het centrum van Moskou voor de repetitie. Een van de T-14 Armata's kwam echter stil te staan, hoewel de motor nog wel draaide. Een poging om de tank weg te slepen mislukte, maar na vijftien minuten kon de tank toch doorrijden.

De T-14 Armata kent volgens Rusland zijn gelijke niet in de westerse wereld. Vooral de geschutskoepel, die op afstand kan worden bestuurd, en de bescherming voor de bemanning zijn volgens Rusland ongeëvenaard.

Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat Rusland samen met de rest van de Geallieerden nazi-Duitsland versloeg.

Honden bijten schapen dood in Oosterbeek

Een witte en een bruine hond hebben donderdagmorgen in het Gelderse Oosterbeek huisgehouden in een weiland met schapen. Ze beten zeker zeven dieren dood en verwondden ook een aantal schapen. De politie heeft de honden gevangen en overlegt met hun baas wat er met de dieren gaat gebeuren.

Volgens de wijkagent waren de honden losgebroken van het erf waar ze thuishoren. Voorbijgangers alarmeerden de politie toen ze de honden in de schapenwei bij de begraafplaats in het dorp zagen. Nadat er ongeveer een uur op de beesten was gejaagd, zijn ze in een naburig bos gevangen.

Klokkenluider zwanenleed wil bescherming

De advocaat van dierenarts en klokkenluider van zwanenmishandeling Saskia van Rooy heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om bescherming van zijn cliënte gevraagd. Volgens de advocaat van de vrouw, Sébas Diekstra, heeft hij het verzoek in een brief bij Dijksma neergelegd.

De staatssecretaris trekt de ontheffing van twee zwanendrifters in. Zij wil het houden van zwanen in de vrije natuur verbieden. Hierbij verminken zogenoemde zwanendrifters de dieren om te voorkomen dat ze wegvliegen. Dijksma verwees daarbij naar wantoestanden die naar voren kwamen op beelden die Van Rooy hiervan had gemaakt en uit onderzoek van de politie.

"De zwanendrifter die mijn cliënte zwaar heeft mishandeld, bedreigd, belaagd, achtervolgd en haar spullen heeft vernield, heeft op de koop toe ook eens aangifte tegen haar gedaan wegens stalking'', licht Diekstra toe.

Kritiek rechters op voorstel antiterreurwet

De rechters in Nederland hebben stevige kritiek op een wetsvoorstel voor bestuurlijke antiterrorismemaatregelen van het kabinet. De rechters, verenigd in de Raad voor de rechtspraak, vinden het "zeer ongewenst'' dat het de bedoeling lijkt bijzonder ingrijpende maatregelen te kunnen opleggen, zonder eerst de betrokkene hierover te ondervragen.

"De maatregelen zijn onder bepaalde omstandigheden soms zo ingrijpend, dat ze naast een preventief ook een straffend karakter kunnen krijgen'', schrijft de raad in een advies over het wetsvoorstel. De wet is bedoeld om de nationale veiligheid te beschermen en te voorkomen dat mensen meedoen of (financiële) ondersteuning bieden aan terroristische activiteiten.

Het wetsvoorstel geeft bestuursorganen de bevoegdheid tot het intrekken of weigeren van subsidies, vergunningen en ontheffingen.

Depay naar Manchester United

Memphis Depay vertrekt naar Manchester United. Zojuist maakte Thijs Slegers, PSV-watcher voor Voetbal International, het nieuws via Twitter bekend. Hij wist ook te melden dat trainer Philip Cocu de spelersgroep vanochtend van het nieuws op de hoogte heeft gebracht. Daarna werd de vleugelaanvaller uitgebreid gefeliciteerd.

Depay stond de laatste weken in de belangstelling van onder meer Paris Saint Germain en Liverpool. Ook Manchester United zat al langer achter de diensten van de aanvaller aan. Na een aantal oriënterende gesprekken bij de drie clubs lijkt de speler nu dus een keuze gemaakt te hebben.

Bij Manchester United wordt Depay weer herenigd met Louis van Gaal. Beide waren vorig jaar zomer ook aan elkaar verbonden tijdens het avontuur van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Brazilië.

Update 12.47 uur:

PSV en Manchester United hebben de transfer van Memphis Depay inmiddels officieel bevestigd. Het transferbedrag ligt rond de 30 miljoen euro, waarbij PSV ook nog een doorverkooppercentage heeft bedongen.

Nintendo en Universal gaan attracties maken

Nintendo en Universal Parks & Resorts hebben vandaag hun plannen aangekondigd om nieuwe attracties in de Universal-pretparken te maken, natuurlijk gebaseerd op de vele franchises die Nintendo rijk is. Welke parken van Universal mee gaan doen is nog onbekend, al verwachten we het Universal-park in Japan als zekerheidje.

