FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 november 2014

'Eerste screenshots Game of Thrones-game gelekt'

Er zijn acht screenshots gelekt van de aankomende Telltale Game of Thrones-game. In de game speel je een personage van House Forrester. Waarschijnlijk kom je een groot aantal bekenden uit de boeken en serie tegen zoals Cersei en Tyrion. Iron From Ice, de eerste 'aflevering' van de game, komt dit jaar nog uit.

Het is onduidelijk waar de screenshots vandaan komen, er is dus ook een kans dat het knappe fakes zijn. Het Twitter-account lifelower zou de screenshots als eerste online hebben gezet, maar ze zijn daar alweer verwijderd. Mogelijk zijn de gecomprimeerde screenshots van een aankomende trailer.

Game of Thrones
Game of ThronesGame of Thrones
Game of ThronesGame of ThronesGame of ThronesGame of ThronesGame of Thrones

Premier Israël tegen VS: Iran is de vijand

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd geen toenadering te zoeken tot Iran. "Iran is niet jullie bondgenoot, vriend of partner. Iran is vastberaden Israël te vernietigen", waarschuwde Netanyahu in een interview met de Amerikaanse zender CBS.

De Verenigde Staten en het overwegend sjiitische Iran hebben sinds enige tijd een gedeelde vijand in de soennitische terreurgroep Islamitische Staat. Toch is het volgens de Israëlische leider niet raadzaam de handen ineen te slaan met Teheran.

Netanyahu: "Dit is geen vriend, noch in de strijd tegen IS, noch in de grote inspanningen die ondernomen zouden moeten worden om te voorkomen dat ze (Iran - red) de capaciteit krijgen om nucleaire wapens te maken. Trap niet in de list van Iran. Het is niet jullie vriend."

Premier Israël tegen VS: Iran is de vijand
Premier Israël tegen VS: Iran is de vijand (Foto: ANP)

SBS mag documentaire over moord volledig uitzenden

SBS mag de documentaire over het politiewerk in de moordzaak op een Amsterdams echtpaar volledig uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam zondag bepaald in kort geding, laat het SBS-programma Hart van Nederland weten via Twitter.

Advocaten van de twee kickbokswatjes die afgelopen week in hoger beroep werden veroordeeld tot zeventien jaar gevangenis voor de moord, wilden de uitzending tegenhouden omdat hun cliënten erin voorkomen. SBS zei er alles aan te hebben gedaan om te zorgen dat het tweetal onherkenbaar is.

De inbreuk op de privacy van de laffe, moordende honden is niet dusdanig dat de uitzending moet worden aangepast, meldt het programma verder over de uitspraak. Ook de andere bezwaren van de advocaten zijn afgewezen. "Overwinning voor vrijheid van nieuwsgaring", aldus Hart van Nederland.

De twee vermoordden een hoogbejaard echtpaar. De man (79) en vrouw (73) werden meerdere malen gestoken en hun keel werd door de twee lafaards doorgesneden.

Robben vindt Hiddink moeilijk in te schatten

Arjen Robben weet niet of Guus Hiddink bij de volgende interland van Oranje, in maart tegen Turkije, nog als bondscoach op de bank zit. Hiddink liet zondag na de ruime thuiszege op Letland (6-0) in het midden wat hij in de toekomst doet. "Ik vind het moeilijk in te schatten of Hiddink blijft", zei Robben bij de NOS. "Ik kan niet in zijn hoofd kijken. Voor mij kan het allebei de kanten op."

Hiddink had zijn lot aan de uitkomst van de interland tegen Letland verbonden. Wat Robben betreft blijft de ervaren coach aan. "Ik heb al vaker gezegd: we zijn er met zijn allen aan begonnen, we moeten het ook met zijn allen afmaken. Maar we zullen zien wat de toekomst uitwijst."

Van Persie wil 'lekker door' met Hiddink

Aanvoerder Robin van Persie was zondagavond na de ruime zege op Letland (6-0) duidelijk over het al dan niet aanblijven van Guus Hiddink als bondscoach van het Nederlands elftal. Hiddink had van tevoren gezegd bij een nederlaag op te stappen, maar bleef ondanks de grote score alsnog vaag over zijn toekomst. "Niemand wil hem kwijt, we willen graag door met elkaar", aldus de captain bij de NOS.

"We hebben vandaag met 6-0 gewonnen, dus blijven we gewoon lekker met elkaar doorgaan", sprak Van Persie het vertrouwen in Hiddink uit. Hij ziet dan ook geen reden voor de ervaren trainer om op te stappen. "Ik zou niet weten waarom hij dat zou moeten doen. We moeten dit goede gevoel gewoon vasthouden met elkaar. De serie voor volgend jaar is goed ingezet."

Blind loopt knieblessure op

Daley Blind heeft aan het EK-kwalificatieduel met Letland (6-0) een knieblessure overgehouden. Uitgerekend in zijn 25e interland moest de middenvelder van Manchester United zondag voortijdig naar de kant.

Volgens bondscoach Guus Hiddink heeft Blind mogelijk een verrekking of een scheurtje in de mediale band van een van zijn knieën opgelopen. Blind moest al na twintig minuten naar de kant en werd vervangen door Jordy Clasie.

Hiddink vaag over toekomst bij Oranje

Guus Hiddink wilde zondag na de zege van het Nederlands elftal op Letland (6-0) niet zeggen of hij bondscoach van de nationale ploeg blijft. "Ik sta in ieder geval nog onder contract bij de KNVB", zei hij de voor camera van de NOS.

Oranje hervat op 28 maart de EK-kwalificatie met een thuiswedstrijd tegen Turkije. "Ik weet dat jullie al lekker lang speculeren", doelde Hiddink op de media. "Maar ik ben alleen met vandaag bezig." De 68-jarige oefenmeester kondigde voor het duel met Letland aan op te stappen als Oranje zou verliezen.

Huntelaar blikt terug op mooie wedstrijd

Klaas-Jan Huntelaar had zondag met twee doelpunten een groot aandeel in de zege van het Nederlands elftal op Letland in de EK-kwalificatie (6-0). "Ik denk dat we als team een goede wedstrijd hebben gespeeld'', zei de aanvaller voor de microfoon van Langs de Lijn. "Het was lekker dat we zo snel op voorsprong kwamen'', zei hij doelend op de treffer na zes minuten van Robin van Persie. "Want er lag veel druk op het Nederlands elftal.''

"Iedereen kende onze situatie", vervolgde Huntelaar. "We moesten winnen om aansluiting te houden in de groep. We hebben ze gelijk onder druk gezet en de kansen goed uitgespeeld. We hebben het goed gedaan. Zo vaak verliest Letland niet met 6-0. Afellay raakte nog de paal en Robben schoot op de lat. Het was een mooie wedstrijd die we hebben gespeeld."

België deelt punten met Wales

België is er zondag in Brussel in groep B van de EK-kwalificatie niet in geslaagd Wales te verslaan. De Rode Duivels kwamen niet verder dan 0-0 tegen de verrassende koploper, die nu acht punten heeft uit vier duels. België staat vierde met vijf punten uit drie wedstrijden. De zuiderburen zagen Cyprus, dat met 5-0 won van Andorra, in de stand passeren.

Omdat doelpunten uitbleven bracht de Belgische bondscoach Marc Wilmots in de slotfase twee verse spitsen in: Christian Benteke en oud-PSV'er Dries Mertens. Die laatste kwam bij een luchtduel hard in botsing met George Williams en moest ruim tien minuten nadat hij was ingevallen alweer naar de kant. Benteke zag in blessuretijd een kopbal gestopt worden door doelman Wayne Hennessey.

Noorwegen pakt drie punten in Azerbeidzjan

Noorwegen blijft in de race voor een plek op het EK 2016. Het land won zondag in Baku met 1-0 van Azerbeidzjan en staat in groep H, waarin ook sterke landen als Italië en Kroatië zitten, op negen punten na vier duels.

Centrumverdediger Håvard Nordtveit zorgde in de 25e minuut voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Hij kopte raak uit een hoekschop.

Italië en Kroatië staan later zondag in Milaan nog tegenover elkaar. Björn Kuipers is de scheidsrechter bij dat duel. Beide landen wonnen hun drie eerdere duels.

Bryan-broers winnen World Tour Finals

De tweelingbroers Bob en Mike Bryan hebben zondag voor de vierde keer in hun carrière het dubbelspeltoernooi van de ATP World Tour Finals gewonnen. De Amerikaanse titelfavorieten versloegen in de finale de Kroaat Ivan Dodig en de Braziliaan Marcelo Melo. De Bryans hadden daar wel een supertiebreak voor nodig: 6-7 (5), 6-2 en 10-7.

Bob en Mike Bryan verloren verleden jaar de eindstrijd van het eindejaarstoernooi van de Spanjaarden David Marrero en Fernando Verdasco. Aanvankelijk leek het er tegen Dodig en Melo op dat de Amerikanen het ook dit jaar lastig zouden krijgen. Ze verloren de eerste set in de tiebreak, maar toonden in de tweede set hun klasse: 6-2. In de beslissende tiebreak sloegen Bryan en Bryan op hun eerste matchpoint toe.

Eerder kroonden de broers zich tot winnaar in 2003, 2004 en 2009.

'ISIS massaonthoofdingsvideo authentiek'

De video van de massaonthoofding die eerder vandaag door ISIS online werd gezet en waarin ten minste twintig mensen op laffe wijze werden afgeslacht door terroristentuig, is vermoedelijk echt. Ook hulpverlener Peter Kassig werd hierbij genadeloos afgeslacht. Dat berichtte de Amerikaanse krant The New York Times zondag.

Amerikaanse inlichtingendiensten zouden de afgelopen dagen al sterke signalen hebben ontvangen dat de Amerikaan was gedood. Een eerste onderzoek van de door IS vrijgegeven beelden lijkt die conclusie te bevestigen, zei een hoge Amerikaanse functionaris tegen de krant. 

'Video dood Kassig vermoedelijk authentiek'
'Video dood Kassig vermoedelijk authentiek' (Foto: ANP)

Kabinet tevreden met voortgang berging MH17

Het kabinet is tevreden dat zondag een begin kon worden gemaakt met het bergen van wrakstukken van vlucht MH17. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond weten. Zij benadrukt dat dit mogelijk was op basis van de afspraken die onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn gemaakt.

De bergingswerkzaamheden zijn goed verlopen, meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid eerder op de dag. De geborgen wrakstukken zijn naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk op treinwagons geladen. Ze worden later per trein naar Charkov vervoerd om naar Nederland te worden gebracht.

Als de omstandigheden het toelaten wordt de berging maandag voortgezet. De berging van de wrakstukken neemt mogelijk een dag of tien in beslag. De OVSE beoordeelt dagelijks of de bergingsploeg aan de slag kan. De Onderzoeksraad heeft de leiding over het onderzoek en wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

Een Nederlands team van bergingswerkers begon zondagochtend op de rampplek van de MH17 in Oost-Oekraïne met het bergen. De verzamelde brokstukken van het vliegtuig zijn in handzame stukken gezaagd. De eerste lading, geborgen in de buurt van het dorp Hrabove, werd zondag even na het middaguur afgeleverd bij een houtloods in Torez. Bij het verwijderen van enkele wrakstukken zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden.

