FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 augustus 2014

[vid] 'I'll fuckin' kill you'-agent geschorst

Een in Ferguson aanwezige man die de gebeurtenissen aldaar filmde, is met zijn leven bedreigd door een politieagent.

Het filmpje, dat op YouTube geüpload is, toont dat een agent op de filmer afliep met z'n dienstgeweer op de man gericht. De filmer geeft direct aan: "Ik heb mijn handen omhoog!"

Vervolgens snauwt de agent hem toe: "I will fucking kill you! Get back!" Wanneer de agent om zijn naam gevraagd wordt, reageert hij: "Go fuck yourself."

Daarmee komt de agent nog minder ver dan zijn ambtsgenoot, die desgevraagd tegen Duitse journalisten snauwde dat hij Donald Duck heette.


Het desbetreffende filmpje, 'Officer GoFuckYourself' geheten. 

Update 23.50 uur:
De desbetreffende agent is door zijn collega's herkend en direct uit Ferguson gehaald. Burgerrechtenorganisaties drongen daar op aan.

Hij is voor onbepaalde tijd op non-actief gesteld. Er komt tevens een intern onderzoek. Een verklaring van de politie aangaande de GoFuckYourself/I'llFuckingKillYou-agent vind je hieronder.

Aangaande de reacties hieronder die het gedrag van de agent goedpraatten, is slechts te stellen dat ook de politie in de VS dit gedrag níet goedpraat:

99-jarige naait elke dag een jurkje

De 99-jarige Lillian Weber snapt dat door niets te doen er ook niets zal veranderen in de wereld. Ze draagt daarom haar eigen steentje bij door elke dag een jurk te naaien voor het goede doel.

Als deel van een hulpgroep die 'Little Dresses for Africa' heet maakt ze elke dag een jurkje voor Afrikaanse kinderen die ze nooit zal ontmoeten. Toch is ze zeer gedreven.

"Ik zou er waarschijnlijk twee per dag kunnen maken, maar ik maak er maar één", zegt ze. "Ik moet bezig zijn." In de afgelopen twee jaar maakte ze reeds 840 jurkjes.

Ze hoopt er nog minstens 160 meer te maken vóór 6 mei 2015. Dan wordt ze 100 jaar oud en zou ze duizend jurkjes gemaakt hebben. Alle jurkjes worden voorzien van aparte stiksels en individuele patroontjes.

Lillian begint 's ochtends aan haar werk, neemt rond het middaguur pauze en gaat dan in de namiddag weer verder. Ze is inmiddels voor de Pay It Forward-award genomineerd. Tonya Urbatsch, die haar nomineerde, stelt: "Ze is iemand om tegenop te kijken. Iemand die niet niks doet en haar leven verkwist."

"Als ik de 1000 ooit haal, als dat lukt, zal ik niet stoppen", zegt ze. "Ik blijf doorgaan omdat er geen reden is om niks te doen."

Mede dankzij Lillians werk heeft Little Dresses for Africa sinds de oprichting in 2008 ruim 2,5 miljoen jurkjes kunnen distribueren in Afrikaanse weeshuizen, kerken en scholen.

Het bronartikel bevat videobeelden van de bezige hoogbejaarde.

Clasie inzetbaar bij Feyenoord in Oekraïne

Feyenoord-trainer Fred Rutten kan donderdag in de play-off van de Europa League tegen Zorya Luhansk beschikken over Jordy Clasie. De middenvelder is hersteld van de hamstringblessure die hem vrijdag in de competitiewedstrijd tegen Heerenveen nog aan de kant hield. De Rotterdammers proberen zich in Oekraïne een goede uitgangspositie te verschaffen voor een plaats in het hoofdtoernooi.

Rutten verwacht donderdag in Kiev, waar de wedstrijd vanwege de onrustige situatie in Luhansk wordt afgewerkt, op een stugge en fysiek sterke ploeg te stuiten. "De omschakeling van balverlies naar balbezit beheersen ze uitstekend, wat betekent dat ze gevaarlijk zijn in de counter", waarschuwt de trainer, die Feyenoord niet als de uitgesproken favoriet ziet. "Als we de elftallen tegenover elkaar zetten, zullen veel mensen zeggen van wel. Anderzijds zijn onze resultaten in Europa de afgelopen jaren niet zo geweest, dat we dat zomaar kunnen stellen."

Eerder op de dag werd al bekend dat de wedstrijd voor Colin Kazim-Richards te vroeg komt. De aanvaller speelde een halfjaar geleden zijn laatste officiële duel en is nog niet wedstrijdfit.

Wielerploegen Cannondale en Garmin fuseren

De wielerploegen van Cannondale en Garmin-Sharp fuseren volgend seizoen. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Cannondale wordt de hoofdsponsor en draagt ook de naam van de fusieploeg. Marketingbureau Slipstream Sports, dat eigenaar van Garmin was, blijft de eigendomsrechten houden.

"Slipstream Sports en Cannondale delen belangrijke gedachtes op het gebied van innovatie, het ontwikkelen van de volgende generatie kampioenen en toewijding aan ethische sport", zegt teambaas Jonathan Vaugthers, directeur van Slipstream Sports. "We kijken uit naar wat we kunnen gaan bereiken, zowel op als naast de weg."

Bij Garmin rijden de Nederlanders Tom-Jelte Slagter, Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle, Thomas Dekker en Raymond Kreder. Cannondale raakt uithangbord Peter Sagan kwijt aan Tinkoff-Saxo.

Door de fusie komt er een World Tour-licentie vrij. Formule 1-coureur Fernando Alonso die een wielerploeg op gaat richten, lijkt een belangrijke gegadigde.

Dubbel winnaar Australian Open junioren jaar geschorst vanwege ecstacy

Tennisser Bradley Mousley mag een jaar niet in actie komen vanwege het innemen van ecstacy. Dat is woensdag bekendgemaakt. De achttienjarige Australiër nam een pil tijdens de achttiende verjaardag van een vriend.

Een speciaal comité was van mening dat Mousley niet van plan was om zijn tennisprestaties te bevorderen. Het comité liet echter wel weten dat de jonge tennisser op deze manier liet zien erg weinig respect te hebben voor de anti-dopingregels binnen de sport. 

Mousley won zowel in 2013 als in 2014 het dubbelspel bij de jongens tijdens de Australian Open. Dit jaar mocht hij in het 'echte' toernooi met een wildcard meedoen aan de kwalificaties, maar daar werd hij al in de eerste ronde uitgeschakeld. Vervolgens speelde hij bij de junioren ook nog het enkelspel, waar hij de halve finale wist te halen.

Mousley mag op 29 mei 2015 weer spelen, omdat hij er al een deel van zijn schorsing op heeft zitten.

Mousley tijdens de halve finale tegen Alexander Zverev in het jongenstoernooi op de Australian Open (Foto: Getty)

Bedenker Ice Bucket-challenge verdronken

De bedenker van de ALS Ice Bucket-challenge, Corey Griffin, is afgelopen weekend overleden. De actie ging viral op de sociale media om geld in te zamelen voor de spierziekte ALS.

De 27-jarige Griffin uit Amerika verdronk afgelopen zaterdagnacht op het eiland Nantucket. Hij sprong vanaf een gebouw het water in bij een werf op het eiland. Zijn lichaam dreef nog wel kort aan de oppervlakte, maar zonk daarna richting de bodem. Griffin werd door een man nog wel gereanimeerd, maar dat hielp niet meer.

Griffin was de actie gestart samen met zijn vriend en ALS-patiënt Pete Frates. Eerder diezelfde avond heeft hij nog op een benefietevenement 100.000 dollar weten te verzamelen voor onderzoek naar de ziekte.

Bookmakers geven Verstappen al podiumkansen

Max Verstappen gaat in 2015 als jongste Formule 1-coureur ooit aan de slag voor Toro Rosso, het zusterteam van Red Bull. Nu de geruchten voorbij zijn en het nieuws door alle betrokkenen is bevestigd, zijn ook de wedkantoren alvast aan de slag gegaan.

De meeste bookmakers zijn uiteraard alleen nog bezig met het huidige seizoen wat nog in volle gang is, maar er is één wedkantoor waar men al bezig is met Verstappen.  Volgens hen heeft de jonge Nederlander een redelijke kans om in 2015 minstens één keer het podium te halen. Een finish bij de beste drie levert drie keer de inzet op, wat betekent dat ze Verstappen ongeveer 30 procent kans geven op een podiumplek. 

De kans op een poleposition is logischerwijs een stuk kleiner: Met een goede inzet kan het geld vertwaalfvoudigd worden als Verstappen daadwerkelijk een kwalificatie wint. Voor winst in een grand prix wordt acht keer de inzet uitgekeerd. Dat houdt in dat de bookmakers Verstappen ongeveer 10 procent kans geven om al in 2015 een race te winnen. Uiteraard zou hij dan ook veruit de jongste grand prixwinnaar ooit zijn.

[US Open] De Bakker en De Vroome strandden, Hogenkamp door

Voor Thiemo de Bakker zit het kwalificatietoernooi van de US Open er al na een ronde op. De Westlander gaf woensdag tegen Borna Coric al na een game op. De 17-jarige Kroaat had de openingsgame gewonnen. Ook Indy de Vroome strandde, terwijl Richel Hogenkamp wel won.

In navolging van De Bakker kan ook De Vroome deelname aan het hoofdtoernooi vergeten. De Brabantse moest haar meerdere erkennen in Anastasia Rodionova. De Australische zegevierde in drie sets: 6-2, 3-6 en 6-0. De 18-jarige De Vroome moet daardoor haar debuut op een grandslam nog even uitstellen.

Hogenkamp zorgde wel voor Nederlands succes. De Doetinchemse bereikte de tweede ronde door een zege in drie sets op de Poolse Magda Linette: 6-2, 6-7 (4) en 6-3. Hogenkamp, die ook nog nooit op een major actief was, stuit nu op de Kroatische Ana Konjuh (11) of de Poolse Urszala Radwankska.

Nederland begon met liefst negen spelers, twee mannen en zeven vrouwen, aan de kwalificaties van de US Open. Naast Hogenkamp wisten alleen Lesley Kerkhove en Jesse Huta Galung de tweede ronde te bereiken. Michaëlla Krajicek komt later woensdag nog in actie.

[EKZ] Verschuren zesde in finale 200 meter vrij

Sebastiaan Verschuren is er op het EK zwemmen niet in geslaagd een medaille te pakken op de 200 meter vrije slag. De 25-jarige Amsterdammer bleef in Berlijn met zijn tijd van 1.47,16 minuten steken op de zesde plaats. De Serviër Velimir Stjepanovic (1.45,78) pakte goud door de Duitse favoriet Paul Biedermann te verslaan. Yannick Agnel uit Frankrijk won brons.

Net als voor Verschuren viel ook Moniek Nijhuis buiten de prijzen. De Twentse werd vijfde op de 100 meter schoolslag. De Deense Rikke Møller Pedersen (1.06,23) ging met het goud aan de haal, voor de Zweedse Jennie Johansson en de Italiaanse Arianna Castiglioni.

Wendy van der Zanden mag donderdag een gooi doen naar eremetaal. Ze ging met een tijd van 2.13,25 minuten als zesde door naar de finale op de 200 meter wisselslag. Jesse Puts zorgde voor een verrassing door de finale op de 50 meter rugslag te halen. Het jonge talent zwom met 25,07 seconden de vierde tijd. Bastiaan Lijesen kwam met 25,51 ruimschoots tekort.

Het langste onderdeel op het EK, de 1500 meter vrije slag, werd gewonnen door Gregorio Palternieri. De Italiaan versloeg in een nieuw Europees record (14.39,93) Pal Joensen uit de Faeröer en zijn landgenoot Gabriele Detti. De 200 meter wisselslag werd een prooi voor Laszlo Cseh. De Hongaar (1.58,10) liet de Duitser Philip Heintz en de Brit Roberto Pavoni nipt achter zich.

[CL] Uitslagen play-offs 20/08/2014

Vanavond werden er vijf play-offs gespeeld in de Champions League. Dinsdag werden er ook al vijf wedstrijden gespeeld in de laatste kwalificatieronde. De returns zijn volgende week. De winnaars van de play-offs plaatsen zich voor de groepsfase van de Champions League. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers en eventueel andere bijzonderheden. 

Aalborg BK (Den) - APOEL Nicosia (Cyp) 1-1 (1-0)
 16' Thomsen 1-0
 54' Vinicius 1-1

Lille OSC (Fra) - FC Porto (Por) 0-1 (0-1)
 61' Herrera 0-1

NK Maribor (Slo)- Celtic (Sch) 1-1 (1-1)
 6' McGregor 0-1
 14' Bohar 1-1

Slovan Bratislava (Slv) - BATE Borisov (Wru) 1-1 (0-1)
 44' Jablonský 0-1 (ed)
 80' Vittek 1-1

Standard de Liege (Bel) - Zenit St. Petersburg (Rus) 0-1 (0-1)
 16' Shatov 0-1

[jOS] Olympische primeur voor Zuid-Soedanese vrouw

Tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing heeft er voor het eerst een vrouw namens Zuid-Soedan acte de présence gegeven op olympisch niveau. Ze deed dat niet onder de vlag van Zuid-Soedan, maar als Independent Olympic Athlete. Tijdens de Spelen van Londen in 2012 deed er een mannelijke marathonloper uit het land mee, eveneens onder de vlag van het IOC.

Op de eerste dag van het atletiektoernooi, bestaande uit louter kwalificaties, kwam Margret Rumat Hassan in actie. De zeventienjarige atlete liep in de series van de 400 meter naar een tijd van 1:04,48 minuten. Dat was langzamer dan haar opgegeven persoonlijke record, maar het is twijfelachtig of ze die tijd van 1:00,00 minuten daadwerkelijk ooit gelopen heeft. 

Hassan werd niet laatste in haar heat. Hannah May Jamal Hasim uit Brunei was een fractie van een seconde langzamer. Het olympische toernooi zit er nog niet op voor de Zuid-Soedanese, want zaterdag komt ze op de 400 meter in actie in de C-finale.

Evacuaties bij borrelende vulkaan IJsland

De autoriteiten in IJsland hebben toeristen weggehaald uit een gebied ten noorden van de grootste gletsjer van het land, de Vatnajökull. Dat heeft de IJslandse dienst burgerbescherming woensdag bekendgemaakt. Aanleiding zijn duizenden felle aardbevinkjes bij een vulkaan onder de gletsjer die dreigt uit te barsten.

Het ontruimde gebied is niet bevolkt, maar erg in trek bij wandelaars. Zo'n driehonderd tot vijfhonderd mensen zijn geëvacueerd.

Bij de vulkaan Bardarbunga is de seismische activiteit sterk toegenomen. Gevreesd wordt voor een uitbarsting, wat zou kunnen leiden tot een zware overstroming. In 2010 had de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull ernstige gevolgen voor het vliegverkeer. Zo'n honderdduizend vluchten werden geannuleerd.

VS overwegen extra militairen naar Irak te sturen

Het Amerikaanse leger overweegt meer militairen naar Irak te sturen. Dat hebben regeringsfunctionarissen woensdag gezegd. De militairen zouden zich voornamelijk bezig moeten houden met de bewaking in en rond Bagdad.

Volgens een hoge Amerikaanse functionaris gaat het in de prille plannen om minder dan driehonderd militairen. Een definitieve beslissing is nog niet genomen.

Voor zover bekend zijn in Irbil en Bagdad nu 250 militaire adviseurs actief. In de ambassade van de Verenigde Staten in Bagdad werken nog eens 455 militairen en honderd medewerkers van de krijgsmacht.

Netanyahu: geen einde aan operatie in Gaza

Israël zet de militaire operatie in de Gazastrook voort totdat er een einde komt aan de raketbeschietingen vanuit het gebied. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag gezegd op een persconferentie. Dinsdag sneuvelde het bestand dat Israël en de Palestijnen hadden gesloten en werden de gesprekken tussen beide partijen afgebroken.

De stevige taal van Netanyahu is een aanwijzing dat het voorlopig nog niet gedaan is met de strijd. Woensdag vuurden Palestijnse militanten tientallen raketten af op Israël. Gevechtsvliegtuigen van het Israëlische leger voerden op hun beurt luchtaanvallen uit op Gaza. Sinds het overleg werd gestaakt zijn zeker twintig Palestijnen om het leven gekomen bij aanvallen van Israël.

WK baanwielrennen 2015 in Frankrijk

De internationale wielerunie UCI heeft vandaag het nieuwe Velodrome van Saint-Quentin-en-Yvelines, net ten westen van Parijs aangewezen voor het WK baanwielrennen in 2015.

Het nieuwe Vélodrome National biedt plaats aan 5000 toeschouwers en is in januari 2014 in gebruik genomen. Het WK baanwielrennen vindt volgend jaar plaats van 18 tot en met 22 februari. Dit jaar vond het WK plaats in het Colombiaanse Cali.

Basketballers houden kans op EK na nieuwe zege

De Nederlandse basketballers hebben nog altijd kans op deelname aan de EK van 2015. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren boekte woensdagavond de derde zege. Dat ging in Leiden ten koste van Bulgarije: 66-57. Bij rust leidden de bezoekers met 1 punt verschil: 39-40. Roeland Schaftenaar was in de 5 Meihal topscorer met 17 punten.

Oranje verloor tot dusver alleen van Israël, met twee NBA'ers in de gelederen. De zeven groepswinnaars plaatsen zich plus de beste zes nummers 2.basketbal net

[upd] Duitsers opgepakt in Ferguson

Twee Duitse journalisten zijn in Ferguson gearresteerd en urenlang vastgehouden. Dat meldt het Duitse TheLocal.de.

Een van de journalisten stelt gedesillusioneerd: "Om gearresteerd te worden en door de politie te worden toegeschreeuwd en onbeschoft behandeld te worden, moest ik naar Ferguson en St. Louis in de VS afreizen."