Meer details worden later bekendgemaakt, nu zijn de creatieve mensen bij Universal en Nintendo nog aan het bedenken hoe de attracties er uit moeten gaan zien.

Mario Kart IRL

Sony geeft geen persconferentie tijdens Gamescom

Helaas. Sony heeft besloten geen persconferentie te geven op gamescom in Keulen dit jaar, de grootste Europese gamebeurs. Sony vindt dat gamescom te snel na E3 komt en heeft meer tijd nodig om een aantal spannende aankondigingen te kunnen doen.

De beurzen komen ook redelijk snel na elkaar: E3 in Los Angeles begint 16 juni, gamescom start op 5 augustus en Tokyo Game Show is vanaf 17 september.
Sony geeft 27 oktober alsnog een persconferentie tijdens de Paris Games Week.

Sony

gamescom

Astana met kopman Aru naar Giro

De Italiaanse wielrenner Fabio Aru staat zaterdag als kopman van Astana aan de start van de Giro. De 24-jarige klimmer eindigde vorig jaar als derde in de Ronde van Italië, achter de Colombianen Nairo Quintana en Rigoberto Urán. Een maagvirus schopte de voorbereiding van Aru op de Giro in de war, maar desondanks geldt hij als de voornaamste troef van Astana voor het algemeen klassement.

De Italiaan moest vorige maand de Ronde van Trentino overslaan vanwege ziekte. Het leidde tot een flinke rel, door enkele prikkelende tweets van de Nieuw-Zeelandse renner Greg Henderson over vermeend dopinggebruik. "Het is treurig om Aru 'ziek' te zien. Ik hoop dat hij volgende keer 'gezond', oftewel clean, terugkomt in onze sport. Of keer helemaal niet terug", meldde Henderson. Hoewel de Nieuw-Zeelander later excuses maakte voor zijn beschuldigende uitlatingen, nam Aru daar geen genoegen mee. De Italiaan gaf zijn advocaten opdracht gerechtelijke stappen te ondernemen.

De kopman van Astana krijgt in de Giro steun van zijn landgenoten Dario Cataldo, Davide Malacarne, Diego Rosa en Paolo Tiralongo, de Spanjaarden Mikel Landa en Luis León Sánchez, Tanel Kangert uit Estland en Andrei Zeits uit Kazachstan. Lars Boom en Lieuwe Westra richten zich op de Tour, net als de Italiaanse titelverdediger Vincenzo Nibali.

Bij AG2R geldt Domenico Pozzovivo als kopman. De Italiaan mikt na zijn vijfde plaats van vorig jaar weer op een plek in de top. Pozzovivo (32) wordt vergezeld door landgenoten Rinaldo Nocentini en Matteo Montaguti, de Franse renners Julien Bérard, Axel Domont en Hubert Dupont, de Colombiaan Carlos Betancur (vijfde in 2013), Hugo Houle uit Canada en de Duitser Patrick Gretsch.

Ether One nu ook op PS4

Ether One is een indiegame dat je iets wilt leren. Je bent een werknemer voor een bedrijf dat herinneringen terughaalt en je duikt in het brein van iemand met dementie. Je kunt ervoor kiezen het spel te spelen met en zonder puzzels. Ether One kwam anderhalve maand geleden uit voor pc en  kreeg positieve recensies. Vanaf vandaag is Ether One ook beschikbaar voor PlayStation 4. PlayStation Plus-abonnees krijgen de game deze maand automatisch.

Oranje blijft nummer zes op wereldranglijst

Het Nederlands elftal staat na een maand zonder interlands nog steeds op de zesde plaats van de wereldranglijst. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink kwam in maart voor het laatst in actie, tegen Turkije (EK-kwalificatie) en Spanje (oefeninterland). Na die wedstrijden zakte Oranje van de vijfde naar de zesde plaats op de maandelijkse ranking van wereldvoetbalbond FIFA, waarvan donderdag de nieuwste versie werd gepresenteerd.

De maand april heeft geen verschuivingen gebracht in de top van de ranglijst. Wereldkampioen Duitsland gaat aan kop, gevolgd door Argentinië, België, Colombia, Brazilië en Nederland. De top tien wordt verder aangevuld door Portugal, Uruguay, Zwitserland en Spanje. De ploeg van Hiddink speelt in juni twee keer, eerst op 5 juni vriendschappelijk in Amsterdam tegen de Verenigde Staten en een week later in de EK-kwalificatie in Riga tegen Letland.

PvdA wil durfinvesteerders aanpakken

Als het aan de PvdA ligt mogen ondernemingen in de toekomst niet meer garant staan voor leningen aan private equitybedrijven als op die manier de eigen overname wordt betaald. Dat is een van de maatregelen die de regeringspartij voorstelt om excessen van private equity aan te pakken.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer komt volgende maand met een initiatiefnota om dit te regelen, meldde hij donderdag.