Het team dat de toedracht onderzoekt van de ramp met het Maleisische passagiersvliegtuig, die alle 298 inzittenden het leven kostte, hoopt dat bestudering van het vliegtuigwrak uitsluitsel biedt. Veel politici en deskundigen in het Westen gaan ervan uit dat pro-Russische separatisten de Boeing 777 hebben neergehaald met een luchtdoelraket. De rebellen zelf en hun steun en toeverlaat Rusland geven het Oekraïense regeringsleger de schuld.

Uitslag Nederland - Letland

Nederland heeft zonder al te veel moeite van Letland weten te winnen in de EK kwalificatie. Het werd maar liefst 6-0 in de Amsterdam ArenA. Arjen Robben en Klaas Jan Huntelaar scoorden 2 keer, Robin van Persie en Jeffrey Bruma namen een goal voor hun rekening.

Al vroeg in de wedstrijd zetten het Nederlands elftal druk en dat resulteerde al vroeg in een goal van van Persie. Na deze goal begon Nederland wat weg te vallen en waren het de Letten die twee kansjes kregen, maar zonder groot gevaar. Na een half uur leek de wedstrijd gespeeld door een raak afstandsschot van Arjen Robben. Nog in de eerste helft werd het 3-0 door Huntelaar.

In de tweede helft nam Nederland gas terug, maar in minuut 70 scoorde Bruma van dichtbij uit een corner. In het resterende deel werd zelfs uitgelopen naar 6-0. Door deze overwinning komt Nederland op 6 punten in de groep, 3 punten achter op IJsland en Tsjechie. Zij spelen om 20.45 tegen elkaar.


Klaas Jan Huntelaar in duel met Aleksandrs Fertovs (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Nederland

6 - 0

Letland

 6' van Persie
 35' Robben
 82' Robben
 42' Huntelaar
 89' Huntelaar
 77' Bruma
   
 
 Gele kaart: De Vrij, (Nederland), Zjuzins, Kurakins, Laizans, (Letland)
 
Stadion: Amsterdam ArenA
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Liany (ISR)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
van der Wiel
Bruma
De Vrij
Willems
Blind (Clasie/20)
Sneijder
van Persie (Wijnaldum/80)
Robben
Huntelaar
Afellay (Depay/69)
  Kolinko
Gabovs
Dubra
Gorkss
Kurakins
Ikauniks (Laizans/46)
Zjuzins (Cauna/55)
Sabala
Fertovs
Visnakovs
Visnakovs (Rudnevs/70)

Kindertreiteraars blijven 'rustig' bij intochten

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam en Utrecht is zondag vrij rustig verlopen. In de hoofdstad eindigde de intocht met het uitrollen van een groot doek vanaf de Stadsschouwburg met de tekst: 'Makkers staakt uw wild geraas'. Een boodschap die doelde op alle ophef over Zwarte Piet. "Er is al veel te veel gepraat door volwassen mensen'', zei de goedheiligman vanaf het balkon. "Tot en met 5 december is het kinderfeest van jullie." Een mooie boodschap, maar Gario en consorten hebben al eerder laten weten door te gaan met actievoeren, en op diverse plekken in het land durven Sint en zijn Pieten niet meer te komen wegens dreigementen en geweldpleging door anti-Pietentuig.

De regenachtige intocht verliep volgens de Amsterdamse politie zonder noemenswaardige problemen. Na afloop van een anti-Pietprotest op het Beursplein werd nog iemand aangehouden omdat hij het koningshuis beledigde. De aanhouding viel uiteraard niet goed bij de betogers, die luid protesterend achter de agenten aan gingen. Voor het politiebureau in de Beursstraat bleven ze vervolgens enige tijd staan, uit sympathie voor de arrestant, die uiteraard alleen vanwege racistische motieven was aangehouden.

Een groot deel van de demonstranten was zaterdag ook van de partij bij de landelijke intocht in Gouda, wat al aangeeft dat de groep klagers écht maar een hele kleine is. Na een opstootje tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet werden gisteren negentig mensen aangehouden. De betogers laakten zondag het 'hardhandige optreden' van de politie, maar op videobeelden is goed te zien dat de demonstranten zich niet aan de aangewezen plek hielden en doelbewust weigerden mee te werken met de politie.

De sinterklaasintocht in Utrecht verliep zondagmiddag ook zonder incidenten. Er waren geen protesten voor of tegen Zwarte Piet en er zijn ook geen aanhoudingen verricht."Het was heel gezellig en rustig'', liet een politiewoordvoerder weten. Voor Mobiele Eenheid was dan ook geen enkele aanleiding en zo zonder achterlijke protesten kon het kinderfeest als vanouds gevierd worden.

De dag stond in schril contrast met de intocht van gisteren, waarvan het dieptepunt het scanderen van 'Sinterklaas bestaat niet!' en het uitschelden van een Peuter was. Die werd voor Racist uitgemaakt door de handophouders.

Winter zet Zivkovic uit selectie Oranje onder 19

Richairo Zivkovic heeft het verbruid bij Aron Winter. De KNVB-coach heeft de spits van Ajax om disciplinaire redenen uit de selectie van Oranje onder 19 gezet. De jongelingen spelen dinsdag een oefenwedstrijd tegen België.

"Richairo is wegens onprofessioneel gedrag naar huis gestuurd'', lichtte Winter zondag toe. "Hij heeft meerdere kansen gehad maar soms ben je als coach genoodzaakt in te grijpen. Komende dinsdag spelen we tegen België en dat is onze laatste wedstrijd voor de volgende kwalificatieronde voor het Europees kampioenschap. Belangrijk dus.''

Blessure Federer bezorgt Djokovic titel

De ATP World Tour Finals in Londen zijn in mineur geëindigd. Roger Federer heeft zich geblesseerd moeten afmelden voor de finale in Londen.

Federer sprak nog wel het publiek toe: "Zoals jullie zien sta ik hier niet in mijn wedstrijdkleding, helaas. Ik ben niet fit genoeg om te spelen," aldus de Zwitser. "Ik had het graag anders gezien. Zo had ik hier niet willen eindigen." Djokovic, die hierdoor het tennistoernooi voor de derde keer wint, speelt voor het publiek nog wel een demonstratiepartij tegen Andy Murray.

Het is nog niet bekend of de blessure gevolgen heeft voor de finale van de Davis Cup. Daarin neemt Federers Zwitserland het vanaf vrijdag op tegen Frankrijk.

'Tori Spelling gaat scheiden'

Tori Spelling en Dean McDermott staan op het punt om te gaan scheiden. "Er lijkt weinig liefde meer tussen hen te zijn", zegt een insider tegen Us Weekly. "Als de camera's uit zijn, heerst er een kille en afstandelijke sfeer."

De 41-jarige Spelling en de zes jaar oudere McDermott zijn acht jaar getrouwd en hebben vier kinderen. Vorige week werd al bekend dat Dean wil stoppen met de realityshow rond hun huwelijk, True Tori, die grotendeels draait om zijn ontrouw en drugsprobleem. "Ik kan het niet meer aan, het is slecht voor mijn ziel", zei de acteur in een interview met Access Hollywood. De zender Lifetime liet daarop weten dat hij gewoon tot het einde van het huidige seizoen te zien zou zijn in de serie.

De spanning lijkt nu verder te zijn opgelopen doordat de Beverly Hills, 90210-actrice deze maand met bronchitis werd opgenomen in een ziekenhuis. "Dean was er wel voor haar in het ziekenhuis, maar het was meer een verplichting en dat was voor Tori erg deprimerend", zegt een tweede bron. "Hij was met zijn gedachten ergens anders en hij had weinig aandacht voor Tori. Hij greep elk excuus aan om weg te gaan en was zo min mogelijk bij haar."

Hoewel de twee al maanden aan hun huwelijk werken, ziet de toekomst er volgens een derde bron niet erg rooskleurig uit. "Ze praten nog maar amper met elkaar."

Arts met ebola in VS in zeer kritieke toestand

Een chirurg die in Sierra Leone ebola opliep en wordt behandeld in de Verenigde Staten is er extreem slecht aan toe. Dat hebben de artsen die de man behandelen zondag gezegd.

De besmetting werd maandag vastgesteld bij Martin Salia. Hij kwam zaterdag aan in de staat Nebraska, waar hij wordt behandeld in hetzelfde ziekenhuis dat eerder al twee ebolapatiënten opnam. Die twee overleefden het virus, maar volgens het ziekenhuis is Salia er waarschijnlijk nog slechter aan toe.

Het ebolavirus heeft tot dusver ruim vijfduizend levens geëist. De meeste doden vielen in West-Afrika, in Liberia, Guinee en Sierra Leone. Tien mensen die besmet raakten zijn de afgelopen tijd in de Verenigde Staten behandeld. Op een na kwamen zij er bovenop.

Vogelgriep komt waarschijnlijk uit Duitsland

Het zeer besmettelijke vogelgriepvirus dat is ontdekt op een kippenboerderij in Hekendorp is van het type H5N8. Datzelfde type is begin deze maand in Duitsland vastgesteld. Dat schrijft de staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zondag aan de Tweede Kamer.

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep, aldus Dijksma. "Over het algemeen verloopt vogelgriep bij mensen mild." Volgens het RIVM is het erg zeldzaam dat een virus overslaat van pluimvee op mensen. Dit gebeurt alleen als sprake is van direct en intensief contact met besmet pluimvee.

Zaterdag werd na een reguliere controle al duidelijk dat op de boerderij vogelgriep heerst. Nader onderzoek leverde zondagochtend het inzicht op dat het om de zeer besmettelijke variant ging. Nu is ook het type virus bekend. Het gaat om een bedrijf met zes stallen met in totaal rond de 150 duizend legkippen. Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. De ruiming van het bedrijf is inmiddels begonnen.

Eerder op de dag kondigde het ministerie een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel af voor heel Nederland. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. In een zone van ruim tien kilometer rond de getroffen kippenboerderij geldt het vervoersverbod dertig dagen. Binnen dat gebied bevinden zich zestien andere pluimveebedrijven.

Bedrijven die betrokken zijn bij de problemen rond vogelgriep, kunnen voor informatie terecht bij een zondag geopend telefoonnummer, liet een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten. Het telefoonnummer is 088-0424242. De woordvoerder benadrukt dat de lijn alleen bedoeld is voor ondernemers en bedrijven die praktische problemen vinden door de afgekondigde maatregelen.

Man gewond bij steekpartij in Jeruzalem

In Jeruzalem is zondag een Israëlische man neergestoken. Volgens de politie lijkt het erop dat de dader van Palestijnse afkomst is. Vorige week werden op een dag twee Israëliërs doodgestoken.

