FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 november 2014

Western Sydney en ES Setif naar WK Clubs

Western Sydney en ES Setif doen in december mee aan het WK voor Clubs in Marokko. Western Sydney veroverde zaterdag de Aziatische Champions League ten koste van Al Hilal uit Saudi-Arabië. Setif uit Algerije won de Afrikaanse Champions League. Zij versloegen AS Vita uit de Democratische Republiek Congo.

Western Sydney, de ploeg van Romeo Castelen, speelde in Riyad met 0-0 gelijk tegen Al Hilal. Voor de Australische club was dat voldoende omdat de thuiswedstrijd met 1-0 was gewonnen.

Setif speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Vita. In Kinshasa was het eerste duel in 2-2 geëindigd, waardoor de Algerijnen vanwege meer gescoorde doelpunten in de uitwedstrijd met de eer gingen strijken.

Setif neemt het bij het WK voor clubteams in Marokko in de kwartfinale op tegen de winnaar van het duel tussen de Marokkaans kampioen Moghreb Athletic de Tétouan en de Oceanische kampioen Auckland City FC. Bij winst treft de ploeg in de halve finale het Argentijnse San Lorenzo.

Voor Western Sydney wacht in de kwartfinale een treffen met Cruz Azul, de kampioen van Midden- en Noord-Amerika. De winnaar van die wedstrijd treedt in de halve finale aan tegen Champions League-winnaar Real Madrid.

Het WK voor Clubs begint op 10 december en eindigt tien dagen later. De wedstrijden worden in Rabat en Marrakesh gespeeld.

Petkovic en Pennetta in finale Sofia

Tennissters Andrea Petkovic en Flavia Pennetta spelen zondag de finale van het Tournament of Champions. De Duitse Petkovic rekende zaterdag in de halve finale of met Garbiñe Muguruza uit Spanje: 6-1 en 6-4. Pennetta was ook een Spaanse, Carla Suarez Navarro, de baas. De Italiaanse won met 6-4 en 6-2.

Aan het Tournament of Champions doen acht speelsters mee die afgelopen jaar toernooien wonnen op de WTA-tour. Het tweede eindejaarstoernooi, ook wel de B-Finals genoemd, wordt voor het derde jaar op rij in Sofia gehouden. Daarvoor werden de eerste drie edities op Bali gespeeld.

Robben helpt Bayern aan zege op Dortmund

Arjen Robben heeft zaterdag de winnende treffer gemaakt voor Bayern München tegen Borussia Dortmund. In de 86e minuut benutte hij een strafschop en bepaalde zo de eindstand op 2-1. Marco Reus had voor rust Borussia tegen de verhouding in op 1-0 gekopt en daarna duurde het lang voordat Bayern langszij kwam. Pas in de 72e minuut lukte dat via Robert Lewandowski.

In de Bundesliga staat Bayern vier punten los op de eerste plaats. Dortmund staat nu zestiende met zeven punten, evenveel als nummer zeventien Werder Bremen. Hekkensluiter SC Freiburg staat op vijf punten, maar kan zondag bij winst op FC Köln over Dortmund en Werder heen.

In de Serie A is Juventus weer alleen koploper na een 2-0 overwinning bij Empoli. Andrea Pirlo opende de score door een vrije trap raak te schieten. Alvaro Morata maakte er 2-0 van. Juventus profiteerde optimaal van de 2-0 nederlaag die AS Roma eerder zaterdag leed tegen Napoli.

Uitslag PSV - ADO Den Haag

Ondanks dat PSV na een half uur nog maar met tien man op het veld stond wist het thuis wel te winnnen van ADO Den Haag. Het werd 1-0 door een treffer van Memphis Depay. De ploeg uit Eindhoven blijft aan kop in de Eredivisie op vier punten van Ajax.

PSV

1 - 0

ADO Den Haag

 49' Depay    
 
 Rode kaart: Hendrix (29/2xg) (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 30800
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems (Brenet/16)
Wijnaldum
Hendrix
Guardado
Narsingh (Jozefzoon/79)
L.de Jong
Depay (Isimat Mirin/88)
  Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Kanon
Meijers
Jansen (Houtkoop/57)
Malone
Kristensen
Gehrt (Owobowale/84)
v.Duinen
Kramer (Alberg/ 50)

'Sociale huurgrens naar ¤950 in Amsterdam'

De sociale huurgrens moet in Amsterdam van 700 naar 950 euro worden opgetrokken. Dat vindt SP-wethouder Laurens Ivens. Daarmee zou worden voorkomen dat voor woningen die buiten de huurbeschermingsgrens vallen, meteen zo'n 1000 euro huur wordt gevraagd. Coalitiepartner VVD ziet echter niets in het plan.

"Ik ben hoopvol omdat er in de parlementaire enquete staat dat je niet elke regio precies gelijk moet behandelen. Ik zie graag dat daarnaar gehandeld gaat worden", zegt Ivens tegen stadszender AT5. De situatie in Amsterdam zou bijzonder genoeg zijn om een speciale behandeling te rechtvaardigen.

Onder meer doordat grotere huurwoningen nogal gewild zijn, is er voor tussen de 700 en de 1000 euro per maand praktisch niets te krijgen in de hoofdstad. Met het optrekken van de sociale huurgrens wil de SP afdwingen dat dergelijke woningen in het prijssegment van 700 tot 950 euro terechtkomen. De aanbevelingen van de parlementaire enquetecomissie woningbouwcorporaties rechtvaardigen zo'n maatregel, vindt Ivens.

Maar de VVD, die samen met de SP in het Amsterdamse gemeentebestuur zit, is er tegen. "Het probleem van de Amsterdamse woningmarkt is dat er te veel gereguleerde woningen zijn. Meer regulering voorstellen als oplossing is een onverstandige socialistische reflex", laat die partij weten. "Door nieuwbouw, maar ook door het liberaliseren van nu nog sociale huurwoningen. Pas dan zal je - op termijn - een betere prijsvorming zien ontstaan."

Ruim 637.000 euro voor kankerbestrijding opgehaald

De actie Groot Verzet tegen Kanker van de Stichting Mont Ventoux heeft dit jaar ruim 637.000 euro opgeleverd. Dat is zaterdagavond tijdens een afterparty van het evenement in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk bekendgemaakt.

Van het bedrag dat is opgehaald tijdens het sportieve evenement, de beklimming (lopend of fietsend) van de Mont Ventoux, gaat 60 procent naar het KWF. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar het neuroblastoom, een tumor van het zenuwstelsel dat zorgt voor het activeren van spijsvertering en bloeddruk.

Het resterende bedrag gaat naar lokale doelen. Deelnemers aan de beklimming konden aangeven welk lokaal doel zij wilden steunen.

[vid] Gierende banden en keiharde actie in Furious 7

Daar is 'ie dan eindelijk: de gloednieuwe trailer voor Furious 7, het nieuwe deel in de reeks die gaat om gierende banden, grote auto's en mooie vrouwen.

In het zevende deel keren de bekende gezichten van de filmreeks terug om de andere Shaw aan te pakken, een keiharde slechterik die het heeft gemund op de crew en ze wil laten boeten voor de dood van zijn broertje.

Furious 7 zal de laatste film zijn waarin Paul Walker te zien is. Hij overleed vorig jaar toen hij betrokken raakte bij een auto-ongeluk.

De film, met tevens Vin Diesel en Dwayne Johnson, zal in april van 2015 in de bioscopen verschijnen.


One last ride...

Chelsea maakt geen fout in Premier League

Chelsea blijft winnen in de Premier League. De koploper had het in eigen huis zaterdag niet makkelijk tegen Queens Park Rangers, maar won door een strafschop van Eden Hazard met 2-1. Oscar had Chelsea voor rust al op voorsprong gezet, maar Charlie Austin zorgde na ruim een uur voor de 1-1.

Achter Chelsea blijft ook Ronald Koemans Southampton het uitstekend doen. Op bezoek bij Hull City won de Zuid-Engelse ploeg met 1-0. Victor Wanyama scoorde al na drie minuten en zijn treffer zorgt ervoor dat Southampton tweede blijft in de Premier League.

Arsenal won met 3-0 van Burnley en is de nummer vier. Wat qua score een makkelijke zege leek, kwam voor Arsenal uiterst moeizaam tot stand. Alexis Sanchez scoorde pas in de 70e minuut de 1-0 en daarmee was de weerstand van Burnley gebroken. Calum Chambers maakte er twee minuten later 2-0 van en Sanchez gaf in blessuretijd het slotakkoord.

Everton en Swansea City bleven in evenwicht. In Liverpool werd het 0-0. Ook Stoke City en West Ham United remiseerden: 2-2. Stoke kwam 2-0 voor, maar West Ham toonde vervolgens veerkracht. West Bromwich Albion won op bezoek bij Leicester City met 1-0 door een eigen doelpunt van Esteban Cambiasso vlak na rust.

Ploumen: voorkom instorten economieën ebolalanden

Nederland zal zodra de ebola-uitbraak is beteugeld een handelsmissie naar het westen van Afrika sturen. Zo moet voorkomen worden dat de economieën in Guinee, Sierra Leone en Liberia instorten. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zaterdag gezegd tijdens de Afrikadag in Amsterdam.

"Ondernemers moeten de moed vinden om hun bedrijven daar juist nu open te houden. Zelf sta ik klaar om, zodra dat maar kan, een missie te leiden naar Guinee, Sierra Leone en Liberia", aldus Ploumen.

De bewindsvrouw is er van overtuigd dat de epidemie te beteugelen is. Daarom is het volgens haar extra belangrijk om te voorkomen dat er een 'ramp achter de ramp' ontstaat. De angst voor ebola alleen al kan hele economieën plat leggen, stelde de politica.

Ploumen riep landen verder op geen 'contraproductieve maatregelen te nemen'. "Het sluiten van grenzen leidt niet tot het uitroeien van ebola. Het schaadt wel de economie en daarmee de bevolking van de getroffen landen."

Real Madrid wint ruim bij Granada, Celta de Vigo verslaat Barca

Real Madrid heeft zaterdag een eenvoudige zege op Granada geboekt. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti trok met 4-0 aan het langste eind. Cristiano Ronaldo bezorgde de bezoekers een wervelende start. De Portugees scoorde in de tweede minuut en tekende daarmee alweer voor zijn zeventiende competitietreffer dit seizoen.

James Rodríguez maakte er na een halfuur 2-0 van, waarna Karim Benzema het duel kort na rust in het slot gooide. In de slotfase sloeg Rodriguez nogmaals toe.

Het eerste optreden van Luis Suárez in Camp Nou is uitgelopen op een enorme teleurstelling. FC Barcelona ging onderuit tegen middenmoter Celta de Vigo. Het werd 0-1. Het thuispubliek in Catalonië kreeg voor het eerst op eigen terrein een voorhoede te zien met Lionel Messi, Neymar en Suárez. De Uruguayaan debuteerde vorige week tegen Real Madrid, waar Barça tegen de eerste competitienederlaag van dit seizoen liep (3-1).

Het zag er niet naar uit dat tegen Celta nederlaag nummer twee zou volgen. Barcelona creëerde genoeg kansen, maar het team van Luis Enrique had pech in de afronding. Na elf minuten krulde Neymar de bal vanaf de hoek van het strafschopgebied op de lat.

Na ruim een half uur raakte ook Messi het aluminium. De Argentijn kwam in scoringspositie en zijn poging ging er via doelman Diego Castro en de lat niet in. Suárez liet zich vlak voor rust eveneens gelden. Vanaf de rand van het penaltygebied haalde hij met links uit. Castro kreeg er zijn handen tegen.

Celta de Vigo wist in de eerste helft al enkele keren gevaarlijk te worden in de tegenaanval, maar ook aan het begin van de tweede helft waren de beste kansen voor Barça. Na een prima actie van Jordi Alba was het opnieuw Neymar die zag hoe de lat een doelpunt van hem voorkwam.

Tien minuten na de rust viel aan de andere kant ineens de goal. Dani Alves ging in de fout door de bal slecht weg te werken. De bal kwam zomaar bij Nolito, die teamgenoot Joaquín Larrivey bediende met een hakje. Larrivey liet doelman Bravo kansloos met een schot in de benedenhoek.

Barcelona kwam via onder meer Suarez dicht bij de gelijkmaker. Zijn kopbal miste de juiste richting. Tien minuten voor tijd keek Camp Nou vol teleurstelling toe hoe de lat wéér in de weg zat. Messi was met een vrije trap slechts centimeters verwijderd van zijn 251ste competitiedoelpunt.

Door de verrassende nederlaag is Real Madrid de nieuwe koploper in Spanje. De Madrilenen hebben 24 punten. Atlético, dat net als Real zaterdag wel won, heeft er 23 en Barcelona staat op 22. Zondag kan Sevilla de koppositie overnemen als het Athletic Bilbao verslaat.

Tienduizenden Ieren betogen tegen waterprijs

Tienduizenden Ieren hebben zaterdag in tientallen steden en dorpen in Ierland betoogd tegen de geplande invoering van een waterrekening. Die zou een huishouden per jaar 200à 400 euro kosten. Tot nu toe werd drinkwater in Ierland uit de algemene middelen betaald.

De regering heeft tot de waterheffing besloten als onderdeel van een bezuinigingspakket dat is afgesproken met de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die hebben Ierland tijdens de schulden- en bankencrisis uit de financiële problemen geholpen.

Voor veel Ieren is na 5 jaar bezuinigen de maat vol. Een betoger vertelde dat hij al afstand heeft gedaan van zijn auto, zijn levensverzekering en zijn zorgverzekering. Nu moet hij nadenken of hij nieuwe schoenen kan kopen.

Goede vriend rept over zwangerschap Jessica Biel

Een goede vriend van Jessica Biel lijkt te hebben bevestigd dat de actrice in verwachting is. "Gefeliciteerd met het aankomende moederschap", schrijft Ariel Foxman op Instagram bij een foto van hem en Biel. "Ik kan niet wachten op foto's van de zwangerschapskleding op de rode loper."

Geruchten dat de actrice en Justin Timberlake, die in 2012 trouwden, hun eerste kind verwachten gaan al langer. Eerder deze week zei een ingewijde al tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online dat Biel drie maanden zwanger is en in april bevalt.

De 32-jarige actrice en de 33-jarige zanger hebben sinds 2007 een relatie. Eerder was Biel samen met acteurs Adam LaVorgna en Chris Evans. Timberlake had eerder een relatie met onder anderen Britney Spears en Cameron Diaz.