Private equitybedrijven zijn private investeringsmaatschappijen die bedrijven opkopen. Volgens Nijboer kent deze vorm van investeren 'duistere en verwerpelijke kanten' die moeten worden aangepakt. Het gaat dan om gevallen waarbij de investeringsbedrijven de opgekochte ondernemingen volhangen met schulden en zichzelf tegelijk flinke winstuitkeringen toekennen.

Sekspartij kreeg onvoldoende aanhang

De Australische Sekspartij heeft zich uit het kiesregister laten uitschrijven. Dat heeft de nationale kiesraad in Canberra meegedeeld. De partij, die sinds 2009 stond ingeschreven, is er niet in geslaagd voldoende aanhang te krijgen.

Met steun van de Australische porno-industrie wilde de partij zetels in het parlement behalen. Zij wilde onder meer dat potentiepillen als Viagra zouden worden vergoed door het ziekenfonds. Ook wilden de seksactivisten dat Aboriginals in de deelstaat Northern Territory weer pornofilms zouden mogen bezitten. Dat werd in 2007 verboden om kindermisbruik onder de oorspronkelijke bewoners van Australië tegen te gaan.

De partij had naar eigen zeggen ook een geheime adviseur: Curly Merkin, Engels voor gekruld nepschaamhaar.

Sekspartij kreeg onvoldoende aanhang
Sekspartij kreeg onvoldoende aanhang (Foto: ANP)

Duitsland en VS in gesprek over spionage

De Duitse en Amerikaanse regeringen zijn met elkaar in gesprek gegaan over de samenwerking van de veiligheidsdiensten van beide landen. Ze willen nieuwe afspraken maken over onder meer informatie-uitwisseling. Het is waarschijnlijk dat de twee partijen naar buiten treden met het nieuwe plan.

De samenwerking tussen de Amerikaanse NSA en Duitse BND is onder een vergrootglas gelegd, nadat bekend werd dat de Duitse dienst jarenlang de NSA had geholpen met het afluisteren van bevriende landen en ondernemingen. Vorig jaar kwam bovendien naar buiten dat er een spion van de NSA werkte bij de BND en dat de Amerikanen het mobieltje van bondskanselier Angela Merkel aftapten.

Gesprekken tussen de VS en Duitsland moeten leiden tot een nieuw document dat als grondslag dient voor de samenwerking tussen de BND en NSA. Peter Altmaier, het hoofd van de kanselarij, en Denis McDonough, stafchef van het Witte Huis, hebben volgens de krant Rheinische Post al maandenlang onderhandeld over zo'n document. Verwacht wordt dat de gesprekken de komende maanden concrete resultaten oplevert, maakt de krant op uit Duitse regeringsbronnen.

In het document zullen onder meer afspraken worden gemaakt over samenwerking in de satellietbasis Bad Aibling in Duitsland. Daarover was eerder ophef ontstaan, toen naar buiten kwam dat Duitsland niet alleen informatie over bondgenoten doorspeelde aan de NSA, maar ook zelf de onderschepte informatie analyseerde.

Duitsland en VS in gesprek over spionage
Duitsland en VS in gesprek over spionage (Foto: ANP)

Kabinet-Netanyahu met krapst mogelijke meerderheid

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag kort voor het verstrijken van de deadline de vorming van een nieuwe regering afgerond. Met het aan boord halen van de kleine nationalistische partij Joods Huis voltooide hij een coalitie van hardliners die op een ramkoers lijkt te gaan met de Verenigde Staten en andere bondgenoten. Met een uiterst krappe meerderheid van slechts 61 van de 120 zetels in het parlement zal het voor de nieuwe regering ook moeilijk worden om haar binnenlandse agenda uit te voeren.

De Likud-partij van Netanyahu won de verkiezingen op 17 maart met dertig zetels. Voor Netanyahu leek geen vuiltje aan de lucht om een coalitie te vormen en een vierde termijn als premier te vervullen, maar de formatie bleek lastiger dan gedacht. Uiteindelijk bestaat de coalitie uit Likud en vier andere partijen, maar Netanyahu gaf aan dat hij blijft zoeken naar meer partners om het draagvlak van zijn regering te verbreden.

"Eenenzestig is een mooi aantal, maar 61-plus is nog mooier. Maar het begint bij 61 en wij gaan aan de slag. Wij hebben veel werk te verzetten", zei Netanyahu.

Analisten verwachten niet dat de nieuwe regering een lang leven beschoren zal zijn of veel tot stand kan brengen. Oppositieleider Isaac Herzog van de Zionistische Unie noemde de coalitie 'een beschamende vertoning' en 'de meest benepene in de geschiedenis van Israël'.