De dader stak het slachtoffer met een schroevendraaier in zijn bovenlichaam. De man is er relatief goed aan toe en wordt momenteel behandeld, zei de politie. De dader is nog voortvluchtig.

Maandag werden een Israëlische vrouw en een militair neergestoken. Zij overleefden de incidenten niet. De vrouw werd aangevallen even buiten de nederzetting Alon Shvut, op de Westelijke Jordaanoever. Eerder op de dag werd een militair neergestoken op een treinstation in Tel Aviv.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei naar aanleiding van de steekpartijen dat de autoriteiten keihard zullen reageren. Hij nodigde ontevreden Arabieren zelfs uit vooral naar de Palestijnse gebieden te verhuizen.

Merhi claimt racestoeltje Caterham voor Abu Dhabi

Roberto Merhi claimt een van de twee stoeltjes die het Formule 1-team Caterham voor de Grand Prix van Abu Dhabi ter beschikking heeft. De 23-jarige Spanjaard reed dit seizoen al enkele vrijdagtrainingen voor het team en zegt volgende week zijn racedebuut te gaan maken.

Caterham werd vorige maand onder curatele gesteld en miste de races in de Verenigde Staten en Brazilië. De curatoren hebben crowdfunding ingezet om tijdens de slotrace van het jaar in Abu Dhabi erbij te kunnen zijn. Vrijdag lieten ze weten er komende week bij te zullen zijn. Met welke coureurs is nog onduidelijk, al is wel bekend dat rijder Marcus Ericsson bij het team uit Leafield vertrokken is.

Merhi stapt nu naar voren en claimt bij monde van zijn vader een van de zitjes te pakken te hebben. "Ik heb vernomen dat curator Finbarr O'Connell rijders benaderd heeft of is benaderd door coureurs. Ze zouden moeten weten hoe het zit, want wij beschikken over een contract dat mocht een van de vaste coureurs niet kunnen rijden Roberto hem zal vervangen."

"Ze staan onder curatele, maar onder curatele staan betekent niet dat dingen zomaar kunnen veranderen. Een curator betaalt mensen, maar verandert niets aan de activiteiten of zou dat niet moeten doen. Als er een contract is dan moeten zij zich er aan houden."

Een van de coureurs die openlijk toegeeft benaderd te zijn is André Lotterer. De coureur uit het World Endurance Championship reed eerder dit jaar de Grand Prix van België en is hierdoor weer in beeld gekomen. De Duitser weet nog niet of hij op het aanbod in moet gaan. Een Formule 1-team mag maximaal vier racecoureurs per jaar inzetten, waardoor ook vaste rijder Kamui Kobayashi een serieuze optie is om te gaan racen.

Bruma bij basiself tegen Letland

Het Nederlands elftal begint zondagavond met Jeffrey Bruma in de basis aan de beladen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. De verdediger van PSV krijgt van bondscoach Guus Hiddink, die vertrekt als Oranje niet wint, de voorkeur boven Joël Veltman. Bruma vormt het centrale duo met Stefan de Vrij, die de geblesseerde Ron Vlaar vervangt.

Zoals Hiddink heeft aangekondigd gaat het Nederlands elftal van start in een aanvallende opstelling, waarin voor het eerst de twee spitsen Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie samen aan de aftrap staan. De aanvoer moet komen van onder anderen Arjen Robben, Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay. Onder de lat krijgt Jasper Cillessen weer de voorkeur boven Tim Krul, die woensdag tegen Mexico (2-3) het doel verdedigde.

Opstelling Nederland: Cillessen, Van der Wiel, Bruma, De Vrij, Willems, Afellay, Blind, Sneijder, Robben, Huntelaar, Van Persie

Opstelling Letland: Kolinko, Gabovs, Dubra, Gorkss, Kurakins, Ikaunieks, Zjuzins, E. Visnakovs, Fertovs, A. Visnakovs, Sabala

Golfer Luiten sluit goed af in Turkije

Golfer Joost Luiten heeft op de slotdag in Antalya nog een aardig sprongetje gemaakt. De Bleiswijker kwam zondag tot een slotronde van 67 en kwam daarmee uit op een totaal van 281 slagen. Daarmee eindigde Luiten als 25e, veertien plaatsen hoger dan zijn rangschikking op zaterdag.

Het toernooi werd gewonnen door de Amerikaan Brooks Koepka die met een rondgang van 65 uitkwam op 271 slagen. De Engelsman Ian Poulter had een slag meer nodig en handhaafde zich op de tweede plaats. De Zweed Henrik Stenson klom met een slotronde van 64 naar plaats drie. De Noord-Ier Rory McIlroy verzekerde zich zonder te spelen van de winst in het geldklassement.

Robert-Jan Derksen sloot zijn laatste toernooi op de Europese Tour af als 48e. De routinier had voor zijn laatste ronde 71 slagen nodig.

Duitser blaast zich op na familieruzie

Een Duitse man heeft zich zondag na een familieruzie in zijn auto opgeblazen. De 49-jarige man liet zelf het leven en verwondde zeven omstanders.

De inwoner van het Hessische dorp Homberg reed na een huiselijke ruzie weg in zijn auto, om even later, kennelijk met explosieven, terug te keren. Bij thuiskomst blies hij zichzelf voor zijn huis op. De ontploffing liet niets heel van de auto en beschadigde het huis en enkele buurwoningen en geparkeerde auto's.

Onder de zeven gewonden zijn verwanten en buren van de man en twee politieagenten. Die hadden inmiddels lucht gekregen van de uit de hand gelopen ruzie en waren toegesneld om te bemiddelen.

De man zou een vergunning hebben gehad om met springstof te werken.

Half miljoen stemmen The Winner Takes It All

Er zijn zaterdagavond een half miljoen stemmen uitgebracht tijdens de eerste aflevering van The Winner Takes It All. Ruim 76 duizend kijkers waren actief als jurylid bij het het nieuwe SBS6-programma, maakte de zender bekend. Het aantal kijkers dat zich via de app heeft geregistreerd loopt nog steeds op, aldus SBS6.

Er stemden 628 duizend mensen af op de eerste aflevering van The Winner Takes It All, waarin de kijkers bepalen welke deelnemer het meeste klinkt als een bekende artiest. Tijdens de uitzending kunnen mensen via een speciale app op hun favorieten stemmen. De presentatie is in handen van Beau van Erven Dorens.

"Omdat het nog nooit eerder op deze manier gedaan is en er geen vakjury is waar het programma op terug kan vallen, was het zeer spannend of alles goed zou werken", reageert zenderbaas Remko van Westerloo verheugd. "Dit was gelukkig het geval en we zijn erg blij dat we zulke mooie scores hebben behaald met dit gedurfde liveprogramma."

Uitbraak vogelgriep schokt kippenboeren

De pluimveesector is 'volledig verrast en geschokt' door de uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp. "Het virus is er ineens, het komt als het ware uit de lucht vallen. Niemand weet waar het vandaan komt", reageert voorzitter van vakgroep LTO Pluimveehouderij Eric Hubers.

Omdat het gaat om een zeer besmettelijk virus dat ook risicovol is voor mensen, spreekt Hubers van een zeer zorgelijke situatie. De afgelopen jaren ging het om een laag pathogeen virus. "In vrijwel al die gevallen ging het bovendien om bedrijven met vrije uitloop. Dat is nu niet het geval."

Vanwege het hoge besmettingsgevaar geldt sinds zondag 11.30 uur in heel Nederland een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Ook is een ophokplicht van kracht.

Hubers hoopt dat de herkomst van het virus en de besmettelijkheid ervan snel duidelijk wordt. "Dan komen we er ook achter wat we nog meer kunnen doen om het virus buiten de deur te houden. De nu genomen maatregelen zijn ingrijpend, maar noodzakelijk om te risico's van verspreiding tot een minimum te beperken."

In een straal van tien kilometer rondom het getroffen bedrijf in de buurt van Gouda liggen zestien andere pluimveebedrijven. "Het is een gebied met betrekkelijk weinig pluimveebedrijven", zegt Hubers. "Dat is in zoverre positief dat de directe kans op verspreiding, zoals in 2003 op de Veluwe, kleiner is."

De vakgroepvoorzitter doet een beroep op alle betrokken bedrijven, ondernemers en hobbydierhouders om zich strikt houden aan alle voorschriften.

'Kamermeerderheid wil minder dierenverkooppunten'

Een Kamermeerderheid wil het aantal punten waar dieren worden verkocht beperken. PvdA, D66, PVV, SP en de Partij voor de Dieren beogen hiermee de impulsiviteit bij de aanschaf van dieren tegen te gaan. Dat meldt KRO Brandpunt, dat de standpunten heeft geïnventariseerd.

Consumenten kunnen beter worden voorgelicht als dieren vooral bij speciaalzaken worden verkocht, is de gedachte. Nu zijn dieren ook bij tuincentra, via internet en op beurzen te verkrijgen. In de handel van gezelschapsdieren als honden, katten en konijnen gaat jaarlijks 66 miljoen euro om, aldus Brandpunt.

In het programma wordt zondagavond aandacht besteed aan de sterk toegenomen werkdruk bij de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming. Daar kwamen afgelopen jaar meer dan veertigduizend meldingen van dierenmishandeling binnen, een vervijfvoudiging vergeleken met 2012. Onwetendheid over de juiste leefomstandigheden voor dieren zou daar mede debet aan zijn.

Het aantal diersoorten dat mag worden verkocht wordt volgend jaar ingeperkt. Per 1 januari is het verboden in zoogdieren te handelen die niet op de zogenoemde positieflijst staan.

Ethiopiër Kuma wint Zevenheuvelenloop

De Ethiopische atleet Abera Kuma heeft zondag in Nijmegen de Zevenheuvelenloop gewonnen. Hij legde de vijftien kilometer af in 42.18 minuten en was daarmee acht seconden sneller dan zijn landgenoot Yigrem Demelash. Yenew Alamirew completeerde het Ethiopische podium met een tijd van 42.29.

Titelverdediger Leonard Komon uit Kenia haakte halverwege verrassend af omdat hij het tempo niet kon volgen. Beste Nederlander was Khalid Choukoud op plek negen. Met een tijd van 43.37 kwam hij niet aan het Nederlands record.

Bij de vrouwen won de Keniaanse Priscah Jeptoo in 46.59, een parcoursrecord en de derde tijd ooit gelopen op deze afstand. Het podium was hier volledig Keniaans door een tweede plaats voor Emily Chebet op 33 seconden afstand en een derde plek voor Gladys Chesire daar weer 1.11 achter. Jamie van Lieshout was op de achtste plaats de beste Nederlandse met een tijd van 51.10.

Moddervloed Zwitserland wordt inwoners fataal

Een huis vlakbij het Zwitserse Lugano is zondagochtend door een aardverschuiving bedolven geraakt. Er vielen twee doden en vier gewonden. Hoeveel mensen er nog vermist worden is onduidelijk, liet de politie zondag weten.