Van der Vaart leidt HSV langs Leverkusen

Rafael van der Vaart heeft Hamburger SV zaterdag voorbij Bayer Leverkusen geschoten. De Nederlander maakte in de 26e minuut vanaf de penaltystip het enige doelpunt: 1-0. Een kleine twintig minuten voor tijd werd hij vervangen. HSV klimt door de zege naar de veertiende plaats in de Bundesliga, Leverkusen blijft vijfde.

VfL Wolfsburg is door een overtuigende 4-0 zege bij VfB Stuttgart de naaste belager van koploper Bayern München. Ivan Perisic (2), Robin Knoche en Kevin de Bruyne scoorden. Bas Dost bleef op de bank bij de bezoekers, die nu een punt minder hebben dan Bayern. De ploeg van Pep Guardiola speelt zaterdag nog tegen Borussia Dortmund.

FSV Mainz verloor de aansluiting met de top door een thuisnederlaag tegen Werder Bremen, dat hekkensluiter af is. Shinji Okazaki opende al na vier minuten de score voor Mainz, maar door twee goals van Franco di Santo gingen de punten mee naar Bremen: 1-2. Werder doet de laatste plaats over aan SC Freiburg, Mainz staat achtste.

Overige uitslagen Bundesliga:

Hannover 96 - Eintracht Frankfurt 1-0

Uitslagen Eredivisie 01/11/2014

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord won in eigen huis met 2-0 van PEC Zwolle terwijl FC Twente met 1-0 te sterk was voor sc Heerenveen.

Feyenoord

2 - 0

PEC Zwolle

 50' v. Beek
 62' Boëtius
   
 
 Gele kaart: Clasie, (Feyenoord), Lukoki, Lam, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Wilkshire
v.Beek
Kongolo
Nelom
El Ahmadi (Karsdorp/90 1)
Vilhena
Clasie
Toornstra (Basacikoglu/85)
Kazim-Richards (Te Vrede/76)
Boëtius
  Hahn
v.Polen
Sainsbury
v.d.Werff
v.Hintum
Lam (Saymak/66)
Drost (Nijland/73)
Rienstra
Lukoki
Necid
Thomas (Karagounis/66)

FC Twente

2 - 0

sc Heerenveen

 67' Bengtsson
 72' Mokhtar
   
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Martina
Lachman
Bengtsson
Schilder
Ebecilio
Ziyech (Börven/85)
Mokotjo (Engelaar/89)
Corona
Castaignos
Miyaichi (Mokhtar/66)
  Nordfeldt
Marzo
Buijs
v.Aken
v.Anholt
De Roon (Schmidt/85)
Sinkgraven
v.d.Berg (Dalgaard/81)
Slagveer
Uth
Thorsby (v.Amersfoort/46)

Raonic klopt Berdych in halve finale

Milos Raonic heeft zaterdag de finale van het masterstoernooi van Parijs bereikt. De Canadees was een dag na zijn verrassende zege op Roger Federer ook Tomas Berdych de baas: 6-3, 3-6 en 7-5. Raonic en Berdych waren na de kwartfinale in Parijs al zeker van deelname aan de ATP World Tour Finals in Londen.

In de eindstrijd neemt de 23-jarige Raonic het op tegen de winnaar van de partij tussen titelverdediger Novak Djokovic en Kei Nishikori. De mondiale nummer tien jaagt op zijn tweede titel van het jaar en de zevende in zijn loopbaan.

Ricky Gervais met Eric Bana in satirische komedie

Ricky Gervais en Eric Bana zijn te zien in een remake van de Franse film Envoyés Très Spéciaux (Special Correspondents). De twee spelen de hoofdrollen in de satirische komedie, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Gervais tekent ook voor de regie.

Bana speelt een radiojournalist die over zijn top is en Gervais zijn rechterhand. Als ze een reportage moeten maken van een rebellenopstand in Ecuador besluiten ze te doen alsof ze door het gezelschap zijn ontvoerd. De twee brengen vervolgens verslag uit van hun 'hachelijke' situatie vanuit een optrekje in New York. De situatie loopt echter snel uit de hand.

De opnamen van de film vinden waarschijnlijk dit voorjaar plaats in Vancouver en New York. Wanneer de komedie moet verschijnen is nog onduidelijk.

Film Bend It Like Beckham wordt musical

De film Bend It Like Beckham krijgt een musicalversie. De Britse tragikomedie uit 2002 krijgt in juni een plekje op West End in Londen. Dat meldt de BBC vrijdag.

De musical gaat net als de film over een sikh-tienermeisje dat van voetbal houdt maar het spelletje niet mag spelen van haar ouders. In het geheim sluit ze zich toch aan bij een damesvoetbalteam.

De première van de musical is op 24 juni in het Phoenix Theater. Het script is geschreven door Paul Mayeda Berges, die ook aan de film heeft gewerkt.

De film betekende de doorbraak van actrice Keira Knightley die een van de hoofdrollen vertolkte. Wereldwijd bracht Bend It Like Beckham meer dan 61 miljoen euro in het laatje.


Film Bend It Like Beckham wordt musical (Foto: Novum)

Amanda Bynes los op Twitter na verlaten kliniek

Amanda Bynes is op oorlogspad na haar vertrek uit de kliniek waar ze de afgelopen tijd zat. De 28-jarige actrice zat op initiatief van haar ouders ruim drie weken in de instelling wegens psychische problemen. Ze was het daar duidelijk niet mee eens, blijkt uit tweets die ze vrijdag na vertrek verstuurde.

"Ik ga vandaag naar de rechtbank met mijn advocaat om te bewijzen dat ik uitstekend in staat ben mijn persoonlijke leven en financiën in de hand te houden. Ik ben woedend", laat Bynes weten. De actrice herhaalt bovendien de beschuldiging dat haar vader haar vroeger heeft misbruikt. "Hij hoort in de gevangenis te zitten."

Bynes haalde de laatste tijd weer een hoop rare fratsen uit. Daarop lokten haar vader en moeder de actrice naar een kliniek, waar ze werd opgewacht en opgenomen. Deze week werd ze onder curatele gesteld van haar ouders, die volgens Bynes slechts uit zijn op haar geld.


Amanda Bynes los op Twitter na verlaten kliniek (Foto: Novum)

Paddington-bedenker te zien in verfilming

Michael Bond heeft een klein rolletje in de verfilming van zijn boeken over beertje Paddington. Dat heeft de schrijver laten weten op BBC Radio 4. De 88-jarige Bond heeft twee scènes opgenomen waarvan er een te zien is in de film, een combinatie van animatie en liveaction.

"We hebben het 's nachts opgenomen. Ik zit in mijn eentje in een restaurant bij het raam als Paddington langs me rijdt in een zwarte taxi", omschrijft de schrijver zijn scène. "Hij is net in Londen aangekomen en gaat met het gezin Brown naar huis. Onze blikken kruisen elkaar en ik hef mijn glas naar hem."

Het eerste boek over de beer, die altijd gehuld is in een blauwe regenjas, een rode hoed op heeft en rode regenlaarzen draagt, verscheen in 1958. Bond schreef meer dan twintig boeken over Paddington. Volgende maand verschijnt een nieuw verhaal, Love from Paddington.

De stem van Paddington wordt in de film ingesproken door Ben Whishaw. Ook Nicole Kidman, Jim Broadbent, Peter Capaldi en Sally Hawkins hebben een rol. De film moet in februari in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

N8 Sokkels voor EYE en Museum van Loon

In Amsterdam zijn zaterdag bij de start van de Museumnacht de zogeheten N8 Sokkels uitgereikt aan het EYE Filmmuseum en Museum Van Loon. De prijzen werden voor het eerst uitgereikt aan musea met innovatieve projecten voor jong publiek, aldus de organisatie.

Er waren twee categorieën. Het EYE Filmmuseum kreeg voor het project 'Silent Films, Loud Music!' 20.000 euro uitgereikt in de categorie Gouden N8 Sokkel. Het museum won met 58,2 procent van de stemmen. In de categorie Zilveren N8 Sokkel is 10.000 euro uitgereikt aan Museum Van Loon met het project 'Cultuurkaart voor het MBO'na 63,3 procent van de stemmen te hebben gekregen.

EYE gaat het geld gebruiken om klassieke oude films zonder geluidsopname toegankelijk te maken voor een jongere doelgroep. Om dit te bereiken wil het Filmmuseum een groep interessante artiesten uit de house, techno, hiphop en pop nieuwe muziek laten maken om die stomme films te begeleiden.

Museum van Loon gaat de Zilveren Sokkel gebruiken om een lobby te starten voor een cultuurpas voor jongeren in het mbo-onderwijs. Deze doelgroep wordt nog niet genoeg aangesproken door het educatieve aanbod van musea.

N8 Sokkels voor EYE en Museum van Loon
N8 Sokkels voor EYE en Museum van Loon (Foto: ANP)

FC Oss wint beladen derby van Den Bosch

FC Oss heeft zaterdag op bezoek bij FC Den Bosch met 1-0 gewonnen. Jonathan Opoku besliste het duel in de Eerste Divisie met een treffer in de 41e minuut. Oss staat nu zesde met negentien punten, Den Bosch is de nummer twaalf met vijf punten minder.

De derby tussen Den Bosch en Oss is altijd een beladen duel, maar werd zaterdag enige tijd onderbroken door ongeregeldheden op de tribune. De ME greep in en bracht de rust weer terug. Even eerder was het duel ook al stilgelegd toen iemand het veld opkwam en probeerde de broek van een grensrechter naar beneden te trekken.


wedstrijd stilgelegd door rellen (PRO SHOTS / Menno Ringnalda)

Napoli klopt koploper AS Roma

AS Roma is zaterdag tegen de tweede nederlaag van het seizoen aangelopen. Napoli was in eigen huis met 2-0 te sterk voor de Romeinen die sinds afgelopen woensdag de koppositie deelden met Juventus. De ploeg uit Turijn kan later zaterdag afstand nemen door van Empoli te winnen.

Roma kreeg in San Paolo stadion in Napels al snel een tegenslag te verwerken toen Gonzalo Higuain de score opende. In de eerste helft troffen Jose Maria Callejon en Marek Hamsik nog het houtwerk en ook in de tweede helft was Napoli de betere ploeg. Een reeks goede kansen werd niet benut tot Callejon de wedstrijd vijf minuten voor tijd definitief besliste.

Capello hint op vertrek bij Rusland

Fabio Capello overweegt op te stappen als bondscoach van Rusland nu hij al bijna vijf maanden niet wordt betaald. De Italiaan ontving na de vroege uitschakeling op het WK in Brazilië geen salaris meer. Eerder ontkende hij nog dat er problemen waren, maar zijn geduld raakt op, liet hij vrijdag weten.

"Ik hoop dat er snel een oplossing komt", zei de 68-jarige Capello, die naar verluidt een honorarium heeft van negen miljoen euro per jaar. Hij ligt nog vast tot en met het wereldkampioenschap van 2018, dat in Rusland wordt gehouden.

Na het teleurstellend verlopen WK van afgelopen zomer ligt de oud-coach van AC Milan, AS Roma, Juventus en Real Madrid echter onder vuur. Zo verweet de nationalistische politicus Vladimir Zjirinovski hem dat hij zich weigert te verantwoorden tegenover het Russische parlement.

Rusland won in zijn laatste zeven interlands pas een keer. Momenteel staan de Russen tweede in groep G van de EK-kwalificatie, achter Oostenrijk en met een gelijk aantal punten als Zweden. De volgende wedstrijd is 15 november tegen Oostenrijk.

Nishikori en Raonic pakken laatste tickets

Het deelnemersveld van de ATP World Tour Finals is compleet. Kei Nishikori en Milos Raonic plaatsten zich als laatste tennissers voor het eindejaarstoernooi in Londen. Ze mogen hun tickets boeken na de zege van de Japanner op David Ferrer, die buiten de boot valt. De setstanden waren 3-6, 7-6 (5) en 6-4.

Milos Raonic zette eerder op de dag al een grote stap richting de World Tour Finals. De Canadees rekende in de Franse hoofdstad in twee sets af met Roger Federer: 7-6 (5) en 7-5. Novak Djokovic, Federer, Stanislas Wawrinka, Andy Murray, Tomas Berdych en Marin Cilic waren al zeker van deelname.

Ferrer kreeg tegen Nishikori voldoende kansen om in de race te blijven voor Londen. Zo gaf hij in de tiebreak van de tweede set een 4-0 voorsprong uit handen. In het derde bedrijf knokte de Spanjaard zich nog wel terug van een break achterstand, maar een tweede break wist hij niet te repareren.

Rafael Nadal had zich ook gekwalificeerd voor het prestigieuze eindejaarstoernooi, maar hij meldde zich af. De Spanjaard ondergaat volgende week een blindedarmoperatie.

Jacht gezonken op IJsselmeer na brand

Een jacht is zaterdagavond gezonken op het IJsselmeer nadat aan boord brand was uitgebroken. De enige opvarende wist op eigen kracht veilig aan wal te komen. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer in Friesland laten weten.

De boot zonk ter hoogte van het plaatsje Gaast, aan de noordoostkant van het IJsselmeer. Hoewel het slachtoffer aanspreekbaar is, is nog niet duidelijk hoe de man aan wal is gekomen. De man kon ter plekke worden nagekeken door ambulancepersoneel.

Onbekend is ook hoe ver uit de kust de boot is gezonken. Een woordvoerder sprak van 'een behoorlijke' afstand. Rijkswaterstaat bekijkt wat er met het gezonken jacht gaat gebeuren.

De hulpdiensten waren met groot materiaal uitgerukt om de brand op het schip te blussen. De kustwacht zette vijf boten en een helikopter in. Ook de politie was betrokken bij de reddingsactie.

Uitslag Ajax - FC Dordrecht

In de Amsterdam ArenA werd vanavond de wedstrijd tussen Ajax en FC Dordrecht gespeeld. De thuisploeg won het duel met 4-0. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

AFC Ajax

4 - 0

FC Dordrecht

 21' Schöne
 65' Schöne
 69' Veltman
 75' Andersen
   
 
 Gele kaart: , Lieder, Haddad, Ojo, (FC Dordrecht)
 Rode kaart: , Lima (62/2xg) (FC Dordrecht)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.760
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen 
v.Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen (Viergever/46)
Klaassen
Riedewald (Serero/63)
Andersen
El Ghazi (Kishna/74)
Sigthórsson
Schöne
  Kurto
Fortes
Haddad
Lima
Peersman (Pisas/29)
Ojo
v.Overeem
v.Haaren
Meulens (Troost-Ekong/66)
Lieder (Touré/73)
Ten Voorde

Storing op site fiscus treft ondernemers

Door een al dagenlange storing op de beveiligde website van de Belastingdienst hebben veel ondernemers nog geen aangifte kunnen doen van hun omzetbelasting over het derde kwartaal van 2014. Die btw-aangifte had uiterlijk op 31 oktober digitaal moeten zijn ingediend.