De kans lijkt klein dat onder de nieuwe regering weer vredesonderhandelingen op gang zullen komen met de Palestijnen. Likud wordt gedomineerd door hardliners die tegen een zelfstandige Palestijnse staat zijn, een standpunt dat door Joods Huis wordt gedeeld. Joods Huis heeft nauwe banden met de kolonistenbeweging en dit maakt dat de nieuwe regering onder zware druk zal staan om de bouw van nederzettingen in bezet gebied uit te breiden.

In de binnenlandse politiek zal de nieuwe regering het ook moeilijk krijgen. Joods Huis krijgt de invloedrijke portefeuilles van onderwijs en justitie. De nieuwe minister van justitie Ayelet Shaked is een uitgesproken criticus van de rechterlijke macht en zal naar verwachting een grotere stem opeisen in de aanstelling van rechters. De ultraorthodoxe partners van Netanyahu zijn er ondertussen op gebrand om hervormingen die onder de vorige regering zijn doorgevoerd terug te draaien.

Mount Everest is door aardbeving gekrompen

De hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, is door de aardbeving in Nepal iets minder majestueus dan hij was. De berg is 2,5 centimeter gekrompen, blijkt uit satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De Nepalese hoofdstad Kathmandu ligt door de beving juist wat hoger, zo'n 90 centimeter, en is circa 2 meter verschoven.

Door de voortdurende botsing tussen de Indo-Australische en de Eurazische aardplaten, waardoor de aardbeving op 29 april ontstond, blijven de bergen in de Himalaya circa 1 centimeter per jaar groeien, meldde The Independent donderdag.

Door de beving kwamen naar schatting 8000 mensen om het leven.

Nauwelijks zwartrijders in metro Rotterdam

Zwartrijders in de metro in Rotterdam zijn bijna een zeldzaamheid geworden. Het percentage in de Rotterdamse ondergrondse zwartrijders lag vorig jaar op 1 procent. Dat blijkt woensdag uit cijfers van openbaarvervoerbedrijf RET.

Het aantal Rotterdamse metroreizigers zonder geldig vervoerbewijs daalt al jaren, in 2013 ging het om 1,6 procent. Volgens een woordvoerster is dit te danken aan de invoering van de ov-chipkaart en de toegangspoortjes. In 2008, het jaar voordat de RET de toegangspoortjes sloot en de chipkaart introduceerde, reed nog 11 procent van de reizigers zwart.

Ook in de rest van het Rotterdamse ov daalde het aantal zwartrijders. In de tram daalde het percentage van 1,6 in 2013 naar 0,6 in 2014. In de bus reed in 2014 net als in het jaar ervoor slechts 0,2 procent va de passagiers mee zonder geldig vervoersbewijs.

Vakantiegeld voor meeste inkomens fors lager

De jaarlijkse vakantiebijslag, die miljoenen Nederlanders eind deze maand weer ontvangen, valt dit jaar voor veel werknemers fors lager uit dan voorgaande jaren. Vooral de hogere inkomens zullen dit merken in hun portemonnee, blijkt uit berekeningen van salarisstrookverwerker ADP.

Iemand met een salaris van tweeënhalf keer modaal ontvangt 256 euro minder vakantiegeld, anderhalf keer modaal houdt netto 242 euro minder vakantiegeld over en twee keer modaal gaat met 204 euro minder op vakantie. Een modaal inkomen (2662 euro bruto per maand) moet het met 59 euro minder doen. Mensen met een minimumloon gaan er niet op achteruit.

De teruggang in vakantiegeld heeft te maken met veranderingen in de heffingskortingen en arbeidskorting.

Britten kiezen nieuw Lagerhuis

In Groot-Brittannië zijn donderdag de stemlokalen geopend voor de Lagerhuisverkiezingen. De Conservatieven van premier David Cameron en de Labour-partij van oppositieleider Ed Milliband gaan in de peilingen nek-aan-nek, maar geen van beide partijen lijkt in het 650 zetels tellende parlement een meerderheid te gaan halen. Veel kiezers geven hun steum aan andere partijen, in het bijzonder de separatistische Scottish National Party en de anti-immigratiepartij UK Independence Party.

Tot 22.00 uur (23.00 uur Nederlandse tijd) kan er gestemd worden. De meeste uitslagen worden binnen enkele uren daarna verwacht.

Fors meer winst voor ING

ING heeft in het eerste kwartaal fors meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De bank profiteerde onder meer van een sterke groei van de leningenportefeuille. Ook hoefde minder geld opzij te worden gelegd om eventuele verliezen op slechte leningen op te vangen. Dat maakte ING donderdag bekend.

De onderliggende nettowinst viel met 1,19 miljard euro 43 procent hoger uit dan een jaar eerder. Ten opzichte van de voorgaande periode was sprake van een ruime verdubbeling. De winst onder de streep, waarin ook de resultaten meetellen van verkochte verzekeringsonderdelen waar ING nog een belang in heeft, bedroeg 1,77 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog een verlies van 1,92 miljard euro.

