Goud en dik wereldrecord Nederlandse estafettezwemsters

De Nederlandse zwemploeg heeft op ongelooflijke wijze de wereldtitel kortebaan veroverd op de 4x200 meter vrije slag. Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Sharon van Rouwendaal waren onverslaanbaar en verpletterden ook nog eens het vier jaar oude wereldrecord.

Na Dekker lag Nederland nog achterin het veld, maar een fantastische split van Heemskerk bracht de vrouwen ruim aan de leiding. Haar 1:51,22 was ongeëvenaard, alleen Van Rouwendaal slaagde er ook in om een tussentijd van minder dan 1:53 neer te zetten.

Nadat Heemskerk Nederland ruim aan de leiding had gebracht was het de beurt aan Kromowidjojo, die Esmee Vermeulen verving. Kromo deed het uitstekend en hield Nederland ook ruim onder het schema van het wereldrecord. Slotzwemster Van Rouwendaal leek even aangevallen te worden door de Chinese Shen Duo, maar die stortte in, terwijl Van Rouwendaal zelfs leek te versnellen.

De Nederlandse tikte uiteindelijk aan na 7:32,85 minuten, meer dan drie seconden onder het wereldrecord waar de Chinese vrouwen in 2010 wereldkampioen mee werden. Nederland pakte in 2008 ook al het WK-goud en opvallend genoeg was dat met bijna dezelfde opstelling: In plaats van Van Rouwendaal zwom destijds Marleen Veldhuis. Met 7:37,02 pakte China het zilver, voor Australië (7:38,59).