De twee, Ansgar Graw en Frank Hermann, deden verslag in de belegerde voorstad van St. Louis. Ze wilden op een 'vrijwel verlaten straat' enkele foto's schieten, maar werden direct verteld op te hoepelen 'om veiligheidsredenen.'

"Er was geen sprake van demonstraties of geweld", stellen de journalisten. "Er was geen dreiging, alles verliep volledig vredevol en we zeiden dat we zouden blijven om de foto's die we wilden nemen te schieten."

Een agent reageerde: "Okee, maar alleen als je in beweging blijft. Zodra je blijft staan word je gearresteerd. Laatste waarschuwing." Toen de agent vervolgens om zijn naam werd gevraagd, gaf hij de naam Donald Duck op.

De journalisten werden daarop gearresteerd en ruim drie uur vastgehouden. Toen ze de Amerikaanse coppers om water vroegen werd dit hen geweigerd. Verzoeken om een wettelijk toegestaan telefoongesprek werden met 'later' beantwoord. Zonder aanklacht of uitleg werden de twee drie uur later weer naar buiten geschopt. 

Graw, die nooit eerder is gearresteerd, stelt: "Dit was een heel nieuwe ervaring. Ik ben in verschillende conflictzones geweest: ik was er tijdens de burgeroorlog in Georgië, de Gazastrook, bezocht illegaal Kaliningrad toen de Sovjet-Unie nauwelijks door Westerlingen kon worden bezocht, ik ben in Irak geweest, Vietnam en China, heb Cubaanse dissidenten ontmoet. Maar om gearresteerd, toegeschreeuwd en ruw behandeld te worden, moest ik naar (...) de VS afreizen."

Update 21.48 uur: 
Omdat in de reacties werd afgevraagd of een oorlogsjournalist die al vele decennia wereldwijd verslag doet van situaties in conflictzones, wel betrouwbaar genoeg is, is hier het hele verslag te vinden (in het Duits).

Wellicht ten overvloede: Die Welt wordt gezien als één van de betrouwbaarste media van Duitsland. Tevens is er een filmpje in het artikel te vinden.

Circuit Sochi goedgekeurd door FIA

Het circuit van Sochi is klaar om de eerste Russische Grand Prix te organiseren op 12 oktober. FIA gedelegeerde, Charlie Whiting inspecteerde gisteren het circuit bij het olympisch park en was onder de indruk van het werk van de Russen.

"Het circuit in Sochi is klaar om de Formule 1 te ontvangen", verteld Whiting. "Het circuit verkeert in extreem goede conditie en krijgt de licentie die nodig is voor het organiseren van een Grand Prix. Alles is volgens plan uitgevoerd. De kerbstones zijn uitstekend en ook de groenstroken, vangrails en muren zijn helemaal in orde. Alles is volgens de hoogste standaarden gebouwd, dus ik ben zeer tevreden. Dat een baan zestig dagen voor de race al klaar is, komt maar heel zelden voor."

Manifest tegen extremisme

Tientallen maatschappelijke, religieuze en politieke organisaties hebben vandaag de handen ineen geslagen tegen de opmars van de terreurcampagne van IS. Via een manifest laten onder meer de SP, Groen Links en diverse islamitische organisaties hun ongenoegen blijken over de gruweldaden van de IS.

In het manifest spreken de ondertekenaars zich uit over de mensonterende wandaden die gepleegd worden door volgelingen van de soennitische islam. Ook verklaren de maatschappelijke, religieuze en politieke organisaties zich solidair met de onderdrukte volkeren van Irak en Syrië en verzoeken aan de Nederlandse regering om humanitaire hulp te bieden en een einde te maken aan de dreigende genocide. Daarnaast zou men ook graag zien dat Europa, de Arabische landen en Turkije zich uitspreken tegen deze vorm van barbarij.

Het manifest is hier te lezen.

Wheeler Van den Broek pakt na twee jaar trainen al EK-zilver

Wheeler Margriet van den Broek heeft tijdens het EK atletiek voor gehandicapten zilver gepakt op de 100 meter. Dat deed ze in haar klasse T54, waarin bij de mannen eerder Kenny van Weeghel al goud pakte op de 400 meter.

Het succes van de 40-jarige Van den Broek is opmerkelijk, want ze kwam pas in 2012 voor het eerst in aanraking met de 'wheelers', de rolstoelen die voor het atletiek gebruikt worden. Daarvoor had ze zo'n 35 jaar op krukken gelopen door een misvormde heup. 

In Swansea kwam Van den Broek tot een tijd van 18,19 seconden. Het goud bleef daarmee wel buiten bereik, dat ging in 17,16 naar de Finse Amanda Kotajala. Slechts 0,07 seconden achter Van den Broek pakte de Turkse Zubeyde Supurgeci het brons.

Alkmaar niet in beroep om trainingscomplex AZ

De gemeente Alkmaar verzet zich niet langer tegen de plannen van AZ om het nieuwe trainingscomplex in Zaanstad te vestigen. Woensdag werd bekendgemaakt dat er geen hoger beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak die de rechter twee weken geleden deed. De gemeente had liever gezien dat het complex in Alkmaar was gebouwd.

De gemeente was vorige maand naar de rechter gestapt uit onvrede over de beslissing van AZ om het het trainingscomplex naar Zaanstad te verhuizen. Daarmee zou de afspraak uit 2011 zijn geschonden dat het nieuwe onderkomen aan de Alkmaarse Westrand moest worden gebouwd.

De rechter besloot dat de overeenkomst tussen de partijen weliswaar bindend was, maar dat niet is vast te stellen aan wie het is te wijten dat de onderhandelingen zijn afgebroken. Het hervatten van de gesprekken tussen gemeente en club zou volgens de rechter tot mislukken zijn gedoemd en een 'zinloze rituele dans zijn zonder enige reële kans op een positief resultaat.'

AZ sprak kort na de uitspraak de wens uit om een streep onder de zaak te zetten en zo snel mogelijk de relatie met de gemeente te herstellen. Het college heeft besloten de relatie met AZ voorop te stellen en daarom de uitspraak van de rechter te aanvaarden. Over een mogelijke bodemprocedure over de vergoedingen van de geleden schade is echter nog geen beslissing genomen.

[EKZ] Schoonspringers Freitag en Van Duijn naast podium

Uschi Freitag en Celine van Duijn zijn woensdag bij het EK schoonspringen naast het podium geëindigd op de eenmeterplank. Freitag werd op het niet-olympische onderdeel zesde met een score van 263,75 punten. Van Duijn moest genoegen nemen met de tiende plaats met 238,85 punten.

De Italiaanse Tania Cagnotto veroverde goud met een totaal van 289,30 punten. De Russische Kristina Iljinych pakte zilver en het brons ging naar Tina Punzel uit Duitsland.

[upd] 1350 doden, Liberia sluit wijk af

De afgelopen week zijn er meer dan 200 mensen overleden aan ebola, een wereldrecord dat de ziekte nooit eerder behaalde.

In Liberia, waar minstens 576 van de 1350 tot op heden geregistreerde sterfgevallen viel te betreuren, is daarom een flink besmette sloppenwijk hermetisch afgesloten van de buitenwereld.

Het gaat om de wijk West Point in de hoofdstad Monrovia, waar zaterdag nog een quarantainekliniek werd leeggerauscht en waar minstens zeventien besmette patiënten uit angst voor de gewapende demonstranten de benen namen. Alle zeventien zijn inmiddels opgespoord, maar het gevaar bestaat nog steeds.

De VN waarschuwt ondertussen: "Landen [in West-Afrika] beginnen leveringstekorten te ondervinden van allerlei goederen, waaronder brandstof en voedsel." Dit omdat een heel aantal luchtvaartmaatschappijen en transportbedrijven besloten hebben niet meer naar de regio te vliegen of rijden.

In de afgesloten sloppenwijk wonen ruim 50.000 mensen. Bij het overvallen van de kliniek werden onder andere met ebolabloed geïnfecteerde dekens en matrassen meegenomen.

Een lokale agent noemde de actie 'het achterlijkste dat ik ooit heb meegemaakt.'

Update 20.15 uur:
Persbureau Novum meldt: Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is opgelopen tot ten minste 1350. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag bekendgemaakt. Het aantal slachtoffers stijgt het snelst in Liberia; daar zijn zeker 576 mensen bezweken aan het virus.

De WHO waarschuwt dat landen 'inmiddels te kampen hebben met tekorten aan brandstof, voedsel en basisgoederen'. Dat komt doordat een aantal luchtvaartmaatschappijen en transportbedrijven niet langer goederen vervoeren naar de hoofdsteden van Liberia, Sierra Leone en Guinee.

In Liberia proberen de autoriteiten wanhopig de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Een enorme sloppenwijk waar zo'n vijftigduizend mensen wonen is afgesloten van de buitenwereld. In de wijk braken woensdag zware rellen uit. Inwoners bekogelden de politie met stenen.

Ajax schrapt Eto'o van lijstje

Ajax gelooft niet meer in de komst van Samuel Eto'o en heeft zijn komst definitief doorgestreept. Marc Overmars, directeur voetbalzaken van de Amsterdamse club, heeft de aanvaller laten weten dat de club geen interesse meer in hem heeft.

De afgelopen weken speculeerden verschillende media er heftig op los of Eto'o naar Amsterdam zou komen of niet. Aan deze geruchten heeft Overmars nu dus een einde gemaakt. "Het is het goed recht van Eto'o om lang na te denken over zijn volgende club, maar Ajax gaat niet langer wachten", liet hij aan Voetbal International weten.

Overmars sprak recent nog met Eto'o en zijn vertegenwoordigers. Na dit treffen liet hij weten dat de spits een geïnteresseerde indruk maakte. Toch bleek dit al snel een wassen neus te zijn, aangezien de Kameroener een definitief besluit maar voor zich uit bleef schuiven.

Ajax had inmiddels genoeg van het wachten en stelde eerder vandaag een deadline. Deze verliep eerder vanavond om 18.00 uur, waarna men bevestigde dat Eto'o niet naar de Amsterdam ArenA zou komen.

Russen sluiten filialen McDonald's

Vier Russische vestigingen van McDonald's moeten hun deuren sluiten. Volgens een Russische toezichthouder voor voedselveiligheid hebben de vestigingen van de Amerikaanse fastfoodketen meerdere hygiëneregels overtreden, meldt persbureau Reuters woensdag.

McDonald's bestudeert het besluit van de toezichthouder en neemt de 'benodigde stappen om de restaurants zo snel mogelijk weer open te krijgen', aldus een Russische woordvoerder van McDonald's tegen het Britse persbureau.

Drie van de vier restaurants die gesloten zijn, zijn in Moskou gevestigd, meldt de BBC. De keten heeft in Rusland 435 restaurants.

Toezichthouder Rospotrebnadzor laat in de beslissing de fastfoodketen aan te pakken mogelijk meer motieven meewegen dan louter de voedselveiligheid, denken Amerikaanse media.

Begin deze maand werd een goedkoop Amerikaans bourbonmerk al verboden omdat er giftige stoffen zouden zijn aangetroffen in de drank. Ook bier en wodka uit Oekraïne moesten er eerder deze maand aan geloven. Sinds de sancties die het Westen en Rusland elkaar oplegden, worden merken uit de sanctielanden veel strenger beoordeeld door de voedselwaakhond.

Politie Oostenrijk arresteert extremisten

De Oostenrijkse politie heeft negen buitenlanders gearresteerd die ervan worden verdacht zich aan te willen sluiten bij islamistische extremisten in Syrië. Dat heeft openbaar aanklager Nina Bussek woensdag gezegd. De arrestaties werden de afgelopen dagen verricht.

Volgens het Oostenrijkse ministerie van binnenlandse zaken zijn de verdachten immigranten wier asielaanvragen waren goedgekeurd. Ze lopen nu het risico dat deze goedkeuring weer wordt ingetrokken en dat ze het land uit worden gezet als ze schuldig worden bevonden.

Volgens minister van binnenlandse zaken Johanna Milk-Leitner zijn de arrestaties 'een klap voor de jihadisten'. Ze drong er bij de Oostenrijkse bevolking op aan om tolerant te blijven jegens asielzoekers. Ze zei dat de meesten 'precies dit soort jihadisten ontvluchten en onze bescherming nodig hebben'.

Marathontopper weigert $1,7 miljoen te betalen, wacht verdubbelde schorsing

De Russische marathonloopster Liliya Shobukhova weigert om ongeveer 1,7 miljoen dollar aan prijzengeld terug te betalen aan de organisatie van door haar gewonnen marathons. Daarbij gaat het met name om drie keer de marathon van Chicago en één keer die van Londen.

Shobukhova werd eerder dit jaar voor twee jaar geschorst vanwege abnormale waarden in haar bloedpaspoort. Met een tijd van 2:18,20 uur in Chicago 2011 was ze de op een na snelste vrouw ooit op de marathon.

Igor Shobukhov, haar man en coach, zegt dat ze echter niet van plan is om prijzengeld terug te betalen. "In de regels van de wedstrijden staat niet dat het terugbetalen van prijzengeld een optie is. Ook in de contracten met organisatoren van marathons die Liliya won stond dit nergens. Tegenwoordig staat in de contracten wel een stuk over het terugbetalen van prijzengeld als iemand op doping wordt betrapt, maar toen niet", aldus Shobukhov tegenover ITAR-TASS.

Ondertussen heeft de Russische nog wel een ander probleem aan haar hoofd. De wereldatletiekbond IAAF wil de schorsing van twee jaar namelijk laten verdubbelen. Dat meldt ITAR-TASS op basis van een bron binnen de IAAF. Volgens de bond is de overtreding zwaar genoeg voor een schorsing van vier jaar. De bron binnen de bond zegt dat de straf niet zal veranderen als Shobukhova haar schuld toegeeft. Blijft ze echter volhouden dat ze onschuldig is, dan zou de straf wel eens verdubbeld kunnen worden.

Shobukhova op weg naar de winst in Chicago 2011, waar ze de op een na snelste vrouw ooit werd (Foto: Getty)

Oud-renner Vinokourov aangeklaagd wegens corruptie

Oud-wielrenner Alexandre Vinokourov en zijn voormalige collega Alexandr Kolobnev zijn door een Belgische onderzoeksrechter aangeklaagd wegens corruptie. Dat meldt Le Soir woensdag. 

De aanklacht zou sinds mei geheim zijn gehouden, maar kwam woensdag naar buiten. Het gaat om het verloop van Luik-Bastenaken-Luik in 2010, die door Vinokourov gewonnen werd. De Kazach zou op enkele honderden meters van de finish 150.000 euro geboden hebben aan medevluchter Kolobnev, zodat hij Vino de overwinning zou laten. Dat blijkt uit mailverkeer tussen de twee, wat door het parket van het Italiaanse Padua boven water werd gehaald.

Bankgegevens zouden bewijzen dat Vinokourov, tegenwoordig manager bij Astana, zijn belofte aan Katusha-renner Kolobnev is nagekomen. Hij zou van zijn bankrekening in Monaco een keer 100.000 euro en later nog een keer 50.000 euro overgemaakt hebben naar de Zwitserse rekening van Kolobnev. 

Vinokourov op kop tijdens Luik-Bastenaken-Luik 2010, met Kolobnev in zijn wiel (Foto: Getty)

Tales of Xillia 2 telt af

De laatste trailer van de JRPG Tales of Xillia 2 telt af tot de launch. Bandai Namco zal de game officiëel 22 augustus lanceren in de winkel en via de PlayStation Store.

Tales of Xillia 2 speelt zich een jaar later af dan het origineel. Dit keer gaan we naar het land van Elympios, een vrij technologisch ingestelde omgeving. In dit deel zijn er twee nieuwe hoofdpersonages, het jonge meisje Elle Mel Marta en puber Ludger Will Kresnik. Ook de oude bekenden uit het eerste deel zullen hun opwachting maken. Elle gaat met Ludger op zoek naar het land van Canaan, terwijl er hogere machten graag haar in handen willen hebben.

Tales of Xillia 2 is exlusief voor PlayStation 3.

'Stem op niet-moslim is een zonde'

De burgemeester van de Londense voorstad Tower Hamlets vindt het 'een zonde' als moslims op een ander stemmen dan hun eigen burgemeester, meldt de Times. 

De goede man, Lutfur Rahman, is de eerste islamitische burgemeester in het Verenigd Koninkrijk. Hij ziet het als een 'religieuze plicht' van moslims om op hem te stemmen. Rahman lijkt daarmee helaas van mening te zijn dat het geloof van een kandidaat er meer toe doet dan zijn of haar politieke standpunten.  

Volgens door Rahman opgestelde documenten wacht er in het leven na dit leven een straf voor het stemmen op de niet-islamitische Labour-kandidaat John Biggs.

Rahman won de burgemeestersverkiezingen in mei met een nipte 3000 stemmen. Omdat er signalen zouden zijn van fraude wordt er opgeroepen de verkiezingen over te doen.

Zo zou er bij stembussen zijn geroepen dat 'de islam in gevaar is.' "Je moet Lutfur stemmen omdat je anders geen goede moslim bent."

Een woordvoerder van Rahman ontkent alles en zegt dat er sprake is van kwaadaardige, onjuiste beschuldigingen die nooit bewezen zijn. "We zien er naar uit dit in de rechtszaal uit te vechten." 

Hoewel 'Tower Hamlets' klinkt als een gemiddeld level in Rollercoaster Tycoon, is het er bepaald geen pretpark. 


Het wél vrolijke Alton Towers.
 

Rijst Fukushima weer geëxporteerd

Japan is begonnen rijst die in de regio rond de nog altijd falende kerncentrale in Fukushima geteeld wordt, te exporteren. 

De eerste 300 kilo wordt naar Singapore uitgevoerd. De rijst wordt duidelijk gelabeld en niet gemengd met andere producten, stellen de Japanners.

De rijst in kwestie werd op 60 tot 80 kilometer van de kerncentrales verbouwd. Het is de eerste keer sinds 2012 dat er landbouwproducten uit de (wijde) omgeving worden geëxporteerd.