Paleis op de Dam beklad met 'fuck de koning'

Het Paleis op de Dam in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag beklad met de tekst 'Fuck de Koning'. De politie heeft nog geen idee wie hierachter zit en heeft een onderzoek ingesteld. De gemeente Amsterdam is bezig de tekst te verwijderen.

De advocaat van activist Abulkasim Al-Jaberi maakte woensdag bekend dat zijn cliënt wordt vervolgd omdat hij vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis" riep. Dit besluit van het Openbaar Ministerie leidde tot veel beroering en reacties.

Afluisteren Sarkozy was wettig

Franse onderzoeksrechters hebben geen wetten overtreden toen ze in 2013 de telefoons van ex-president Nicolas Sarkozy aftapten, in verband met een onderzoek naar campagnefinanciering. Dat heeft een Frans hof van beroep donderdag bepaald.

Het besluit is een tegenvaller voor Sarkozy, die in 2017 opnieuw een gooi naar het presidentschap wil doen. Door de beslissing van het hof kan het onderzoek naar Sarkozy doorgaan.

Aanleiding voor het onderzoek waren aantijgingen dat Sarkozy voor zijn campagne in 2007 geld ontving van wijlen de Libische dictator Moammar Gadhafi. Op basis van informatie die uit de telefoontaps is verkregen zijn er voorlopige aanklachten tegen Sarkozy ingesteld, wegens corruptie en machtsmisbruik.

Sarkozy zelf ontkent iets misdaan te hebben en volgens zijn advocaat zijn met de telefoontaps de vertrouwelijkheid tussen advocaat en cliënt geschonden.

Nicolas Sarkozy (Foto: Novum)
Nicolas Sarkozy (Foto: Novum)

Nachtwerk voor Murray in Madrid, Federer onderuit

Tennisser Andy Murray trekt zijn winnende reeks op gravel door in Madrid. De Schotse nummer drie van de wereld, die maandag het ATP-toernooi van Barcelona op zijn naam schreef, bereikte in de Spaanse hoofdstad de derde ronde met een overwinning op Philipp Kohlschreiber: 6-4, 3-6 en 6-0. Het was wel een latertje voor Murray, die pas ruim na middernacht de baan op kon en rond 3 uur 's nachts de winst binnenhaalde.

De 27-jarige Schot vierde begin deze week in Barcelona zijn eerste toernooizege op gravel. Murray versloeg toen Kohlschreiber in de eindstrijd. Twee dagen later stonden de twee finalisten op het gemalen baksteen in Madrid opnieuw tegenover elkaar, met dezelfde winnaar. Murray strijdt met de Spaanse tennisser Marcel Granollers om een plek in de kwartfinales van het masterstoernooi. Granollers klopte de Fransman Gaël Monfils met 7-6 (6), 6-7 (7) en 6-4.

Roger Federer is in de tweede ronde in Madrid blijven steken. De nummer één van de plaatsingslijst moest na een partij van meer dan 2,5 uur in drie tiebreaks zijn meerdere erkennen in de jonge Australiër Nick Kyrgios: 7-6 (2), 6-7 (5) en 6-7 (12).

De twintigjarige Kyrgios stond vorige week nog in de finale van het toernooi van Estoril. Daarin was de Fransman Richard Gasquet echter te sterk. Om de kwartfinales in Madrid te bereiken, moet Kyrgios afrekenen met de Amerikaan John Isner.

Cavaliers en Rockets trekken stand gelijk

Cleveland Cavaliers en Houston Rockets hebben zich teruggeknokt in de play-offs van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Zowel de Cavaliers als de Rockets trokken de stand in hun serie woensdagavond gelijk. De ploeg uit Houston won voor eigen publiek met 115-109 van Los Angeles Clippers, LeBron James leidde de equipe uit Cleveland langs Chicago Bulls (106-91).

De Amerikaanse superster speelde weer met het bekende zweetbandje om zijn hoofd, iets wat hij de afgelopen weken niet had gedaan. Met die vertrouwde 'look' gooide James 33 punten bij elkaar. "Ik zag die zweetband in mijn kluisje liggen en besloot hem weer om te doen. Het was tijd voor een comeback", zei de vedette van de Cavaliers. James herstelde het evenwicht in de best-of-sevenserie met de Bulls, die het eerste duel in de tweede ronde van de play-offs maandag met 99-92 hadden gewonnen.

Emily VanCamp keert terug in Captain America: Civil War

De Carter-familie blijft nadrukkelijk aanwezig in het Marvel Cinematic Universe. Niet alleen Peggy Carter (Hayley Atwell) blijft opduiken in steeds meer titels uit de filmserie, ook haar (waarschijnlijke) familielid Sharon keert terug in de derde Captain America-film.