Een woordvoerder van de Belastingdienst laat zaterdag weten dat in verband met de storing ondernemers uitstel is gegeven. Ze kunnen tot en met 4 november aangifte doen.

Volgens een analyse van de site allestoringen.nl spelen de problemen op de site van de Belastingdienst sinds 28 oktober. Gebruikers melden dat zij er niet in slagen om in te loggen op de website voor ondernemers, of dat het systeem tijdens het invullen van de aangifte vastloopt.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Verenigde Staten

Nico Rosberg heeft bij de kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de pole-position veroverd. Hij bleef zijn teamgenoot Lewis Hamilton voor.

Met een tijd van 1.36,067 was Rosberg duidelijk de snelste, want Hamilton moest bijna vier tienden toegeven. Sebastian Vettel wist al dat hij een straf had voor een motorwissel en daarom morgen vanuit de pits gaat starten. Hij kwam nog wel naar buiten maar noteerde de zeventiende tijd. 

Adrian Sutil zette verassend de vierde tijd neer in Q2, waardoor er voor het eerst dit seizoen een coureur van Sauber zich in de top tien kwalificeeerde. Jenson Button noteerde de zevende tijd, maar zal vanwege een gewisselde versnellingsbak nog vijf plaatsen worden teruggezet.

Uitslag:

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.  N. Rosberg Mercedes 01:36.067 20
2.  L. Hamilton Mercedes 01:36.443 16
3.  V. Bottas Williams 01:36.906 19
4.  F. Massa Williams 01:37.205 20
5.  D. Ricciardo Red Bull 01:37.244 17
6.  F. Alonso Ferrari 01:37.610 16
7.  J. Button McLaren 01:37.655 17
8.  K. Magnussen McLaren 01:37.706 16
9.  K. Raikkonen Ferrari 01:37.804 22
10.  A. Sutil Sauber 01:38.810 15
11.  P. Maldonado Lotus 01:38.467 16
12.  S. Perez Force India 01:38.554 16
13.  N. Hulkenberg Force India 01:38.598 16
14.  D. Kvyat Toro Rosso 01:38.699 17
15.  J. Vergne Toro Rosso 01:39.250 10
16.  E. Gutiérrez Sauber 01:39.555 10
17.  S. Vettel Red Bull 01:39.621 3
18.  R. Grosjean Lotus 01:39.679 8

Snooki is klaar voor einde realityshow

Snooki is blij dat ze binnenkort niet meer dagelijks wordt gevolgd door camera's. De realityster en haar collega Jwoww, die bekend werden door de realityserie Jersey Shore, willen niet meer alles delen met de wereld nu ze moeder zijn. "We hebben nu allebei kinderen en we willen die niet op televisie zien opgroeien", zegt Snooki, die eigenlijk Nicole Polizzi heet, in het Amerikaanse programma Entertainment Tonight.

Toch is het afscheid van de realityserie Snooki & Jwoww ook moeilijk. "Het is dubbel. We wilden altijd onze eigen show en we hadden nooit verwacht dat MTV ons vier seizoen zou geven. We zijn heel erg dankbaar en gezegend met de kansen die we hebben gekregen." De laatste reeks wordt vanaf woensdag uitgezonden in de Verenigde Staten.

De 26-jarige Snooki beviel in september van haar tweede kind, dochter Giovanna. Tot nu toe vindt de realityster het best makkelijk. "Ze is net geboren, dus het enige wat ze doet is poepen en slapen", zegt Snooki, die met haar verloofde Jionni LaValle ook een 2-jarige zoon heeft. "Als ze eenmaal begint te kruipen en actief wordt, dan wordt het een gekkenhuis."

Doordat het koppel twee kleine kinderen heeft, is er volgens de realityster weinig sprake van romantiek. "We slapen niet bij elkaar in bed. Ik slaap met mijn dochter en Jionni slaapt bij Lorenzo. We zien elkaar nooit." Heel erg rouwig is Snooki daar niet om. "Ik ben nog steeds aan het herstellen dus ik moet niets hebben van tijd samen."

Steunbetuigingen voor Kobani door Turkse Koerden

Tienduizenden Koerden zijn zaterdag in heel Turkije de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan Kobani, de Syrisch-Koerdische stad die belegerd wordt door de terroristen van Islamitische Staat. In Kobani woonden honderdduizenden mensen, maar vrijwel de gehele bevolking is op de vlucht geslagen door de belegering.

In Diyarbakir, in het hart van de Koerdische regio in het zuidoosten van Turkije, hielden demonstranten een vreedzame optocht. Ook in dorpen langs de Turkse grens met Syrië hielden Koerden en vluchtelingen optochten.

Gewonden bij explosie in garagebedrijf Borne

Bij een brand in een garagebedrijf in het Twentse Borne zijn zaterdagmiddag twee gewonden gevallen. Dat meldde de brandweer. Een van gewonden is er ernstig aan toe en met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

De brand brak rond 13.00 uur uit na een explosie in de meterkast van het garagebedrijf waar de twee mannen op dat moment aan het werk waren. Het bedrijf staat aan de Ambachtstraat op het industrieterrein van Borne.

De brandweer heeft het vuur gedoofd, maar er is nog wel sprake van hevige rookontwikkeling.

Britten onderscheppen Russische bommenwerper

De Britse luchtmacht heeft vrijdag een Russische bommenwerper onderschept die richting het Britse luchtruim vloog. Dat maakte het ministerie van Defensie zaterdag bekend. Woensdag moest de luchtmacht ook al straaljagers de lucht in sturen om Russische bommenwerpers de weg te wijzen, meldde The Guardian.

De NAVO liet woensdag weten dat er de laatste tijd opvallend veel Russische militaire vliegtuigen in het Europese luchtruim zijn waargenomen. In 2014 heeft de NAVO al meer dan 100 keer Russische vliegtuigen onderschept.

Zwangere Alicia Keys voelt zich beter dan ooit

Alicia Keys heeft naar eigen zeggen helemaal niets te klagen tijdens haar tweede zwangerschap. "Ik voel me geweldig. Mijn man zei onlangs: schatje je moet echt rust nemen, omdat ik vol met energie zit", zegt de 33-jarige zangeres, die eind volgende maand moet bevallen, tegen entertainmentzender E!

Volgens Keys staat haar 4-jarige zoon Egypt, die ze kreeg met haar echtgenoot Swizz Beatz, te popelen om grote broer te worden. "Hij is dan niet meer de baby. Hij is er klaar voor." Het jongetje bereidt zich zelfs al voor op de komst van zijn broertje of zusje. "Hij heeft een kleine pop waar hij mee oefent en vraagt wat hij moet doen en of hij iets goed doet", zegt Swizz Beatz.

"Hij is er zo klaar voor, we zijn echt gezegend", vervolgt de rapper en producer. Egypt is er nog niet uit of hij liever een broer of een zus krijgt. "Dat wisselt elke dag. Hij heeft de knoop nog niet doorgehakt."

Betogers slaags met politie in Nantes

Jongeren zijn in Nantes, in het westen van Frankrijk, slaags geraakt met de politie. Dat gebeurde in de marge van een demonstratie naar aanleiding van de dood van een demonstrant tijdens een protestactie vorige week.

Agenten van de oproerpolitie vuurden traansgasgranaten af om de gemaskerde betogers uiteen te jagen. Sommigen van hen staken brandjes aan, gooiden de traangasgranaten terug en trokken straatborden los om als projectielen tegen hun belagers te gebruiken.

Vorige week kwam een 21-jarige demonstrant om het leven bij gevechten tussen politie en betogers. Die ontstonden na een demonstratie bij het stadje Lisle-sur-Tarn door milieuactivisten over de bouw van een dam in de regio.

Pechtold: tijd dat D66 gaat regeren

Met de vijftigste verjaardag van D66 in zicht is het volgens partijleider Alexander Pechtold tijd dat zijn partij gaat regeren. Dat heeft de voorman zaterdagmiddag gezegd op het honderdste congres van D66 in Den Bosch. Pechtold wil werken aan 'nieuwe groei en banen', omdat het huidige kabinet niet ambitieus genoeg is.

"Dit kabinet meent dat na twee jaar regeren het werk gedaan is. Terwijl zeshonderdduizend werklozen verwachtingsvol op ons leunen, terwijl overal in Europa een nieuwe recessie dreigt, terwijl het achterstallig onderhoud van de hervormingen alleen niet genoeg is om Nederland vooruit te brengen", zei Pechtold. Tijdens het door zo'n tweeduizend leden bezochte congres opende Pechtold de aanval op regeringspartijen VVD en PvdA.

Volgens de partijleider hervormt het kabinet onvoldoende. Het moet meer inzetten op lagere belastingen, duurzaamheid en schone energie. Volgens Pechtold is zijn partij op het punt aanbeland om meer te doen dan alleen maar constructief mee te denken met het kabinet. Als 'bevriende' oppositiepartij helpt D66 het kabinet momenteel steevast aan een meerderheid in de Eerste Kamer.

"Het is mooi dat een ander kabinet onze agenda uitvoert, maar mijn inzet is dat dát in een volgend kabinet anders zal zijn", zei Pechtold, die zijn pijlen allereerst richt op de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart.

Verdachte stoffen gevonden in huis Veghel

In het huis van de 44-jarige man uit Veghel die vrijdag zwaargewond raakte bij een mogelijke aanslag op zijn auto heeft de politie 'verdachte stoffen' aangetroffen in emmers, zakken en jerrycans. Dat heeft een woordvoerder van de Politie Brabant zaterdag bevestigd. De politie onderzoekt nog om wat voor stoffen het precies gaat.

De verdachte stoffen werden aangetroffen in de garagebox van de leegstaande woning van Edwin K. Mogelijk werden de stoffen gebruikt voor de productie van drugs, maar de politie kan dat niet bevestigen. "We moeten uitzoeken om wat voor stoffen het gaat. En als het chemicaliën blijken te zijn dan moeten we nog achterhalen of ze gebruikt worden voor de productie van drugs", aldus de zegsman.

De politie verwacht in de loop van de zaterdagavond de beveiliging rondom het ouderlijk huis van K. op te heffen. Die werd ingesteld nadat de auto van K. vrijdag ontplofte toen hij er in wegreed. De explosie was voor de politie aanleiding het huis te doorzoeken. Zij gaan uit van een misdrijf, maar kunnen niet bevestigen dat het om een aanslag gaat.

Het slachtoffer zou de 44-jarige voormalig Europees kampioen vinzwemmen Edwin K. zijn, zo bevestigde zijn broer eerder al tegenover Omroep Brabant. K. zou onlangs zijn opgepakt voor wapenbezit en eerder in Duitsland voor drugshandel. Waarom hij slachtoffer is van een aanslag, weet zijn broer niet.

Veel libellen actief door warme weer

Door het relatief warme weer zijn er voor de tijd van het jaar nog opvallend veel libellen actief. De afgelopen dagen zijn er tot twintig soorten waargenomen. Dat meldt de Vlinderstichting zaterdag. Zolang het nog niet flink gaat vriezen blijven de beestjes actief.

De bruine en noordse winterjuffer zijn op weg naar hun overwinteringsgebieden. Daar kruipen ze weg in een winterslaap om na de winter terug te keren naar de voortplantingswateren. De meeste andere soorten kunnen als libel de winter niet overleven, met de nachtvorst zullen ze verdwijnen.

Volgens de Vlinderstichting zijn zeven van de waargenomen libellen heidelibellen. Verder zijn ook schaarse en zeldzame soorten als de zwervende, zuidelijke en bandheidelibel waargenomen. Opvallend is volgens de stichting de opmars van de vuurlibel. Het beestje rukt de afgelopen tien tot vijftien jaar steeds verder op vanuit het zuiden.

Gameplay van Resident Evil: Revelations 2

Er is een gameplayvideo verschenen van Resident Evil: Revelations 2, een horrorgame die in episodes uit gaat komen. We zien vooral puzzels en actie in een gevangenis.

Moira Burton is de dochter van Barry Burton - een van de personages uit de originele Resident Evil - en gaat een ondersteunende rol vertolken. Claire Redfield is de hoofdrolspeelster en is net als haar broer meer actie-georiënteerd. Resident Evil: Revelations 2 speelt zich grotendeels af in een gevangenis op een afgelegen eiland. Moria heeft een angst voor wapens en zal Claire vooral bijstaan met waarschuwingen, een zaklamp en natuurlijk puzzels waarbij zij zonder wapens richting een knop moet hollen om Claire verder te helpen.

De focus van deze game ligt net als zijn voorganger meer op 'survival horror'. Verder is de campaign volledig co-op te spelen en speelt het verhaal zich af tussen de gebeurtenissen van Resident Evil 5 en Resident Evil 6. Ook zijn er nieuwe vijanden, genaamd 'The Afflicted'. Deze 'Afflicted' moeten een andere ervaring bieden dan de traditionele zombies.

Resident Evil: Revelations 2 komt begin 2015 uit voor PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One en pc. Elke week komt een deel van het verhaal vrij als download. Een deel gaat zo'n 6 euro kosten of je koopt meteen alles en betaalt 25 euro. Uiteindelijk brengt Capcom ook een volledige game uit op disc als het verhaal klaar is.

Nintendo bant spelers voor 136 jaar

Dat Nintendo online streng is, dat is geen geheim. Hun Miiverse-kanalen worden streng gecontroleerd en blijkbaar zijn ook online games niet aan het observerende oog van Nintendo ontsnapt. Sommige spelers van Super Smash Bros. hebben namelijk een erg lange ban gekregen.

De ban is ruim 71582700 minuten, een kleine 136 jaar. Nintendo deelt voor Smash Bros. wel vaker bans uit, maar die zijn doorgaans niet langer dan een dag. Welke regels deze gamers hebben overtreden om een dusdanig lange ban te krijgen, is niet duidelijk. Je bent in ieder geval gewaarschuwd.

Nintendo lange ban Smash Bros

Kramer pakt ook nationale titel 1500 meter

Sven Kramer heeft na de 5000 meter ook de 1500 meter gewonnen op het NK afstanden. De Fries, die in 2006 en 2008 ook al 's lands beste op de schaatsmijl was, won in 1.46,14 minuten. Titelverdediger Koen Verweij en Thomas Krol reden beide 1.46,47, maar Verweij was in duizendsten net iets sneller.

Kjeld Nuis en Wouter Olde Heuvel werden in respectievelijk 1.46,89 en 1.46,95 vierde en vijfde. Zij plaatsten zich daarmee voor de wereldbeker. Jan Blokhuisen en Stefan Groothuis redden dat niet. Blokhuijsen werd achtste, Groothuis pas elfde.