Sword Art is online

Bandai Namco heeft een launchtrailer voor Sword Art Online: Hollow Fragment uitgebracht. De game is vanaf vandaag uit voor PlayStation Vita.

Sword Art Online: Hollow Fragment is een RPG dat gebaseerd is op een manga en anime. Het speelt zich af in een virtuele wereld dat Aincrad genoemd wordt. In een gesimuleerde MMORPG-spel merk je dat je vast zit in het spel zelf en dat je verder in de wereld moet geraken om jezelf weer uit te loggen. Sword Art Online: Hollow Fragment bevat ook de HD-remake van de eerder uitgebrachte Sword Art Online: Infinity Moment, waarin je in een ander gedeelte van Aincrad vastzit.

Een DLC Costume Pack is gratis te downloaden tot 18 november. De eerste patch voor Sword Art Online: Hollow Fragment staat gepland voor 23 september en zal onder andere meer content toevoegen aan de game.

Disney Infinity combineert met Stitch en Merida

Disney Interactive heeft de Disney Infinity 2.0: Toy Box Combo Pack aangekondigd. Deze box geeft Disney-liefhebbers de mogelijkheid om de nieuwe  2.0 Toy Box te ervaren in combinatie met de wereld van Disney.

Alle Disney Infinity-figurines en Power Discs kunnen worden gebruikt met de Disney Infinity 2.0: Toy Box Combo Pack en natuurlijk kunnen de nieuwe Marvel-figurines ook gebruikt worden.

"Disney Infinity fans besteden het grootste deel van hun tijd in de Toy Box modus. Met de nieuwe Toy Box Combo Pack bieden we Disney fans een andere mogelijkheid om toegang te krijgen tot het vervolg van Disney Infinity", aldus John Blackburn, Vice President en General Manager van Avalanche Software. “We hebben de Toy Box voor Disney Infinity 2.0 opnieuw bewerkt en we willen dat elke Disney fan het kan ervaren met behulp van hun favoriete Disney of Marvel personages."

De Disney Infinity 2.0: Toy Box Combo Pack bevat:

  • De Disney Infinity 2.0 Video Game Software
  • Disney Infinity 2.0 base
  • 2 Disney Originals Figurines: Merida en Stitch
  • 2 Disney Originals “Toy Box Game Discs”: Stitch’s Tropical Rescue en Brave Forest Siege
  • 1 Web code card
  • 1 poster

De Disney Infinity 2.0: Toy Box Combo Pack is vanaf 6 november verkrijgbaar in de Nederlandse winkels. Aanvullende Disney Originals figurines worden afzonderlijk verkocht. Consumenten die de Disney Infinity 2.0: Toy Box Compo Pack bij geselecteerde retailers reserveren ontvangen gratis een Disney Infinity-figuur. Het spel komt uit voor iOS, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, Microsoft Windows, Xbox 360 en Xbox One.

Disney Infinity 2.0: Toy Box Combo Pack

[EKZ] Heemskerk pakt zilver op 100 meter vrij

Femke Heemskerk heeft op het EK zwemmen in Berlijn zilver gewonnen op de 100 meter vrije slag. Met haar tijd van 53,64 seconden moest ze zoals verwacht alleen het hoofd buigen voor de Zweedse Sarah Sjöström, die bijna een seconde sneller was (52,67). Met Michelle Coleman (53,75) mocht er nog een tweede Zweedse het podium betreden.

Heemskerk had zich als snelste geplaatst voor de finale, maar daarin werd duidelijk dat Sjöström in de halve eindstrijd verstoppertje had gespeeld. De Zweedse was een klasse apart en won de race in een nieuw kampioenschapsrecord. Heemskerk bleef als enige binnen een seconde van de winnares.

Met haar zilveren plak zorgt Heemskerk voor de eerste individuele Nederlandse medaille op de langebaan. Eerder werd al wel twee keer zilver gepakt bij de estafette.

Belkin haalt Lindeman binnen

Bert-Jan Lindeman maakt volgend seizoen de overstap naar Belkin. De 25-jarige Emmenaar komt over van de opleidingsploeg van Rabobank en tekende voor twee jaar. Lindeman maakte vorige week indruk met de eindzege in de Tour de l'Ain. Eerder dit seizoen zegevierde hij ook in de Ster van Zwolle en Tour de Bretagne.

"Deze overgang is een droom die uitkomt", reageert Lindeman. "Ik krijg hier echt de kans om te laten zien wat ik waard ben. Bij Team Belkin hoop ik mij te kunnen richten op de voorjaarsklassiekers, al gaat het dit seizoen bergop ook goed."

Het Rabobank Development Team was jarenlang de kweekvijver oor de Rabobank-ploeg. De top van Rabobank besloot in oktober 2012 zijn handen van de proftak af te trekken, maar ging wel verder met de sponsoring van de vrouwen- en opleidingsploeg.

Bert-Jan LindemanLindeman tijdens het NK wielrennen in 2013 (PRO SHOTS/Wouter Roosenboom)

Müller zag af van hereniging met Van Gaal

Thomas Müller heeft deze zomer een 'astronomisch' aanbod van Manchester United afgeslagen. "Een transfer was voor mij niet aan de orde", zei de 24-jarige Duitser woensdag tegen Bild. Müller had herenigd kunnen worden met Louis van Gaal, die hem in 2009 liet debuteren bij Bayern München.

"Het bedrag dat buitenlandse clubs mij boden was astronomisch, maar Bayern is mijn club", stelt de aanvallende middenvelder. Müller verlengde in juni zijn contract bij de Duitse kampioen met vijf jaar.

[pic] N-Korea: 'Kerry is afzichtelijk'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is woensdag door Noord-Korea geschoffeerd. Dat meldt persbureau AP.

De regering van de communistische heilstaat noemt Kerry 'een wolf in schaapskleren' en geeft aan dat hij 'een afzichtelijke lantaarnkaak' heeft.

Oordeel zelf:
John Kerry
Eerder scholden de Noord-Koreanen al andere politici uit: Obama werd een aap genoemd en de Zuid-Koreaanse president Park Geun-Hye een hoer.

De Noord-Koreanen tonen weinig lef, door de beledigingen alleen in het Koreaans te uiten. Het bericht lijkt dan ook vooral bedoeld om de eigen bevolking op te hitsen tegen de VS.

De kritiek op Kerry komt nadat hij recentelijk zei dat Washington vrede op het Koreaanse schiereiland nastreeft, maar tegelijkertijd militaire oefeningen met Zuid-Korea doorgang liet vinden.

Ook stelde een woordvoerder van de Noord-Koreaanse regering boos te zijn op Kerry's recente kritiek op de mensenrechtensituatie in en wapenprogramma's van Noord-Korea.

Totilas mist Wereldruiterspelen door nieuwe blessure

Matthias Rath en zijn paard Totilas zullen volgende week niet te bewonderen zijn op de Wereldruiterspelen in Normandië. De veertienjarige zwarte hengst is woensdag tijdens de training opnieuw geblesseerd geraakt.

Sjef Janssen, de coach van de Duitse dressuurruiter, bevestigde het slechte nieuws vandaag. "Waarschijnlijk heeft 'ie met een hoef zijn dijbeen geraakt. Dat geeft zo'n pijnlijke druk op het botvlies. Dramatisch", aldus Janssen. "Eerst de Olympische Spelen, nu het WK. Hier word je wel een beetje ziek van."

Totilas boekte met Edward Gal op zijn rug grote successen. De combinatie won onder meer de Wereldruiterspelen van 2010. Later dat jaar werd het paard verkocht aan Paul Schockemöhle en Rath werd uitverkoren om hem te gaan berijden. Maar Rath had de pech dat Totilas door blessures twee jaar lang aan de zijlijn stond en onder meer de Olympische Spelen in Londen miste.

Janssen kon met Totilas pas recentelijk weer aan de slag. "Vanaf maart zijn we in training, niet eens voluit. Er is van alles gebeurd. Een zwaar ongeluk tijdens het dekken, het ene probleem na het andere. Het hield maar niet op. Totilas heeft er reëel twee jaar uit gelegen, de mooiste van zijn leven."

De opbouw naar de Wereldruiterspelen liep voorspoedig. Janssen, Rath en Totilas kregen vertrouwen. Paul Schockemöhle en Ann-Kathrin Linsenhoff ook. De eigenaren van het paard besloten op aanraden van Janssen het paard uit het fokprogramma te halen. "Van huis uit weet ik dat er meer blessures optreden bij het dekken dan tijdens de training. Misschien moeten ze hem leren staande sperma af te geven", aldus Janssen.  

Rath en Totilas waren goed bezig. Bij het CHIO in Aken won het koppel zowel de Special als de Grand Prix. "Het wisselde nog wat. In Aken was de Special goed, de Grand Prix minder, ook al won hij beide. Hij kan nog een hoger peil halen", aldus Janssen. Totilas werd beschouwd als een goede kanshebber op een medaille. Vijf dagen voor de start van het WK is alles anders.  

Brainiac is bezig in Beyond Gotham

De nieuwe trailer van LEGO Batman 3: Beyond Gotham onthult Brainiacs duivelse plan om de aarde te verkleinen en zijn vijanden te overmeesteren door de kracht van de ‘Lantern Rings’ te gebruiken.

De superhelden van het DC Comics-universum moeten hun krachten bundelen met de ‘Legion of Doom’ tijdens hun reis dwars door de ‘Lantern Worlds’ om deze snode schurk te weerhouden van het toevoegen van de aarde aan zijn gestoorde miniatuurcollectie. Voor de fans zijn er zo'n 150 personages uit het DC-universum te unlocken.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham verschijnt deze herfst op Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U, 3DS en pc.

200 jaar oude drank nog te zuipen

Eerder dit jaar ontdekten onderzoekers nabij de kust van Polen een 200 jaar oude fles in een scheepswrak. Men dacht dat het mineraalwater was, maar het bleek sterke drank.

Volgens Smithsonian Magazine lijkt de stof een soort archaïsche wodka- of gin-achtige jenever te zijn. Uit onderzoek blijkt dat het spul niet giftig is en nog prima drinkbaar zou zijn, hoewel het wellicht niet erg lekker meer smaakt.

"Hoewel het je niet zou vergiftigen, ruikt het blijkbaar niet erg lekker", stelt het Poolse ministerie van Wetenschap en Onderwijs.

Hoewel het vinden van intacte flessen met drank er nog in niet vaak voorkomt, stamt de oudste fles die tot op heden is gevonden uit de vierde eeuw na Christus. Helaas is die fles tot nu toe niet geopend.

Meer Transformers in Universe

Jagex heeft vandaag twee nieuwe Transformers aangekondigd voor de MOBA Transformers Universe. Bij de Autobots komt Macro erbij, terwijl de Decepticons Firebreaker mogen begroeten.

Als warrior draagt Macro een zwaar slagzwaard, waarmee hij als een ridder zwaait tijdens meleecombat. Zijn schild bedekt ook alle bondgenoten binnen zijn territorium, waarmee ze een bepaalde tijd uit zicht van de vijandslinie zijn.

Firebreaker is de eerste Decepticon met cloaking-mogelijkheden. Door zijn schildmeter op te offeren kan hij de duur van zijn camouflage verlengen. Ook kan hij een computervirus op zichzelf afroepen, waarna de eerste Autobot waarmee hij in contact komt, geinfecteerd wordt.

"Van Soundwave tot Grimlock, Transformers heeft altijd voor diversiteit gestaan en we blijven dit in onze game doorvoeren. De dynamiek van het Transformers Universe slagveld verandert wederom met de introductie van Macro en Firebreaker, mede door hun specifieke combat skills en specialismen. Onze groeiende community roept ook al een tijdje om Macro, dus het is geweldig dat we hem eindelijk in de game kunnen lanceren!", aldus David Nicholson, vice president van Transformers Universe.

Nicholson voegt toe: "Meer dan 700.000 gezagvoerders hebben tot op heden genoten van onze bèta en we zijn heel benieuwd hoe deze nieuwe gevechten zullen verlopen. Je zou denken dat het makkelijk is om de uitkomst te raden van een wedstrijd tussen sluipschutters en ridders, maar in Transformers Universe is niets zeker."

Transformers Universe is nu in open-bèta.

[upd] Plaatjes Oekraïense ster Moskou

Bovenop één van de belangrijkste gebouwen in Moskou prijkt ook 23 jaar na de val van de Sovjet-Unie een enorme Sovjetster. Die is door onbekenden in de kleuren van de Oekraïense vlag geschilderd.

Dat meldt NOS. In het bronbericht is een video terug te vinden van de plots blauwgele ster. Het bericht komt daags nadat Moskou klaagde tegen de Bulgaarse regering, dat zij te weinig doen tegen het overschilderen van Sovjetmonumenten in de hoofdstad Sofia.

Update 18.42 uur:
Enkele users vonden het NOS-filmpje niet erg duidelijk. Daarom hieronder een afbeelding die op Twitter werd geüpload van de geverfde Sovjetster:

Duitsland bereid Koerden te bewapenen

Duitsland is bereid de Koerdische strijders in Noord-Irak wapens en munitie te leveren. Dat heeft de Duitse minister van defensie Ursula von der Leyen woensdag gezegd.

De komende week wordt bekeken welke wapens het best geleverd kunnen worden. Volgende week woensdag moet hier een beslissing over zijn genomen.

Minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier liet weten met het besluit de Koerdische defensie te willen verstevigen om een grotere catastrofe in Irak, die Europa ook direct kan treffen, te voorkomen. Duitsland zal nauw samenwerken met andere Europese landen die al wapens leveren aan de Koerden, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië, zei Steinmeier.

Tiësto nog net in top drie best betaalde dj's

Tiësto behoort nog steeds tot de bestbetaalde dj's ter wereld, maar zakt wel weg. Tijs Verwest heeft het afgelopen jaar 28 miljoen dollar bij elkaar geharkt, rekende zakenblad Forbes uit. Vorig jaar kreeg de 45-jarige Tïesto nog 32 miljoen bijgeschreven op zijn rekening. Tiësto zakt voor het tweede jaar op rij een plaats op de lijst.

Tiësto wordt dit jaar voorbijgestevend door David Guetta. De Fransman draaide dertig miljoen dollar bij elkaar. Verwest moet zijn derde plek delen met de 24-jarige Avicii. De Zweed, stijgt aanzienlijk, vooral door het succes van zijn album True. Vorig jaar stond Avicii met een salaris van twintig miljoen dollar op de zesde plek.

Calvin Harris is voor het tweede jaar op rij 's werelds best betaalde dj. De Schot kreeg dit jaar 66 miljoen dollar op zijn rekening bijgeschreven. Vorig jaar werd zijn jaarinkomen door Forbes nog geschat op 46 miljoen dollar.

Naast Tiësto boerden ook de Nederlanders Afrojack, Hardwell en Armin van Buuren goed. Nick van de Wall sprokkelde volgens Forbes 22 miljoen dollar bij elkaar, onder meer dankzij lucratieve deals met Nike en G-Star. Afrojack staat daarmee op de zesde plek in het Forbes-lijstje.

Hardwell, die zich momenteel 's werelds beste dj mag noemen, komt dit jaar voor het eerst voor in het lijstje der rijken. De 26-jarige Bredanaar, die zijn stadgenoot Tiësto als grote voorbeeld ziet, zag zijn bankrekening groeien met dertien miljoen dollar. Daarmee verovert Robbert van de Corput de elfde plek en doet hij het net iets beter dan Armin van Buuren. Hij staat met een geschat inkomen van twaalf miljoen op een gedeelde twaalfde plek.

Forbes maakt geregeld lijstjes over de inkomsten van artiesten. Daarvoor maakt het zakenblad gebruik van gegevens van concertorganisatoren, maar kijkt ook naar muziek- en merchandiseverkoop. Verder raadpleegt Forbes promotors, managers, advocaten en soms de artiesten zelf.

Britten achter beul met Brits accent aan

De Britse politie probeert achter de identiteit te komen van de militant die te zien is in een video van de Islamitische Staat waarin schijnbaar de Amerikaanse journalist James Foley wordt onthoofd. De gemaskerde man spreekt met een Brits accent.

Volgens taalkenners klinkt het alsof de man uit het zuidoosten van Engeland of Londen komt. Scotland Yard doet onderzoek naar de video die dinsdag opdook.

Ook volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond lijkt het erop dat de moordenaar een Brit is en de video authentiek.

CU: medische hulp nodig in Irak

De jezidi's, christenen en andere religieuze minderheden die zijn gevlucht voor de moordende milities van Islamitische Staat (IS) hebben dringend behoefte aan medische hulp en onderdak. Dat heeft ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind woensdag laten weten vanuit de Noord-Iraakse stad Irbil.

"De steden worden hier overstelpt met vluchtelingen. Er is een schreeuwend tekort aan artsen en verpleegkundigen", zegt Voordewind. "De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, voorziet de vluchtelingen weliswaar van voedsel en water, maar medicijnen en onderdak kunnen zij niet leveren. Men smeekt om betere huisvesting en in de ziekenhuizen worden vluchtelingen niet behandeld omdat ze geen geld hebben."

Het aantal vluchtelingen in Irbil is volgens Voordewind inmiddels opgelopen tot honderdduizend. "De meeste families die hier aankomen hebben een of twee dagen eerder een bedreiging gekregen: of ze vertrekken of ze bekeren zich tot de islam, anders volgt de dood", aldus het Kamerlid. "Deze mensen hebben op hun vlucht bijna alles moeten achterlaten Vandaag sprak ik een vrouw die haar gehandicapte man moest achterlaten omdat hij niet kon lopen."

Het Kamerlid is blij dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft aangegeven dat Nederland militaire hulp niet uitsluit. "De hartenkreet is: alsjeblieft, EU, bevrijd ons van de jihadisten zodat we terug naar huis kunnen." Al is het nog maar de vraag of deze mensen überhaupt kunnen terugkeren omdat ook bekenden zich tegen hen hebben gekeerd, aldus Voordewind.