De rol van Sharon Carter, oftewel Agent 13, werd in Captain America: The Winter Soldier gespeeld door Emily VanCamp, die de afgelopen jaren te zien was in de op The Count of Monte Christo gebaseerde tv-serie Revenge. Deze serie is echter afgerond; als later deze maand de laatste aflevering van het vierde seizoen is uitgezonden hebben fans niets meer om naar uit te kijken. VanCamp is dus vrij voor andere projecten, wat mogelijk een factor is voor haar terugkeer in de Captain America-filmserie. Wat voor positie haar personage zal innemen in het conflict tussen de vele helden uit het MCU is nog niet bekend.

Captain America: Civil War zit, hoewel het geen 'Avengers' heet, vol met oude en nieuwe Avengers uit de nu elfdelige filmserie. Chris Evans keert terug als het titelpersonage, vergezeld van Robert Downey Jr, Jeremy Renner en Scarlett Johannson als terugkerende Avengers Iron Man, Hawkeye en Black Widow en Anthony Mackie en Elizabeth Olzen als nieuwe Avengers The Falcon en Scarlet Witch. Daarnaast zal Black Panther, gespeeld door Chadwick Boseman, zijn introductie krijgen, keren Crossbones (Frank Grillo) en Bucky Barnes (Sebastian Stan) terug, zal Daniel Brühl de rol van Baron Zemo spelen en is ook Martin Freeman te zien in een nog onbekende rol.

Avengers 2.5: Civil War is te zien in mei volgend jaar.

Captain America: The Winter Soldier: Emily VanCamp als Sharon Carter

Fast & Furious 7 wint Golden Trailer Award

Een trailer voor het zevende deel uit The Fast & the Furious heeft een prijs gewonnen. De Best of Show prize werd toegekend aan Universal Pictures voor de trailer getiteld Family, tijdens de zestiende editie van de Golden Trailer Awards.

Furious 7 won hierbij van American Sniper, Avengers: Age of Ultron, Guardians of the Galaxy, Boyhood en Mad Max: Fury Road. De trailer kreeg ook de Best Action prijs en een tv-spot voor de film won in dezelfde categorie. De Golden Trailer Awards is een jaarlijkse awardshow die jaarlijks prestaties in marketing voor speelfilms onderscheidt, en kende in het eerste jaar een Trailer of the Year-award toe aan The Matrix.

Andere winnaars bij de GTA's van dit jaar zijn Guardians of the Galaxy voor 'beste muziek', Mad Max: Fury Road voor 'meest originele trailer', Game of Thrones voor 'beste tv-trailer' en Avengers: Age of Ultron voor 'beste zomerblockbuster-trailer'. In totaal kent de show 78 categorieën, waarvan alle nominaties en winnaars op deze website te vinden zijn.

Furious 7 heeft sinds de release bijna anderhalf miljard dollar opgebracht, waarmee het de op drie na meest succesvolle film ter wereld is. In Nederland is het vooralsnog de best bezochte film van het jaar; hier bracht de film ruim zeven miloen euro op, terwijl de nummers twee en drie in de ranglijst, Fifty Shades of Grey en Michiel de Ruyter, rond de zes miljoen zitten. In de weekoverzichten was de film steeds de nummer één best bezochte film van ons land, tot de release van Avengers: Age of Ultron, die nu die plek bezit.


De winnende trailer.

Chris Brown valt van podium op verjaardag

Chris Brown vierde zijn 26e verjaardag dinsdag met een groots feest in Las Vegas. Hij had het zichtbaar naar zijn zin, maar een enthousiaste danspartij liep bijna slecht af toen de zanger van het podium viel.

Op een video van TMZ is te zien dat de zanger wild bewoog en terwijl hij een rondje om zijn as draaide tussen het publiek in de club viel. Onder luid geschreeuw werd hij snel terug het podium opgetrokken.

Chris is niet alleen ouder, maar vierde ook dat hij sinds een paar maanden de trotse vader van een dochtertje is. Tijdens het feest liet hij op een groot scherm foto's en video's van de kleine Royalty zien.

Lindsay Lohan krijgt taakstraf weer niet af

Lindsay Lohan krijgt haar taakstraf opnieuw niet af, weet New York Post. De actrice heeft er pas 20 van de 125 uur die ze eind mei gewerkt moet hebben opzitten en riskeert daarom een celstraf.

Lindsay kreeg 240 uur taakstraf opgelegd nadat ze in 2013 gearresteerd werd voor roekeloos rijgedrag. In januari raffelde ze de werkuren vlak voor de deadline af, maar omdat de rechter niet alle gedeclareerde uren vertrouwde moest ze nog eens 125 uur doen. Aangezien Lindsay maximaal vier uur per dag mag declareren, lijkt het erop dat ze de deadline niet gaat halen.