Nordic Games koopt de Blob-IP

Nordic Games heeft de IP-rechten op de Blob gekocht. Nordic Games kocht eerder al Darksiders en Red Faction van het failliete THQ. Voor de fans van de serie betekent dit goed nieuws. Rainhard Pollice van Nordic Games geeft namelijk aan dat we wellicht een nieuw deel in de serie kunnen verwachten.

Pollice meldt dat Nordic Games de mogelijkheden van de serie gaat bekijken. Dit kan zijn in de vorm van een collectie van voorgaande titels, maar de keuze kan ook vallen om een volledige sequel te ontwikkelen. Het duurt dus nog even voordat we iets concreets te zien krijgen.

In de Blob is het de bedoeling de wereld kleur te geven. Het is eigenlijk een 3D-kleurplaat waarin je los kunt gaan met allerlei kleuren in een grote wereld. Benieuwd hoe dit werkt? Kijk dan vooral de trailer van de Blob 2 hieronder.

Tienduizenden bij herdenking Slag om Schelde

In Zeeland zijn zaterdag opnieuw tienduizenden mensen afgekomen op de herdenking van de Slag om de Schelde. Dat heeft de organisatie laten weten.

Het was de tweede zaterdag op rij dat werd herdacht dat de geallieerden 70 jaar geleden de Slag om de Schelde met de Duitse bezetters uitvochten. Bij dat feit wordt elk jaar stilgestaan, en eens in de 5 jaar uitgebreid.

Zeeland herdacht de landingen op de stranden van Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren zaterdag met tochten van historische, militaire voertuigen over de twee schiereilanden. Onderweg werd op een aantal plaatsen gestopt voor kransleggingen en herdenkingen. De colonnes kwamen samen op het voormalige Uncle Beach in Vlissingen, grenzend aan de vredesboulevard. Daar had de herdenking van de capitulatie van de Duitsers plaats.

Tienduizenden bij herdenking Slag om Schelde
Tienduizenden bij herdenking Slag om Schelde (Foto: ANP)

Betogers Den Haag spreken steun uit voor Kobani

Zo'n duizend betogers hebben zaterdagmiddag op het Malieveld in Den Haag hun steun betuigd aan de inwoners van de Syrische stad Kobani. De door de Federatie Koerden in Nederland georganiseerde demonstratie is volgens de politie Den Haag rustig verlopen.

De demonstranten verzamelden zich rond 13.00 uur op het Malieveld, een uur later vertrokken ze op een mars door Den Haag. Rond 16.00 uur eindigde de demonstratie weer op het Malieveld. In de stoet liepen onder meer Koerdische en Armeense organisaties mee.

Kobani wordt sinds vorige maand belegerd door strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Koerden verdedigen de stad, waar hard wordt gevochten. Op meerdere plekken in de wereld gingen mensen de straat op om hun steun voor de Koerdische strijders in de stad uit te spreken.

Coverplaat Bob Dylan verschijnt volgend jaar

Bob Dylan brengt volgend jaar zijn coveralbum Shadows in the Night uit. De zanger heeft dit aangekondigd in een advertentie die bij zijn verzamelplaat The Basement Tapes Complete, die vrijdag is verschenen, zat. Dat schrijven verschillende Amerikaanse muziekbladen. Wanneer het album precies verschijnt, is nog niet duidelijk.

Afgelopen voorjaar werd bekend dat de 73-jarige Dylan andermans liedjes onder handen neemt. In mei deelde de zanger een cover van Buddy Kaye en Ted Mossmans nummer Full Moon and Empty Arms. Een woordvoerder van Dylan zei destijds dat het nummer zeker op de plaat zou komen.

Het is niet de eerste keer dat de zanger een album met covers opneemt. Zo kwam in 2009 een plaat uit met kerstliedjes en verscheen in 1993 World Gone Wrong. Shadows in the Night is Dylans 36e studioplaat en volgt het in 2012 verschenen Tempest op.

Spaanse politie pakt vrouwenhandelaren op

De politie in Spanje heeft negentien personen opgepakt die verdacht worden van het smokkelen van Russische, Oekraïense en Wit-Russische vrouwen. De vrouwen zouden in Spanje als prostituees te werk zijn gesteld.

De vrouwen werden op diverse lokaties in Rusland gelokt via reisbureaus of vacatures voor banen in het buitenland. Met vervalste paspoorten en Spaanse, Finse en Nederlandse toeristenvisa werden ze vervolgens de Schengenzone binnengebracht, waarna ze gedwongen werden in nachtclubs te werken.

Naast de negentien vermoedelijke mensenhandelaren zijn nog eens zestien personen opgepakt. Vier nachtclubs in de zuidelijke kustplaats El Ejido hebben de deuren moeten sluiten.

Nauwelijks treinen van Amsterdam CS naar Schiphol

Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden zaterdag en zondag nauwelijks treinen door werkzaamheden aan het spoor. Reizigers moeten omreizen en rekening houden met een extra reistijd van een kwartier tot een half uur, zo meldt de NS zaterdag.

Reizigers die vanaf Amsterdam Centraal naar Schiphol willen reizen moeten via Duivendrecht of met de Intercity Direct. De Intercity's tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal maken dit weekeinde daarom extra stops in Duivendrecht zodat reizigers kunnen overstappen.

De nachttreinen rijden wel tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. Reizigers die reizen via Sloterdijk en Lelylaan wordt geadviseerd gebruik te maken van de metro richting Amsterdam Zuid. Vanaf Zuid rijden wel treinen naar Schiphol. De NS adviseert reizigers naar Leiden via Haarlem te reizen.

Hardwell geeft tweede concert in Ziggo Dome

Hardwell trapt zijn nieuwe wereldtournee United We Are een dagje eerder af. De dj treedt nu ook op 23 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat heeft Hardwell, die ook een dag later in de concerthal staat, zaterdag laten weten op Twitter.

De reden dat de dj een extra optreden geeft, is omdat de kaartjes voor de eerste show zaterdag in mum van tijd waren uitverkocht. Kaarten voor het toegevoegde concert zijn vanaf volgende week zaterdag te koop.

Hardwell, die vorige maand voor de tweede keer werd gekroond tot beste dj van de wereld, reist na Amsterdam met zijn United We Are-toer de hele wereld over. Waar hij allemaal naartoe gaat, is nog niet bekend. Voor volgend jaar is nu alleen nog zeker dat de dj in juni in Seoul optreedt.

Uitslag derde vrije training Verenigde Staten

Lewis Hamilton heeft ook in de derde vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de snelste tijd gereden. De Brit was met de Mercedes in een tijd van 1.37,107 acht tiende van een seconde sneller dan teamgenoot Nico Rosberg.

De Williamsen van Nico Rosberg en Valtteri Bottas kwamen tot de derde en vierde tijd. Red Bull-coureur Sebastian Vettel sloot de rij, omdat hij bezig was om de beste raceafstelling voor zijn bolide te vinden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:37.107   13
2 N. Rosberg Mercedes 1:37.990 +0:00.883 15
3 F. Massa Williams 1:38.214 +0:01.107 19
4 V. Bottas Williams 1:38.437 +0:01.330 20
5 F. Alonso Ferrari 1:38.727 +0:01.620 13
6 D. Ricciardo Red Bull 1:38.927 +0:01.820 16
7 N. Hülkenberg Force India 1:38.960 +0:01.853 20
8 A. Sutil Sauber 1:39.000 +0:01.893 22
9 K. Räikkönen Ferrari 1:39.143 +0:02.036 17
10 J. Button McLaren 1:39.241 +0:02.134 22
11 K. Magnussen McLaren 1:39.335 +0:02.228 19
12 P. Maldonado Lotus 1:39.448 +0:02.341 18
13 R. Grosjean Lotus 1:39.561 +0:02.454 21
14 S. Perez Force India 1:39.582 +0:02.475 21
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:39.688 +0:02.581 19
16 E. Gutierrez Sauber 1:40.208 +0:03.101 22
17 J. Vergne Toro Rosso 1:41.443 +0:04.336 12
18 S. Vettel Red Bull 1:43.765 +0:06.658 25

Crash Virgin tweede ruimtevaartongeluk VS deze week

Het ongeluk met het ruimtevliegtuig SpaceShip2 van Virgin vrijdag is het tweede ongeluk in de Amerikaanse ruimtevaart deze week. Dinsdag explodeerde in Virginia een Antares-raket die een onbemande capsule met goederen bestemd voor het internationale ruimtestation ISS in de ruimte had moeten brengen. Ook daarbij betrof het een ongeluk bij een commercieel bedrijf dat ruimtevaartdiensten aanbiedt.

Het SpaceShip2 van Virgin Galactic stortte tijdens een proefvlucht neer in de Mojavewoestijn, ten oosten van Los Angeles. Een van de twee piloten verloor daarbij het leven. De andere piloot raakte zwaargewond.

Virgin Galactic is opgericht door de schatrijke Britse ondernemer Richard Branson. Het bedrijf is een van de voorlopers in het prille ruimtetoerisme. Branson betuigde na het ongeluk zijn medeleven met de slachtoffers, maar liet tevens weten door te gaan. "De ruimte is zwaar - maar is het waard", liet hij weten. "We zullen volhouden en samen verder gaan."

Waar Virgin Galactic zich vooral richt op ruimtetoerisme, biedt Orbital Sciences, eigenaar van de ontplofte Antares-raket, zijn diensten aan bij NASA. Sinds de afschaffing van de spaceshuttle is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie aangewezen op Russische Sojoez-capsules en particuliere pendeldiensten om het ISS te bevoorraden. Naast Orbital Sciences is ook het bedrijf SpaceX ingehuurd door NASA.

PvdA toch voor miljonairstaks SP

De PvdA steunt het voorstel van de SP om de belasting op vermogens boven de miljoen euro te verhogen. Dat heeft PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zaterdag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Door de belasting voor miljonairs te verhogen, moet de belasting op de vermogens van kleinere spaarders omlaag.

"Het voorstel van de SP steunt de PvdA", aldus Nijboer. Coalitiepartij PvdA noemde het plan van de SP eind vorige maand nog ondoordacht. "De richting wordt volledig omarmd. Wij zijn voor een rechtvaardige vermogensbelasting."

De SP wil met het plan de kleinere spaarder tegemoet komen door de forfaitaire vermogensrendementsheffing aan te passen. Over elke euro vermogen boven de 21.000 euro moet momenteel belasting worden betaald. De SP wil deze heffingsvrije drempel verhogen tot 31.000 euro en het tarief voor miljonairs verhogen.

In het radioprogramma pleitte CDA-Kamerlid Eddy van Hijum er juist voor het vermogen van ouderen vrij te stellen. Een vermogen boven de 21.000 euro moet ook na 2016 vrijgesteld blijven van belasting voor ouderen, zo wil hij. Op dit moment zijn ouderen met een vermogen tot 27.000 euro nog vrijgesteld van belasting. Het kabinet wil die vrijstelling opheffen.

Brown klaar met praten over mishandeling Rihanna

Chris Brown vindt dat hij wel uitgepraat is over de mishandeling van zijn ex Rihanna. "Als je daar nu nog steeds bij stilstaat dan heb ik medelijden met je, want het is klaar", zegt de zanger, die zijn toenmalige vriendin in 2009 in elkaar timmerde, op de Amerikaanse radiozender Hot 97.

Brown, die wel vaker een kort lontje heeft, is niet van plan weer agressief te worden. "Ik weet dat ik niet dezelfde fout maak. Maar ik weet wel dat ik toen tussen de 17 en 18 was en ik ben nu 25", zegt de zanger. "Ik heb nog steeds een taakstraf en ik zie nog steeds elke anderhalve maand een rechter vanwege die situatie."

De zanger heeft wel spijt dat hij de zangeres pijn heeft gedaan. "Maar zij en ik hebben het uitgepraat en het gaat goed tussen ons. Ze is een vriendin van me." Twee jaar geleden bliezen de twee hun relatie nieuw leven in, dit hield echter maar een paar maanden stand omdat ze het te druk hadden.

Kort daarna kreeg Rihanna een relatie met Drake en gingen Brown en de rapper met elkaar op de vuist. "Je moet begrijpen dat ik toen in mijn schurkperiode zat en dat ik alleen maar bezig was met gasten uit de tent te lokken", zegt Brown, die de ruzie met de rapper inmiddels heeft bijgelegd. Wel denkt de zanger dat de zangeres iets met Drake had om hem jaloers te maken. "Dat is ook begrijpelijk. Het is een spelletje dat je speelt als je jong bent."

Meer files ondanks beter weer

De filezwaarte is de afgelopen maand opnieuw gestegen. De files namen met vier procent toe ten opzichte van september. De stijging is opvallend, omdat het weer een stuk beter was dan in oktober vorig jaar. Vooral 's middags en tijdens de avondspits staan er meer files en dan met name in de zuidelijke helft van het land, meldt de ANWB zaterdag. De filezwaarte neemt al sinds mei toe.

De drukste dag op de wegen afgelopen maand was op 9 oktober. Toen stond er tijdens de avondspits door meerdere ongelukken in totaal ruim driehonderd kilometer file.

De grootste problemen waren op 23 oktober op en rond de A12. Toen had het verkeer op die weg van Utrecht naar Den Haag tijdens de donderdagochtendspits veel vertraging. Door een ongeluk was de A12 bij Woerden tot ver na de spits dicht en dat veroorzaakte lange files op de omleidingsroutes via Rotterdam.

De filezwaarte wordt berekend door de lengte keer de duur van alle files bij elkaar op te tellen.

Huiszoeking voor opgeblazen auto Veghel

De politie heeft een woning in Veghel doorzocht naar aanleiding van de auto die vrijdagochtend in de Brabantse plaats is opgeblazen. Dat meldt de politie. Bij de explosie raakte de bestuurder zwaargewond. De politie gaat uit van een aanslag en heeft veertig rechercheurs op de zaak gezet. Het slachtoffer is een bekende van de politie.

Omroep Brabant weet dat het slachtoffer wel eens bij de leegstaande woning die door de politie is onderzocht kwam. Of bij de huiszoeking iets is gevonden is niet bekendgemaakt.

Het slachtoffer zou de 44-jarige voormalig Europees kampioen vinzwemmen Edwin K. zijn, zo bevestigde zijn broer tegenover Omroep Brabant. K. zou onlangs zijn opgepakt voor wapenbezit en eerder in Duitsland voor drugshandel. Waarom hij slachtoffer is van een aanslag, weet zijn broer niet. "Ik heb geen flauw idee."

'Ook Trijntje Oosterhuis genoemd voor Songfestival'

Trijntje Oosterhuis is een van de kanshebbers om Nederland volgend jaar te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. De zangeres zou in gesprek zijn met de AvroTros. Dat zeggen ingewijden rondom het liedjesspektakel in het AD.

