'SER-advies pensioenstelsel desastreus'

Een verdere individualisering van de pensioenen zal desastreus uitpakken. Deze vrees uiten de koepelorganisaties van gepensioneerden KNVG en NVOG na het vrijdag vastgestelde advies van de Sociaal Economische Raad (SER) om het pensioenstelsel drastisch te hervormen.

Beide organisaties maken zich grote zorgen over het advies, dat wil kijken naar mogelijk verdere stappen op weg naar individualisering van de pensioenen. Daarbij zou iedereen een eigen pensioenpotje moeten gaan opbouwen. Dat 'maatwerk' is nodig omdat het bestaande collectieve systeem, met een gegarandeerde pensioenuitkering, niet meer te betalen is, stelt het adviesorgaan van vakbonden, werkgevers en onafhankelijke deskundigen.

"Individualisering betekent dat mensen in de toekomst hun eigen pensioen moeten regelen door zelf te beleggen. Dat zal ongetwijfeld goed uitwerken voor mensen met een grote kennis van financiële aangelegenheden", aldus de organisaties van gepensioneerden, 'maar desastreus voor de mensen die deze kennis niet hebben'. "En dat zijn toch de meeste Nederlanders."