De afgelopen dagen is er in de Alpen uitzonderlijk veel neerslag gevallen. In het Zuid-Zwitserse dorp Davesco zeeg daardoor een heuvel ineen. De moddervloed die loskwam bedekte de woning met een dikke laag aarde.

De politie en de brandweer zoeken op de plaats des onheils nog naar een aantal vermisten. De vier gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Man op station overreden door trein

Een man is zondag overleden nadat hij door een trein was overreden. Hij wilde op station Rotterdam Zuid een voetbal van de rails halen, toen hij werd gegrepen door een aanstormende trein. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Behalve over het geslacht van het slachtoffer is er verder niets losgelaten over zijn identiteit.

De trein die de man aanreed kwam vanuit de richting Rotterdam Centraal door de tunnel rijden. Het slachtoffer probeerde nog het perron op te klimmen, maar werd gegrepen door de trein. Hij overleed direct aan zijn verwondingen.

Neil Young roept op tot boycot Starbucks

Neil Young roept op om Starbucks te boycotten. Aanleiding voor de actie van de rocker is dat de wereldwijde koffieketen de Amerikaanse biotechnologiemultinational Monsanto steunt in een proces tegen de Amerikaanse staat Vermont. De overheid van Vermont wil voedselproducerende bedrijven verplichten in 2016 op de etiketten van hun producten te vermelden of ze genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten. Monsanto en een aantal andere voedselproducenten zijn fel tegen zo'n vermelding.

"Ik stond dagelijks in de rij voor mijn latte, maar gisteren is de laatste keer geweest", zo begint Young zijn aanklacht tegen Starbucks en Monsanto op zijn website Neil Young Times. "Starbucks vindt niet dat je het recht hebt om te weten wat er precies in je koffie zit", vervolgt de rocker. Hij benadrukt dat Vermont een kleine staat is met slechts een half miljoen inwoners, die het nauwelijks op kunnen nemen tegen een machtige multinational als Monsanto. Het is volgens hem een belangrijke zaak, omdat in veel andere Amerikaanse staten eveneens wordt overwogen levensmiddelenbedrijven op hun producten exact te laten aangeven wat de ingrediënten zijn.

De Starbucks-boycot is niet de enige milieuactie waartoe de 69-jarige rocker dit jaar het initiatief heeft genomen. Eerder dit jaar besloot hij bij zijn concerten alleen nog maar T-shirts van natuurlijk verbouwd katoen te verkopen. Ook voert hij actie tegen de winning van schaliegas. Op zijn onlangs verschenen album Storytone heeft hij er onder de titel Who's Gonna Stand Up? zelfs een protestlied over opgenomen: 'End fracking now. Let's save the water and build a life for our sons and daughters'.

Afgelopen zomer vroeg Young de scheiding aan van zijn vrouw Pegi. Tegenwoordig wordt hij veelvuldig gezien in gezelschap van de actrice Daryl Hannah, die zelf ook een reputatie heeft als milieuactiviste.

Leger Nigeria wint terrein op Boko Haram

Het Nigeriaanse leger heeft Chibok heroverd op terreurbeweging Boko Haram. Uit die noordoostelijke stad ontvoerden de moslimextremisten afgelopen voorjaar meer dan tweehonderd schoolmeisjes.

Strijders van Boko Haram namen Chibok donderdag in. Zaterdag zou het regeringsleger de extremisten al weer hebben verdreven. Het leger zegt de stad stevig in handen te hebben en roept gevluchte inwoners - duizenden mensen ontvluchtten de stad eerder deze week - op naar huis terug te keren. Er zou zich geen enkele Boko Haram-strijder meer in de stad ophouden. "Chibok is vrij. Veilig", zei een woordvoerder.

Hoewel Boko Haram Chibok niet meer in handen heeft maakt de groepering in een aantal andere dorpen en steden in het noordoosten van Nigeria nog wel de dienst uit. De groep riep eerder dit jaar in navolging van terreurbeweging Islamitische Staat een kalifaat uit. Van dieven wordt in het openbaar de hand afgehakt. Het roken van een sigaret wordt bestraft met zweepslagen.

Het leger beweerde vorige maand een staakt-het-vuren te hebben afgesloten en dat werd onderhandeld over de vrijlating van de ontvoerde schoolmeisjes. De leider van Boko Haram zei echter in een video dat de meisjes zich allemaal hebben bekeerd tot de islam en dat ze zijn uitgehuwelijkt aan zijn strijders.

Bill Cosby zwijgt over seksueel misbruik

Bill Cosby weigert vragen te beantwoorden over het gerucht dat hij jarenlang vrouwen seksueel heeft misbruikt. In een interview met de Amerikaanse publieke omroep NPR viel zaterdag een pijnlijke stilte toen de 77-jarige komiek om opheldering werd gevraagd.

Cosby wordt al jarenlang achtervolgd door de beschuldigingen. Vrijdag schreef Barbara Bowman nog in een column in The Washington Post dat ze in 1985 'meerdere keren' door hem is misbruikt. Cosby zou eerst het vertrouwen van de toen 17-jarige actrice hebben gewonnen en zich als een vaderfiguur hebben opgeworpen. Zij noemde dat 'brainwashen'.

In het radioprogramma Weekend Edition Saturday werd Cosby samen met zijn vrouw Camille geïnterviewd over het uitlenen van 62 kunstvoorwerpen uit hun persoonlijke collectie aan het Smithsonian National Museum of African Art in Washington. Aan het einde van het vraaggesprek probeerde journalist Scott Simon het gevoelige onderwerp aan te snijden.

"Ik vind het niet leuk om deze vraag te moeten stellen, maar in de afgelopen dagen zijn er serieuze beschuldigingen geuit aan jouw adres", zei Simon voorzichtig. Cosby gaf geen antwoord. "Je schudt nee. Het is mijn werk om je deze vraag te stellen. Wil je reageren op deze beschuldigingen?" Maar ook dit keer bleef het angstvallig stil aan de kant van Cosby.

De interviewer gaf zich nog niet gewonnen. "Je schudt weer met je hoofd. Er zijn mensen die van je houden die graag willen dat je hier iets over zegt. Ik wil je daar de kans voor geven." Na een derde stilte werd het gesprek beëindigd. Simon bedankte Cosby, die overigens nog nooit strafrechtelijk is vervolgd voor seksueel misbruik, nog wel voor zijn komst.

Superzwaargewichten sluiten WK gewichtheffen af

Het WK gewichtheffen in het Kazachse Almaty is afgesloten met de competitie voor de superzwaargewichten bij de mannen, de klasse boven 105 kilogram. Het goud was daarin voor de Russische titelverdediger Ruslan Albegov.

Vooraf werd een strijd verwacht tussen Albegov, zijn landgenoot Aleksei Lovchev en olympisch kampioen Behdad Salimi uit Iran. Bij het eerste onderdeel, het trekken, viel Lovchec echter al af. Hij kon geen enkele geldige poging laten noteren en was dus direct kansloos. Albegov tilde vervolgens 205 kilo op, gevolgd door 206 van wereldrecordhouder Salimi. Nadat de 156 kilogram wegende Rus 210 kilo optilde faalde Salimi tot twee keer toe op 211 kilo en moest hij genoegen nemen met zilver in het trekken. De Wit-Rus Yauheni Zharnasek pakte het brons.

Lovchev liet zich niet kennen en besloot wel mee te doen aan het stoten. Dat bleek een goede keuze, want via 245, 250 en zelfs 257 kilo eiste hij het goud voor zich op. De strijd om de wereldtitel overall ging echter tussen Albegov en Salimi. De Rus liet voor zijn laatste poging 252 kilo op de stang installeren en tilde het boven zijn hoofd. De 171 kilogram wegende Salimi deed een poging op 257 kilo, maar faalde. Voor de wereldtitel was het niet genoeg geweest, want bij succes was hij net als Albegov op een totaal van 462 kilo uitgekomen. De Rus is echter de lichtere van de twee en zou alsnog het goud gepakt hebben. De Egyptenaar Mohamed Massoud pakte in de eindstand het brons, door 193 en 243 kilogram neer te zetten.

Roodkapje op oorlogspad in Woolfe

In Woolfe: The Red Hood Diaries is Roodkapje het zat om altijd maar het slachtoffer te zijn. Ze verlaat haar grootmoeder en het veilige bos om om wraak te nemen voor de dood van haar vader. Roodkapje ontdekt dan een duistere, industriële stad, waarin iedereen onderdrukt wordt door de tiran Woolfe.

Volgens de makers is de game nog veel grimmiger dan de originele sprookjes. Woolfe wordt gemaakt door de vriendelijke zuiderburen van GRIN, en de platformer komt in 2015 naar pc en consoles. 

Debuut remster Boekelman in viermansbob

Melissa Boekelman heeft zondag als remster haar debuut gemaakt in de viermansbob. Dat kan omdat de wereldbond FIBT dit seizoen voor het eerst gemengde teams toestaat.

Tot dusverre waren vrouwen alleen in de tweemansbob actief. Boekelman stapte bij een Europa Cupwedstrijd in het Oostenrijkse Igls in de viermansbob van Jurriaan Wesselink. Het team werd 21e en miste daardoor net deelname aan de tweede beslissende run.

Boekelman was in februari als reserve-remster in Sochi voor de bob van Esmé Kamphuis. Als kogelstootster nam ze afgelopen zomer deel aan de EK atletiek.

Debuut Boekelman in viermansbob
Debuut Boekelman in viermansbob (Foto: ANP)

[upd] 150 anti-piet slaven op Amsterdams Beursplein

Zo'n 150 zeurpieten hebben slaafs de bevelen van hun Kickout Zwarte Piet-meesters opgevolgd en staan klaar om de Amsterdamse intocht te verzieken voor jong en oud.

Update 12.42 uur
Het lijkt wel een traditie, de afspraak met de zeurpieten was dat ze van 11 tot 12 uur mochten klagen op het Beursplein, ze lijken echter niet van plan om weg te gaan. Een schreeuwlelijk, die geen klok kan kijken, brulde op het Beurspleinpodium dat de zeurpieten niet eerder stoppen tot Zwarte Piet is uitgeroeid. Op de Dam trekt men zich weinig aan van de zure zeurders, daar zingt en danst men er lustig op los en viert het feest met de kids zoals het hoort. Dat meldt het liveblog van Het Parool.

Update 12.59 uur
Moeilijk hoor afspraken nakomen. Een kleurenblinde anti-piet werd opgepakt omdat hij naar de politie aan het schreeuwen was dat ze racisten zijn. Vervolgens liep de rest van het klaagvolk er slaafs achteraan om óók tegen de politie te schreeuwen. Om te voorkomen dat ze ook nog eens verdwalen richting de Dam speelt een lijn van politieagenten nu TomTom om de huilers de juiste weg te wijzen.