Het is ook mogelijk dat Oosterhuis optreedt met de gelegenheidsformatie Ladies of Soul, die ze vormt met Berget Lewis, Edsilia Rombley, Glennis Grace en Candy Dulfer. Voor Rombley zou het haar derde optreden op het Songfestival zijn. De zangeres behaalde in 1998 de vierde plaats met het liedje Hemel en Aarde. In 2007 wist ze de finale niet te halen.

Eerder werd bekend dat Alain Clark kans maakt in mei naar Wenen af te reizen. AvroTros zou in totaal met vier artiesten in gesprek zijn. Later deze maand moet bekend worden wie The Common Linnets, die dit jaar tweede werden, opvolgen.

Rode Kruis zoekt hulp voor grootste rampoefening

Het Rode Kruis is bezig met voorbereidingen op zijn grootste rampoefening ooit in Nederland. De oefening voor een grote ramp met duizenden deelnemers moet in februari plaatsvinden. Het Rode Kruis werkt aan een oproepsysteem voor vrijwilligers die hulp kunnen bieden, naar Oostenrijks voorbeeld. De oefening is een fysieke en online test om te zien of het oproepsysteem werkt.

De hulporganisatie is nog op zoek naar vrijwilligers. Het gaat daarbij vooral om praktische hulp, zoals het vullen van zandzakken, logistieke hulp zoals opvang of vervoer van mensen of met specifieke vaardigheden zoals het kunnen helpen met tolken in een vreemde taal. Het systeem, dat Ready2Help heet, mikt dus niet op mensen die eerste hulp verlenen.

Mensen kunnen zich sinds zaterdag aanmelden voor het hulpnetwerk via de website van Ready2Help. In Oostenrijk is een soortgelijk netwerk sinds 2007 al 75 keer ingezet bij onder meer grote ongelukken, overstromingen en zoekacties naar vermiste personen.

Oenema wint tweede 500 meter, Boer Nederlands kampioen


Margot Boer heeft zich gekroond tot Nederlands kampioene op de 500 meter. Boer verloor de tweede omloop in een rechtstreeks duel van Thijsje Oenema, maar had al voldoende voorsprong opgebouwd.

Oenema reed naar een tijd van 38,37 en behield haar tweede plek in het klassement. Boer finishte in 38,39 en Bo van der Werff had met haar tijd van 38,61 (vijfde) voldoende speling om haar derde plaats in de eindrankschikking veilig te stellen.

Later vandaag wordt de tweede dag van de NK afstanden afgesloten met de 1500 meter voor mannen.

Uitslag tweede 500 meter 

# Naam Tijd Verschil
1 Thijsje Oenema 38,37  
2 Margot Boer 38,39 0,02
3 Anice Das 38,50 0,13
4 Floor van den Brandt 38,60 0,23
5 Bo van der Werff 38,61 0,24
6 Annette Gerritsen 38,76 0,39
7 Mayon Kuipers 38,83 0,46
8 Laurine van Riessen 38,89 0,52
9 Janine Smit 38,99 0,62
10 Letitia de Jong 39,22 0,85

Klassement over tweemaal 500 meter 

# Naam Tijd
1 Margot Boer 76,70
2 Thijsje Oenema 76,89
3 Bo van der Werff 77,45
4 Floor van den Brandt 77,48
5 Anice Das 77,50
6 Annette Gerritsen 77,66
7 Mayon Kuipers 77,78
8 Laurine van Riessen 77,86
9 Janine Smit 78,15
10 Letitia de Jong 78,52

Transfers brengen NAC kleine winst

NAC Breda heeft het boekjaar 2013-2014 afgesloten met een positief resultaat van ruim 350.000 euro. Dat is met name te danken aan de transfers van Nemanja Gudelj en Eric Botteghin, die respectievelijk naar AZ en FC Groningen vertrokken. De club uit Breda beschikt nog over een negatief eigen vermogen van 1,3 miljoen euro.

Een jaar geleden was het eigen vermogen 12,2 miljoen euro negatief, maar via een aandelentransactie werd een groot deel van de schuld weggewerkt. Zonder incidentele baten en lasten laat de balans nog wel een verlies van 1,1 miljoen euro zien. Dit resultaat was voorzien in het bij de KNVB ingediende plan van aanpak.

Rolf Wouters is 'niet verdwenen'

Rolf Wouters is al jaren niet meer op televisie maar dat betekent niet dat de oud-presentator van de aardbodem is verdwenen. "Ik heb de vreemdste dingen over mezelf gelezen en gehoord", zegt Wouters in de Volkskrant. Nadat de presentator in 2005 van de buis was verdwenen, werd onder meer gefluisterd dat hij een hekel zou hebben aan de media en dat hij als kluizenaar leeft.

"Op een gegeven moment ben ik met mijn vrouw op reis gegaan, zo simpel is het. Ik was de ratrace even zat, wilde iets anders", legt Wouters uit. Het plan was om een jaar weg te gaan, maar dat werden er drie. "Ik had alleen een oude Nokia bij me - die heb ik nog steeds - en ik was misschien wat slecht bereikbaar. Zelfs voor sommige vrienden."

De 51-jarige Wouters, die programma's als Wedden Dat..? en Now or Never presenteerde, snapt niet waar de indianenverhalen over zijn afwezigheid vandaan kwamen. "Aanvankelijk zag ik die berichten, die ik bij tijd en wijle via vrienden en kennissen ontving, met lede ogen aan. Ik had niet de behoefte er op te reageren. Het werd mede daardoor ook makkelijker me te distantiëren van het mediawereldje." Wel baalde hij van sommige roddels. "Toch vond ik het heel beledigend, ik kreeg er een naar gevoel van."

Een comeback op televisie sluit Wouters, die in Portugal woont, niet uit. "Met de juiste mensen en het juiste concept. Je weet het nooit." Als hij terug zou keren dan moet het een passend programma zijn. "Ik ben erg old school, dus er moet een behoefte zijn aan retro-tv of iets dat in het verlengde ligt van mijn denkwereld."

'Rabobank verloor honderden miljoenen aan vastgoed'

De Rabobank is de afgelopen jaren honderden miljoenen euro's verloren aan drie mislukte vastgoedprojecten. De prestigeprojecten in Amsterdam, Frankfurt en Parijs zijn de reden dat de bank slechter uit de Europese stresstesten kwam dan collegabanken ING en ABN AMRO, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van onderzoek door Follow the Money.

De Nextower in Frankfurt staat sinds de oplevering voor 85 procent leeg. Woningmall Domus bij Parijs kampte ook met leegstand en werd met fors verlies verkocht en het Oosterdokseiland in Amsterdam is nog niet eens af.

De Rabo Vastgoedgroep boekte in 2013 een recordverlies van 817 miljoen euro. Toen werd het roer omgegooid, maar het afstoten van vastgoed schiet nog niet op.

De Rabobank en de toenmalige verantwoordelijken willen niet reageren in de krant.

Politie haalt 85 dieren uit woning

De dierenpolitie heeft vrijdag in Haarlem maar liefst 85 dieren uit één woning gehaald. Bij de politie waren meldingen over overlast binnengekomen en voor het welzijn van de dieren werd gevreesd. De dieren zijn allemaal elders ondergebracht.

In de woning in Haarlem-Noord werden 22 katten, twaalf honden, tien vissen, drie papegaaien, een dwergpapegaai, vijftien muizen, vier cavia's, zeven konijnen, vijf kikkers, vijf slakken en een fret aangetroffen. De woning en tuin bleken flink vervuild.

Els Borst herdacht op congres D66

Zo'n tweeduizend leden van D66 hebben oud-minister Els Borst zaterdag herdacht tijdens het honderdste congres van de partij in Den Bosch. Het erelid werd met een minuut stilte geëerd en er werd een portret van de politica getoond.

Borst, die in de jaren negentig naam maakte als minister van Volksgezondheid, was in februari van dit jaar nog aanwezig op het vorige congres. Vlak daarna werd ze vermoord. Haar levenloze lichaam werd twee dagen later aangetroffen in de garage van haar woning in Bilthoven.

Het is nog altijd niet duidelijk wat het motief was voor de moord. De politie sluit een politieke moord niet uit. Het onderzoek is nog steeds in volle gang. Een team van twintig rechercheurs werkt onafgebroken aan de zaak.

Newcastle stunt tegen Liverpool door goal Pérez

Newcastle United lijkt de weg naar boven te hebben gevonden in de Premier League. De voetbalploeg van coach Alan Pardew boekte zaterdag ten koste van Liverpool zijn derde competitiezege op rij: 1-0. Ayoze Pérez Gutiérrez was de matchwinner. Daryl Janmaat en Tim Krul speelden de hele wedstrijd mee bij de thuisploeg.

De Nederlandse doelman verrichtte in de 57e minuut een belangrijke redding op een kopbal van Philippe Coutinho. Een kwartier later schoot Pérez van dichtbij raak na matig uitverdedigen van Alberto Moreno. Invaller Rémy Cabella had na een snelle uitbraak de 2-0 op de voet, maar keeper Simon Mignolet keerde zijn inzet.

Newcastle wist zijn eerste zeven wedstrijden van het seizoen niet te winnen, maar heeft een opmars ingezet. De Magpies staan nu negende met dertien punten. Liverpool heeft een punt meer en bezet de zevende stek.

James leidt Cavaliers langs Chicago Bulls in NBA

LeBron James heeft Cleveland Cavaliers aan de eerste seizoenszege in de NBA geholpen. De forward rekende met zijn ploeg in de verlenging af met Chicago Bulls: 114-108. James stelde donderdag tegen New York knicks, zijn eerste wedstrijd na zijn comeback, nog teleur, maar hij was vrijdag goed voor 36 punten en acht rebounds.

De Cavaliers kwamen in de slotminuut van de reguliere speeltijd terug van een achterstand van vijf punten. De 29-jarige James was vervolgens belangrijk in de verlenging, waarin hij acht punten maakte. Derrick Rose, die door een enkelblessure slechts beperkt meedeed, was desondanks topschutter bij de Bulls met twintig punten.

Titelhouder San Antonio Spurs ging onderuit bij Phoenix Suns. De Spurs leidden vijf minuten voor tijd nog met 87-82, maar incasseerden toch een nederlaag: 94-89. Isaiah Thomas was met 23 punten de uitblinker bij de thuisploeg.

Blake Griffin had een groot aandeel in de 118-111 zege van Los Angeles Clippers op stadgenoot Lakers. Griffin kwam tot 39 punten.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Memphis Grizzlies 89-97
Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 93-81
Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 103-94

Wüst grijpt tweede titel op NK

Ireen Wüst heeft haar tweede nationale titel van het schaatsseizoen binnen. De olympisch kampioene reed op de 3000 meter een sterke openingsfase, maar de rondetijden liepen aan het einde wel op. Wüst kwam uit op een tijd van 4:04,50.

Achter Wüst pakte Jorien Voorhuis met 4:06,00 het zilver. Carlijn Achtereekte kwam tot een tijd van 4:07,13 en legde daarmee beslag op de derde plek.

Later vandaag rijden de vrouwen hun tweede omloop over 500 meter. Daarna sluiten de mannen met de 1500 meter de tweede dag van de afstandskampioenschappen af.

Uitslag 3000 meter 

# Naam Tijd Verschil
1 Ireen Wüst 4:04,50  
2 Jorien Voorhuis 4:06,00 1.50
3 Carlijn Achtereekte 4:07,13 2.63
4 Marije Joling 4:07,88 3.38
5 Carien Kleibeuker 4:08,01 3.51
6 Linda de Vries 4:08,41 3.91
7 Diane Valkenburg 4:08,62 4.12
8 Melissa Wijfje 4:09,56 5.06
9 Rixt Meijer 4:09,92 5.42
10 Marrit Leenstra 4:09,95 5.45

Formule 1-teams willen verandering

De Formule 1-teams Lotus, Sauber en Force India willen verandering in hun sport. De drie renstallen hebben voorafgaand aan de Grand Prix van de Verenigde Staten opgeroepen om de inkomsten uit televisiegelden en de prijzengelden beter en eerlijker te verdelen.

De Formule 1 heeft het lastig en F1-baas Bernie Ecclestone zei gisteren al dat het mogelijk is dat het veld gereduceerd tot veertien auto's als er niets gebeurt. Momenteel staan Caterham en Marussia onder curatele, maar er zijn meer renstallen die het zwaar hebben.

Lotus-baas Gerard Lopez verwoordt zijn standpunt dan ook duidelijk. "Er zijn teams die meer geld ontvangen, omdat ze alleen maar aan de start verschijnen bij een grand prix, dan sommige teams in een heel seizoen uitgeven. De verdeling van de inkomsten is totaal verkeerd en dat kunnen we niet toestaan. Er is iets goed mis met het hele systeem."

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff is het met hem eens. "De teams die er nu zijn, moeten in de Formule 1 blijven. We moeten samen naar deze situatie kijken en een plan voor de korte én lange termijn bedenken."

Noord-Hollandse zeehonden kunnen naar Pieterburen

De Noord-Hollandse zeehonden in nood die niet meer bij opvang Ecomare op Texel terecht kunnen, zijn welkom in Zeehondencrèche Pieterburen. Ecomare kan door capaciteitsgebrek vanaf 15 november geen onderdak meer bieden aan de zeehonden uit de provincie en vangt alleen nog maar Texelse zeehonden op.

De Zeehondencrèche zegt nog wel voldoende ruimte te hebben. Wel is er extra geld nodig voor de tijdelijke noodopvang en extra voorzieningen. De zeehondenopvang vraagt het kabinet om hulp.

Komende winter worden weer veel zieke zeehonden verwacht, zegt Pieterburen. Nu een deel van de Noord-Hollandse zeehonden ook naar de zeehondencrèche komen wordt het extra druk.

Ouders Amanda Bynes houden zeggenschap

De ouders van Amanda Bynes blijven zeggenschap houden over haar geld. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De actrice werd eerder deze week onder curatele gesteld en wilde dit vrijdag aanvechten in de rechtbank.

De 28-jarige Bynes kwam echter niet opdagen en stuurde een advocaat in haar plaats. De rechter oordeelde dat de actrice helemaal geen advocaat kan inhuren omdat haar ouders de controle hebben over haar geld.

Bynes, die eerder deze week een kliniek waar ze verbleef wegens psychische problemen verliet, sprak vrijdag op Twitter al haar ongenoegen over haar ouders uit. "Ik ga vandaag naar de rechtbank met mijn advocaat om te bewijzen dat ik uitstekend in staat ben mijn persoonlijke leven en financiën in de hand te houden. Ik ben woedend." Ook beschuldigde ze haar vader wederom van seksueel misbruik.

