Paus bidt voor hoop en vrede met kerst

Paus Franciscus heeft donderdag het urbi et orbi uitgesproken en stilgestaan bij de miljoenen vluchtelingen, gijzelaars en andere slachtoffers in het Midden-Oosten, Afrika en Oekraïne. De kerkvader zei te bidden voor hoop en vrede in de wereld.

Franciscus begon zijn toespraak met een verwijzing naar de christelijke gemeenschappen in Irak en Syrië die net als andere etnische en religieuze minderheden zijn vervolgd door islamitische extremisten. "Moge kerst hen hoop geven", zei de paus.

Ook een aantal andere groepen werd bij naam genoemd, zoals de slachtoffers van de recente terreuraanval op een school in Pakistan en de vele kinderen in de wereld die worden verhandeld of gedwongen worden te vechten in oorlogen. "Er zijn zoveel tranen deze kerst", aldus de paus. "Moge onverschilligheid veranderen in de noodzakelijke humanitaire hulp die vereist is om de ontberingen van de winter te boven te komen."

De Paus bedankte ook de vele artsen, verplegers en andere vrijwilligers die in Afrika helpen bij de bestrijding van ebola.