Update 14.38 uur
Ongeveer 20 zeurpieten zijn aan het drammen in het cellencomplex Zuidoost dat hun mattie vrij moet. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zou de op- en nu ingepakte zeurpiet de wens te kennen hebben gegeven om eens te willen paren met Koningin Maxima. De rest van de zeurpieten lijkt te zijn verdwenen.

Skiër Kristoffersen verrast Hirscher op slalom

Alpineskiër Henrik Kristoffersen heeft in het Finse Levi de eerste slalom in het nieuwe World Cup-seizoen gewonnen. De Noor, in Sochi goed voor olympisch brons, troefde in een spannende laatste run de Oostenrijker Marcel Hirscher af.

Wereldkampioen Hirscher, de laatste jaren de grote man op de slalom, ging na de eerste manche aan de leiding. Zijn voorsprong was echter maar klein, want de 20-jarige Kristoffersen volgde op slechts 0,06 seconden. Ook op de derde plek stond een Noor en wel de verrassende Sebastian-Foss Solevåg, die 0,20 seconden inleverde. Ook Patrick Thaler (0,33), Fritz Dopfer (0,42), Alexander Khoroshilov (0,43) en André Myhrer (0,55) zaten nog rond de halve seconde van Hirscher.

In de tweede run kwam een andere skiër ver naar voren: Felix Neureuther moest in eerste instantie genoegen nemen met de achtste plek, maar wist zich uiteindelijk naar de derde plaats in de eindstand te skiën. Kristoffersen pakte de leiding, waarna Hirscher zijn voorsprong moest verdedigen. Dat werd erg spannend en hij leek het te halen, maar op de streep kwam hij 0,12 seconden tekort om de jonge Noor te verslaan. Voor Kristoffersen was het zijn tweede World Cup-zege.

Klokkenluidster Qatar trok belastende verklaring in

Een medewerkster van de WK-organisatie van Qatar heeft zondag in The Mail on Sunday gezegd dat ze een belastende verklaring heeft ingetrokken uit angst voor represailles. Phaedra Almajid zou Garcia bewijzen hebben geleverd over corruptie bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Issa Hayatou, Jacques Anouma en Amos Adamu van het uitvoerend comité van de FIFA zouden 1,2 miljoen euro hebben gekregen in ruil voor hun stem.

Qatar dreigde Almajid wegens contractbreuk een boete van 800.000 euro op te leggen, zegt ze in de Engelse krant. "Ik was helemaal alleen in mijn strijd tegen Qatar en moest ook aan de toekomst van mijn kinderen denken. Ik voel me niet meer veilig en vertrouwde niemand meer."

Almajid deed haar verklaring tegenover onderzoeker Michael Garcia. Die ging namens de FIFA na of er sprake is geweest van corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Donderdag kwam de FIFA met een samenvatting van Garcia's rapport naar buiten en stelde dat er geen corruptie had plaatsgevonden. Garcia liet weten het met die conclusies niet eens te zijn.

Almajid krijgt nog een nieuwe kans om haar verhaal te vertellen. Samen met Bonita Mersiades, ex-medewerker van de Australische kandidatuur, komt ze binnenkort naar Londen om tegenover een Engelse onderzoekscommissie te getuigen.

Double Fine brengt Massive Chalice naar Early Access

De tactical-strategy game Massive Chalice is naar Steam Early Access gekomen. De game van Double Fine haalde vorig jaar 1.2 miljoen dollar binnen voor de ontwikkeling van de game via Kickstarter.

Massive Chalice is een singleplayer, cartoony turn-based spel waarin je je eigen koninkrijk moet besturen. Je moet onderzoek doen, je macht uitbreiden door huwelijken met andere koninklijke families en kleine turn-based gevechten uitvoeren om je land te beschermen.

De helden die voor jou vechten worden sterker, maar ook steeds ouder en kunnen uiteindelijk overlijden. Je kunt zelf besluiten of je ze laat vechten, of dat je ze met pensioen laat gaan zodat ze voor een nieuwe generatie helden kunnen zorgen.

Bliksemstart helpt Cavaliers aan zege in NBA

De basketballers van Cleveland Cavaliers hebben zaterdag dankzij een bliksemstart van Atlanta Hawks gewonnen: 127-94. In het eerste kwart scoorden de Cavs al 41 punten. De eerste elf driepunterpogingen van de thuisploeg gingen bovendien raak. Negen daarvan waren in het eerste kwart genomen en dat was een NBA-record. LeBron James scoorde 32 punten.

Memphis Grizzlies won thuis met 95-88 van Detroit Pistons. De ploeg uit Tennessee blijft daardoor aan de leiding in de Western Conference met negen zeges en slechts één nederlaag. Toronto Raptors won met 111-93 van Utah Jazz. De Canadezen zijn de beste ploeg in de Eastern Conference.

Overige uitslagen zaterdag
Washington Wizards - Orlando Magic 98-93
Chicago Bulls - Indiana Pacers 90-99
Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 131-117
Portland Trail Blazers - Brooklyn Nets 97-87
Sacramento Kings - San Antonio Spurs 94-91
Golden State Warriors - Charlotte Hornets 112-87
Los Angeles Clippers - Phoenix Suns 120-107

Uitslagen vrijdag
Indiana Pacers - Denver Nuggets 87-108
Orlando Magic - Milwaukee Bucks 101-85
Atlanta Hawks - Miami Heat 114-103
Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 121-122
New York Knicks - Utah Jazz 100-102
Houston Rockets - Philadelphia 76ers 88-87
New Orleans Pelicans - Minnesota Timerwolves 139-91
Oklahoma City Thunder - Detroit Pistons 89-96
Phoenix Suns - Charlotte Hornets 95-103
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 80-93

FOK! sportfoto-onderschrift week 46

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was mokkiemok met het volgende onderschrift: "Doventolk doet bekend nummer Guus Meewis tijdens wedstrijd PSV"

De opgave van deze week:

We kwamen deze foto uit de NBA tegen, Chicago Bulls-guard Derrick Rose en Detroit Pistons-forward Greg Monroe zorgen voor dit opmerkelijke plaatje. Wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
We kwamen deze foto uit de NBA tegen, Chicago Bulls-guard Derrick Rose en Detroit Pistons-forward Greg Monroe zorgen voor dit opmerkelijke plaatje. Wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Marokko ook uitgesloten op Afrika Cup 2017

Marokko moet vrezen voor een zware straf vanwege de weigering begin 2015 de Afrika Cup te organiseren uit angst voor ebola. Issa Hayatou, president van de Afrikaanse voetbalbond CAF, zei zaterdag in de Franse sportkrant L'Équipe dat Marokko ook de Afrika Cup in 2017 zou moeten missen als de reglementen worden nageleefd.

Eerder werd Marokko al uitgesloten van de komende Afrika Cup. Het toernooi wordt nu van 17 januari tot 8 februari wordt gehouden in Equatoriaal-Guinea.

Hayatou hintte in het interview ook op een vierjarige schorsing en een geldboete van vele miljoenen euro. Hij verwees daarbij naar Nigeria, dat in 1996 vier jaar geschorst werd wegens het boycotten van de Afrika Cup.

Kamervragen over racistische reacties voetbal-foto

De PvdA heeft Kamervragen gesteld over racisme op Facebook bij een foto van spelers van het Nederlands elftal. Een door Memphis Depay genomen en door Leroy Fer gedeelde selfie met acht donkere medespelers, leidde zaterdag tot veel racistische opmerkingen. Er werd meerdere keren gerefereerd aan Zwarte Piet en ook werden de negen voetballers voor apen uitgemaakt.

PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel willen van ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) onder meer weten of het Openbaar Ministerie ook zonder eventuele aangifte vervolging in kan stellen. Ook willen ze dat de ministers een signaal afgeven dat racisme niet wordt getolereerd.

De foto werd op Facebook gedeeld door voetbalwebsite Voetbalzone. Die haalde het bericht offline omdat de reacties 'beneden peil' waren, zo liet hoofdredacteur Daniel Cabot Kerkdijk aan RTL Nieuws weten. Op Twitter doen zondag foto's de ronde met een reeks racistische opmerkingen en de bewuste selfie.

Vogelgriep Hekendorp 'ernstige variant'

De vogelgriep die is vastgesteld bij een kippenboerderij in Hekendorp is een zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant.

Om die reden worden beschermende maatregelen genomen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag laten weten.

Vanwege het hoge besmettingsgevaar geldt vanaf zondag 11.30 uur in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht.

Vogelgriep Hekendorp'ernstige variant'
Vogelgriep Hekendorp'ernstige variant' (Foto: ANP)

Knieblessure Schöne erger dan verwacht

Lasse Schöne kan dinsdag niet met de nationale ploeg van Denemarken tegen Roemenië voetballen. De speler van Ajax heeft te veel last van een knieblessure. Hij miste vrijdag ook al het duel met Servië. Die wedstrijd wonnen de Denen met 3-1.

Schöne raakte vorige week op het kunstgras van SC Cambuur in Leeuwarden geblesseerd aan zijn knie. De verwachting was toen dat hij snel weer in actie zou kunnen komen. Het is nog onduidelijk hoe lang de Deen is uitgeschakeld.

Ajax ontvangt zaterdag sc Heerenveen in de Amsterdam ArenA.

Tsanas interim-bondscoach Griekenland

Griekenland heeft zondag Kostas Tsanas benoemd tot interim-trainer van de nationale voetbalploeg. De bond ontsloeg een dag eerder bondscoach Claudio Ranieri nadat Griekenland zich thuis had geblameerd door de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Faeröer met 1-0 te verliezen. Beide partijen zijn nog in gesprek over de afwikkeling van het contract van de Italiaanse trainer à 1,6 miljoen euro.

Griekenland oefent dinsdag op Kreta tegen Servië. Tsanas wordt daarbij geassisteerd door Nektarios Pantazis. Ranieri, die na het afgelopen WK een tweejarig contract tekende, haalde met Griekenland slechts een punt in vier EK-kwalificatiewedstrijden. De ploeg staat daarmee onderaan in de groep van koploper Roemenië, Noord-Ierland, Hongarije, Finland en de Faeröer.

Russische verpulvert wereldrecord gewichtheffen

Gewichthefster Tatiana Kashirina heeft met grote overmacht de wereldtitel in de zwaarste klasse (boven 75 kilogram) bij de vrouwen gepakt. Dat deed de Russische door op het WK in Almaty wereldrecords neer te zetten in het trekken, het stoten en dus ook het totaalgewicht.

Bij het trekken opende Kashirina met 145 kilo, terwijl alle andere vrouwen al klaar waren. Vervolgens ging ze door met 152 kilo, waarmee ze haar eigen wereldrecord van de Spelen van 2012 met één kilo verbeterde. Daar bleef het echter niet bij, want ze liet maar liefst 155 kilo op de stang monteren en ook dat ging ogenschijnlijk makkelijk omhoog. De Chinese Meng Supin pakte met 'slechts' 140 kilo het zilver bij het trekken, voor Chitchanok Pulsabsakul uit Thailand met 132 kilo.