De actrice werd vorige maand gedwongen opgenomen omdat het weer niet goed met haar ging. Zo werd ze betrapt op winkeldiefstal en kroop ze onder invloed achter het stuur. Bynes zat vorig jaar al enkele maanden in een kliniek.

Acht veroordeeld in Egypte om homohuwelijk

Een rechtbank in Egypte heeft acht mannen veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens het deelnemen aan de viering van een vermoedelijk homohuwelijk op een Nijlboot. De acht 'zetten hiermee aan tot losbandigheid', aldus de rechter.

Op videobeelden is te zien hoe twee mannen in het bijzijn van hun vrienden ringen uitwisselen en elkaar omhelzen. In september zei justitie dat de video 'beschamend voor Allah' en een 'belediging van de goede zeden' is.

De Egyptische autoriteiten treden de laatste tijd hard op tegen homo's. Volgens Human Rights Watch worden mannen die verdacht worden van homoseksualiteit geregeld aangehouden en gemarteld.

Leger steunt kolonel als leider Burkina Faso

De legerleiders van Burkina Faso hebben zich achter kolonel Yacouba Zida geschaard als interim-president. Dat staat in een verklaring die het leger heeft vrijgegeven, meldt de BBC zaterdag.

Met de verklaring lijkt een einde te komen aan het machtsvacuüm dat ontstond toen president Blaise Compaoré vrijdag zijn functie neerlegde.

Zida verkondigde vrijdagnacht dat hij het landsbestuur op zich neemt. Enkele uren eerder had opperbevelhebber Honoré Traoré aangegeven het land te zullen leiden tot er verkiezingen worden gehouden.

Compaoré is ondertussen naar Ivoorkust gereisd. Het kantoor van de Ivoriaanse president Alassane Ouattara liet weten de ex-president, zijn gezin en naasten te hebben opgevangen.

'Van der Laan te weinig contact met Marokkanen'

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan betrekt Marokkaanse organisaties in de stad te weinig bij zijn beleid. De organisaties klagen over een gebrek aan contact met het stadsbestuur. Nu radicaliserende moslims opnieuw een bron van zorg zijn kan dat gevaren opleveren. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van een rondgang langs verschillende organisaties in de hoofdstad.

De Marokkaanse organisaties wijzen op het grote verschil met oud-burgemeester Job Cohen. In de dagen na de moord op cineast Theo van Gogh, zondag tien jaar geleden, betrok hij de Marokkaanse gemeenschap en de moskeeën nadrukkelijk bij zijn beleid. Dat kon hij doen doordat hij jarenlang had geïnvesteerd in de contacten met de moslimgemeenschap.

Volgens oud-ambtenaar Jeroen de Lange, die na de moord op Van Gogh een actieprogramma schreef voor Cohen, schuilt daarin een groot gevaar. "Als morgen een aanslag wordt gepleegd op het Centraal Station, dan wil je dat overmorgen de Dam vol staat met Amsterdamse moslims die scanderen: 'Niet in onze naam!' Maar wie organiseert dat? Wie gaat die mensen bellen?"

Burgemeester Van der Laan laat in een reactie aan de krant weten dat hij 'misschien wel minder in moskeeën komt dan Cohen, maar dat wil niet zeggen dat hij niets doet'. Zo zou Van der Laan sinds de spanningen in de stad deze zomer opliepen door onder meer de oorlog in Gaza en de opkomst van Islamtische Staat (IS) in Syrië en Irak fors geïnvesteerd hebben in de bestrijding van polarisatie en radicalisering.

Boer wint eerste 500 meter op NK

Margot Boer heeft de eerste van twee omlopen over 500 meter op de NK afstanden gewonnen. De schaatsster ging rond in 38,31 en liep daarmee al een flink stuk uit op de concurrentie.

Thijsje Oenema werd tweede in een tijd van 38,52. Bo van der Werff pakte met 38,84 enigszins verrassend de derde plek.

De vrouwen rijden later vandaag voor de tweede keer een 500 meter. Dan wordt er een klassement opgemaakt van de twee omlopen. Tussendoor is nog de 3000 meter voor vrouwen. De mannen sluiten de zaterdag af met een 1500 meter.

Uitslag eerste 500 meter 

# Naam Tijd Verschil
1 Margot Boer 38.31  
2 Thijsje Oenema 38.52 0.21
3 Bo van der Werff 38.84 0.53
4 Floor van den Brandt 38.88 0.57
5 Annette Gerritsen 38.90 0.59
6 Mayon Kuipers 38.95 0.64
7 Laurine van Riessen 38.97 0.66
8 Anice Das 39.00 0.69
9 Janine Smit 39.16 0.85
10 Letitia de Jong 39.30 0.99

Bijna acht miljoen PlayStation Plus-leden

PlayStation Plus, het abonnement waarmee gamers online kunnen spelen en maandelijks games krijgen, heeft 7.9 miljoen actieve leden. Dit heeft Sony bekend gemaakt in een financieel rapport over de maanden juli tot en met september.

In dezelfde periode zijn er 3.3 miljoen PlayStation 4-systemen verkocht. Ook ging de PlayStation 3 achthonderduizend keer over de toonbank en een gecombineerd aantal van zevenhonderdduizend PlayStation Vita, PSP en PlayStation TV-systemen kregen een nieuwe eigenaar. Dit betekende een stijging van 84% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Desondanks de stijgende verkoop boekte Sony als geheel een verlies van 1.2 miljard dollar (ruim 950 miljoen euro). Dit kwam voornamelijk door de herstructurering in de smartphonebranche van Sony.

PlayStation 4 (Foto: Sony)

Warmste 1 november ooit is een feit

De temperatuur in De Bilt is zaterdag rond het middaguur opgelopen tot boven de 17,3 graden. Daarmee is het officieel de warmste 1 november ooit in Nederland. Dat meldt Weerplaza. Hoe hoog het kwik precies uitkomt is nog niet te zeggen. Pas tussen 15.00 uur en 16.00 uur wordt de hoogste temperatuur van de dag bereikt.

De temperatuur in De Bilt is bepalend voor landelijke records, maar het lokale warmterecord is nog niet gebroken. In Maastricht werd eerder op een 1 november een temperatuur van maar liefst 20,7 graden bereikt. Het is zeer goed mogelijk dat ook die temperatuur uit de boeken gaat. Rond 12.00 uur was het daar al ruim 18 graden en in Eindhoven al bijna 20 graden. Lokaal kan het 21 graden worden.

Normaal gesproken wordt het in De Bilt op 1 november niet warmer dan 11 graden. Overigens is de warmste novemberdag ooit volgens Weeronline.nl ook nog haalbaar. Op 3 november 2005 werd het 18,7 graden in De Bilt.

Zondag is het ook nog warm, maar wel iets minder dan nu. Het wordt dan bewolkt en hooguit 16 graden.

IS executeert opnieuw tientallen mensen

Extremisten van terreurgroep Islamitische Staat hebben in de Iraakse provincie Anbar zeker vijftig mannen en vrouwen geëxecuteerd. Dat hebben woordvoerders van de provincie zaterdag gezegd.

De slachtoffers werden vermoord in het dorp Ras al-Maa, ten noorden van de provinciehoofdstad Ramadi. Ze hadden zich volgens de terreurgroep tegen IS gekeerd. Vorige maand waren ze door IS uit hun woningen in het stadje Hit gezet.

Haase naar finale op Réunion

Robin Haase heeft de finale van het challengertoernooi van Réunion bereikt. De Nederlandse tennisser was zaterdag met 6-3, 7-6 (2) te sterk voor de Brit James Ward. In de eindstrijd neemt hij het zondag op tegen de Fransman Florent Serra of Ricardas Berankis uit Litouwen.

De 27-jarige Haase is als eerste geplaatst op het Franse eiland in de Indische Oceaan. Tegen Ward (3) kreeg hij vijf breakpoints tegen, maar die werkte hij allemaal weg. De Hagenaar sloeg zelf twee keer toe in de eerste set en in het tweede bedrijf stelde hij de overwinning veilig in de tiebreak.

Haase staat voor het eerst dit jaar in de finale van een challengertoernooi. De mondiale nummer 91 komt later op de dag ook nog in actie in het dubbelspel. Daarin neemt hij het met partner Mate Pavic in de halve finale op tegen Serra en diens landgenoot Gregoire Barrere.

GroenLinks: zij zijn rijk en wij zijn arm, boehoe

GroenLinks wil de rijkste Nederlanders veel meer belasting laten betalen. De 2 procent van de bevolking die het meeste verdient, betaalt nu net als alle andere Nederlanders 30 procent belasting over een fictief rendement van 4 procent, wat effectief neerkomt op 1,2 procent vermogensbelasting. Tweede Kamerlid Jesse Klaver wil dat er een nieuw toptarief voor vermogensbelasting van 50 procent komt over het werkelijke rendement.

"Te lang ging de aandacht van de politiek bij nivellering uit naar herverdeling van middengroepen naar lage inkomens, maar de echte ongelijkheid komt door de enorme groei van het vermogen van de hyperrijken, de rijkste twee procent van dit land", schrijft Klaver zaterdag in een pamflet. Hij pleit voor 'nieuwe nivellering' geïnspireerd door de Franse econoom Thomas Pikety, die deze week Nederland bezoekt.

In het pamflet stelt Klaver ook een verdubbeling van de aandelenbelasting voor van vijftien naar dertig procent, en een hogere erfbelasting voor erfenissen boven een miljoen euro. De voorstellen maken deel uit van de plannen die zijn partij zal voorleggen aan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) tijdens gesprekken over een nieuw belastingstelsel.

Russische miljardair koopt Nürburgring

Het beroemde Duitse racecircuit de Nürburgring gaat over in Russische handen. De Russische miljardair Viktor Kharitonin koopt een meerderheidsaandeel in 'De Groene Hel'.

Kharitonin is topman van het Russische farmaciebedrijf Pharmstandard en zakenvriend van de bekende Roman Abramovich. Hij wordt voor twee derde eigenaar van het al jaren in financiële problemen verkerende circuit.

Het is niet duidelijk hoeveel geld er met de deal is gemoeid. Eerder dit jaar nam de Capricorn Groep, een producent van auto-onderdelen uit Düsseldorf, het circuit nog over van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Maar die partij bleek uiteindelijk toch niet in staat om aan de nodige betalingen te voldoen. Capricorn moest voor het circuit meer dan 100 miljoen euro neertellen.

Russische miljardair koopt Nürburgring
Russische miljardair koopt Nürburgring (Foto: ANP)

Omstanders belagen politie na steekpartij

Na een steekpartij in het Rotterdamse uitgaansleven zijn vrijdagnacht agenten aangevallen door dronken omstanders. Dat meldt de politie zaterdagochtend. Het 27-jarige slachtoffer van de steekpartij werd in zijn nek en borst geraakt, maar was aanspreekbaar. Er is een verdachte opgepakt.

Tijdens het onderzoek op de Kruiskade waar de steekpartij rond 04.40 uur plaatsvond bemoeiden opdringerige, dronken omstanders zich met de politie. Twee mannen van 20 en 26 jaar uit Amersfoort, waar ook het slachtoffer vandaan komt, werden daarbij aangehouden.

De steekpartij gebeurde vermoedelijk in een horecagelegenheid, maar dat is nog niet geheel duidelijk. In de buurt werd een 33-jarige Rotterdammer gevonden die door getuigen was aangewezen als dader.

Chinese ruimtesonde terug na maanronde

Een experimentele Chinese ruimtesonde is zaterdag veilig teruggekeerd op aarde. De sonde had een testvlucht om de maan gemaakt, ter voorbereiding op een latere onbemande Chinese ruimtemissie naar het maanoppervlak.

De sonde vertrok acht dagen geleden. Het is bijna veertig jaar geleden dat een ruimtevaartuig voor het laatst rond de maan vloog en terugkeerde naar de aarde. China wil in 2017 een ruimtevaartuig naar de maan sturen om daar bodemmonsters te verzamelen en mee terug te nemen. China zou daarmee het derde land kunnen worden - na de Verenigde Staten en Rusland - dat een dergelijk huzarenstukje succesvol volbrengt.

Nog verder in de toekomst ligt mogelijk een bemande Chinese ruimtemissie naar de maan in het verschiet.

FOK! sportfoto-onderschrift week 44

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Mizpunt met het volgende onderschrift: "Echt waar, dit drankje voorkomt kaalheid."

De opgave van deze week (Stonecoal English is a must):

Louis van Gaal is hier na de wedstrijd tegen Chelsea op weg naar de persconferentie waar hij ons weer verraste met prachtige nieuwe Engelse gezegdes. Laten we Louis helpen, welke prachtige typische Van Gaal-steenkolen Engelse zinnen kan jij voor hem verzinnen? (PRO SHOTS/Action Images)
Louis van Gaal is hier na de wedstrijd tegen Chelsea op weg naar de persconferentie waar hij ons weer verraste met prachtige nieuwe Engelse gezegdes. Laten we Louis helpen, welke prachtige typische Van Gaal-steenkolen Engelse zinnen kan jij voor hem verzinnen? (PRO SHOTS/Action Images)

Eredivisie: Preview speelronde 11

Vanavond begint de elfde speelronde in de Eredivisie. PSV gaat nog altijd aan de leiding, maa wordt op de hielen gezeten door Ajax, Feyenoord en PEC Zwolle. Heracles Almelo staat nog altijd op de laatste plaats en blijft daar waarschijnlijk nog wel even staan. Hieronder volgt een vooruitblik op de naderende speelronde.

De elfde speelronde in de Eredivisie wordt vanavond om 18.30 uur afgetrapt door Ajax en FC Dordrecht. In het verleden gingen de Dordtenaren vijf keer eerder naar Amsterdam, maar slaagden er nooit in om te winnen. De laatste onderlinge confrontatie in de hoofdstad was in het seizoen 1994/1995. In dat jaar won Ajax met 3-0, werd het uiteindelijk landskampioen en pakte het de Champions League. FC Dordrecht kent een teleurstellende reeks. In de laatste negen wedstrijden werden slechts twee punten gepakt.


Marnix Kolder (l) wint het kopduel van Jeroen Veldmate (r) (PRO SHOTS / Erik Pasman)

Daarnaast spelen Feyenoord en PEC Zwolle vanavond ook een belangrijk duel. Beide ploegen hebben op dit moment evenveel punten, waarbij de Rotterdammers een beter doelsaldo hebben. Vorig jaar won de ploeg van trainer Fred Rutten met 3-0, maar werd in Zwolle met 2-1 verslagen. De verwachting is een mooie wedstrijd. PEC Zwolle wist de laatste drie duels niet meer te winnen, terwijl Feyenoord inmiddels vier duels op rij ongeslagen is.