Voordewind is naar het noorden Irak afgereisd om met eigen ogen te bekijken of de overwegend christelijke vluchtelingen, voldoende hulp krijgen en of de toegezegde hulp hen ook bereikt. Zijn bevindingen zal hij bij terugkomst delen met minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA). De komende dagen spreekt Voordewind nog met verschillende hulporganisaties, ook spreekt hij met vertegenwoordigers uit het Koerdische parlement.

Jackie Chan schaamt zich voor arrestatie zoon

Jackie Chan geneert zich voor zijn zoon, die vorige week in Beijing werd opgepakt wegens drugsbezit. "Ik ben boos en geschokt", schrijft de 60-jarige acteur, die in 2009 werd uitgeroepen tot ambassadeur van een Chinees antidrugscomité, op zijn website.

De acteur zegt verder dat zijn zoon Jaycee de consequenties van zijn arrestatie moet dragen, maar dat de twee 'de toekomst samen tegemoet kunnen gaan'. De 31-jarige Jaycee, die ook acteert, werd donderdag in de boeien geslagen met de Taiwanese filmster Kai Ko Chen-tung.

De twee zijn de laatste bekendheden uit de Aziatische filmwereld die zijn gearresteerd in Beijing. De politie in de Chinese hoofdstad doet er alles aan om drugsgebruik onder sterren te bestrijden.

PvdA-raadslid Culemborg verdacht van fraude

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het Culemborgse PvdA-raadslid Halim el Madkouri. Het raadslid heeft vermoedelijk misbruik gemaakt van zijn positie bij het multiculturele instituut Forum, meldt een woordvoerder woensdag.

Het functioneel parket onderzoekt de vermoedelijke fraude en oplichting door El Madkouri. Het instituut in Utrecht dat zich bezighoudt met multiculturele vraagstukken heeft de programmaleider op staande voet ontslagen, meldt een woordvoerder van Forum.

Vijf jaar cel en tbs voor doodsteken moeder

De 25-jarige Purmerender die in januari zijn moeder doodde is woensdag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Alkmaar acht bewezen dat de man zijn moeder met 32 messteken ombracht in haar flat in Purmerend. Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechtbank heeft hij door het doden van zijn moeder en de manier waarop hij dit heeft gedaan de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. De man is zwakbegaafd en heeft een ernstige gedragsstoornis. Het doden van zijn moeder kan hem daarom minder worden toegerekend, menen deskundigen. De rechtbank is het daarmee eens. De man gebruikte ook coke en te veel alcohol.

De Purmerender zat al zes jaar in een kliniek voor jeugd-tbs. Vorig jaar augustus kwam hij vrij. Enkele maanden later beroofde hij zijn moeder van het leven. Veel instanties hadden zich met de man bemoeid, maar konden niet voorkomen dat hij zijn moeder het leven benam. Zijn jeugd-tbs kon wettelijk gezien niet worden verlengd.

Zijn moeder was bang dat haar zoon haar zou vermoorden, bleek twee weken geleden tijdens de behandeling van de strafzaak. Haar andere kinderen bracht zij onder bij haar ex-man. "Een tikkende tijdbom", zo noemde de officier van justitie de man.

Advocaat Erik van den Pol zei nog niet te weten of zijn cliënt in hoger beroep gaat tegen het vonnis.?

Risicodemonstraties in Haagse woonwijken verboden

In alle Haagse woonwijken wordt de komende twee maanden geen enkele risicodemonstratie toegestaan. Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

Bij vrees voor ongeregeldheden legt Van Aartsen een beperking op en wordt de betoging op een plaats gehouden die daar volgens hem wel geschikt voor is. Hij kijkt daarbij onder meer naar het risico op 'vermenging van groepen' en het kunnen waarborgen van de veiligheid van bewoners en demonstranten. Ook worden eerdere ervaringen met de organisatie meegewogen.

Van Aartsen wil ook niet dat actievoerders wijken of een deel daarvan afsluiten. Daar werd woensdag toe opgeroepen Volgens hem kan daar nimmer sprake van zijn. "Er is er maar één de baas op straat: dat is de politie."

De burgemeester verbood vorige week al alle demonstraties in de Haagse Schilderswijk vanwege een betoging die vorige week zondag uit de hand liep in de wijk. Bij een demonstratie tegen de Islamitische Staat ontstonden rellen, werden journalisten aangevallen en raakte een agent gewond.

Pro Patria, de beweging die de betoging organiseerde, wil op 20 september weer demonstreren. Van Aartsen laat weten dat er meer animo voor is. Hij heeft inmiddels zeven aanvragen binnengekregen.

Verdachten Noord-Ierse bombrieven gepakt

De politie in Noord-Ierland heeft vier mensen gearresteerd die verdacht worden van een bombrievencampagne van de IRA. De arrestaties vonden woensdag plaats in Londonderry, zei de politie.

Uren na de arrestaties plaatsten gemaskerde mannen een bom in een vrachtwagen. Ze bevalen de chauffeur zijn voertuig achter te laten bij een hoofdbureau van politie in de Noord-Ierse stad. De politie evacueerde een nabijgelegen school en bedrijven, maar kon niet bevestigen of het om een daadwerkelijke dreiging ging.

De arrestanten, twee mannen van 35 en 46 en twee vrouwen van 21 en 44, zouden afgelopen jaar zeker tien bombrieven hebben verstuurd. Alle explosieven konden worden getraceerd en ontmanteld.

Rotterdamse schooldirecteur verdacht van fraude

Een voormalig bestuursvoorzitter van een scholengemeenschap in Rotterdam heeft mogelijk fraude gepleegd. Hij wordt verdacht van verduistering, oplichting en niet-ambtelijke omkoping. Dat meldt de fiscale opsporingsdienst FIOD woensdag.

De 56-jarige man zou geld hebben gekregen voor het verstrekken van opdrachten voor diverse werkzaamheden. Hij zou daarbij verschillende constructies hebben gebruikt. Over de omvang van de fraude wil de FIOD nog niets zeggen.

Bij doorzoekingen in woningen en een adviesbureau heeft de opsporingsdienst woensdag administratie en een niet nader bekendgemaakt bedrag aan contant geld in beslag genomen.

Leger Oekraïne herovert Loehansk grotendeels

Het Oekraïense regeringsleger heeft woensdag grote delen van Loehansk, een bolwerk van pro-Russische separatisten, heroverd. Dat heeft de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad gezegd. De herovering volgde op dagen van felle straatgevechten.

Woordvoerder van de Veiligheidsraad Andriy Lisenko zei dat regeringstroepen 'significante delen' van de stad in handen hebben. De stad is zwaar getroffen door de gevechten. Er is geen stromend water en elektriciteit. Telefoonverkeer is eveneens onmogelijk. Rusland heeft een hulpkonvooi naar de stad gestuurd, maar de autoriteiten in Kiev hebben het konvooi nog altijd geen toestemming gegeven om naar Loehansk door te rijden.

De route die het hulpkonvooi aflegt loopt door rebellengebied. Oekraïne wantrouwt het aanbod en is bang dat het konvooi wordt gebruikt als aanleiding of dekmantel voor een militaire invasie.

Allard Pierson houdt goud uit Krim voorlopig

Het Allard Pierson Museum houdt het goud uit de tentoonstelling De Krim- Goud en Geheimen van de Zwarte Zee voorlopig zelf, mede uit angst voor claims. Dat heeft het museum woensdag laten weten. Het museum is de afgelopen maanden bestookt met claims uit de Krim en Oekraïne over de archeologische vondsten uit de tentoonstelling, die nog tot en met volgende week zondag te zien is.

Het goud dat sinds februari tentoon wordt gesteld in het Amsterdamse museum is afkomstig uit vijf Oekraïense musea. Het gaat onder meer om een zwaardschede en een pronkhelm. De Krim werd in maart geannexeerd door Rusland. Oekraïne eist de geleende stukken terug, maar de musea op de Krim willen dat de vondsten terugkeren naar het schiereiland.

Het museum heeft juridisch onderzoek gedaan naar het complexe vraagstuk en naar een oplossing gezocht. De uitkomst hiervan heeft er nog niet toe geleid dat het museum 'zich vrij acht een keuze te maken en de claim van een van de partijen toe te kennen', staat in een verklaring. Partij kiezen zou volgens het museum leiden tot een claim van de andere partij.

"Het Allard Pierson Museum zal zich houden aan een uitspraak van een bevoegde rechter of arbiter, dan wel nadere overeenstemming tussen partijen. De betwiste objecten zullen veilig bewaard worden tot er duidelijkheid is." Het museum wil verder niet ingaan op de zaak.

Egypte veroordeelt Jordaniër om spionage

Een Egyptische rechtbank heeft woensdag een Jordaniër en een Israëliër veroordeeld voor het bespioneren van Egyptische regeringsfunctionarissen. De Jordaniër, Bashar Abu-Zaid, kreeg een celstraf van tien jaar. De Israëliër werd bij verstek veroordeeld tot levenslang. Dat meldt het Egyptische staatspersbureau MENA.

Abu-Zaid zit al sinds 2011 vast. Hij werd woensdag door de rechter veroordeeld voor het plaatsen van afluisterapparatuur bij Egyptische regeringfunctionarissen. Hij zou verslag van zijn spionageactiviteiten hebben uitgebracht bij de Israëliër, Ofer Harare. Als Harare wordt gepakt krijgt hij onder de Egyptische wet een nieuw proces.

Sinds de opstand in Egypte in 2011 is het aantal rechtszaken tegen vermoedelijke spionnen fors toegenomen. Een groot aantal Egyptenaren, maar ook buitenlanders zouden zich schuldig hebben gemaakt aan spionage en daarmee de belangen van Egypte in gevaar hebben gebracht.

Vogelbescherming schiet VVD-meeuwenplan af

Het plan om meeuwen af te schieten om de overlast die de vogels veroorzaken te bestrijden, is zinloos. Dat stelt Vogelbescherming Nederland woensdag in reactie op het pleidooi van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema om meeuwen desnoods uit de lucht te schieten. Volgens de dierenorganisatie moeten de 'onderliggende oorzaken' worden aangepakt.

Meeuwen zijn alleseters en komen af op plekken waar menselijk afval te vinden is. Bijvoorbeeld op vuilstortplaatsen, maar ook op straat. De beste manier om overlast van naar afval zoekende meeuwen tegen te gaan, is volgens de Vogelbescherming dan ook om ervoor te zorgen dat het aanbod van natuurlijk voedsel verbetert en afval slechter bereikbaar wordt. "Door minder rotzooi op straat en ondergrondse vuilcontainers bijvoorbeeld."

Verder moeten er goede broedplekken komen voor meeuwen en moeten ongewenste plekken, zoals platte kiezeldaken, ongeschikt worden gemaakt. "In de duinen zijn veel geschikte broedplaatsen verdwenen waardoor de vogels op zoek gaan naar alternatieve plekken in dorpen en steden. Door eilandjes te creëren waar roofdieren niet bij kunnen, kunnen de stadse meeuwen weer richting hun natuurlijke habitat worden verleid."

De Vogelbescherming wijst er verder op dat drie van de vier meest voorkomende soorten meeuwen in Nederland er al jaren op achteruitgaan. "De kokmeeuw en stormmeeuw staan zelfs op de oranje lijst, een voorbode voor een notering op de rode lijst. De kleine mantelmeeuw neemt als enige soort niet in aantal af."

Heerdema stelde woensdag dat meeuwen niet moeten worden beschermd, maar bestreden. De vogels moeten volgens hem van de lijst met beschermde inheemse diersoorten worden gehaald vanwege de overlast die ze veroorzaken. In het uiterste geval zouden de vogels moeten worden afgeschoten of vergast. "Als we langer wachten, wordt het probleem net zo groot als bij de ganzen", aldus de VVD'er. De partij dient binnenkort een voorstel in.

'Hamaschef niet thuis tijdens luchtaanval'

De militaire chef van Hamas, Mohammed Deif, was niet aanwezig in zijn huis in de Gazastrook toen de woning dinsdagavond doelwit was van een Israëlische luchtaanval. Dat heeft de Palestijnse militante organisatie woensdag gezegd. Bij de aanval kwamen de vrouw en zoon van de man en drie andere personen om het leven.

Deif 'was zelfs niet in de buurt' toen de woning werd gebombardeerd, zei Hamaswoordvoerder Sami Abu Zuhri. Deif ontkwam eerder al aan Israëlische liquidatiepogingen.

Een Israëlische bron zei eerder tegen lokale media dat de Hamascommandant het doelwit van de luchtaanval was. Yaakov Peri, een Israëlische politicus en voormalig hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, zei dat Deifs huis alleen een doelwit zou zijn geworden als er aanwijzingen waren dat hij thuis was. "Als er informatie was dat Mohammed Deif niet thuis was, zou het huis niet zijn opgeblazen", aldus Peri.

Geen miljoenen voor erven Anna Nicole Smith

De nabestaanden van Anna Nicole Smith krijgen geen deel van de erfenis van Smiths wijlen echtgenoot J. Howard Marshall. Een rechter wees het verzoek voor 44 miljoen dollar van Marshall, die in 1994 op 89-jarige leeftijd trouwde met de toen 26-jarige Smith, af.

Marshall overleed een jaar na het huwelijk en liet zijn volledige vermogen, 1,6 miljard dollar, na aan zijn zoon. Smith vocht dit aan, maar ging steeds met lege handen naar huis. Na haar dood in 2007 zetten haar nabestaanden de strijd voort.

"Deze zaak sleept bijna vijf keer zo lang als de hele relatie duurde en bijna twintig keer zo lang als het huwelijk", zei de rechter. "Het is niet redelijk of praktisch om met de zaak verder te gaan", oordeelde de rechter.

Het huwelijk van Smith en Marshall zorgde destijds voor veel commotie. Zo werd gefluisterd dat de blondine enkel voor het geld met hem was getrouwd. Hoewel Smith na zijn dood vocht voor een deel van de erfenis, heeft ze altijd beweerd uit liefde met Marshall te zijn getrouwd.

Smith overleed in 2007 aan een overdosis medicijnen. Haar dochter Dannielynn, die ze kreeg met Howard K. Stern, zou de eventuele miljoenen van Marshall uit haar moeders naam erven.

Voorlopige schorsing Kreuziger blijft staan

De voorlopige schorsing van Roman Kreuziger vanwege afwijkende bloedwaarden blijft gehandhaafd. Dat besloot het sporttribunaal CAS woensdag. Kreuziger stapte naar het CAS om die straf van de UCI aan te vechten. "Dit is niet wat we verwacht hadden, maar hier is het laatste woord nog niet over gezegd", reageerde de Tsjech op Twitter.

Kreuziger moet door de uitspraak definitief een streep zetten door zijn deelname aan de Vuelta, die zaterdag begint. In juni nam zijn ploeg Tinkoff-Saxo hem ook niet mee naar de Tour de France, nadat bekend was geworden dat er een onderzoek liep naar zijn biologisch paspoort. In 2011 en 2012 weken zijn bloedwaardes af.

Omdat het onderzoek naar de zin van Tinkoff te lang duurde, besloot de ploeg hem weer op te stellen in de Ronde van Polen. Daar stak de UCI begin augustus echter een stokje voor door Kreuziger voorlopig te schorsen.

Nederland pakt twee keer goud op EK atletiek

Wheeler Kenny van Weeghel heeft in Swansea de Europese titel op de 400 meter veroverd. De paralympisch kampioen van Athene 2004 was tijdens het EK atletiek voor mensen met een beperking te snel voor de Duitser Marc Schuh. 

Van Weeghel kwam over de streep na 48,35 seconden, Schuh had 48,80 seconden nodig. Met 49,39 ging het brons naar de Zwitser Marcel Hug. Voor Van Weeghel is het al de tweede medaille in Swansea. Dinsdag pakte hij het zilver op de 100 meter. Donderdag staat hij ook nog aan de start van de 800 meter.

In de klasse T20, voor atleten met een intellectuele beperking, pakte Marianne Verdonk het goud op de 400 meter. De 27-jarige Nederlandse liep met 1:02,29 minuten een nieuw persoonlijk record. Ze bleef het Hongaarse duo Erika Keresztesi en Ilona Biacsi net voor. Shirley Kerkhove liep naar de vijfde plek. 

Voor Nederland staat de teller op het EK inmiddels al op vijf medailles. Marlou van Rhijn won dinsdag in de klasse T44 goud op de 100 meter, terwijl Amy Siemons in de T34 zilver pakte op die afstand. Het EK in Swansea duurt nog tot en met zaterdag.

Verdonk ligt uitgeput op de grond na haar winst op de 400 meter (Foto: Getty)

Man amputeert neus voor leprabewustwording

FOK!user Stefan Tetelepta heeft zijn neus geamputeerd. Hij wil hiermee aandacht vragen voor het probleem van lepra.

In navolging van de Ice bucket challenge heeft hij meteen wat anderen genomineerd. Als zij niet een lichaamsdeel amputeren dan moeten ze binnen 24 uur geld doneren aan het leprafonds. In een reactie zei Tetelepta: "Ja het doet even pijn, maar dat weegt niet op tegen de aandacht die lepra in Nederlandse achterstandswijken nu krijgt. En ruiken? Ach, zo lekker ruikt het toch niet in de Randstad."


 

Rusland staat import pootgoed weer toe

Rusland heeft een aantal producten geschrapt van de boycotlijst. Het land staat onder meer de import van pootaardappelen, een aantal andere soorten pootgoed en voedselingrediënten weer toe. Dat heeft de Russische regering woensdag besloten.

Op de lijst met nieuwe uitzonderingen op het importverbod van veel groente, fruit en vlees uit de Europese Unie en enkele andere landen staan verder smaakadditieven, eiwitconcentraten en voedingsvezels. Het land laat ook jonge zalm en forel weer toe.