Donderdag staat er een evaluatie van Lindsays proeftijd gepland. Advocaat Terry White van de stad Santa Monica is van plan te eisen dat haar proeftijd wordt ingetrokken, wat een celstraf zou betekenen. "Het lijkt er niet op dat ze het erg serieus neemt."

Lindsay woont momenteel in Londen en heeft toestemming haar taakstraf daar te doen bij de Britse vrijwilligersorganisatie Community Service Volunteers (CSV). Mocht haar proeftijd inderdaad worden ingetrokken, kan de actrice tijdens haar volgende bezoek aan de Verenigde Staten worden gearresteerd.

TV-serie Supergirl gaat definitief door

De Amerikaanse tv-zender CBS heeft Supergirl besteld als serie. Dat heeft The Hollywood Reporter gisteren bevestigd.

Supergirl vertelt over Kara Zor-El, het nichtje va Kal-El (Superman), die haar superkrachten verborgen heeft gehouden sinds haar aankomst op onze planeet. Maar nu, op 24-jarige leeftijd, 'besluit ze deze toch te gebruiken en de held te zijn die ze altijd hoorde te zijn.' De serie was al sinds de herfst in ontwikkeling, met regelmatig nieuws over toevoevingen aan de cast voor de pilot, die onlangs is afgerond.

Lange tijd leek het erop dat de serie het echter niet ging halen en de producers mogelijk gingen proberen de serie bij zusterzender The CW aan de man te brengen. Aangezien deze zender echter een lager budget heeft, zou het wat duurdere Supergirl daar een kleinere kans hebben om aangenomen te worden. Toen CBS-topvrouw Nina Tassler echter de pilot zag was het besluit snel genomen.

CBS is voornamelijk bekend van de 'police procedurals', shows waarin wekelijks een moord of andere misdaad wordt opgelost. Supergirl kan het komende seizoen een plaats krijgen tussen de misdaadshows, of wellicht al in de zomer van start gaan. In de serie speelt Melissa Benoist (Glee, Whiplash) de titelrol, naast Calista Flockheart als Cat Grant en David Harewood als Hank Henshaw. Dean Cain, die ooit Superman was, en Helen Slater, die ooit Supergirl was, zullen de ouders spelen van het gezin waar Kara in is opgegroeid.

Met Supergirl heeft DC Comics er in ieder geval weer een serie bij. Deze week werd ook bekend dat de DC/Vertigo-serie iZombie een tweede seizoen krijgt en van de series Arrow en The Flash was al bekend dat deze het volgende seizoen weer terugkeren. Van NBC's Constantine is het lot nog altijd onzeker; binnen enkele weken zou duidelijk moeten zijn of hier een tweede seizoen van gaat komen.

Supergirl: Melissa Benoist in kostuum

Noodsituatie melden via app op telefoon

Een noodsituatie kan sinds donderdag ook gemeld worden via een speciale app op de smartphone. Naast het bellen van 112 kan er een melding worden geappt via het gratis SOS ALARM. Dat heeft de stichting Landelijke SOS ALARM Hulpdienst bekendgemaakt.

De locatie en de aard van de situatie is direct beschikbaar voor de meldkamercentrale. Hierdoor wordt de intake en daarmee ook de aanrijtijd van de officiële hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance en de cruciale wachttijden voor de slachtoffers verkort.

De professionele en vrijwillige hulpverleners die in de buurt zijn, kunnen worden opgeroepen en kunnen de eerste hulp verlenen tot de politie, brandweer of de ambulance arriveren. Ruim 30.000 hulpverleners, onder wie artsen, hebben zich aangemeld. De bedoeling is dat dit aantal de komende tijd verder worden uitgebreid.

Siemens schrapt nog eens 4500 banen

Het Duitse industrieconcern Siemens schrapt wereldwijd opnieuw duizenden banen. Het gaat om 4500 arbeidsplaatsen, waarvan 2200 in eigen land. Dat maakte Siemens donderdag bekend.

In de afgelopen zes maanden schrapte het bedrijf al ongeveer 9000 banen. Met de ontslagrondes wil Siemens de kosten met zo'n 1 miljard euro verlagen. Volgens topman Joe Kaeser is de reorganisatie van het concern met de nieuwste aankondiging "voor het grootste deel voltooid". De winstgevendheid bij de industriële activiteiten moet volgens hem nog worden verbeterd.

Op dit onderdeel zag Siemens de winst afgelopen kwartaal op jaarbasis met ongeveer 5 procent teruglopen naar 1,7 miljard euro. Daarmee presteerde het bedrijf slechter dan analisten hadden verwacht.

'Beloon universiteit voor prestatie'

De bekostiging van universiteiten en hogescholen moet meer afhankelijk worden van hun prestaties en minder van studentenaantallen. Dat vinden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

De organisaties pleiten ervoor dat 20 procent van de financiering van hogeronderwijsinstellingen prestatieafhankelijk wordt. Dat zal de kwaliteit en het rendement van het hoger onderwijs ten goede komen, aldus de werkgevers. De organisaties constateren dat het Nederlandse hoger onderwijs van hoog niveau is, "maar niet voldoende om internationaal echt het verschil te maken".