Morgenmiddag wordt de elfde speelronde hervat met de wedstrijd tussen FC Utrecht en Vitesse, die voor de 30e keer wordt gespeeld. De Domstedelingen waren zestien keer de betere, terwijl de Arnhemmers maar acht keer wonnen. Bovendien is het onderlinge verschil tussen beide ploegen erg klein: Twee punten in het voordeel van Vitesse. Dit minimale aantal scheelt echter wel vijf plaatsen op de ranglijst.


Ruben Schaken (r) laat zich in de luren leggen door Ryan Thomas (PRO SHOTS / Kay int Veen)

Ook Go Ahead Eagles en Heracles Almelo gaan morgen de strijd met elkaar aan. Deventer was in het verleden vijf keer gastheer van deze wedstrijd. Vorig jaar werd deze wedstrijd na twintig minuten gestaakt, vanwege overvloedige regenval. Na een maand werd het resterende deel uitgespeeld met een gelijkspel als eindstand: 1-1. Heracles Almelo pakte dit seizoen overigens nog geen punt op eigen bodem, dus bij winst op Go Ahead Eagles kunnen ze daarmee afrekenen.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
1 nov om 18.30 uur Ajax - FC Dordrecht FOX Sports 1
1 nov om 19.45 uur Feyenoord - PEC Zwolle FOX Sports 3
1 nov om 19.45 uur FC Twente - sc Heerenveen FOX Sports 5
1 nov om 20.45 uur PSV - ADO Den Haag FOX Sports 1
1 nov om 22.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
2 nov om 00.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
2 nov om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
2 nov om 12.30 uur FC Utrecht - Vitesse FOX Sports 1
2 nov om 14.30 uur AZ - Excelsior FOX Sports 1
2 nov om 14.30 uur Willem II - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 3
2 nov om 14.30 uur Go Ahead Eagles - Heracles Almelo FOX Sports 5
2 nov om 16.45 uur FC Groningen - NAC Breda FOX Sports 1
2 nov om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
2 nov om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Katja Schuurman nog steeds boos om dood Van Gogh

Katja Schuurman voelt na tien jaar nog steeds boosheid om de dood van Theo van Gogh. "Het is ongelofelijk zonde dat hij er niet meer is. Niemand heeft zijn plek ingenomen", zegt de actrice in de Volkskrant. Het is zondag precies tien jaar geleden dat de regisseur werd afgeslacht door Mohammed Bouyeri

Schuurman, die meermaals met Van Gogh samenwerkte, heeft een jaar na zijn dood een documentaire over de moord gemaakt. "Ik wilde op zoek naar de waarheid. De conclusie was dat ofwel Mohammed B. samenwerkte met de AIVD of dat zij hebben zitten slapen. Een duidelijk antwoord heb ik nooit gekregen, ik ben nog steeds op zoek naar de waarheid."

De actrice verloor naar eigen zeggen 'een bijzonder iemand met wie ze graag samen was'. "Een gangmaker, die het leuk vond om tegendraads te zijn." Ook als regisseur mist ze Van Gogh. "Hij maakte me beter. Ik ben nogal gevoelig voor kritische blikken, dan krimp ik soms ineen. Theo gaf me het vertrouwen dat ik kon acteren."

Ook realiseerde de actrice zich dat zulke gruwelijke dingen ook dichtbij kunnen gebeuren. "De dood vind ik al ingewikkeld, een moord helemaal. En dan op die manier, op klaarlichte dag. Niet voor te stellen", zegt Schuurman. "Daarmee verloor ik een stukje naïviteit."

Twee jaar schorsing voor 'liegende' paralympiër

Paralympisch boogschutter Norbert Murphy is door het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) voor twee jaar geschorst. De Canadees zou zich in juni in het Tsjechische Nove Mesto schuldig hebben gemaakt aan het misleiden van de artsen die zijn handicap moesten bepalen, en dus de klasse waarin hij uit mocht komen.

Opvallend is dat de 58-jarige Murphy al jaren meedraait in de sport. Al vanaf het eerste WK 'para-boogschieten' in 1998 was hij van de partij, waarbij hij in 2009 zelfs brons won. Zijn grootste succes kwam echter twee jaar geleden, toen hij in Londen brons pakte op de Paralympische Spelen.

Murphy komt normaal uit in de klasse W1, waarin vanuit een rolstoel geschoten wordt door atleten die zowel beperkingen aan de armen als aan de benen hebben. De chief classifier, de 'hoofdarts' die de classicifatie bepaald, in Nove Mesto bepaalde na afloop aan de hand van beelden en observaties dat de Canadees de artsen misleid zou hebben. Zo zou hij zich minder sterk voor hebben gedaan dan hij eigenlijk is en pretendeerde hij over minder beweging en balans te beschikken dan in werkelijkheid het geval was.

Volgens de handleiding van het IPC krijgt een atleet die de artsen misleidt geen klasse toegewezen en mag hij dus niet in actie komen. Ook komt er een straf bij kijken, in dit geval van twee jaar. Voor Murphy heeft dat grote gevolgen. Hij mag pas vanaf 23 juni 2016 weer een classificatie aanvragen, terwijl de laatste kwalificatiemomenten voor de Spelen in Rio twee weken later aflopen. Door zijn acties heeft hij dus amper kans om zijn bronzen medaille te kunnen verdedigen.

Murphy op weg naar paralympisch brons in Londen in 2012 (Foto: Getty)

Coach Rostov wil geen zwarte spelers vanwege ebola

De coach van de Russische voetbalclub FC Rostov wil niet nog meer zwarte spelers in zijn team. Igor Gamula grapte vrijdag op een persconferentie dat ebola de club heeft bereikt. Rostov heeft 'genoeg zwarte spelers, we hebben zes van die dingen', zei hij volgens lokale media.

De 54-jarige Gamula reageerde op een gerucht dat Rostov zich wil versterken met de Kameroense verdediger Benoit Angbwa. Hij vertelde ook dat vijf van zijn Russische spelers koorts hebben. "Ik ben bang dat het ebola is." Om daar vervolgens aan toe te voegen: "Dat is een grap natuurlijk."

Rostov-middenvelder Moussa Doumbia komt uit Mali, waar een enkeling is getroffen door het dodelijke virus. De middenvelder kwam vrijdag gewoon in actie tijdens de 1-0 zege van zijn ploeg op Oeral Jekaterinenburg.

Het is niet de eerste keer dat Gamula, die in september werd aangesteld, uit de bocht vliegt. Eerder stelde de Russische voetbalbond een onderzoek naar hem in, nadat hij een verslaggever had uitgescholden en kritiek leverde op een scheidsrechter. Een straf kreeg hij echter niet.

'René van der Gijp agressief in huwelijk'

René van der Gijp had tijdens zijn huwelijk met Jacqueline Laats een kort lontje. "Als hij dan thuiskwam, kon hij zo agressief zijn dat ik bang van hem werd. Voor de veiligheid ging ik hem dan maar een paar dagen uit de weg", zegt Laats, die van 1988 tot 1995 met de oud-voetballer getrouwd was, in De Telegraaf.

Volgens Laats sloeg de voetbalanalist haar zelfs een keer op haar neus. "Het bloed stroomde eruit. Thuis sloot ik me op in de slaapkamer, ik was zo bang", vertelt ze. "Maar de volgende ochtend deed hij weer normaal. We zouden bezoek krijgen, en hij zei bij het zien van mijn gezicht en blauwe enkel: je verzint maar wat. Dat heb ik gedaan: gevallen over de hondenmand."

Hoewel het huwelijk bijna twintig jaar geleden strandde, wilde Laats haar ervaringen delen in een boek. In Voorgoed Genezen van René van der Gijp schrijft ze openhartig over haar ex-man, met wie ze een zoon heeft. "Ik heb het opgeschreven om het kwijt te raken", legt ze uit. "Als ik met een bakker getrouwd was geweest, had ik het ook allemaal opgeschreven. Om alles een plekje te geven."

Van der Gijp heeft geen zin om in de krant uitgebreid te reageren op de beweringen van Laats. "Kom op hé, je praat hier over 25 jaar geleden. Ik had toen nog meer haar dan Hans Klok. Ik vind het best, heb wel andere dingen aan mijn bolletje", zegt hij. "Jacqueline heb ik de laatste jaren niet meer gezien en daar is ook geen reden toe. Mijn zoon is inmiddels midden 20. Met hem heb ik dagelijks contact."

Mighty No. 9 wil nog meer van je geld

Mighty No.9 is door een succesvolle kickstarter alweer enige tijd in ontwikkeling bij Comcept onder leiding van Keiji Inafune. Zo nu en dan blijkt toch dat ze niet genoeg geld hebben opgehaald. Voor de geplande DLC zullen ze zich wederom wenden tot het gamende publiek.

De DLC moet een nieuw level en een nieuwe eindbaas toevoegen. Dit klinkt als weinig content, maar toch heeft Comcept hier bijna tweehonderdduizend dollar voor nodig. Ze zijn op dit bedrag gekomen na overleg te hebben gepleegd met ontwikkelaar Inti Creates. Als tegenprestatie krijgt wel elke donateur een 'gratis' DLC code.

De robotplatformer met sterke inspiratie uit de MegaMan-serie staat gepland voor april volgend jaar.

Petitie voor Zwarte Piet via krant verspreid

De streng-katholieke Stichting Civitas Christiana heeft landelijk via de zaterdageditie van De Telegraaf een petitie verspreid, waarin ze pleit voor het voortbestaan van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Woordvoerder Hugo Bos van Civitas Christiana laat weten dat de petities bestemd zijn voor burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

"De discussie over de figuur Zwarte Piet is immers in Amsterdam begonnen", motiveert Bos. De stichting stelt dat ze de campagne 'Red Zwarte Piet' voert, omdat de Sinterklaasviering met Zwarte Piet een traditie is die samenbindt en een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse identiteit. Donateurs hebben het geld voor de campagne bijeengebracht.

OM kijkt naar vervolging Nederlandse Koerd

Het Openbaar Ministerie kijkt of de Nederlandse Koerd Serdar Dosky vervolgd moet worden. Dat heeft een officier van justitie vrijdag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag. De leider van het vrijwilligersleger Volksverdedigingsmacht Koerdistan zei vorige week in Nieuwsuur dat zijn strijders krijgsgevangenen meteen executeren.

"Als het waar is wat hij zegt zou het een internationaal oorlogsmisdrijf zijn en doen wij daar onderzoek naar", aldus officier bij het landelijk parket Bart den Hartigh. Dosky zei zelf later dat hij een grap maakte. De SP, waar Dosky voor zijn vertrek uit Nederland in 2005 actief lid van was, wil dat een onafhankelijke partij onderzoek doet naar de mogelijke oorlogsmisdaden.

De Volkskrant schreef vrijdag dat minstens twintig autochtone Nederlandse mannen zich bij de Federatie Koerden Nederland hebben gemeld om mee te vechten in de strijd tegen IS. Justitie raadt iedereen dit af. "Ik kan me voorstellen dat mensen een bijdrage willen leveren, maar doe het dan anders", aldus Den Hartigh.

De officier wijst er ook op dat deelname aan de strijd strafbaar is. "Je kan niet zomaar als Nederlander in het buitenland mensen doodschieten, ook niet als het oorlog is."

Andere legerleider Burkino Faso claimt macht

De strijd om controle over Burkino Faso is losgebarsten. Vrijdagnacht claimde kolonel Yacouba Zida de macht. Daarmee is hij al de tweede militair die zegt het Afrikaanse land nu te besturen na het aftreden van president Blaise Compaoré vrijdag. Eerder kondigde generaal Honoré Traoré aan dat hij het land leidt tot er over negentig dagen verkiezingen volgen.

Zida maakte in een opgenomen verklaring op de nationale televisie bekend dat hij per direct de macht overneemt. Volgens persbureau Reuters werden voor die verklaring schoten te horen vanuit het presidentiële paleis in hoofdstad Ouagadougou.

Generaal Traoré is niet meer gezien sinds het aftreden van de president.

Al 900 meldingen chroommeldpunt Defensie

Al bijna negenhonderd medewerkers en oud-medewerkers van Defensie die hebben gewerkt met kankerverwekkende chroomverf hebben zich gemeld bij een meldpunt. Ongeveer 225 van hen hebben gezondheidsklachten die mogelijk door gebruik van de verf komen. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze week zijn vier bijeenkomsten geweest voor (oud-)defensiepersoneel dat in aanraking met de chroomhoudende verf is geweest. Ook zijn ze per brief geïnformeerd over onder meer het onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de verf. "Er was emotie, boosheid, ongerustheid en cynisme, maar ook waardering voor het feit dat de onderzoeken nu lopen en dat Defensie het gesprek aangaat", schrijft de minister.

Het onderzoek door het RIVM naar de gezondheidsklachten door de verf kan twee jaar gaan duren. Hennis zegt voor nabestaanden en slachtoffers te betreuren dat het zo lang duurt, maar streeft naar zorgvuldigheid. Ze benadrukte opnieuw haar verantwoordelijkheid te nemen als blijkt dat werken met de verf de oorzaak is van de gezondheidsklachten bij het personeel.

Vieze jeugdgevangenissen buiten zicht inspectie

Jeugdgevangenissen zijn geregeld te smerig voor woorden, maar blijven buiten schot van inspecties. De inrichtingen worden vooraf geïnformeerd over controles en maken dan alleen de afdelingen die worden geïnspecteerd aan kant. Ook worden gedetineerde kinderen omgekocht met snoepgoed om positieve verhalen op te hangen, schrijft het AD zaterdag op basis van twintig (ex-)medewerkers en ex-gedetineerden.

In de jeugdgevangenissen zijn beschimmeld eten, ongedierte in bed, brandplekken op meubilair en schimmelmuren door ex-medewerkers gefotografeerd. "Restaurants die er zo uitzien moeten dicht, maar wij sluiten er kinderen op", stelt een voormalig medewerker van de jeugdgevangenis in Spijkenisse. "Kinderen die al een moeilijke jeugd hebben gehad, worden in de instellingen kapotgemaakt."

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch eist opheldering van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven. "Als dergelijke signalen er zijn, lijkt het mij niet meer dan wijs dat je ook onaangekondigd inspecteert." Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt dat idee.

Volgens het ministerie van Justitie worden de inspecties zes weken van tevoren aangekondigd om de inrichtingen kans te geven zich voor te bereiden. "De inspecties kondigen een doorlichting aan omdat dit zo ingrijpend is voor het bedrijfsproces", zegt een woordvoerder van staatssecretaris Teeven in de krant.