Rusland stelde de ban van Europese, Amerikaanse, Australische, Canadese en Noorse producten begin deze maand in, als wraak voor de door die landen ingestelde sancties tegen Rusland. Die waren ingesteld vanwege de Russische bemoeienis op de Krim en het oosten van Oekraïne.

Premier Dmitri Medvedev zei bij het instellen van de tegensancties dat het tegenhouden van buitenlandse goederen een kans zou zijn voor Russische boeren en voedselproducenten. Die kunnen nu aan de slag met het pootgoed en de voedselingrediënten uit het buitenland.

Pechtold wil opheldering over koningshek

D66-leider Alexander Pechtold wil opheldering van het kabinet over de kosten van het hek dat de staat heeft laten aanleggen rond de vakantievilla van koning Willem-Alexander in Griekenland. Pechtold heeft woensdag Kamervragen gesteld.

Pechtold vraagt zich af of de kosten niet te hoog zijn. De staat betaalt bijna een half miljoen euro om de grond te pachten waar het hek op staat. "De vraag is hier of het noodzakelijk was de grond van de buren voor een half miljoen euro te pachten en niet zoals gebruikelijk het hek op het eigen terrein te plaatsen."

De D66-voorman vindt verder dat het kabinet de kosten niet had moeten verzwijgen. "Zeker gezien de pijnlijke geschiedenis met het vorige vakantieverblijf in Mozambique zou het kabinet zorgvuldiger om moeten gaan met dit soort gevoelige afwegingen."

RTL Nieuws meldde woensdagochtend dat de staat 461 duizend euro aan pacht heeft betaald om een hek om de Griekse privévilla van Willem-Alexander te zetten. Het gaat om twee stroken land van 1034 en 376 vierkante meter, waarvan de marktwaarde ruim 35 duizend euro zou zijn.

Pechtold wil verder opheldering over uitleg die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag tegenover de pers gaf. Opstelten zei dat het hek belangrijk is 'om tijd te winnen als er mensen zouden zijn die wat slechts voor ogen zouden hebben'. Pechtold wil weten hoeveel tijd er moet worden gewonnen, en wat de minimale afstand tussen villa en hek moet zijn.

Pechtold wil nog deze week antwoord op zijn vragen van premier Mark Rutte (VVD).

[jOS] Basketbalsters rollen Syrië op en pakken derde winst op rij

De Nederlandse basketbalsters hebben op de Jeugd Olympische Spelen ook hun vierde wedstrijd in het 3x3-toernooi gewonnen. Fleur Kuijt, Janis Ndiba, Esther Fokke en Charlotte van Kleef waren veel te sterk voor de zwakste ploeg in Groep A, Syrië.

Het verschil in kwaliteit tussen de twee ploegen was enorm. De Syrische vrouwen kregen vier vrije worpen, maar wisten er geen één te raken. Ook werd er slechts drie keer geprobeerd om een tweepunter te maken, zonder succes. 

Het beeld bij Nederland was totaal anders. Drie van de zes vrije worpen werden gemaakt, maar vooral het raken van zeven van de achttien tweepuntsschoten tikte aan. Fokke was wederom de absolute sterspeelster, alle zeven geraakte tweepuntsschoten kwamen op haar conto, slechts vier gingen mis. Na iets minder dan negen van de tien te spelen minuten werd de 21-4 binnengegooid, waardoor de wedstrijd automatisch gedaan was.

De Nederlandse vrouwen hebben nu een dag rust, waarna op vrijdag, zaterdag en zondag de vijf resterende groepswedstrijden worden gespeeld. Een plek bij de eerste acht - de groepen bestaan uit tien landen - is noodzakelijk om naar de achtste finales te mogen. Die worden, net als de kwartfinales, maandag gespeeld. Een dag later vinden de halve finales en de wedstrijden om de medailles plaats.

'Google vermoordt hont'

Google Street View is in opspraak geraakt. Een auto van de navigatiedienst zou in Chili een hont hebben doodgereden.

Wie de straat Meza Bella opzoekt in Santiago, komt wel meer vreemde dingen tegen. Het is dan ook nogal een ongure buurt.

Maar kijk je bij huisnummer 2815-2861, dan zie je vrolijk een hont voor de auto huppelen. Zet je twee stappen vooruit en kijk je achterom, dan zie je de hont roerloos op zijn kant liggen.

Het lijkt er dus op dat de auto van Street View de viervoeter heeft doodgereden. Google heeft nu beloofd de zaak te zullen onderzoeken.

Dooie hont op Street View?
Grotere kaart weergeven

R. Vloet en Koch per direct in selectie PSV

Middenvelder Rai Vloet en verdediger Menno Koch maken per direct deel uit van de hoofdmacht van PSV. Dat meldt Thijs Slegers, PSV-watcher voor Voetbal International, zojuist op Twitter. Het duo is komende zondag in de kraker tegen Ajax al inzetbaar.

Philip Cocu wil Vloet en Koch in de komende periode steeds meer gaan betrekken bij de selectie van PSV. Dat is ook de reden waarom beide spelers een plekje in de kleedkamer van het eerste elftal hebben gekregen.

Vloet en Koch kunnen overigens ook nog ingezet worden bij de wedstrijden van Jong PSV. Het duo is afkomstig uit de eigen jeugdopleiding van de Eindhovense ploeg.

'Dierenmishandeling bij productie buffelmozzarella'

De productie van buffelmozzarella gaat gepaard met ernstige dierenmishandeling. Dat stelt de Stichting Viervoeters, die claimt in twee jaar onderzoek te hebben gedaan bij 45 buffelboerderijen in Zuid-Italië. De stichting roept onder meer Albert Heijn en Jumbo op om van hun leveranciers te eisen de leefomstandigheden van de buffels te verbeteren.

In een heimelijk opgenomen gesprek met naar het lijkt verschillende buffelhouders vraagt iemand van de stichting wat er gebeurt met mannelijke kalfjes. Die zijn voor de houders nutteloos omdat ze geen melk produceren. Een van hen vertelt dat hij mannelijke kalfjes met een hamer doodslaat. Een ander vertelt dat ze de kalfjes simpelweg niet voert en dat ze dan na twee of drie dagen omkomen. Volgens de stichting worden kalfjes bij andere houders verdronken in de mestput.

Ook de omgang met volwassen dieren zou beter kunnen. Ze zouden vaak in een te droge omgeving worden gehouden en in een dikke laag van hun eigen uitwerpselen staan. De stichting wijst erop dat buffels een dikkere huid en kleinere zweetklieren hebben dan koeien. "Ze moeten kunnen afkoelen in modderbaden of met behulp van sproei-installaties, maar de meeste buffelboerderijen bieden dit niet."

Verder zouden de dieren niet altijd toegang hebben tot drinkwater. Buffelmozzarella wordt in bijna alle supermarkten verkocht en is vaak twee keer zo duur als koemelkmozzarella. Voor die prijs mag volgens de stichting worden verwacht dat dierenwelzijn gegarandeerd is. "Maar het is precies het tegenovergestelde." De stichting roept supermarkten op de situatie te verbeteren.

Een medewerker van Superunie, de inkooporganisatie voor onder meer Jumbo, gaf aan dat voorlopig niet op vragen van de pers kan worden gereageerd. Een woordvoerder van Albert Heijn stelt dat het moeilijk is te reageren op de aantijgingen omdat de stichting niet duidelijk maakt welke leveranciers verkeerde mozzarella aanleveren.

"Bijna alle buffelmozzarella komt uit dit gebied, dus met bijna alle buffelmozzarella is wat mis", reageert campagneleider Barbara van Genne van Viervoeters. "We willen dat dit topdown, dus vanaf de supermarkten, wordt geregeld, daarom spreken we hen aan."

Welke buffelmozzarella wel vriendelijk is, durft Van Genne niet met zekerheid te zeggen. "We hebben geen onderzoek gedaan naar Belgische buffelboerderijen, maar je zou kunnen aannemen dat misstanden zoals in Italië zich daar niet voordoen. Ook is het daar wat gemakkelijker om de leefomgeving voor de buffels op de gewenste vochtigheid te houden."

Frits Wester gaat scheiden

Het huwelijk van Frits Wester is voorbij. Dat bevestigt Marjolein, de vrouw van de parlementair verslaggever, aan RTL Boulevard. "Frits is verliefd geworden op een 30-jarige vrouw uit Leeuwarden."

"Ik ga niet ontkennen dat ik een nieuwe relatie heb", laat Wester weten aan showbusinessprogramma van RTL. De bevestigt dat hij is gevallen voor een 30-jarige Friezin.

Het is volgens Marjolein niet voor het eerst dat Wester zijn oog op iemand anders heeft laten vallen. "Voor mij was nu de maat vol. Daarom heb ik in juli besloten een einde te maken aan ons huwelijk."

De 52-jarige Wester, die met Marjolein twee zoons heeft van 18 en 20 jaar, is volgens zijn ex op vakantie gegaan met zijn nieuwe liefde. "Deze week komt hij de laatste spullen uit ons huis halen."

Wester pakt zijn werk binnenkort weer op. "Eerst moet ik nog even wat dingen regelen, daarna ga ik weer aan het werk."

Dries R. sneert naar zoon Dave

Dries Roelvink heeft via social media een tikje uitgedeeld aan zijn veelbesproken zoon Dave. Op Facebook plaatste de volkszanger een foto van hem en zijn andere zoon Donny, die hij 'wat verstandiger dan Dave' noemt.

Dave is in opspraak vanwege een diefstal waarbij voor tienduizenden euro's spullen zijn verdwenen. Roelvink en zijn vrienden zouden de dure spullen buit hebben gemaakt bij een huisfeestje van een 21-jarige vrouw. Voordat Dave en zijn maten er met de buit vandoor gingen, werd het model nog oraal bevredigd door de gastvrouw. Dave zat afgelopen weekeinde twee dagen vast in verband met de diefstal.

Dries heeft Dave naar eigen zeggen al een tijd geleden gewaarschuwd voor zijn foute entourage. "Al een jaar zeg ik tegen Dave: jongen, wees eens wat selectiever in het uitzoeken van je vrienden", vertelt de volkszanger deze week in Story. "Kijk, als Dave aan het stappen is, komen er heel wat leuke meiden op hem af. Dat ziet iedereen. En andere jongens denken dan: als we Dave in de groep hebben, dan gaat het op versiergebied allemaal wat makkelijker."

Feyenoord zonder Kazim-Richards naar Oekraïne

Colin Kazim-Richards reist niet met Feyenoord naar Oekraïne voor het duel tegen Zorua Luhansk in de laatste voorronde van de Europa League. De aanvaller is speelgerechtigd, maar kwam sinds februari niet meer in een officiële wedstrijd in actie. Trainer Fred Ruten neemt 21 spelers mee naar Kiev.

Feyenoord besloot vanwege de situatie in Oekraïne later dan gepland in het vliegtuig te stappen. De selectie werkte woensdagochtend eerst nog een besloten training af. De Rotterdammers en Zorya trappen donderdag om 19.45 uur af.

Kazim-Richards wordt door Feyenoord gehuurd van Bursaspor. De Turk kan volgend jaar transfervrij worden vastgelegd.

UEFA onderzoekt Italiaanse bondspreses na racisme

De UEFA heeft een onderzoek ingesteld naar de racistische uitlatingen van de Italiaanse bondsvoorzitter Carlo Tavecchio. De 71-jarige bestuurder liet zich eind vorige maand negatief uit over donkere voetballers in Italië, maar werd desondanks gekozen als nieuwe preses van de Italiaanse bond FIGC.

"In Engeland selecteren ze spelers op basis van professionaliteit. Maar hier zeggen we, hij at eerst bananen en nu start hij voor Lazio en dat is oké", liet Tavecchio weten over de aanwezigheid van buitenlandse voetballers in de Italiaanse competities. Hij bood al zijn excuses aan voor zijn uitspraken.

Het is aan de ethische en disciplinaire commissie van de Europese bond om na het onderzoek een oordeel te vellen. Als zij vinden dat de uitspraken niet door de beugel kunnen, kan Tavecchio een straf krijgen variërend van een boete tot een schorsing.

Eerder drong de FIFA al aan op een eigen onderzoek van de FIGC. De wereldvoetbalbond benadrukte dat 'de strijd tegen racisme hoogste prioriteit heeft'.

De Guzman verruilt Villarreal voor Napoli

Jonathan de Guzman verruilt Villarreal voor Napoli. De 26-jarige Nederlander tekende woensdag een meerjarig contract, meldt de Italiaanse club. Met de transfer is naar verluidt zes miljoen euro gemoeid.

De Guzman speelde de afgelopen twee seizoenen op huurbasis voor Swansea City, waar hij indruk maakte in de Premier League. Hij kwam in Wales tot 71 competitieduels en negen doelpunten. Swansea wilde de oud-Feyenoorder definitief vastleggen, maar kwam er niet uit met Villarreal.

Op het WK in Brazilië kwam De Guzman in drie duels in actie voor Oranje. Hij had een basisplaats in de groepsduels tegen Spanje en Australië en viel in in de troostfinale tegen het gastland.

De Guzman kan zich met Napoli op gaan maken voor deelname aan de Champions League. De Italianen moeten dan wel zien af te rekenen met Athletic Bilbao in de laatste kwalificatieronde. Het thuisduel eindigde dinsdag in 1-1.

[Upd] [jOS] Badminstonster Chen kansloos in kwartfinale

Badminstonster Alida Chen heeft op de Jeugd Olympische Spelen voor een verrassing gezorgd in het gemengd dubbelspel. Chen en haar Sloveense partner Andraz Krapez wisten het als eerste geplaatste duo Ruslan Sarsiekienov (Oekraïne) en Akane Yamaguchi (Japan) te verslaan.

Chen en Krapez, zelf de nummers negentien van de ranglijst, stonden zelfs geen game af. Na een half uurtje was de partij gespeeld: 21-19, 21-17. Door de zege op de nummers één van de wereld wonnen Chen en Krapez hun groep, waardoor ze zich plaatsten voor de kwartfinales.

Daarin komen ze woensdag uit tegen Mek Narongrit uit Thailand en zijn Chinese partner Qin Jinjing, als zesde geplaatst in Nanjing. De wedstrijd staat gepland voor 12.30 uur Nederlandse tijd.

In het enkelspel verloor Chen kansloos van de Thaise nummer drie van de wereld Busanan Ongbamrungphan: 21-6, 21-8. De andere Nederlander, Alex Vlaar, kende een uitermate teleurstellend toernooi. Als nummer elf van de wereldranglijst bij de junioren wist hij geen van zijn drie groepswedstrijden te winnen, waaronder tegen de dubbelpartner van Chen. Met de Oostenrijkse Janine Lais won hij één wedstrijd in het gemengd dubbel en werd hij in de groep uitgeschakeld.

Update 14.44 uur

De kwartfinale van het gemengd dubbelspel is voor Alida Chen en Andraz Krapez uitgelopen op een teleurstelling. Tegen Narongrit/Qin was de wedstrijd al na 26 minuten gespeeld. Vooral de eerste game was een domper: 21-9. In de tweede game ging het een stuk beter, maar met 22-20 kwamen Chen en haar Sloveense partner net tekort.

Delevingne in beeld voor musicalfilm Beach Boys

Het Britse topmodel Cara Delevingne is in gesprek voor een hoofdrol in All Summer Long, een musicalfilm over The Beach Boys. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site The Wrap. Michael Sucsy neemt de regie op zich.

Als de 22-jarige Delevingne inderdaad tekent voor All Summer Long, heeft ze daarmee haar eerste grote filmrol te pakken. Het model, dat ook zingt, had eerder een kleine rol in Anna Karenina. Vanaf volgende maand is Delevingne te zien in The Face of an Angel en daarnaast heeft ze net opnamen voor de fantasyfilm Pan achter de rug.

Een paar jaar geleden sloeg Delevingne nog een rol in een musicalfilm over The Spice Girls af. De rol zou niet goed zijn voor haar carrière.

Het is nog niet duidelijk wanneer All Summer Long in de bioscopen moet verschijnen. De film is gebaseerd op een script van Susannah Grant, die een fictief verhaal schreef rond liedjes van The Beach Boys. All Summer Long is de naam van een album en liedje van de Amerikaanse rockband.

FIFA organiseert conferentie over ethiek en integriteit

FIFA heeft bekendgemaakt dat het komende maand een internationale top gaat organiseren over ethiek en integriteit binnen de sportwereld. De World Summit on Ethics in Sports zal in Zürich gehouden worden op het hoofdkwartier van de wereldvoetbalbond. Sepp Blatter, zelf niet bepaald het toonbeeld van ethiek en integriteit, zal de top openen.

Op 19 september zullen vele officials, bestuurders, academici en vertegenwoordigers uit onder meer de politiek, sport- en zakenwereld en andere organisaties met elkaar in overleg gaan. De discussie zal vooral gaan over de rol die sport kan spelen in het oplossen van sociale problemen, waarbij ook naar succesvolle voorbeelden gekeken wordt.

Een aantal bekende mensen uit de sportwereld hebben hun deelname al toegezegd. Zo zal de trainer van Fulham, Felix Magath, aanwezig zijn, net als de Indische cricketlegende Sachin Tendulkar. Ook de Braziliaanse oud-topzwemmer Gustavo Borges wordt in Zürich verwacht. 

"Ethiek en integriteit zijn essentieel binnen de sport en zijn onderwerpen die in de laatste jaren ook binnen de voetbalwereld en de FIFA steeds belangrijker worden", aldus Blatter. "We zijn daarom ook erg blij om deze top te organiseren en kijken uit naar een nuttig debat tussen internationale experts over deze zo belangrijke onderwerpen."

Lotterer vervanger Kobayashi op Spa

André Lotterer zal dit weekend zijn racedebuut in de Formule 1 gaan maken. De 32-jarige Duitser vervangt bij Caterham eenmalig de Japanner Kamui Kobayashi, zo heeft de renstal laten weten. De Japanner zal aan het team verbonden blijven.