In het stoten moest Kashirina in september zien hoe de Chinese Zhou Lulu tijdens de Asian Games haar wereldrecord verbrak: 190 werd 192 kilo. In Almaty opende ze al op 185 kilo, om zich te verzekeren van de wereldtitel overall. Dankzij haar eerdere 155 kilo betekende het gelijk een enorme verbetering van haar eigen wereldrecord totaal: Dat stond op 334 kilo, waar er nu zes bijkwamen.

Kashirina op weg naar de wereldtitel in 2013 (Foto: Getty)

Het bleef daar echter niet bij, want voor poging twee liet Kashirina 193 kilo op de stang monteren. Ze slaagde er opnieuw in om het op te tillen, waardoor ze niet alleen haar wereldrecord stoten terugpakte, maar ook het wereldrecord totaal op 348 kilo bracht, een verbetering van liefst 14 kilo. Bovendien betekende haar 193 kilo in het stoten dat Kashirina nu de vrouw is die het zwaarste gewicht ooit heeft opgetild in een internationale competitie.

Voor de Russische is het al de derde wereldtitel in de zwaarste gewichtsklasse, nadat ze eerder in 2010 en 2013 al de beste was. In 2009 en 2011 pakte ze, net als op de Spelen van Londen, zilver. Kashirina heeft wel een smet op haar blazoen, want van 2006 tot en met 2008 zat ze een dopingschorsing uit, waardoor ze er op de Spelen van Beijing niet bij was. Opvallend is tevens dat ze Valentina Popova als haar idool ziet: De winnares van olympisch zilver en brons in 2000 en 2004 is levenslang geschorst vanwege dopinggebruik.

Amanda Bynes wil vader niet vermoorden

Amanda Bynes wil haar ouders niets aandoen. De uitlatingen van de actrice, die werden opgenomen en op de website van TMZ geplaatst, waren volgens haar een grapje.

In de opnames zegt Bynes: "Als jouw vader mijn vader was, dan zou je begrijpen waarom je zijn polsen door zou willen snijden. Ik heb nog niet besloten hoe ik hem wil vermoorden, ik geloof niet in moord. Maar niks zou me meer plezier geven dan zijn keel doorsnijden."

Op Twitter schrijft Bynes in reactie daarop dat het overduidelijk een grap was. "Ik doe geen vlieg kwaad. Wat ik zei was een dolletje. Als je dat niet begrijpt, onthoud dan dat ik therapie volg om de problemen met mijn vader op te lossen."

Mensen moeten volgens Bynes dingen die ze zegt niet te letterlijk en met een korrel zout nemen. "Ik ben een heel lief persoon."

IS-video toont 'nieuwe onthoofding Amerikaan'

Op internet is een video verschenen waarop vermoedelijk te zien is hoe de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig wordt onthoofd door de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). Op de beelden zou ook de massaonthoofding van een stel krijgsgevangen Syrische militairen te zien zijn.

De 26-jarige Kassig viel vorig jaar, terwijl hij medische hulp verleende in Syrië, in handen van IS. In gevangenschap bekeerde de Amerikaan zich volgens zijn thuisfront tot de islam. Voortaan noemde hij zich Abdul-Rahman. IS dreigde begin oktober al Kassig om te brengen.

Het filmpje toont hoe een in het zwart gehulde, gemaskerde strijder voor een afgehakt hoofd staat. De man beweert in de zestien minuten durende video dat het hoofd toebehoorde aan Kassig.

Als de video inderdaad de onthoofding van de Amerikaanse gijzelaar toont is hij de vijfde in een gruwelijke reeks van moorden op westerse journalisten en hulpverleners. De terreurbeweging zet de videobeelden van de executies in voor propagandadoeleinden.

Eerdere westerse slachtoffers waren de Amerikaanse verslaggevers James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning. De onthoofdingen van westerlingen trekken steeds veel aandacht, maar IS heeft ook talloze Syriërs en Irakezen zo ter dood gebracht.

Op Dailymotion is als onderdeel van een IS promo de massaonthoofding te aanschouwen

Poetin: geen toenadering tot het westen

Vladimir Poetin is ontevreden over de besprekingen tijdens de G20-top in de Australische stad Brisbane. De Russische president beklaagt zich vooral over de druk die op hem ligt vanwege de Oekraïne-crisis en ziet ondanks vele gesprekken die zijn gevoerd geen toenadering tot het westen. Dat zei Poetin tijdens de afsluitende persconferentie op de G20-top in Brisbane, waar de wereldleiders van de 20 grootste industrielanden bijeen zijn.

Poetin praatte zondag (lokale tijd) langdurig met bondskanselier Angela Merkel en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Hoewel uitvoerig is gesproken over de Oekraïnecrisis, is een oplossing ver weg. Alle landen op de top zijn het erover eens dat Rusland de steun aan pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, in de vorm van munitie en mankracht, moet staken. Poetin ontkende nogmaals elke betrokkenheid bij de escalatie van de oorlog. Volgens hem brengt het conflict ,,alle kanten schade toe" en is het voor alle partijen slecht.

Zonder hoop op een vreedzame oplossing is hij desondanks niet. De leider zei dat er ,,een gerede kans is op een Oekraïne-resolutie" en dat het het belangrijk is om de mensen in het oorlogsgebied te helpen.

Schouten wankelt naar brons op massastart

Irene Schouten is zondag bij de eerste massastart in wereldbekerverband dit seizoen als derde geëindigd. In de laatste bocht raakte de schaatsster de uiteindelijke winnaar Ivanie Blondin en verloor ze bijna haar evenwicht. Ze wankelde even, maar kwam uiteindelijk nog als derde over de streep achter de Canadese Blondin en Nana Takagi uit Japan.

Schouten en Rixt Meijer zaten de hele race goed voorin. Toen Martina Sablikova drie ronden voor het einde op avontuur ging, lieten ze anderen echter de achtervolging leiden. Uiteindelijk werd de Tsjechische in de laatste ronde ingerekend en lag Blondin in de beste positie. Schouten kon niet voluit sprinten en Takagi kwam haar nog voorbij.

De Nederlandse mannen hebben zich niet in de prijzen kunnen schaatsen bij de massastart in Obihiro. Ze moesten het podium aan Zuid-Korea en België laten. Zuid-Korea werd met Seung-Hoon Lee eerste en met Cheol-Min Kim tweede. Bart Swings eiste de bronzen plak voor zich op.

Het spel kwam op weg naar de laatste tussensprint op de wagen. De Duitse rijders Alexej Baumgärtner en Patrick Beckert gingen beiden op voor de punten. Ze konden de wedstrijd daarna naar hun hand zetten, maar Baumgärtner had er niet op gerekend dat Beckert door wilde rijden.

In de laatste ronde werden de Duitsers door het door Douwe de Vries aangevoerde peloton ingelopen. De Koreanen zetten al vroeg de sprint in en De Vries en Gerben Jorritsma konden door een valpartij van een Russische deelnemer niet reageren.

Kiezers straffen perikelen PvdA af

Het ging in de peilingen al niet zo goed met de PvdA, maar de problemen van de afgelopen dagen geven de partij nog een extra zetje naar beneden.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdA nog maar 11 zetels overhouden van de huidige 38. Dat is er nog net eentje meer dan het absolute dieptepunt van 10 zetels, dat de PvdA in het voorjaar een paar keer haalde. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Gezien de ophef van de afgelopen dagen, rond het vertrek van twee Turks-Nederlandse Kamerleden uit de PvdA, heeft de opiniepeiler extra vragen gesteld over de positie van de partij. Een meerderheid (56 procent) zegt niet te weten waar de PvdA voor staat en vindt dat de partij haar beleid niet goed uitlegt. Ook vindt ruim de helft dat de leiding van de PvdA verraad pleegt aan haar eigen standpunten. Een kleine meerderheid (52 procent) vindt dat Diederik Samsom beter kan aftreden als leider.

De Hond ondervroeg ruim 3500 mensen die deel uitmaken van een panel van 40.000 mensen. Zij hebben zich zelf voor dat panel aangemeld.

Kiezers straffen perikelen PvdA af
Kiezers straffen perikelen PvdA af (Foto: ANP)

Lee en Kulizhnikov winnen 500 meter in Obihiro

De Zuid-Koreaanse schaatsster Lee Sang-Hwa is net als vorig seizoen oppermachtig op de 500 meter. Zondag won ze bij wereldbekerwedstrijden in Obihiro ook de tweede 500 meter. Dat deed ze in 37.92 seconden. Nao Kodaira uit Japan werd in 38.06 tweede. Die positie bezetten de beide vrouwen vrijdag tijdens de eerste 500 meter van het seizoen ook al.

De grote verrassing zondag was de Oostenrijkse Vanessa Bittner. Die werd in 38.33 derde. Margot Boer was in 38,44 de beste Nederlandse op de vierde plaats. Boer reed dezelfde tijd als de Japanse Maki Tsuji, maar bleek bij nadere bestudering twee duizendsten sneller.

Thijsje Oenema (38.62), Floor van den Brandt (38.82) en Bo van der Werff (38.84) eindigden in de middenmoot. Ze werden respectievelijk zevende, achtste en negende. Anice Das kon geen potten breken en kwam als veertiende over de streep in 39.05.

Uitslag 500 meter dames

# Naam Land Tijd
1 Lee Sang-Hwa   ZKo 37.92
2 Nao  Kodaira Jap 38.06
3 Vanessa  Bittner Oos 38.33
4 Margot  Boer Ned 38.44 (7)
5 Maki  Tsuji Jap 38.44 (9)
6 Olga  Fatkulina Rus 38.49
7 Thijsje  Oenema Ned 38.62
8 Floor  van den Brandt Ned 38.82
9 Bo  van der Werff Ned 38.84
10 Miyako  Sumiyoshi Jap 38.85
14 Anice Das Ned 39.05

Klassement 500 meter dames 

# Naam Land Punten
1 Lee Sang-Hwa  ZKo 200
2 Nao Kodaira Jap 160
3 Olga Fatkulina Rus 115
4 Margot Boer Ned 110
5 Vanessa Bittner Oos 95
6 Judith Hesse Dui 81
7 Floor van den Brandt Ned 81
8 Thijsje Oenema Ned 72
9 Maki Tsuji Jap 62
10 Bo van der Werff Ned 53

De Rus Pavel Kulizhnikov heeft zondag in Obihiro de 500 meter bij de heren gewonnen. In 34.96 seconden was de Russische schaatser bij de eerste wereldbekerwedstrijden de snelste. Jan Smeekens, vrijdag nog winnaar van de eerste 500 meter, werd in 35.09 tweede. Omdat Kulizhnikov  vrijdag tweede werd, voeren hij en Smeekens samen de wereldbekerstand aan.