Olympische zwemfinales 2016 midden in de nacht

De zwemfinales tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 zullen voor Nederlandse kijkers midden in de nacht plaatsvinden. De Braziliaanse zwemcoach Alex Pussieldi meldt op Globo dat wereldzwembond FINA en de organisatie van Rio 2016 tijdens een bijeenkomst in Zwitserland overeenstemming hebben gevonden over de tijden.

De series van het zwemtoernooi zullen dagelijks om 13.00 uur lokale tijd beginnen, 18.00 uur in Nederland. Vervolgens zullen de halve finales en finales gezwommen worden vanaf 22.00 uur lokale tijd, wat dus betekent dat Nederlandse liefhebbers om 03.00 uur voor de buis plaats kunnen nemen.

Het zwemmen tijdens de Spelen in Rio staat op het programma van 7 tot en met 13 augustus 2016.

'Scholen dumpen vmbo-tak om wit te blijven'

Steeds meer scholengemeenschappen stoten hun vmbo-tak af om te voorkomen dat ze een zwarte school worden. Dat zeggen onderwijsdeskundigen zaterdag in Trouw. 'Witte' leerlingen krijgen relatief vaker havo- of vwo-advies dan allochtone leerlingen. Door het vmbo gedeeltelijk op te heffen of af te splitsen blijft een school wit, zo is de gedachte.

"Scholen die de laatste jaren wel verkleurd zijn, willen hun traditionele, zeg maar witte, cultuur zo veel mogelijk behouden", aldus de voormalige rector van het Aloysius College in Den Haag, Rola Hulsbergen. "Dat gaat vaak ten koste van de vmbo-afdeling. Het is een trend die zich in stilte voltrekt."

UvA-hoogleraar sociologie Herman van de Werfhorst herkent de trend dat vmbo's worden afgestoten. Verkleurde scholen vechten tegen een leegloop van vwo'ers. Die kiezen liever voor een witte school en dat geldt ook voor de allochtone vwo'ers.

Scholen geven volgens emeritus-hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers niet snel toe dat ze hun vmbo-tak om die reden hebben weggedaan. "Maar de verkleuring van een scholengemeenschap met vwo, havo en mavo of vmbo-t zal zonder twijfel beginnen bij de mavo. Afsplitsen of opheffen is een middel om de verkleuring op afstand te zetten."

Canada weigert visa wegens ebola

Canada heeft besloten geen visa meer te verstrekken aan mensen uit landen waar ebola heerst in West-Afrika. Daarmee volgt het land het voorbeeld van Australië dat eerder al een soortgelijk besluit nam door mensen uit Liberia, Sierra Leone en Guinee te weigeren. Canadezen mogen nog wel tussen West-Afrika en Canada heen en weer reizen.

In Canada zijn nog geen gevallen van ebola geweest. Volgens de Canadese minister van volksgezondheid Rona Ambrose is het 'de eerste prioriteit' om Canadezen te beschermen. De beslissing is volgens immigratieminister Jason Alexander 'in het belang van Canadezen'.

Toen Australië dinsdag besloot visa te weigeren kwam het land dat op forse kritiek te staan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het sluiten van grenzen zou niet helpen om het virus buiten de deur te houden.

Canada zegt minder rigide met de weigering om te gaan dan Australië. Er blijft ruimte voor maatwerk wanneer zeker is dat iemand niet met ebola besmet is.

Valerio Zeno nieuwe presentator Over Mijn Lijk

Valerio Zeno praat een nieuw seizoen van Over Mijn Lijk aan elkaar. Hij volgt Patrick Lodiers op als presentator van het BNN-programma, maakte laatstgenoemde vrijdagavond bekend in De Wereld Draait Door.

In Over Mijn Lijk worden ongeneeslijk zieke jongeren gevolgd. Lodiers stopt na de huidige vijfde reeks, omdat hij de klus simpelweg te zwaar vindt worden. Alle jongeren die zijn te zien in dit seizoen zijn reeds overleden.

Wall Street met winst de week uit

Wall Street heeft de beursweek in het groen afgesloten door een combinatie van Japanse stimuleringen en goede bedrijfscijfers. De Dow Jones index won vrijdag 1,1 procent op 17.390,32 punten. De breder samengestelde S&P500 index sloot 1,2 procent hoger op 2.018,05 punten en techbeurs Nasdaq koerste zelfs 1,4 procent in het groen op een slotstand van 4.630,74 punten.

Wereldwijd reageerden de aandelenmarkten positief op de mededeling van de Bank of Japan op nog harder te gaan stimuleren. De centrale bank kondigde aan het lopende opkoopprogramma uit te breiden om de monetaire basis niet in een jaarlijks tempo van 60 tot zeventig biljoen yen te doen groeien, maar zelfs met tachtig biljoen yen.

"Er komt opnieuw een enorme liquiditeit naar de markt", aldus vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB. De dollar won hierop flink in waarde ten opzichte van de Japanse yen. Het valutapaar dollar/yen steeg bijna 3 procent in waarde naar 112,26.

Sales trader Gert Berendse van ING noemde het daarnaast 'zeer belangrijk' dat 's werelds grootste pensioenfonds, dat van Japanse ambtenaren, de blootstelling aan Japanse aandelen gaat verhogen van 12 naar 25 procent. Verder waren er opnieuw sterke Amerikaanse bedrijfscijfers waaraan beleggers zich konden optrekken.

De oliereuzen Chevron en Exxon Mobil zagen de winsten in het afgelopen kwartaal oplopen, ondanks de lagere olieprijs, maar gedreven door de downstreamtak. Beide fondsen sloten ruim twee procent hoger.

Donderdag nabeurs kwamen onder meer al Groupon en LinkedIn met sterke cijfers. De kortingssite wist in het derde kwartaal aan de eigen verwachtingen te voldoen, waar het online netwerkbedrijf flink beter dan verwacht presteerde en zelfs de outlook voor heel 2014 opwaarts bijstelde. LinkedIn sloot bijna 13 procent hoger, terwijl het aandeel Groupon zelfs 22 procent won.

Ook GoPro deed het goed nadat het afgelopen kwartaal bij een stijgende omzet zwarte cijfers boekte. Het aandeel koerste dertien procent hoger.

De stimuleringen in Japan in combinatie met de goede bedrijfscijfers uit Amerika, zowel uit de nieuwe als uit de oude economie, waren aanleiding volgens Westerterp voor 'exceptionele uitslagen' op de beursvloeren.

De macro-economische cijfers waren daarentegen gemengd. Amerikanen verdienden meer en tankten vertrouwen, maar spaarden ook meer en gaven minder uit. Consumentenuitgaven zijn goed voor grofweg twee derde van de nationale bestedingen, en daardoor de motor van de Amerikaanse economie.

Peshmerga trekken Kobani binnen

De eerste Iraakse peshmerga zijn vrijdag het belegerde Kobani binnengetrokken. Tien voertuigen met Koerdische strijders en hun wapens zijn de Noord-Syrische stad binnengereden, melden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de lokale activist Mustafa Bani. Ze zeggen niet te weten hoeveel van de honderdvijftig peshmerga in Kobani zijn aangekomen.

De peshmerga namen een westelijke route, vlak langs de strategisch gelegen Tel Shair-heuvel. Om die heuvel is de afgelopen tijd zwaar gevochten. Waarom de troepenmacht niet de belangrijkste grensovergang tussen Turkije en Syrië en de gewone weg naar Kobani koos is onduidelijk.

De strijders uit Iraaks Koerdistan vertrokken vrijdagavond in kolonne vanuit Turkije. Ze toeterden, zwaaiden met Koerdische vlaggen en met hun wapens, scandeerden 'Kobani! Kobani!' en maakten het overwinningsteken. Een kordon van agenten van de Turkse oproerpolitie hield fotografen uit hun buurt. Zodra het nieuws van het vertrek van de peshmerga in de Turkse grensstad Suruc de ronde deed werd daar vuurwerk ontstoken.

Eerder op de dag gaf een medewerker van de Syrisch-Koerdische partij PYD, die de strijd van de Koerden in Syrië leidt, de Turkse regering de schuld van de vertraging die de peshmergamissie heeft opgelopen. Turkije zou de Koerdische versterkingen moedwillig hebben opgehouden in de hoop dat tereurbeweging Islamitische Staat (IS) Kobani zou innemen voor de peshmerga arriveerden.

De beschuldigingen van de PYD-medewerker, die bedong dat zijn naam hier ongenoemd blijft, tonen hoe groot het wantrouwen tussen de Koerden en Turkije nog altijd is. Turkije verdenkt de PYD van banden met de PKK, die Ankara en onder meer de Europese Unie als een terreurorganisatie beschouwen. De Koerden klagen dat Turkije hun strijd tegen IS saboteert.

Moordenaar agenten Canada krijgt extreem hoge straf

De Canadese rechter heeft de man die begin juni drie politieagenten doodschoot vrijdag een levenslange gevangenisstraf opgelegd met 75 jaar lang geen kans op vervroegde vrijlating. Dat is de zwaarste straf van de afgelopen halve eeuw in Canada.

De 24-jarige Justin Bourque doodde in juni drie agenten en verwondde er twee. De klopjacht die volgde maakte van de plaats Moncton in New Brunswick ruim een etmaal lang een belegerde vesting.

Bourque bekende in augustus schuld. Over zijn beweegredenen bestaat nog altijd onduidelijkheid. Hij verklaarde zelf in een wijdlopig betoog de Canadezen met zijn daad te willen aanmoedigen om op te staan tegen de 'soldaten' die de federale instellingen verdedigen en de rijken beschermen tegen de armen.

Geen explosief bij auto slachtoffer Veghel

In het voertuig van een familielid van de man die vrijdag zwaargewond raakte toen zijn auto ontplofte in Veghel zijn geen explosieven gevonden. De 35 omwonenden die vanwege het onderzoek hun woningen moesten verlaten mogen weer terug naar huis, meldt de Brabantse gemeente.

Omroep Brabant meldt dat het slachtoffer de 44-jarige Edwin K. is. Hij reed kort voor het middaguur over de Plevierdonk in zijn woonplaats toen zijn wagen ontplofte. Het voertuig vloog vervolgens in brand. Voor de zekerheid besloot de politie ook de auto van de vrouw van het slachtoffer te laten onderzoeken door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

K. is volgens de omroep weleens opgepakt voor wapenbezit en drugshandel. Volgens bekenden van het slachtoffer koos hij het verkeerde pad, zo meldt Omroep Brabant verder over de aanslag op de voormalig Europees kampioen vinzwemmen.

Locoburgemeester Jan Goijaarts zegt geschrokken te zijn van de explosie en de daaropvolgende brand. "We leven mee met hem en zijn naasten", zegt hij op de website van de gemeente over het slachtoffer.

Haagse agent schiet verwarde man in been

Een agent heeft vrijdagavond in Den Haag een verwarde man uitgeschakeld door hem in zijn been te schieten. Omdat de man bevelen negeerde zag de politieman zich genoodzaakt de man uit te schakelen, meldt de politie.

De politie kreeg aan het begin van de avond een melding over een gewapende man die van plan zou zijn zichzelf iets aan te doen. Agenten troffen hem in een portiek aan het Vredeoord aan. Het gaat om een 49-jarige man uit Den Haag. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Peru koopt Nederlandse Fokkers

Defensie verkoopt twee transportvliegtuigen aan Peru. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer. Ze schrijft er niet bij hoeveel het Zuid-Amerikaanse land voor de twee Fokker 50-toestellen moet betalen.

Peru neemt naast de vliegtuigen ook reserveonderdelen, testapparatuur en speciaal gereedschap over. Nederlandse bedrijven gaan de toestellen onderhouden en verzorgen de vliegeropleiding. De beide landen zetten begin volgende maand hun handtekening onder de overeenkomst.

Ericsson in beeld bij F1-team Sauber

Marcus Ericsson is volgens de Zwitserse krant Blick in de race voor een stoeltje bij het Formule 1-team Sauber. De 24-jarige Zweed zou naar verluidt zestien tot zeventien miljoen euro mee willen brengen voor een jaar racen.

Het geld is zeer welkom bij Sauber dat in de financiële problemen verkeert. Momenteel is Ericsson in dienst bij Caterham dat onder curatele staat en de komende twee races zal missen. De Zweed behaalde in Monaco met een elfde plaats zijn beste resultaat, maar door de huidige situatie voelt hij zich genoodzaakt om verder te kijken.

Voor de stoeltjes bij Sauber is het dringen, want naast de huidige coureurs Adrian Sutil en Esteban Gutierrez zijn ook testrijder Giedo van der Garde, Sergey Sirotkin, Felipe Nasr en mogelijk ook Jean-Eric Vergne in de race.

Huntelaar matchwinner voor Schalke tegen Augsburg

Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 een thuiszege op FC Augsburg bezorgd. De Nederlandse spits tekende vrijdag in de 37e minuut voor de enige goal van de wedstrijd: 1-0. Huntelaar speelde net als Paul Verhaegh, de aanvoerder van Augsburg, de gehele wedstrijd mee en maakte zijn vierde competitietreffer van het seizoen.

Huntelaar tikte vlak voor rust een voorzet vanaf rechts bij de tweede paal binnen. De nieuwe coach Roberto Di Matteo boekte zodoende zijn derde zege in vier officiële duels en stijgt met zijn ploeg van de twaalfde naar de zevende plaats. Augsburg was één van de ploegen die gepasseerd werd en staat nu twaalfde.

Ecclestone: mogelijk 14 auto's in Formule 1

De Formule 1 staat er momenteel niet goed voor, zo waarschuwt ook Bernie Ecclestone. De 84-jarige F1-baas stelt tegenover Sky Sports dat als er niets verandert er volgend jaar misschien maar veertien auto's op de grid zullen staan.

Caterham en Marussia staan momenteel onder curatele, waardoor er dit weekend in Austin en volgende week in Brazilië maar achttien auto's aan het vertrek zullen staan. Volgens Ecclestone kunnen meer teams omvallen, waardoor het veld verder gereduceerd zal worden.

"Het aantal auto's kan dalen tot veertien. Als we nog twee teams verliezen dan zal dit gebeuren. Ik weet niet of het ook echt zal gebeuren. Zijn het er achttien dan is dat geen ramp. Of de Formule 1 kleine teams nodig heeft? "Alleen als ze naar behoren presteren en niet de hand op gaan houden."

De nieuwe V6-turbomotoren kunnen Ecclestone vanwege het gereduceerde geluid nog steeds niet bekoren. "De regels moeten veranderd worden. Deze motoren moeten naar de schroothoop, want ze doen niemand goed. Ze horen niet in de Formule 1 thuis."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.