Lotterer heeft veel ervaring in de autosportwereld, want hij won onder meer driemaal de 24 uur van Le Mans voor Audi. Ook komt hij voor het Duitse merk uit in het World Endurance Championship en racet hij regelmatig in Japan in Formule-auto's. In 2000 en 2002 testte de Duitser al enkele malen met een Jaguar, maar daarna is hij niet meer in een F1-bolide gestapt. Caterham hoopt dat zijn ervaring dit weekend op Spa-Francorchamps het team vooruit kan helpen.

Lotterer: "Ik ben verrukt dat ik de kans krijg om deel te nemen aan een Formule 1-weekend, ik wil Caterham voor deze kans bedanken. Ik ben klaar voor de uitdaging en kan niet wachten om in de auto te springen om het meeste uit het komende weekend te halen. Ik moet zo snel mogelijk aan de auto wennen, omdat het team met veel updates komt en we zoveel mogelijk baantijd kunnen gebruiken om het pakket optimaal te laten werken."

"Ik hou van het racen op het legendarische Spa-Francorchamps, het is een van mijn favoriete circuits en ligt dichtbij het gebied ligt waar ik opgegroeid ben. Dat maakt het weekend nog meer speciaal en eentje om nooit meer te vergeten."

Lotterer maakt eenmalig uitstapje naar de Formule 1 (Pro Shots/DPPI)

Zwitser volbrengt zwemtocht door Rijn

Langeafstandszwemmer Ernst Bromeis is erin geslaagd om als eerste mens de complete Rijn af te zwemmen. Hij begon bij de bron in Zwitserland en bereikte woensdagochtend de Noordzee bij Hoek van Holland.

De Zwitser was sinds 7 juli onderweg. Zijn laatste kilometers werden woensdag begeleid door een patrouilleboot van de Rotterdamse havenmeester. Bromeis hoefde toen nog maar enkele kilometers te zwemmen. Hij moest vanuit de Berghaven in Hoek van Holland bij het strand zien te komen.

Hij werd daar opgewacht door onder anderen vrouw en kinderen. "Met het zwemmen naar de open zee aan het eind van deze lange expeditie is voor mij een droom in vervulling gegaan", aldus Bromeis.

De Zwitser wilde met zijn zwemtocht aandacht vragen voor schoon water. Soms moest de zwemmer echter ook te voet, als hij stukken niet mocht of kon zwemmen door de stand van het water, slechte weersomstandigheden of obstakels zoals dammen.

Bromeis deed in 2012 ook al een poging de Rijn af te zwemmen maar strandde toen voor hij Nederland wist te bereiken. De totale lengte van de Rijn is 1247 kilometer.

FIFA handhaaft transferverbod Barcelona

FC Barcelona mag de komende twee transferperiodes geen spelers aantrekken. De FIFA heeft het beroep van de Catalanen tegen die straf afgewezen. De disciplinaire commissie van de wereldvoetbalbond legde de sanctie begin april op omdat de club gesjoemeld zou hebben bij transfers van minderjarige spelers.

Door het beroep besloot de FIFA de straf op te schorten vanwege de complexiteit van de zaak en de verwachte duur van de behandeling. De club kon de selectie deze zomer zodoende flink renoveren. De ploeg van Luis Enrique verwelkomde onder anderen Luis Suárez, die voor negentig miljoen euro overkwam van Liverpool. Het komende jaar zijn versterkingen echter uit den boze.

De FIFA vond de overtredingen via het zogeheten Transfer Matching System, dat sinds 2010 verplicht is bij alle internationale transfers van profvoetballers. Tussen 2009 en 2013 hield Barcelona zich bij tien spelers van onder de 18 jaar niet aan de regels.

Barcelona, dat tevens een boete van 370.000 euro kreeg, kan de beslissing nog aanvechten bij het sporttribunaal CAS.

IDFA winnaar in de bioscoop

Een maand voordat het International Documentary Film Festival Amsterdam 2014 los barst, kunnen liefhebbers van het genre zich alvast verheugen met de festivalwinnaar van vorig jaar. De tot Best Feature Length Documentary bekroonde film Song from the forest is vanaf 30 oktober in de filmtheaters te zien.

Song from the forest vertelt het verhaal van de Amerikaan Louis Sarno, die als jongeman werd gegrepen door een lied op de radio. Hij volgde het geluid tot in de regenwouden van Centraal-Afrika en vond de bron bij de Bayaka: een Pygmee-stam van jagers en verzamelaars. Hij keerde nooit meer terug; al meer dan vijfentwintig jaar leeft hij er als één van hen. Hij spreekt de taal en kreeg er een zoon. In de loop der jaren verzamelde hij ruim duizend uur aan unieke muziekopnames. In de film neemt Sarno zijn inmiddels dertienjarige zoon Samedi mee naar zijn vaderland Amerika. Daar blijkt dat Sarno een vreemde is geworden in de wereld die hem vroeger zo vertrouwd was. 

Unieke blik in Centraal-Afrika
De jury van het IDFA roemt Song from the forest om het sound design en de intieme kijk in het leven van een kleine gemeenschap in Centraal-Afrika: "With a lush sound design, tender images, and intimate access, this film explores the legacy of an aging man immersed deep in a rainforest community, where he has recorded thousands of hours of music. By tracing his journey back to the city with his young son, this film poetically asks: as the world changes around us, what do we leave behind?"


Zwanen, eenden en ganzen doodgeslagen in Eindhoven

Onbekenden hebben de afgelopen dagen in Eindhoven twintig watervogels doodgeslagen. Sinds vrijdag zijn in stadsdeel Stratum twee zwanen, elf eenden en zeven ganzen gedood, laat de politie woensdag weten.

De eigenaar van een weiland zag dinsdag dat twee jongens op zijn land aan de Riel hun agressie aan het botvieren waren op eenden en ganzen. Hij ging nog met een familielid achter de twee dierenbeulen aan maar kreeg ze niet te pakken.

Terug bij het weiland zagen ze een dode zwaan, vier dode ganzen en acht dode eenden. Twee eenden waren zwaargewond. Om op het terrein te komen hadden ze een poort en een deel van de omheining kapotgemaakt. Ook sloopten de twee een freesmachine en een waterpomp. De eigenaar trof vrijdag ook al dode vogels aan op zijn weiland.

De politie is op zoek naar de jongens. Ze zijn blank, rond de 17 jaar en hebben een normaal postuur. Een van hen verloor zijn schoen op het drassige weiland.

Real Madrid langer door met Modric

Real Madrid heeft het contract van Luka Modric verlengd. De 28-jarige Kroaat ligt nu tot medio 2018 vast bij de winnaar van de Champions League, meldt de club woensdag. Modric is een vaste waarde op het Madrileense middenveld. In twee seizoenen speelde hij 67 competitieduels, waarin hij vier keer scoorde.

Real Madrid nam de spelbepaler in de zomer van 2012 voor zo'n 35 miljoen euro over van Tottenham Hotspur. Eerder kwam Modric, die 78 interlands speelde, in eigen land uit voor Dinamo Zagreb. Naast de Champions League won hij met Real de Europese Supercup, de Copa del Rey en de Spaanse Supercup.

Pieters in voorselectie Nederlands elftal

Guus Hiddink heeft zijn eerste voorselectie van het Nederlands elftal bekendgemaakt. Begin september speelt Oranje namelijk twee oefeninterlands tegen respectievelijk Italië (4 september) en Tsjechië (9 september).

De meest opvallende naam in deze voorselectie is die van Erik Pieters, uitkomend voor het Engelse Stoke City. Ook het ontbreken van Jonathan De Guzman (Swansea City) en Terence Kongolo (Feyenoord) springt in het oog. Zij waren onder Louis van Gaal nog aanwezig bij het WK voetbal in Brazilië.

Ten opzichte van diezelfde selectie voor het wereldkampioenschap keren Rafael van der Vaart en Gregory van der Wiel weer terug in de voorselectie. Zij misten het prestigieuze toernooi, vanwege blessures.



Voorselectie Nederlands elftal:

Doelmannen:
Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Tottenham Hotspur), Jeroen Zoet (PSV).

Verdedigers:
Daryl Janmaat (Newcastle United), Bruno Martins Indi (FC Porto), Erik Pieters (Stoke City), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Lazio Roma), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Daley Blind (Ajax).

Middenvelders:
Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich City), Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray), Rafael van der Vaart (HSV), Georginio Wijnaldum (PSV).

Aanvallers:
Memphis Depay (PSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München).

[jOS] Gouden medaille voor amazone Nooren

Amazone Lisa Nooren heeft op de Jeugd Olympische Spelen een gouden medaille gewonnen bij het paardspringen. De Nederlandse maakte onderdeel uit van het Europese team. De teamwedstrijd in Nanjing ging tussen continentale teams, in plaats van de landenteams die op de 'echte' Spelen in actie komen.

De teams bestaan uit vijf springruiters. Voor Europa waren dat naast Nooren ook Matias Alvaro (Italië), Michael Duffy (Ierland), Jake Saywell (Groot-Brittannië) en Filip Agren (Zweden). De scores van de beste drie in elk van de twee rondes werden bij elkaar opgeteld voor het resultaat van het team.

In de eerste ronde kwam Nooren dinsdag tot acht strafpunten, waarmee haar score niet bij de beste drie van Europa zat. Wel ging het team aan de leiding, want de beste drie kwamen als enige team op nul strafpunten uit.

Woensdag ging het in de tweede ronde een stuk beter voor Nooren. Dit keer kreeg ze geen enkel strafpunt, net als drie van haar teamgenoten. Ook de teams van Zuid- en Noord-Amerika kwamen op nul strafpunten, maar door hun in de eerste ronde opgelopen achterstand moesten zij genoegen nemen met zilver en brons.

Zaterdag en zondag komt Nooren in actie in de individuele wedstrijd, dan wel onder de Nederlandse vlag.

'IS heeft 50.000 strijders in Syrië'

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) beschikt in Syrië over vijftigduizend strijders. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd, meldt nieuwszender Al-Jazeera. Vorige maand alleen al zouden er zesduizend strijders zijn gerekruteerd.

De troepenmacht in Syrië zou volgens Rami Abdel Rahman, directeur van het Observatorium, twintigduizend niet-Syriërs in zijn gelederen tellen. Meer dan duizend strijders die zich in juli aansloten, zouden afkomstig zijn uit Tsjetsjenië, Europa, China en Arabische landen. De meesten zouden Syrië via Turkije binnenkomen. Enkele honderden zouden zijn overgelopen van andere radicale bewegingen, zoals het aan Al-Qaida gelieerde Nusra Front.

Al-Jazeera meldde verder op gezag van een bron bij IS dat de terreurgroep in Irak over nog eens dertigduizend strijders beschikt.

Doden bij gevechten in Oost-Oekraïne

Gevechten in de buurt van de Oekraïense stad Donetsk hebben dinsdagnacht aan negen militairen het leven gekost. Het leger heeft inmiddels de helft van het stadje Ilovajsk in handen, zei een adviseur van de minister van binnenlandse zaken op Facebook.

Ilovajsk ligt zo'n veertig kilometer ten oosten van Donetsk, een van de laatste bolwerken van de pro-Russische separatisten. Het leger boekte de terreinwinst niet zonder slag of stoot. Volgens de adviseur verzetten de rebellen zich hevig.

De regering richt zich bij het neerslaan van de opstand in het oosten nu vooral op de steden Donetsk en Loehansk.

[jOS] Hockeysters opnieuw oppermachtig

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben opnieuw laten zien de absolute topfavoriet te zijn op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing. Woensdag werd in de derde wedstrijd overtuigend gewonnen van de Argentijnse vrouwen.

Na de 17-0 zege op Fiji en een 12-1 overwinning tegen Japan was het nu de beurt aan de dames uit het Zuid-Amerikaanse land. Het duurde een tijdje voor de score geopend werd, maar na elf minuten tikte Marijn Veen de 1-0 binnen. Elin van Erk maakte korte tijd later de 2-0, waarna het een tijdje stil was. 

In de slotfase ging Nederland echter nog even los. Veen maakte na 25 minuten de 3-0, twee minuten later gevolgd door de 4-0 van Michelle Fillet. Carmen Wijsman maakte nog eens twee minuten later 5-0, waarna Frederique Matla opnieuw twee minuten verder de eindstand van 6-0 op het scorebord bracht. Donderdag speelt Nederland tegen de zwakke Zuid-Afrikaanse vrouwen de laatste groepswedstrijd.

Minister VK: onthoofding journalist ontstellend

De waarschijnlijke onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley is een 'ontstellend voorbeeld van de wreedheid' van de Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken Philip Hammond woensdag gezegd, meldt de BBC.

Volgens de minister lijkt het erop dat de video die van de gruweldaad werd gemaakt echt is. Foley werd in 2012 in Syrië ontvoerd. Hij werkte toen als freelancer voor onder meer Agence France-Presse (AFP).

Dinsdag werd een video vrijgegeven waarin de onthoofding is te zien. Het zou gaan om een vergelding voor de Amerikaanse luchtaanvallen op doelwitten van IS van de afgelopen twee weken.

Hammond zei zich er bewust van te zijn dat 'aanzienlijke aantallen' Britse burgers lid zijn van overzeese extremistische organisaties.

Opstelten zwijgt over hek koningsvilla

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil niet ingaan op de kosten van het hek dat de staat heeft laten bouwen rondom de vakantievilla van koning Willem-Alexander in Griekenland. "Wij doen nooit mededelingen over de kosten van beveiligingsmaatregelen", zei hij woensdag.

"Veiligheidsmaatregelen die nodig zijn nemen we gewoon als overheid. Een hek is natuurlijk heel belangrijk daar om tijd te winnen als er mensen zouden zijn die wat slechts voor ogen zouden hebben. Dat is heel normaal, en een heel goede en noodzakelijke maatregel", zei Opstelten voor aanvang van een extra ministerraad over de begroting voor volgend jaar.

RTL Nieuws meldde woensdagochtend dat de staat 461 duizend euro aan pacht heeft betaald om een hek om de Griekse privévilla van Willem-Alexander te zetten. Het gaat om twee stroken land van 1034 en 376 vierkante meter, waarvan de marktwaarde ruim 35 duizend euro zou zijn.

Wenger krijgt flesje naar hoofd geslingerd

Arsène Wenger heeft na afloop van de Champions League play off wedstrijd tegen het Turkse Besiktas vermoedelijk een flesje richting zijn hoofd gekregen. De trainer van Arsenal vertelde dit na afloop op de persconferentie.

"Toen ik het veld verliet werd er een flesjes of zoiets mijn richting uit gegooid. Ik meld het incident bij de UEFA", aldus de Fransman. Beelden van het incident zijn nog niet opgedoken.

Het duel in Istanbul eindigde in 0-0. Volgende week is de return in London.

[EKZ] Van Rouwendaal als vierde naar finale 800 vrij

Sharon van Rouwendaal is op de Europese kampioenschappen langebaanzwemmen in Berlijn doorgedrongen tot de finale van de 800 meter vrije slag. De Europees kampioene op de tien kilometer in het open water werd met een tijd van 8.31,02 derde in haar heat.

Daarmee zat ze anderhalve seconde boven haar eigen Nederlands record, dat ze afgelopen juli wist te zwemmen. Uiteindelijk gaat Van Rouwendaal als vierde door naar de finale. De snelste tijd kwam op naam van Jazmin Carlin. De Britse noteerde 8.22,70. De Spaanse Mireia Belmonte Garcia werd met 8.25,22 tweede. De finale van de 800 meter vrije slag staat voor donderdagavond op het programma. 

Astana neemt Taaramäe over van Cofidis

Astana heeft de selectie voor komend seizoen versterkt met Rein Taaramäe. De Estse renner komt over van Cofidis, waarvoor hij sinds 2007 reed. Bij de Kazachse formatie van kopman Vincenzo Nibali tekent hij een contract voor een jaar, meldt Astana woensdag.

"De klimmer is een sterke toevoeging aan ons team en we hopen dat hij hier het maximale uit zijn mogelijkheden kan halen", laat ploegbaas Alexandre Vinokoerov weten. Taaramäe, die in 2011 als elfde eindigde in de Tour de France, moet Nibali, Fabio Aru en zijn landgenoot Tanel Kangert ondersteunen in grote rondes.

De 27-jarige Taaramäe wordt ook ploeggenoot van Lieuwe Westra en Lars Boom, die eind dit jaar overkomt van Belkin. Astana legde verder al Luis Leon Sanchez, Diego Rosa en Davide Malacarne vast voor het nieuwe seizoen.

Ook Juventus zet in op Depay

De lijst van geïnteresseerde clubs voor Memphis Depay wordt met de week langer. Volgens het Italiaanse Corriere dello Sport zou Juventus zijn zinnen inmiddels ook op de aanvaller van PSV hebben gezet.

Volgens datzelfde medium zou Juventus een bedrag van vijftien miljoen euro voor de diensten van Depay over hebben. Of PSV toehapt, is nog maar de vraag. De Eindhovense formatie heeft in een eerder stadium al aangegeven pas in gesprek te willen gaan bij biedingen van minimaal twintig miljoen euro.

Het contract tussen PSV en Depay loopt in elk geval nog drie seizoenen door. De toenemende interesse in de speler heeft vooral te maken met zijn goede optreden op het WK voetbal in Brazilië en zijn start in de competitie. In de Eredivisie was de voetballer al goed voor vier goals en één assist.

Naast Juventus zouden ook Manchester United en Tottenham Hotspur op de diensten van Depay azen. Zij hebben echter nog maar elf dagen om tot een transfer te komen. Daarna sluit de transfermarkt.

[EKZ] Lijesen en Puts naar halve finale 50 meter rugslag

Jesse Puts en Bastiaan Lijesen hebben zich op de Europese kampioenschappen zwemmen geplaatst voor de halve finale 50 meter rugslag.

Puts noteerde een keurige 25,44 en Lijesen zwom een matige 25,62. De Nederlanders gaan respectievelijk als elfde en vijftiende naar de halve finale. De snelste tijd in de series was 24,99. Deze tijd werd zowel gezwommen door Guy Barnea (Isr) als Vladimir Mozorov (Rus). 

