Rechter Egypte na massadoodvonnissen overgeplaatst

De Egyptische rechter die in twee massaprocessen tegen islamistische aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi meer dan 1200 doodvonnissen velde is overgeplaatst. Dat hebben Egyptische functionarissen en de betrokken rechter zelf donderdag meegedeeld.

Rechter Said Youssef uit de zuidelijke stad Minya zei dat hij afgelopen zondag te horen kreeg dat hij van strafrecht naar civiel recht was overgeplaatst. Zijn kamer, die bekend stond als 'terrorismekamer' en zaken behandelde waarin sprake was van geweld of terreurdaden, is 'ontmanteld'. Youssef wilde niet zeggen waarom dit was gebeurd.

De overplaatsing lijkt een demotie te zijn voor Youssef. Volgens de krant El-Shorouk blijft een rechter als Youssef die al meer dan vijftien jaar op strafrecht zit, daar tot aan zijn pensioen. Een terugzetting als bij Youssef komt volgens de krant maar in twee gevallen voor: als de rechter betrokken blijkt bij iets wat zijn naam kan schaden, of als een speciale kamer na onderzoek vaststelt dat hij niet langer capabel is om strafzaken te leiden.

Iedereen sprak schande van Youssef toen hij in twee massaprocessen meer dan 1200 doodvonnissen uitsprak. Hij deed dit in beide zaken al na de tweede zitting, terwijl verdedigers afwezig waren. Volgens critici was het onmogelijk dat mensen op die manier een eerlijk proces kregen. Youssef zei donderdag dat hij na zijn vonnissen met de dood is bedreigd en dat hij nadien bewaking heeft gekregen.