De overige Nederlanders bleven vrij anoniem. Gerben Jorritsma werd in 35.61 veertiende. Hein Otterspeer (35.75) en Pim Schipper (35.79) eindigden nog verder achterin. Zij werden respectievelijk zeventiende en achttiende.

Uitslag 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Pavel  Kulizhnikov Rus 34.96
2 Jan  Smeekens Ned 35.09
3 Ryohei  Haga Jap 35.17
4 Ruslan  Murashov Rus 35.23
5 Mo Tae-Bum   Zko 35.26 (1)
6 Espen Aarnes  Hvammen Noo 35.26 (7)
7 Yuya  Oikawa Jap 35.35
8 Laurent  Dubreuil Can 35.38
9 Keiichiro  Nagashima Jap 35.39
10 Denis  Koval Rus 35.45
14 Gerben Jorritsma Ned 35.61
17 Hein Otterspeer Ned 35.75
18 Pim Schipper Ned 35.79

Klassement 500 meter heren 

# Naam Land Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 180
2 Jan Smeekens Ned 180
3 Ruslan Murashov Rus 130
4 Ryohei Haga Jap 110
5 Laurent Dubreuil Can 81
6 Nico Ihle Dui 74
7 Hein Otterspeer Ned 70
18 Gerben Jorritsma Ned 34
22 Pim Schipper Ned 16
24 Kai Verbij Ned 12

'Adele weigert steun aan Band Aid'

Bob Geldof verzamelde zaterdag een hele rits beroemdheden voor Band Aid 30. Het lukte hem echter niet om Adele zover te krijgen Do They Know It's Christmas in te zingen. Met de terugkerende goede doelenactie werd dit keer geld ingezameld voor de bestrijding van ebola in Afrika. One Direction, Chris Martin, Rita Ora en Ed Sheeran waren wel van de partij.

Geldof vertelt de krant Mirror dat het hem niet is gelukt Adele persoonlijk te vragen voor de actie. "Ik kreeg iemand aan de lijn, niet Adele zelf. Maar ze doet op het moment helemaal niks en dat vind ik oké. Dit is misschien niet iets voor iedereen en ik weet zeker dat ze dit op een andere manier steunt."

Geldof is erg te spreken over de opnames van zaterdag. Hij vertelde de deelnemers dat ze in de voetsporen van Ray Charles, Miles Davis, Michael Jackson, Stevie Wonder, Pink Floyd treden en dat deed ze wel wat, aldus Geldof die vooral onder de indruk was van One Direction.

Intocht Sinterklaas kijkcijfertopper

Ruim 2,3 miljoen Nederlanders hebben zaterdagmiddag op tv gezien hoe de antipietenfanatici zichzelf te schande maakten door kleine kinderen toe te roepen dat Sinterklaas niet bestaat. Het was daarmee het best bekeken programma van de zaterdag.

Dat meldt de Stichting Kijkonderzoek. De landelijke intocht ging gepaard met protestacties van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Sensatie doet het altijd goed

De nieuwe talkshow van Gordon, Goor, kende een goede start. Meer dan anderhalf miljoen mensen zagen het debuut van de zanger en presentator als talkshowhost, goed voor een vijfde plaats in de kijkcijfer-top 10.

De finale van het Junior Songfestival op Malta, waar de Nederlandse Julia (15) achtste werd, trok 676.000 kijkers.


[Vid] Heroïsche afscheidsrace Verstappen in Grand Prix van Macao

Max Verstappen heeft zijn korte, maar zeer indrukwekkende carrière in de Formule 3 op even indrukwekkende wijze afgesloten. Bij de prestigieuze Grand Prix van Macao vertrok de 17-jarige Nederlander als 24e, maar hij wist zich uiteindelijk op te werken naar de zevende plek. Volgend jaar rijdt Verstappen voor Scuderia Toro Rosso in de Formule 1.

Verstappen begon - vanwege zijn uitvalbeurt in de kwalificatierace - vanaf de 24e plaats, maar wist zich al heel snel op te werken naar plek 18. Voorin pakte Lukas Auer bij de start de leiding over van polesitter Felix Rosenqvist, waarna Auer in de beruchte Lisboa-bocht, de eerste echte bocht, een fout maakte.

In de volgende bocht, San Francisco, ging het pas echt fout. Koplopers Esteban Ocon en Tom Blomqvist haakten in elkaar en versperden de weg, waarna slechts een handvol auto's er langs konden en de Japanner Yu Nakamura zelfs bovenop de bandenstapel terechtkwam. Uit herhalingen leek op te maken dat Ocon in Lisboa zijn ophanging al beschadigde, waardoor hij in San Francisco de bocht niet meer kon nemen.

De crash in de San Francisco-bocht, even na 0:40 minuten (Bron: YouTube)

Na een lange onderbreking kon de race toch weer herstart worden, dit keer zonder Ocon en Blomqvist en nog drie andere rijders. Verstappen kon toch zijn plek op de grid weer innemen, waarna het veld achter de safety car vertrok voor de herstart. Auer wist daarbij de leiding over te nemen van Rosenqvist, maar de Zweed pakte zijn positie in Lisboa gelijk weer terug. De Nieuw-Zeelander Nick Cassidy pakte de tweede plek, terwijl Auer het gevecht met hem aanging. 

Verstappen was bij de herstart door het ontbreken van een aantal rijders vanaf de negentiende stek begonnen, maar reed drie ronden later al rond op plek twaalf. Op dat moment was alleen de topvijf van de race iets sneller, een groep die dan ook al snel wegreed van de rest. Cassidy en Auer vochten een zwaar gevecht uit om de tweede plek. Met drie ronden te gaan passeerde Auer zijn concurrent, maar die pakte zijn plek gelijk terug.

Met drie ronden te rijden lag Verstappen zelfs al op de achtste plek door onder meer zijn teamgenoot Gustavo Menezes en Tatiana Calderón simpel in te halen. Een ronde later pakte hij ook Santino Ferrucci in, waarna Verstappen zelfs de snelste ronde van de hele race liet noteren. Het grote gat naar nummer zes, Stefano Coletti, was in een mum van tijd gedicht, maar de Nederlander kwam een paar meter tekort om de Monegask van de zesde plek af te houden.

Voorin kwam Rosenqvist geen moment meer in gevaar, terwijl Auer er toch in slaagde om Cassidy voorbij te steken. Roberto Mehri uit Spanje eindigde op de vierde plek, voor de Canadees Nicholas Latifi. Coletti en Verstappen eindigden ruim daarachter op plek zes en zeven.

Wüst en Nuis winnen 1500 meter in Japan

Schaatsers Ireen Wüst en Kjeld Nuis hebben tijdens de wereldbekerwedstrijden in Obihiro de 1500 meter gewonnen. Wüst won in Japan eerder al de 3000 meter. De kopvrouw van Team Continu was in Obihiro de snelste met een tijd van 1:56.93 minuten. Het zilver was voor Marrit Leenstra, de winnares van de 1000 meter, in 1:57.76. De Russin Yuliya Skokova pakte het brons 1:58.10.

Marije Joling en Linda de Vries eindigden in de subtop. Joling werd in een tijd van 1:59.09 vijfde. De Vries had 23 honderdsten meer nodig en eindigde zodoende op de zesde positie. De Noorse Ida Njåtun was in 1:59.06 de nummer vier. Martina Sábliková uit Tsjechië eindigde als zevende in 1:59.61.

Uitslag 1500m dames

# Naam Land Tijd
1 Ireen  Wüst Ned 1:56.93
2 Marrit  Leenstra Ned 1:57.76
3 Yuliya  Skokova Rus 1:58.10
4 Ida  Njåtun Noo 1:59.06
5 Marije  Joling Ned 1:59.09
6 Linda  de Vries Ned 1:59.32
7 Martina  Sábliková Tsj 1:59.61
8 Nana  Takagi Jap 1:59.93
9 Nao  Kodaira Jap 2:00.14
10 Luiza  Zlotkowska Pol 2:00.16

Kjeld Nuis kwam bij de heren tot een tijd van 1:45.97. Ook de rest van het podium kleurde rood-wit-blauw. Ploeggenoot Wouter Olde Heuvel eindigde als tweede in 1:46.52. Het brons was voor Koen Verweij in 1:46.90. De andere twee Nederlanders werden achtste en negende. Sven Kramer legde beslag op de achtste plaats in een tijd van 1:47.68. Thomas Krol werd negende. Hij liet de klok op 1:47.80 stilstaan.

Uitslag 1500m heren

# Naam Land Tijd
1 Kjeld  Nuis Ned 1:45.97
2 Wouter  olde Heuvel Ned 1:46.52
3 Koen  Verweij Ned 1:46.90
4 Denny  Morrison Can 1:47.05
5 Shani  Davis VS 1:47.34
6 Konrad  Niedzwiedzki Pol 1:47.39
7 Jan  Szymanski Pol 1:47.61
8 Sven  Kramer Ned 1:47.68
9 Thomas  Krol Ned 1:47.80
10 Sverre  Lunde Pedersen Noo 1:47.81

Bergers op rampplek MH17 aan de slag

Een Nederlands team van bergingswerkers is zondagochtend aangekomen op de rampplek van de MH17 in Oost-Oekraïne. Daar zijn ze begonnen met het bergen van wrakstukken. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid laten weten. De wrakstukken worden naar Nederland overgebracht om nader onderzoek te kunnen doen.

Volgens een woordvoerder gaat het om dezelfde experts die afgelopen week al hebben gezocht naar menselijke resten. Ze worden op de crashsite geholpen door de lokale rampendienst.

De berging duurt volgens plan meerdere dagen. De precieze duur heeft vooral te maken met de veiligheidssituatie in het gebied en het weer. Iedere dag wordt daarom opnieuw bekeken of er gewerkt kan worden.

De wrakstukken die door de bergers worden veiliggesteld, worden in de buurt van de rampplek verzameld. Vervolgens gaan ze naar Charkov en daarna naar Nederland. Hoe de onderdelen worden vervoerd en wanneer dat zal gebeuren is nog niet bekend.

Artiesten loven 'gouden' André van Duin

André van Duin zit 50 jaar in het vak. Vrienden en collega's willen dit gouden jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. In het Beatrix Theater in Utrecht brengen ze dinsdagavond met een gala een eerbetoon aan 'de grootste komiek van Nederland'.

Op het podium staan artiesten met wie Van Duin veel heeft samengewerkt, zoals Corrie van Gorp en Simone Kleinsma. Wie er nog meer optreden, is een verrassing. Ivo Niehe presenteert de avond, die 27 december op televisie wordt uitgezonden.

AVROTROS en Joop van den Ende Theaterproducties organiseren het gala. Iedereen heeft wel een bijzondere herinnering aan André van Duin, zeggen zij. "Of het nu gaat om Meneer Wijdbeens, Willempie, Joep Meloen of Jaap Aap. En wat te denken van zijn hits die al generaties lang meegaan. 'Er staat een paard in de gang', 'Ik heb hele grote bloemkolen' en het Pizzalied zijn liedjes die in het nationaal geheugen staan gebeiteld."

