Rebellen Oekraïne willen staakt-het-vuren

De Oekraïense rebellen zijn bereid om tot een wapenstilstand te komen met het regeringsleger. Dat heeft hun leider Aleksandr Zakharchenko laten weten. Het staakt-het-vuren moet volgens hem een 'humanitaire catastrofe' voorkomen. De rebellen worden momenteel omsingeld in de stad Donetsk.

"Wij zijn bereid om te stoppen met schieten om zo de verspreiding en omvang van een humanitaire ramp in het oosten van Oekraïne te voorkomen", aldus de premier van de zelfverklaarde Volksrepubliek van Donetsk.

De Oekraïense regering heeft nog niet gereageerd op het statement van Zakharchenko. Het leger nam zaterdag in het oosten van het land de strategisch gelegen plaats Krasnji Loetsj in. Daardoor kon Donetsk, bolwerk van de pro-Russische separatisten, worden ingesloten.

Het exacte motief voor een staakt-het-vuren is onduidelijk, maar heeft wellicht te maken met een humanitaire missie. Rusland, dat volgens de Oekraïense regering en westerse landen de rebellen ondersteunt, heeft al meerdere malen gepleit voor zo'n missie.

Kiev en het westen zijn echter bang dat het Rusland de mogelijkheid geeft om troepen te sturen naar de regio. Zo'n twintigduizend militairen zouden klaarstaan langs de grens.