Drie games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand kijken we naar Lara Croft: Relic Run en de langverwachte release van Hearthstone: Heroes of Warcraft op mobiele telefoons. Ook Mortal Kombat X heeft zich een weg gevochten naar onze broekzakken en verdient onze aandacht.

Poltieke partijen paaien Statenleden

Politieke partijen proberen extra stemmen te winnen voor de Eerste Kamerverkiezingen door onafhankelijke Statenleden over te halen om op hun partij te stemmen. Senatoren gaan op audiëntie bij Statenleden en sommigen worden uitgenodigd op partijbureaus.

De Eerste Kamerverkiezingen zijn op dinsdag 26 mei. De politici die dit voorjaar bij de Provinciale Statenverkiezingen zijn gekozen, kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Meestal stemmen statenleden op een partijgenoot, maar soms zijn ze op andere gedachten te brengen. Alle partijen doen mee aan het 'hengelen' naar zetels, blijkt uit een rondgang van het AD.

Volgens de krant zijn vooral VVD, CDA en ChristenUnie bezig met het trekken van stemmen. Regeringspartij VVD probeert een werkbare meerderheid in de Eerste Kamer veilig te stellen, terwijl het CDA hoopt op het behouden van zijn twaalfde Senaatszetel. De ChristenUnie wil die CDA-zetel juist wegsnoepen. De onafhankelijke Statenleden die door het AD zijn ondervraagd hebben echter allemaal laten weten op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) te stemmen.

Overhalen
In 2011 gebeurde dat niet. Het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland stemde toen niet op de OSF, maar op de VVD. Voorafgaand aan de stemming was hij met alle egards bij Mark Rutte in het Torentje ontvangen.

D66-statenlid Wim Cool bracht bij de Eerste Kamerverkiezingen in 2011 een ongeldige stem uit. In het stemhokje zag hij het rode stempotlood niet liggen, waarop hij besloot om met een blauwe pen te stemmen. De stem werd ongeldig verklaard en dat kostte D66 een zetel in de Eerste Kamer, ten gunste van de SP.

Haagse moslims: islam 'onterecht besmeurd'

De manier waarop imams en andere moslims door de media worden behandeld is zorgelijk. Dat stelt althans het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties regio Haaglanden donderdag in een brief aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De organisatie spreekt van 'zorgwekkende ontwikkelingen' in de samenleving.

Het samenwerkingsverband, waar 23 islamitische organisaties deel van uitmaken, stelt dat het 'moslim zijn' en de godsdienst islam 'onnodig en onterecht worden besmeurd'. De club spreekt van gerichte media-aanvallen op islamitische geleerden die in Rijswijk, Utrecht en Eindhoven wilden spreken.

Ook hekelt ze het gebruik van termen als 'haatpredikers', 'haatbaard' en 'jihadgezinnen' door de media. Het huidige leefklimaat wordt volgens het samenwerkingsverband gevoed door bepaalde media en het ontbreken van duidelijkheid van de Nederlandse overheid.

In de brief aan Van der Steur schrijven de organisaties dat het voor bestuurders van gebedshuizen steeds moeilijker is om de achterban ervan te overtuigen dat zij als volwaardige Nederlanders in de samenleving kunnen meedoen. 'Wij kunnen in deze discussie niet uitsluiten dat er met twee maten wordt gemeten en dat moslims als tweederangsburgers worden neergezet, zonder dat hun overheid het voor hen opneemt.'

Groen licht voor tweede seizoen iZombie

Goed nieuws voor de fans van de DC Comics-serie iZombie. De Amerikaanse tv-zender CW heeft namelijk een tweede seizoen van de reeks rondom de ondode misdaadbestrijdster Olivia Moore (Rose McIver) besteld. De serie begon in maart 2015 en is inmiddels na The Flash de bestbekeken nieuwe serie van het huidige seizoen op de Amerikaanse televisiezender CW.

De tv-serie rondom de populaire strip van Chris Roberson en Michael Allred, die gepubliceerd wordt door DC Comics, wordt gemaakt door Rob Thomas en Diane Ruggiero-Wright, die we ook kennen van onder meer de serie Veronica Mars. Ook zijn Thomas en Ruggiero-Wright, samen met Danielle Stokdyk (Veronica Mars, Party Down en Cupid) en Dan Etheridge (The Carrie Diaries, Veronica Mars en Party Down), als uitvoerend producent bij de serie betrokken.

Afgelopen januari maakte CW al bekend dat de series Arrow, Jane the Virgin, The Flash, The Vampire Diaries, The Originals, Supernatural, Reign en The 100 een vervolg krijgen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.