Weer dodelijke PKK-actie in Turkije

Voor het eerst sinds het begin van het vredesoverleg tussen de Turkse regering en de Koerdische Arbeiderspartij PKK in maart 2013 heeft de guerrillabeweging een aanval met dodelijke afloop uitgevoerd op het grondgebied van Turkije.

PKK-strijders vielen dinsdagavond laat een militaire patrouille aan in het grensgebied met Iran. Daardoor kwam een Turkse militair om het leven, aldus de Turkse krant Hürriyet.

Een andere militair raakte gewond. Het is niet bekend of er onder de PKK-strijders slachtoffers zijn gevallen.

De PKK voerde jarenlang een guerrillaoorlog tegen Ankara. Sinds een staakt-het-vuren tot stand kwam, zijn de vijandelijkheden grotendeels van de baan.

'Giel Beelen weer met jonge blondine'

Giel Beelen heeft een nieuwe vriendin. Volgens De Telegraaf is de 37-jarige 3FM-dj al een paar weken samen met de 25-jarige Nicolien Nusselder. Beelens relatie met de 24-jarige Giulia Wolthuis liep in april na zes jaar op de klippen.

"Ze verschijnen hier steeds vaker samen op feestjes", vertelt een 'streekgenoot' van Nusselder, die uit Hengelo komt, aan de krant. "En ze geven de indruk het samen erg leuk te hebben." Vorige maand woonden Beelen en Nusselder in Maastricht een concert van André Rieu bij. De Telegraaf publiceerde woensdag een foto van de twee in het publiek.

2e arrestatie voor belagen cameraman

De politie heeft een tweede arrestatie verricht voor het belagen van een cameraman van Novum Nieuws tijdens een demonstratie in de Haagse Schilderswijk vorige week zondag. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Den Haag. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging en het vernielen van de camera van de verslaggever.

De verdachte werd woensdagochtend aangehouden na het bestuderen van beelden die de gesneuvelde camera prijsgaf. Vrijdag werd al een 29-jarige Hagenaar aangehouden. Hij wordt ook verdacht van het vernielen van de camera. Hij was voorwaardelijk vrij en zit in ieder geval tot de behandeling van de strafzaak in de gevangenis.

De aanval vond plaats tijdens een demonstratie tegen de islamitische terreurorganisatie IS op 10 augustus op de Hoefkade. Een groep agressieve tegendemonstranten zorgde ervoor dat de situatie uit de hand liep. Zes mensen werden aangehouden.

Doden in Hiroshima door aardverschuivingen

De Japanse stad Hiroshima is woensdagochtend getroffen door aardverschuivingen, het gevolg van langdurige regenval. Zeker tien mensen vonden de dood, meer dan twintig mensen worden vermist. Dat heeft het Japanse bureau voor rampenbestrijding gezegd.

In ten minste vijf valleien in buitenwijken van Hiroshima bezweken heuvelhellingen onder het gewicht van de met regen volgezogen bodem. De vaak steile hellingen zijn door woningbouw gevoelig voor erosie. De hevige regenval van woensdagochtend bleek het laatste zetje om de massa aarde en steen in beweging te zetten. Met name een wijk met veel nieuwbouw werd zwaar getroffen.

De landelijke omroep NHK zond beelden uit van reddingswerkers die hangend aan politiehelikopters mensen uit het puin hesen. Anderen klommen behoedzaam door ramen om in woningen naar overlevenden te zoeken.

"Sommige mensen zijn weggespoeld en het is moeilijk vast te stellen hoeveel er vermist worden", zei een medewerker van het plaatselijke bestuur. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat meer regen, aardverschuivingen en overstromingen kunnen volgen.

Dit soort natuurrampen is de afgelopen decennia toegenomen in Japan. Die toename is het gevolg van meer hevige regenval in combinatie met het uitblijven van het stabiliseren van berghellingen. De afgelopen tien jaar zijn jaarlijks gemiddeld bijna twaalfhonderd aardverschuivingen vastgesteld, blijkt uit cijfers van het ministerie van land. Een decennium eerder waren dat er gemiddeld 770 per jaar.

WOII-bom veilig ontploft op Autobahn

Op de Duitse Autobahn bij Offenbach is dinsdagnacht een blindganger uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De explosie sloeg een ruim twintig meter brede en drie meter diepe krater in de snelweg. De snelweg is in de richting van Würzburg afgesloten, zei een politiewoordvoerder woensdag tegen persbureau dpa. Niemand raakte gewond.

De Britse blindganger lag jarenlang onder de Autobahn 3, nabij Frankfurt, en werd tijdens werkzaamheden ontdekt. Voor de gecontroleerde explosie werd een veiligheidszone van duizend meter aangelegd en werd het verkeer in beide richtingen stilgelegd. Omdat de bom op de aanvliegroute van het vliegveld van Frankfurt lag konden er een uur lang geen vliegtuigen landen. Zo'n 160 mensen in de directe omgeving moesten hun huizen verlaten.

Fer bevestigt overgang naar QPR

Leroy Fer blijft actief op het hoogste niveau in Engeland. De middenvelder verruilt het gedegradeerde Norwich City voor promovendus Queens Park Rangers, bevestigt hij woensdag in het AD. Fer tekent een contract voor drie seizoenen. Met de overgang is een bedrag van ongeveer tien miljoen euro gemoeid.

"In de Premier League kunnen blijven spelen vind ik heel belangrijk", zegt Fer in de krant. "Ik heb het niet met de bondscoach overlegd, maar Danny Blind zei eerder al dat de Premier League een goed podium is om mij in de gaten te houden", zegt hij over de assistent van bondscoach Guus Hiddink.

Fer doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord, waarvoor hij in 2007 debuteerde. In de zomer van 2011 stapte hij over naar FC Twente, dat hem vorig jaar aan Norwich City verkocht.

Kijkcijferrecord voor De Slimste Mens

Ruim 1,4 miljoen tv-kijkers stemden dinsdagavond af op De Slimste Mens. Het is daarmee de best bekeken aflevering van het seizoen, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Volgens de Mediacourant is het zelfs de best bekeken aflevering ooit van het programma dat wordt gepresenteerd door Philip Freriks.

De tv-show trekt dagelijks meer dan een miljoen kijkers naar NPO2. Modeontwerper Hans Ubbink ging dinsdag de intelligentiestrijd aan met presentator Jan Versteegh en wiskundige Ionica Smeets. De aflevering was na het achtuurjournaal het best bekeken programma. Ook Linda's Zomerweek deed het met bijna 1,3 miljoen kijkers goed.

Spoilers voor Dragon Age

Dragon Age: Inquisition is op dit moment nog steeds in de bèta-testfase. Om een beta tester te worden moet je een overeenkomst tekenen dat je niets verklapt van het spel. Dit heet een Non Disclosure Agreement (NDA). Iemand heeft zijn of haar NDA gebroken.

Wat de straf in dit specifieke geval zal zijn voor de stoute persoon is niet bekend. Waarschijnlijk wordt deze uitgesloten van bèta-tests in de toekomst, vooropgesteld dat BioWare erachter komt wie de info heeft gelekt. De screenshots zijn in ieder geval gepost onder de naam Shabamzle.

Als je jouw oude savegames van voorgaande Dragon Age-delen wilt overzetten naar Dragon Age: Inquisition dan moet je dat doen via Dragon Age:  Keep, een programmaatje om de informatie over te zetten. Dragon Age:  Keep blijkt een lange enquête te zijn waar veel informatie wordt gevraagd, en daardoor gegeven, wat er in de voorgaande delen mogelijk gebeurd. Deze opzet is waarschijnlijk gekozen, omdat je de voorgaande delen waarschijnlijk op een ander platform hebt gespeeld: Dragon Age: Inquisition is een next gen-spel.

Om het speelplezier voor degenen die Dragon Age:  Origins en Dragon Age  II nog niet hebben uitgespeeld, niet te vergallen staan de spoilers niet direct hier op de site. Voor een kijkje klik hier. Hieronder een van de screenshots om een impressie te geven.

DA lek

Van Rhijn Europees kampioene op 100 meter

Marlou van Rhijn heeft bij de Europese kampioenschappen atletiek voor minder validen goud gewonnen op de 100 meter in de klasse T44. In Swansea kwam de op twee blades hardlopende Nederlandse atlete tot een tijd van 13,18 seconden.

Het wereldrecord van Van Rhijn op deze afstand staat op 12,96 seconden. Met 13,18 seconden bleef ze nu de Duitse Irmgard Bensusan (13,39) en Laura Sugar (13,71) uit Groot-Brittannië voor. Marlene van Gansewinkel finishte als vierde in 14,11, Iris Pruysen werd zevende in 15,23 seconden.

Het goud voor 'Blade Babe' Van Rhijn is de eerste medaille voor de Nederlandse equipe, die met 23 atleten aanwezig is op de EK.

[EKZ] Van der Zanden naar halve finale 200 wisselslag

Wendy van der Zanden heeft zich op de Europese kampioenschappen zwemmen in Berlijn als negende geplaatst voor de halve finale op de 200 meter wisselslag. Ze had 2.14,61 nodig om de vier verschillende zwemslagen af te werken. 

Katinka Hosszu, die al de titel pakte op de 400 meter, was woensdagmorgen de snelste in 2.11,06. De halve finales worden vanavond gezwommen. 

'Resident Evil: Revelations 2 in de maak'

Goed nieuws voor Resident Evil-fans! Op een van de servers van Microsoft is een afbeelding gevonden van Resident Evil: Revelations 2.  Uiteraard mogen we niet meteen conclusies trekken, maar het zou ons niets verbazen als de game wordt aangekondigd op de Tokyo Games Show.

Resident Evil: Revelations kwam oorspronkelijk alleen uit op de Nintendo 3DS, maar dankzij de populariteit werd er een HD-versie uitgebracht op Xbox 360, PS3, Wii U en pc. Vooral de liefhebbers van de eerste delen van Resident Evil waren goed te spreken over dit deel, omdat de game de oorspronkelijke gameplay had. 

RE:R2

Ontslagen Bungie componist wordt in gelijkgesteld

Bungie heeft in april dit jaar Martin O’Donnell de deur gewezen en dat heeft een flink staartje gekregen. De componist van bij alle Halo games en ook Destiny werd ontslagen bij het Amerikaanse softwarebedrijf en ging naar de rechter.

Eerder kreeg de man al te horen van de rechter dat hij zijn loon, vakantiedagen en een schadevergoeding kreeg. Nu blijkt dat ook zijn aandelen van Bungie terug krijgt. De rechter oordeelde dat deze alleen afgepakt mochten worden indien hij zelf was opgestapt.

Bungie

Favoriet Halep verliest in tweede ronde New Haven

Simona Halep is dinsdag verrassend uitgeschakeld in de tweede ronde van het WTA-toernooi van New Haven. De Roemeense, als eerste geplaatst, ging met 2-6, 6-4 en 3-6 onderuit tegen Magdalena Rybarikova uit Slowakije. Halep was titelverdedigster op het Amerikaanse hardcourt.

In de bijna twee uur durende partij leverde de 22-jarige Halep zes keer haar opslag in. Voor de mondiale nummer twee gold het toernooi in New Haven als laatste test voor de US Open, die volgende week begint.

Petra Kvitova sloeg zich wel een ronde verder. De Tsjechische (2) had geen kind aan Jekaterina Makarova: 6-2 en 6-1.

Oud-persvoorlichter Pedro Salazar (55) overleden

Journalist, persvoorlichter en begeleider van Zuid-Amerikaanse voetballers in Nederland Pedro Salazar Hewitt is overleden. Salazar is 55 jaar oud geworden. Hij was al enige tijd ziek. 

Salazar was geboren in het Chileense Santiago. Hij was in Nederland correspondent voor de Spaanse krant Marca en de Chileense krant El Mercurico. In 1997 trad hij in dienst bij PSV als persvoorlichter. Deze functie vervulde hij tot eind 2011. Ook was hij perschef van het Nederlands Elftal tijdens het EK in 2004 en voor het Australisch Elftal op het WK in 2006. 

Na zijn tijd bij PSV trad Salazar in dienst bij FC Twente waar hij Zuid-Amerikaanse voetballers begeleidde. Salazar had ook een eigen consultancybureau. 

Zoektocht naar MH370 in september hervat

De zoektocht naar het vermiste vlieguig van Malaysia Airlines (vlucht MH370) wordt in september hervat. Dat heeft premier Tony Abbott van Australië woensdag gezegd. Het toestel met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart van de radar, toen het onderweg was van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking.

Uit signalen van satellieten is gebleken dat het vliegtuig van zijn koers is afgeweken en in de Indische Oceaan is gestort. De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro heeft de opdracht gekregen om naar het verdwenen toestel te zoeken. Het bedrijf gaat twee schepen inzetten die een gebied in de oceaan ter grootte van ongeveer 60.000 vierkante kilometer onderzoeken.

Ajax wil voor 18.00 uur duidelijkheid van Eto'o

Ajax heeft Samuel Eto'o tot vanavond 18.00 uur gegeven om een beslissing te nemen over het al dan niet in gaan op de aanbieding van de club. Eto'o zou Ajax in eerste instantie afgelopen zondag laten weten of hij zijn handtekening zou zetten in Amsterdam, maar heeft die beslissing telkens met een dag uitgesteld.

Ajax is het zat en heeft de spits uit Kameroen nu een ultimatum gesteld. Dinsdag vertelde het management van Eto'o dat het nog dagen kan duren voordat de aanvaller de knoop doorhakt. Maar daar gaat Ajax niet op wachten. "De deadline is vandaag 18.00 uur", aldus technisch directeur Marc Overmars in De Telegraaf.

Wanneer Eto'o besluit niet in te gaan op het aanbod van Ajax, dan schakelt de club volgens de ochtendkrant door naar plan B.

Politie St. Louis schiet man met mes dood

Politieagenten in het noorden van de Amerikaanse stad St. Louis hebben dinsdag een man doodgeschoten die liep te zwaaien met een mes, meldt Sky News. Het incident speelde zich af op een paar kilometer ten oosten van de voorstad Ferguson, waar het al dagen onrustig is na het doodschieten van een ongewapende zwarte tiener door een blanke politieman.

In St. Louis ging het om een 23-jarige Afrikaans-Amerikaanse man. Agenten namen poolshoogte na meldingen over 'een man met een mes die raar deed', zei hoofd van politie Sam Dotson.

Toen de man de agenten zag, draaide hij zich om en liep hij naar ze toe met zijn hand aan zijn riem. "Hij trok vervolgens een mes in wat wij een overhandse greep noemen en riep naar de agenten 'Schiet me dan neer, dood me dan'," aldus Dotson tegen journalisten.

Grond hek villa koning kost half miljoen

Twee stroken grond rond de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander hebben de Nederlandse staat afgelopen jaar 461.000 euro gekost. Dat blijkt woensdag uit documenten die RTL Nieuws in handen heeft. Het bedrag werd betaald aan een buurvrouw, zodat op die stukken grond (van 1034 en 376 vierkante meter) een beveiligingshek geplaatst kan worden.

Een jaar nadat Willem-Alexander de woning kocht, werd door de overheid voor de pacht bijna een half miljoen betaald, terwijl de werkelijke marktwaarde van de grond volgens de notariële akte slechts 35.414 euro bedraagt. De pachtovereenkomst, waarover een Griekse advocaat in opdracht van minister Ivo Opstelten (Justitie) heeft onderhandeld, geldt voor de duur van 30 jaar.

Grond hek villa koning kost half miljoen
Geniet ervan, W-A en Maximax! (Foto: ANP)

Avondklok in Liberia vanwege ebola

De president van Liberia heeft een avondklok ingesteld en een grote sloppenwijk onder quarantaine geplaatst vanwege de uitbraak van ebola in het land. Tussen 21.00 uur en 06. 00 dienen mensen binnen te blijven, zei president Ellen Johnson Sirleaf dinsdagavond.

De afsluiting van de sloppenwijk West Point heeft te maken met een aanval zaterdag daar op een quarantainecentrum waar ebolapatiënten werden geïsoleerd. Het centrum werd geplunderd en 37 patiënten verlieten het gebouw. Een aantal patiënten trok de wijk in, maar volgens de autoriteiten hebben ze zich later allemaal vrijwillig weer gemeld. Er wonen zeker vijftigduizend mensen in West Point.

De Liberiaanse regering kondigde eerder al de noodtoestand af in verband met de ebola-uitbraak. Het dodelijke virus heeft in Liberia al zeker 466 levens geëist. De ziekte brak in februari uit in Guinee en heeft zich ook verspreid naar Sierra Leone en Nigeria. Zeker 1229 mensen kwamen tot dusver om.

Amerikaanse journalist mag Afghanistan niet uit

Een journalist van de New York Times mag Afghanistan niet verlaten. Correspondent Matthew Rosenberg heeft te horen gekregen dat hij zich woensdag met een advocaat moet melden bij het bureau van de procureur-generaal in Kabul. Die wil hem verhoren over een artikel waarin hij maandag schreef dat een groep machtige figuren in de regering overweegt de macht over te nemen vanwege de aanhoudende impasse over de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Volgens een woordvoerder van de procureur-generaal ging het artikel in 'tegen de wet en nationale belangen van Afghanistan'. De directeur van de internationale luchthaven van Kabul bevestigde ondertussen dat de procureur-generaal heeft laten weten dat Rosenberg het land niet uit mag.

Afghanistan koos op 6 april een opvolger voor president Hamid Karzai. Oud-minister van buitenlandse zaken Abdullah Abdullah kreeg de meeste stemmen, maar geen absolute meerderheid. Een tweede stemronde op 14 juni moest de beslissing brengen, waarin oud-minister van financiën Ashraf Ghani Ahmadzai als enige rivaal was overgebleven. In de voorlopige uitslagen van die tweede ronde stond Ahmadzai op voorsprong, maar beide kandidaten menen dat er fraude is gepleegd. De stemmen worden opnieuw geteld en gecontroleerd, maar de uitslag laat nog steeds op zich wachten.

