Katja Schuurman nog steeds boos om dood Van Gogh

Katja Schuurman voelt na tien jaar nog steeds boosheid om de dood van Theo van Gogh. "Het is ongelofelijk zonde dat hij er niet meer is. Niemand heeft zijn plek ingenomen", zegt de actrice in de Volkskrant. Het is zondag precies tien jaar geleden dat de regisseur werd afgeslacht door Mohammed Bouyeri

Schuurman, die meermaals met Van Gogh samenwerkte, heeft een jaar na zijn dood een documentaire over de moord gemaakt. "Ik wilde op zoek naar de waarheid. De conclusie was dat ofwel Mohammed B. samenwerkte met de AIVD of dat zij hebben zitten slapen. Een duidelijk antwoord heb ik nooit gekregen, ik ben nog steeds op zoek naar de waarheid."

De actrice verloor naar eigen zeggen 'een bijzonder iemand met wie ze graag samen was'. "Een gangmaker, die het leuk vond om tegendraads te zijn." Ook als regisseur mist ze Van Gogh. "Hij maakte me beter. Ik ben nogal gevoelig voor kritische blikken, dan krimp ik soms ineen. Theo gaf me het vertrouwen dat ik kon acteren."

Ook realiseerde de actrice zich dat zulke gruwelijke dingen ook dichtbij kunnen gebeuren. "De dood vind ik al ingewikkeld, een moord helemaal. En dan op die manier, op klaarlichte dag. Niet voor te stellen", zegt Schuurman. "Daarmee verloor ik een stukje naïviteit."