Begin deze maand verscheen al een lijvig boekwerk ter ere van het jubileum. In het boek 'De komiek' blikt Van Duin in zijn eigen stijl en in chronologische volgorde terug op zijn carrière van de afgelopen 50 jaar. Het lees- en kijkboek staat vol foto's die niet eerder zijn gepubliceerd.

De grappenmaker trapte zijn carrière af in 1964, toen hij een uitnodiging kreeg voor een optreden in het radioprogramma Minjon. In hetzelfde jaar won hij de talentenjacht Nieuwe Oogst van de AVRO, waarin hij optrad als bandparodist. Vanaf de jaren 70 kreeg de geboren Rotterdammer veel bekendheid, toen hij met Frans van Dusschoten en Corrie van Gorp langs de theaters trok.

Van Duin (67) heeft al laten weten nog lang niet met pensioen te willen gaan. "Ik vind het nog veel te leuk om nieuwe dingen te ondernemen", zei hij onlangs tegen het AD. "Maar ik doe nu alleen maar wat ik leuk vind. Het is tijd om te oogsten wat ik heb gezaaid." Volgend jaar gaat de komiek voor het eerst van zijn leven in een toneelstuk spelen, The Sunshine Boys. Het is tragikomedie over een variétéduo dat na jaren ruzie probeert om nog een keer samen op te treden.

Kort geding over SBS-uitzending gruwelmoord

De advocaten van de daders van een dubbele moordzaak in Amsterdam willen een uitzending van Hart van Nederland op SBS6 over de moord op een bejaard stel verbieden. Dat meldt AT5 zaterdag. De uitzending staat gepland voor zondagavond.

In de uitzending, waaraan politie en het Openbaar Ministerie meewerkten, zijn politieverhoren te zien. De raadsmannen vinden dat deze beelden niet uitgezonden mogen worden in verband met de bescherming van de verdachten. Zondag om 14.00 uur dient daarom een kort geding.

Vrijdag bleek dat de moordenaars van het bejaarde stel, kickboksers Melvin R. en Miquel K., in Amsterdam-Noord twee jaar langer de cel in moeten. Het duo was al tot vijftien jaar cel veroordeeld voor de laffe moord op Henk Opentij (79) en zijn buurvrouw Mary Run (73) in 1997. Het bejaarde stel had steekwonden en hun kelen waren doorgesneden.

Het motief voor de moord is nooit bekend geworden.

Tokkietuig belaagt scheidsrechter

Twee mensen zijn zaterdagmiddag aangehouden na een akkefietje op het voetbalveld van voetbalvereniging Kralingseveer in Rotterdam. Een 42-jarige toeschouwer uit Berkel en Rodenrijs werd opgepakt omdat hij tijdens de wedstrijd de scheidsrechter belaagde. Hij was het niet eens met een beslissing van de scheidsrechter.

Agenten die hem wilden aanhouden, kregen te maken met een 41-jarige vrouw (ook uit Berkel en Rodenrijs) die de arrestatie probeerde te voorkomen. Omdat ze daarbij agressief was en een agent aan het gezicht verwondde, is ook zij opgepakt. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Of de scheidsrechter gewond is geraakt is onbekend.

Zeurpieten intocht Sint op vrije voeten

De negentig zeurpieten die bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn aangehouden zijn allemaal weer vrij. Volgens de politie stonden ze zaterdagavond rond 20.30 uur weer buiten.

Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Zestig zeurpieten stonden volgens de politie niet op de aangewezen locaties en dertig anderen hadden zich schuldig gemaakt aan "andere wanordelijkheden". Een deel van de arrestanten kreeg een boete van 220 euro.

De gemeente had locaties aangewezen waar gezeurd mocht worden. Toch trokken voor- en tegenstanders van Zwarte Piet naar De Markt. Anti-pieten rolden een spandoek uit met: 'Zwarte Piet racisme'. Pro-pieten gingen vervolgens voor het doek staan, waarna er een opstootje ontstond.

'Amanda Bynes wenst ouders dood'

Amanda Bynes' vreemde gedrag heeft een nieuw dieptepunt bereikt. TMZ plaatste vrijdag een geluidsopname op internet waarin te horen zou zijn hoe de actrice fantaseert over de dood van haar ouders.

"Als jouw vader mijn vader was, dan zou je begrijpen waarom je zijn polsen door zou willen snijden. Ik heb nog niet besloten hoe ik hem wil vermoorden, ik geloof niet in moord. Niks zou me meer plezier geven dan zijn keel doorsnijden", zegt de 28-jarige Nickelodeon-ster in de opname die vorige week door een kamergenoot zou zijn opgenomen. Eerder beschuldigde ze haar vader op Twitter van seksueel misbruik tijdens haar jeugd.

Ook over haar moeder heeft ze geen goed woord over. "Ik zal zoiets nooit doen, maar soms bel ik mijn moeder en dreig haar te vermoorden. Ik zeg dan dat ik haar polsen door zal snijden, of haar huis zal laten afbranden." Bynes verwijt haar ouders, die zeggenschap over hun ontspoorde dochter hebben, dat zij haar geen geld willen geven. "Ik blijf zeggen dat ik mijn familie wil vermoorden, ze hebben controle over mijn geld en daarom heb ik nu weinig geld."

'IS-beul John gewond bij Amerikaanse aanval'

Jihadi 'John', de veronderstelde Britse beul die in video's opduikt met 2 Britse en 2 Amerikaanse gijzelaars van Islamitische Staat (IS), is gewond geraakt bij luchtaanvallen van de Verenigde Staten. Hij is in de Iraakse provincie Anbar aan de dood ontsnapt. Dat schrijft de Engelse krant The Mail on Sunday in de nacht van zaterdag op zondag.

De aanval vond vorig weekend plaats in al-Qaim, niet ver van de Syrische grens. Hier werd een geheime, ondergrondse schuilplaats van de terreurgroep onder vuur genomen. Hierbij zijn 10 IS-strijders gedood, en raakten 40 anderen gewond, meldt The Mail. Onder de slachtoffers zijn ook enkele kopstukken van IS.

Vorige week al maakten andere media, zoals de Israëlische krant Haaretz, melding van de luchtaanvallen. Daarbij werd IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi genoemd als een van de gewonden.

'IS-beul John gewond bij Amerikaanse aanval'
'IS-beul John gewond bij Amerikaanse aanval' (Foto: ANP)

Federer naar finale na thriller tegen Wawrinka

Roger Federer heeft zich zaterdag na een waar tennisgevecht geplaatst voor de finale van de ATP World Tour Finals. De nummer twee van de wereld was na bijna drie uur spelen zijn landgenoot Stanislas Wawrinka nipt de baas met 4-6, 7-5 en 7-6 (6). In de finale in Londen neemt Federer het op tegen Novak Djokovic.

Federer begon stroef aan de partij. Hij had twaalf van de veertien voorgaande ontmoetingen met Wawrinka gewonnen, maar kwam in de eerste set op een 2-5 achterstand. De zesvoudig winnaar van het eindejaarstoernooi knokte zich nog wel terug tot 4-5, maar kon de set niet redden.

In het tweede bedrijf hield Wawrinka de druk op zijn landgenoot. Door een slordige twaalfde game gaf hij de set echter weg. Federer kwam in de derde set terug van een break achterstand, overleefde drie matchpoints op 4-5 en nog eentje in de tiebreak, waarna hij zelf zijn eerste benutte.

Bundesliga-preses: UEFA uit FIFA serieus overwegen

Volgens voorzitter Reinhard Rauball van de Duitse Bundesliga moet de UEFA overwegen uit de FIFA te stappen als het onderzoeksrapport over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 niet volledig openbaar wordt. "Het is de enige manier om wat geloofwaardigheid terug te krijgen", zei hij zaterdag in een interview met het Duitse sportblad Kicker.

"Als deze crisis niet goed wordt opgelost, moeten we het misschien hebben over de vraag of we bij de FIFA nog in goede handen zijn", aldus Rauball. Op de vraag wat daarvan de consequentie kan zijn, antwoordt hij: "een optie die serieus overwogen moet worden, is dat de UEFA uit de FIFA stapt."

De wereldvoetbalbond bracht donderdag een samenvatting van het onderzoeksrapport naar buiten. Daarin staan echter onjuistheden en verkeerde conclusies, liet onderzoeker Michael Garcia weten.

Zwarte Piet krijgt buitenlandse media-aandacht

Niet alleen in Nederland houdt Zwarte Piet de gemoederen bezig, ook in het buitenland wordt zaterdag volop geschreven over het omstreden hulpje van Sinterklaas en de nationale sinterklaasintocht in Gouda.

De Britse krant Daily Express schrijft dat de 'zwartepietenrel is overgekookt' na maanden van gesteggel over het discriminerende karakter van Zwarte Piet. Ook dagblad The Huffington Post, de BBC en zelfs het Chinese staatspersbureau Xinhua meldden dat negentig mensen zijn opgepakt tijdens de landelijke intocht.

Behalve voor de vele arrestaties hebben media ook speciale aandacht voor de speciale kaas- en stroopwafelpiet. Onder meer de Canadese krant The Toronto Star noemt de gele 'Cheese Pete' een handreiking naar tegenstanders van Zwarte Piet én een knipoog naar het belangrijkste exportproduct van Gouda, kaas.

Richting dood

Dit wordt een moeilijke column. Er zijn een paar zaken die ons als Nederlanders terecht bezighouden, maar die zo op het oog niet meteen met elkaar te maken hebben. Nee, nu nog niet. En dat zou zo moeten blijven. Betrekken we evenwel het menselijk gedrag en de denkwijze van de mens in de discussie, dan moeten we nu verder gaan denken. En praten. En verhitte discussies voeren. En heel veel nadenken. Hopelijk gevolgd door de juiste besluiten. Maar ik vrees.

Taylor houdt zicht op zesde Grand Slam-titel

Darter Phil Taylor houdt zicht op zijn zesde titel bij de Grand Slam of Darts. De ervaren Engelsman plaatste zich zaterdag in Wolverhampton eenvoudig voor de halve finales van het lucratieve toernooi. Dat ging ten koste van zijn landgenoot Michael Smith, die met 16-3 duidelijk zijn meerdere moest erkennen in Taylor.

Taylor had weinig moeite met Smith. De winnaar van het toernooi in 2007, 2008, 2009, 2011 en 2013 haalde een hoog gemiddelde van 107,28 punten per beurt. Daar kon Smith met 86,45 weinig tegenover stellen.

Taylor (54) staat in zijn halve finale tegenover een anderen routinier: Mervyn King (48), die eerder op zaterdag met 16-9 te sterk was voor Stephen Bunting. De andere halve finale gaat tussen Kim Huybrechts en Dave Chisnall. De Belg was vrijdag superieur tegen Michael van Gerwen: 16-10.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.