1350 doden, Liberia sluit wijk af

De afgelopen week zijn er meer dan 200 mensen overleden aan ebola, een wereldrecord dat de ziekte nooit eerder behaalde.

In Liberia, waar minstens 576 van de 1350 tot op heden geregistreerde sterfgevallen viel te betreuren, is daarom een flink besmette sloppenwijk hermetisch afgesloten van de buitenwereld.

Het gaat om de wijk West Point in de hoofdstad Monrovia, waar zaterdag nog een quarantainekliniek werd leeggerauscht en waar minstens zeventien besmette patiënten uit angst voor de gewapende demonstranten de benen namen. Alle zeventien zijn inmiddels opgespoord, maar het gevaar bestaat nog steeds.

De VN waarschuwt ondertussen: "Landen [in West-Afrika] beginnen leveringstekorten te ondervinden van allerlei goederen, waaronder brandstof en voedsel." Dit omdat een heel aantal luchtvaartmaatschappijen en transportbedrijven besloten hebben niet meer naar de regio te vliegen of rijden.

In de afgesloten sloppenwijk wonen ruim 50.000 mensen. Bij het overvallen van de kliniek werden onder andere met ebolabloed geïnfecteerde dekens en matrassen meegenomen.

Een lokale agent noemde de actie 'het achterlijkste dat ik ooit heb meegemaakt.'

Update 20.15 uur:
Persbureau Novum meldt: Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is opgelopen tot ten minste 1350. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag bekendgemaakt. Het aantal slachtoffers stijgt het snelst in Liberia; daar zijn zeker 576 mensen bezweken aan het virus.

De WHO waarschuwt dat landen 'inmiddels te kampen hebben met tekorten aan brandstof, voedsel en basisgoederen'. Dat komt doordat een aantal luchtvaartmaatschappijen en transportbedrijven niet langer goederen vervoeren naar de hoofdsteden van Liberia, Sierra Leone en Guinee.

In Liberia proberen de autoriteiten wanhopig de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Een enorme sloppenwijk waar zo'n vijftigduizend mensen wonen is afgesloten van de buitenwereld. In de wijk braken woensdag zware rellen uit. Inwoners bekogelden de politie met stenen.