IS-video toont 'nieuwe onthoofding Amerikaan'

Op internet is een video verschenen waarop vermoedelijk te zien is hoe de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig wordt onthoofd door de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). Op de beelden zou ook de massaonthoofding van een stel krijgsgevangen Syrische militairen te zien zijn.

De 26-jarige Kassig viel vorig jaar, terwijl hij medische hulp verleende in Syrië, in handen van IS. In gevangenschap bekeerde de Amerikaan zich volgens zijn thuisfront tot de islam. Voortaan noemde hij zich Abdul-Rahman. IS dreigde begin oktober al Kassig om te brengen.

Het filmpje toont hoe een in het zwart gehulde, gemaskerde strijder voor een afgehakt hoofd staat. De man beweert in de zestien minuten durende video dat het hoofd toebehoorde aan Kassig.

Als de video inderdaad de onthoofding van de Amerikaanse gijzelaar toont is hij de vijfde in een gruwelijke reeks van moorden op westerse journalisten en hulpverleners. De terreurbeweging zet de videobeelden van de executies in voor propagandadoeleinden.

Eerdere westerse slachtoffers waren de Amerikaanse verslaggevers James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning. De onthoofdingen van westerlingen trekken steeds veel aandacht, maar IS heeft ook talloze Syriërs en Irakezen zo ter dood gebracht.

Op Dailymotion is als onderdeel van een IS promo de massaonthoofding te aanschouwen