Schandaal rond geschorste snelwandelkampioene en Russische doofpot

In de atletiekwereld is een groot schandaal aan het ontstaan rond wereld- en olympisch snelwandelkampioene Elena Lashmanova. Enkele dagen geleden kwam het Italiaanse Marcia dal Mondo met het bericht dat de vanwege doping geschorste Russische onlangs mee zou hebben gedaan aan een wedstrijd in haar thuisland, iets wat voor geschorste sporters uiteraard streng verboden is.

Lashmanova werd vorig jaar betrapt op het gebruik van het experimentele GW1516, wat gezien wordt als zeer gevaarlijk. Ze is twee jaar geschorst, tot en met februari 2016, maar dook op 30 december plotseling op tijdens het regionale kampioenschap van de Republiek Mordovië. De hoofdstad hiervan, Saransk, herbergt het grote trainingscentrum van de Russische coach Viktor Chegin, van wie in de laatste jaren bijna twintig atleten betrapt zijn op doping. In november werd de directeur van het centrum, Viktor Kolesnikov, voor vier jaar geschorst vanwege het in bezit hebben van doping.

De betreffende wedstrijd, de Mordovia Winter Walking Cup, werd ook gehouden in Saransk en stond bol van de Russische wereldtoppers die meededen. De wedstrijd is overigens een eerbetoon aan German Skurygin, een door Chegin gecoachte atleet die in 1999 zijn wereldtitel al na een paar dagen in moest leveren vanwege doping. Op foto's van het evenement is duidelijk de 22-jarige Lashmanova te zien, waarvan deze foto het beste voorbeeld is. De geschorste Russische loopt met nummer 39, achter wereldtoppers Anisya Kirdyapkina (#41) en Elmira Alembekova (#33).

Op onder meer deze foto is te zien dat Lashmanova gehuldigd wordt als winnares, waarbij de prijs uitgereikt wordt door niemand minder dan coach Chegin. Nadat het verhaal in de media kwam werd er plotseling een onderschrift bijgevoegd waarin gezegd wordt dat het om de Mordovia Cup van 2012 zou gaan. In Russische media gaat daarnaast het verhaal dat alle foto's waarop Lashmanova te zien is uit 2012 stammen en per ongeluk tussen de foto's van 2014 terechtgekomen zijn. Dit is echter onmogelijk, zo zegt de Canadese snelwandelaar Evan Dunfee, die zich op de zaak gestort heeft. Een groot deel van de loopsters op de foto's - ook die waarop Lashmanova te zien is - draagt namelijk schoenen die in 2014 uitgekomen zijn, waardoor de betreffende foto's onmogelijk in 2012 gemaakt kunnen zijn.

Een ander punt dat door Russische officials naar het schijnt over het hoofd is gezien is het uiterlijk van de aanwezige Alembekova. Op alle foto's, inclusief die met de geschorste Lashmanova, heeft zij namelijk blond haar, terwijl ze in 2012 nog haar natuurlijk, zwarte haarkleur had. BT Sport meldt ondertussen dat wereldatletiekbond IAAF op de hoogte is van de zaak en dat er een onderzoek gestart is. Als blijkt dat Lashmanova inderdaad gelopen heeft in de wedstrijd zou haar tweejarige schorsing opnieuw starten, waardoor deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 uitgesloten is.

Het hele 'onderzoek' van snelwandelaar Dunfee is hier te vinden, inclusief foto's, startlijsten en andere bewijzen voor het in de doofpot stoppen van de zaak door de Russische atletiekwereld.