De New York Times schreef dat een groep functionarissen met banden met de veiligheidsdiensten 'dreigt de macht te grijpen'. Volgens de Times ging het om machtige figuren in de Afghaanse regering die 'de vorming van een voorlopige regeringscommissie bespreken om de impasse na de landelijke verkiezingen te doorbreken'.

Rosenberg zegt dinsdag al bij de procureur-generaal te zijn ontboden, die hem naar de bronnen van zijn artikel vroeg. Na een uitvoerig verhoor mocht Rosenberg gaan, nadat hij had toegezegd de volgende dag met een advocaat terug te keren. Hem was echter niet verteld dat hij het land niet uit mocht, zegt Rosenberg.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten ongerust te zijn over de acties van de Afghaanse procureur-generaal en het reisverbod voor Rosenberg. Een woordvoerster riep de Afghaanse regering op 'fundamentele vrijheden van meningsuiting en persvrijheid' te respecteren.

Relatief rustige avond in Ferguson

De nacht van dinsdag op woensdag lijkt betrekkelijk rustig te zijn verlopen in de Amerikaanse stad Ferguson. Burgers gingen opnieuw de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en de dood van Michael Brown, de zwarte tiener die 9 augustus werd doodgeschoten door een agent. Hier en daar waren volgens Amerikaanse media opstootjes tussen betogers en de politie en er werden arrestaties verricht. De massale inzet van traangas zoals de afgelopen nacht bleef uit.

Urenlang leek de avond een rustig verloop te krijgen, maar even voor middernacht werd er volgens lokale media iets naar de politie gegooid. Hierop begonnen de agenten de betogers terug te dringen. Een aantal demonstranten zette het op een rennen.

De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder brengt woensdag een bezoek aan Ferguson. Zijn ministerie heeft een onderzoek naar Browns dood ingesteld. Een aantal ooggetuigen zegt dat Brown zijn handen in de lucht had toen hij werd doodgeschoten.

Ferguson is een overwegend zwarte stad, maar op enkele agenten na is het gehele politiekorps blank. In een open brief aan een lokale krant beloofde Holder dinsdag een diepgravend onderzoek naar de schietpartij. Hij riep ook op tot een 'einde aan het geweld in de straten van Ferguson'.

"Het ministerie van justitie zal de rechten van betogers om vreedzaam te demonstreren verdedigen, evenals het recht van de media om verslag te doen van een verhaal dat verteld moet worden", schreef Holder. "Maar geweld kan niet worden getolereerd. Ik roep de inwoners van Ferguson die hun Eerste Amendementrechten op vreedzame wijze hebben gebruikt op samen met de politie het optreden van plunderaars te veroordelen en van anderen die de spanning en onmin in de stad willen aanwakkeren."

Dodelijk geweld in Gaza hervat

Na een bestand van ruim een week is de strijd tussen Israël en Hamas weer in alle hevigheid losgebarsten. Vanuit Gaza werden dinsdag weer raketten op Israël afgevuurd, wat een einde van het staakt-het-vuren betekende. Israël reageerde met tientallen luchtaanvallen op doelen in Gaza, liet het leger weten. Volgens de autoriteiten in Gaza kwamen zeker tien mensen om, onder wie twee vrouwen en een peuter.

Een Hamasleider in Caïro zei dat de echtgenote en het kind van Mohammed Deif, de militaire chef van Hamas, onder de slachtoffers zijn. Zij zouden zijn omgekomen bij een luchtaanval op een huis in Gaza-Stad. Dit is vooralsnog niet bevestigd door de leiding van Hamas in Gaza.

In steden in het zuiden van Israël klonk woensdagochtend opnieuw het luchtalarm, maar voor zover bekend raakte niemand gewond. Vanuit Gaza werden zeker zeventig raketten op Israël afgevuurd.

'Wijken dicht tegen anti-islamprotest'

De Muslim Defence League (MDL) en de Haagse islamitische Partij voor de Eenheid hebben de bewoners van de Haagse Schilderswijk en de Transvaalbuurt opgeroepen hun wijk op 20 september af te sluiten. Op die manier willen ze voorkomen dat nationalisten en extreem rechts daar een aangekondigd anti-islamprotest kunnen houden.

"Niet alleen wij en de Partij van de Eenheid zullen aanwezig zijn, want ook groepen zoals Anti-Fascistische Actie (AFA) zijn van plan om naar Den Haag te komen om te demonstreren tegen de nationalisten en rechts extremisten", meldt de MDL op Facebook.

'Haagse wijken dicht tegen anti-islamprotest'
'Haagse wijken dicht tegen anti-islamprotest' (Foto: ANP)

VVD wil meeuwen afschieten

Meeuwen moeten niet worden beschermd, maar bestreden. Daarom moet het dier van de lijst met beschermde inheemse diersoorten worden gehaald, zegt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema woensdag in Trouw.

In het uiterste geval moet het mogelijk zijn overlastgevende meeuwen af te schieten of te vergassen, stelt Heerema. "Als we langer wachten wordt het probleem net zo groot als bij de ganzen."

Vooral kustplaatsen zouden hinder van meeuwen ondervinden. Gemeenten plaatsen al afvalcontainers en verspreiden extra sterke vuilniszakken om te voorkomen dat ze door meeuwen worden opengepikt. Ook worden afschrikwekkende vliegers op daken gezet en met borden wordt mensen ontraden de meeuwen te voeren.

Sommige gemeenten proberen de dieren te verjagen. Ook worden eieren in olie gedompeld waardoor de jongen niet uitkomen. Voor dit soort maatregelen is ontheffing van de provincie of het ministerie nodig. Dat beleid schiet volgens de VVD tekort. Gemeenten zouden alle mogelijkheden moeten krijgen om overlast van meeuwen te bestrijden.

Vogelbescherming Nederland wijst er in de krant op dat het aantal kok- en zilvermeeuwen al afneemt. Verjagen zou meer zin hebben en daar worden bij ernstige schade al ontheffingen voor verleend.

De VVD dient binnenkort een voorstel in bij staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA). Of het daadwerkelijk tot het doden van meeuwen komt, is overigens nog maar de vraag. Alkmaar heeft veel last van meeuwen en heeft al tal van maatregelen genomen, maar de Alkmaarse wethouder Jan Nagengast (CDA) zegt in de krant dat afschieten of vergassen voor hem geen optie is.

Deel IJsland ontruimd om vulkaan

IJsland heeft besloten een toeristisch gebied ten noorden van de vulkaan die op uitbarsten staat, te evacueren.

Volgens het IJslandse weerinstituut is de vulkaan Bárðarbunga sinds zaterdag zeer actief, al zijn er nog geen tekenen van een uitbarsting.

Bárðarbunga is het grootste vulkanisch systeem op IJsland. De vulkaan ligt onder de ijskap van de Vatnajökull-gletsjer in het zuidoosten van het land. Als het wel tot een uitbarsting komt, zou het kunnen dat het gletsjerijs smelt met overstromingen in het populaire gebied tot gevolg.

Vier jaar geleden leidde de uitbarsting van de vulkaan de Eyjafjallajökull tot een ernstige verstoring van het vliegverkeer in Europa. Meer dan 10 miljoen mensen hadden er last van en de kosten voor het vliegverkeer werden op ruim 1 miljard euro geschat.

'RIVM vraagt huisartsen alert te zijn op ebola'

Het RIVM heeft alle huisartsen vanwege de ebola-uitbraak gevraagd alert te zijn op mensen met koorts. In een mail die ook naar GGD's en specialisten is gestuurd wordt gevraagd bij alle patiënten met koorts na te gaan of en waar ze onlangs op vakantie zijn geweest, schrijft het AD woensdag.

Sinds vorige week worden alle reizigers op Schiphol die uit verdachte landen komen met infraroodguns gecontroleerd op koorts. Ook wordt gevraagd naar mogelijke ebolacontacten, zegt directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de krant. De GGD deelt op Schiphol flyers uit aan reiziger naar en vanuit Nigeria.

Het RIVM is volgens Van Dissel veel gebeld door burgers die bezorgd zijn dat het dodelijke virus naar Nederland komt, vooral toen er mogelijk besmettingen waren in België en Duitsland. Beide patiënten in die landen blijken overigens waarschijnlijk toch geen ebola te hebben.

De kans dat ebola in Nederland opduikt noemt Van Dissel 'buitengewoon klein', als is het niet uit te sluiten. "Maar de kans op een zich verder verspreidende uitbraak in Nederland is nagenoeg nihil", zegt Van Dissel.

De directeur wijst erop dat Nederland in 2008 werd geconfronteerd met het aan ebola verwante Marburg-virus. Een vrouw was tijdens haar vakantie in Uganda besmet geraakt na een bezoek aan een vleermuisgrot. Hoewel zij met meer dan 130 mensen in aanraking was gekomen, van wie meer dan de helft ziekenhuispersoneel, is er verder niemand besmet geraakt. De vrouw zelf overleed binnen enkele dagen na haar opname.

Ebola is pas besmettelijk als iemand ziekteverschijnselen toont. Na een besmetting kan het drie weken duren voor die verschijnselen de kop opsteken. De kans dat iemand gezond vanuit een risicoland vertrekt en vervolgens in het vliegtuig ziekteverschijnselen krijgt en andere passagiers aansteekt, is daarom bijzonder klein.

Onthoofding Amerikaan bevestigd

Familieleden en Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben de dood van de Amerikaanse journalist James Foley bevestigd. Een functionaris zegt dat dat de video van de Islamitische Staat (IS) waarop iemand wordt onthoofd echt blijkt. Twee anderen zeggen dat het slachtoffer Foley is. Zij wilden dit alleen anoniem bevestigen.

Een van de overheidsfunctionarissen zegt dat de Amerikaanse president Barack Obama naar verwachting later woensdag een verklaring over de moord aflegt. Obama is dinsdag in de Air Force One op de hoogte gebracht. Hij was toen op weg vanuit Washington om zijn vakantie in Massachusetts te vervolgen. De president wordt op de hoogte gehouden.

Meerdere hooggeplaatste medewerkers zeggen dat de IS onlangs heeft gedreigd Foley te vermoorden als vergelding voor de luchtaanvallen van de afgelopen twee weken. Medewerkers van het Pentagon hebben verschillende sociale media waar de video wordt gedeeld benaderd met de vraag de video te verwijderden.

De familie van Foley heeft zijn dood bevestigd op een Facebookpagina die was gericht op zijn vrijlating. "Hij gaf zijn leven bij pogingen om het lijden van het Syrische volk aan de wereld te tonen", schrijft zijn moeder Diana Foley. Zij roept de IS op om de levens van andere gijzelaars te sparen. "Net als Jim zijn zij onschuldig. Zij hebben geen controle over het Amerikaanse beleid in Irak, Syrië of waar dan ook in de wereld." De moeder schrijft verder dat zij nooit zo trots op haar zoon is geweest.

De 40-jarige Foley raakte in november 2012 vermist in het noorden van Syrië. Hij werkte toen als freelancer voor onder meer Agence France-Presse (AFP). De auto waar hij in reed werd door vier militanten aan de kant gezet in een gebied waar Soennitische rebellen en overheidstroepen de macht over probeerden te krijgen. Sindsdien is niks meer van hem gehoord.

Dinsdag werd een video vrijgegeven waarin zijn onthoofding is te zien. De video laat ook zien dat de mediatak van de Islamitische Staat georganiseerder wordt. De video begint met een fragment waarin Obama opdracht geeft tot luchtaanvallen op IS in Irak. Vervolgens is een kale man in een oranje jumpsuit te zien die in een woestijn knielt. Naast hem staat een in zwart geklede militant met een mes op zijn keel. Vervolgens verschijnt de naam van Foley in het Arabisch en het Engels op het scherm en leest Foley een verklaring voor. De onthoofding is met zeker twee camera's opgenomen en is professioneel bewerkt.

Na het voorlezen van de verklaring begint de gemaskerde militant in de nek van de gevangene te snijden. Het beeld wordt zwart voordat de onthoofding is voltooid. In een volgende scene ligt de gevangene dood op de grond met het hoofd nog op het lichaam. Op het eind van de video laat een militant een tweede man zien die wordt aangeduid als de Amerikaanse journalist Steven Sotloff. De militant waarschuwt dat hij de volgende kan zijn die wordt vermoord. Scotloff werd nabij de Syrisch-Turkse grens ontvoerd in augustus vorig jaar. Hij werkte als freelancer voor onder meer Time.

Ook Sijsling onderuit in Winston Salem

Igor Sijsling is op het ATP-toernooi van Winston Salem in de tweede ronde blijven steken. De als tiende geplaatste Spanjaard Pablo Andújar was met 6-4 en 6-3 een maatje te groot voor de Amsterdammer. Omdat eerder ook Robin Haase in de tweede ronde werd uitgeschakeld, zijn er geen Nederlanders meer actief in het enkelspel.

Ook vorig jaar kwam Sijsling in actie in Winston Salem. Hij verloor toen op het Amerikaanse hardcourt in de eerste ronde van Thiemo de Bakker.

Ritzege Carpenter, Howes nieuwe leider

Robin Carpenter heeft de tweede etappe gewonnen in de USA Pro Cycling Challenge. De Amerikaanse renner van Hincapie Sportswear bleef over uit de kopgroep en finishte na een 169 kilometer lange rit van Aspen naar Crested Butte zeven seconden voor Alex Howes en Tejay van Garderen.

Howes (Garmin) neemt dankzij zijn tweede plaats de leiderstrui over van Kiel Reijnen, de winnaar van de eerste etappe. Thomas Dekker en Martijn Verschoor spelen geen rol meer in het klassement van de Amerikaanse rittenkoers. De twee Nederlandse deelnemers kwamen in een groepje op bijna een kwartier van de winnaar over de streep.

Carpenter op weg naar zijn grootste zege tot nu toe (Foto: Getty)

[US Open] Huta Galung verder, Weijers en Rus hard onderuit

Jesse Huta Galung heeft bij de kwalificaties voor de US Open de tweede ronde bereikt. Hij versloeg de Fransman Marc Gicquel met 6-4 en 6-4. In de volgende ronde is de Argentijn Juan Ignacio Londero zijn tegenstander. Voor een plaats in het hoofdtoernooi van het laatste grandslam van het seizoen moeten drie kwalificatierondes worden overleefd.

Bibiane Weijers redde het niet. De 26-jarige tennisster, die voor haar huwelijk van vorige maand als Bibiane Schoofs door het leven ging, was kansloos tegen de Duitse Anna-Lena Friedsam: 0-6 en 3-6. Ook Arantxa Rus werd uitgeschakeld. Ze verloor met 3-6 en 1-6 van Veronica Cepede Royg uit Paraguay.

Real thuis niet langs Atlético in Supercopa

Real Madrid is in de eerste wedstrijd om de Spaanse Supercup tegen Atlético Madrid niet verder gekomen dan een gelijkspel. De bekerwinnaar gaf in het eigen Santiago Bernabeu in de slotminuten een voorsprong uit handen: 1-1. Vrijdag valt de beslissing in de return in het Vicento Calderón, het stadion van landskampioen Atlético.

Het venijn in de eerste wedstrijd zat duidelijk in de staart. Negen minuten voor tijd bracht aanwinst James Rodríguez, die halverwege in het veld was gekomen als vervanger van Cristiano Ronaldo, Real op voorsprong. De thuisclub leek de wedstrijd rustig uit te kunnen spelen, totdat Raúl García in de 88e minuut bij een corner profiteerde van onachtzaamheid bij de verdedigers van Real.

Real kan de Supercopa vrijdag voor de tiende keer winnen. Atlético veroverde de eerste prijs van het Spaanse voetbalseizoen alleen in 1985.

VS onderzoeken echtheid video onthoofding

De Verenigde Staten gaan onderzoeken of de video van de Islamitische Staat (IS) waarin een Amerikaanse journalist wordt onthoofd, echt is. Dat heeft het Witte Huis dinsdag (lokale tijd) laten weten.

,,De inlichtingendiensten werken zo snel als ze kunnen om de authenticiteit vast te stellen. Als de video echt blijkt te zijn, zijn we geschokt door de brute moord op een onschuldige Amerikaanse journalist en betuigen wij onze oprechte deelneming aan zijn familie en vrienden", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

IS gaf dinsdag een video vrij waarin het ernaar uitziet dat de Amerikaanse fotojournalist James Wright Foley wordt onthoofd. De video van de extremistische groepering - met de titel Een boodschap aan Amerika - is gericht tegen het optreden van de Verenigde Staten tegen IS.

VS onderzoeken echtheid video onthoofding
VS onderzoeken echtheid video onthoofding (Foto: ANP)

Pissen en een doelpunt missen

Voetbalsupporters heb je in allerlei soorten en maten. Vaak zijn ze kritisch, naar hun club, naar hun team en naar elkaar. Dat is goed. Maar soms slaan ze de plank helemaal mis. Gisteravond bereikte mij een tweet van @indehekken waarin supporters kenbaar maakten niet gediend te zijn van de gratis wifi die in het stadion werd aangeboden. Het leek mij wel prettig, gratis wifi. Stukken beter dan met 10.000 telefoons tegelijk door een dichtgeslibte dataverbinding, zoals ik altijd gewend ben in het stadion. Ze hielden borden omhoog met daarop een mislukt wifisymbool in een verbodsbord. 'Fuck wifi' was de boodschap. Ik vroeg me af waarom. Want als je geen gratis wifi wilt, dan gebruik je het toch gewoon niet? Maar daar ging het dus niet om. Je gaat niet 90 minuten je telefoon zitten checken, maar je team supporten, is de achterliggende logica. 'Fuck wifi, support the team.' Dus iemand die tijdens de match op zijn telefoon kijkt is geen goede supporter, zoiets.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.