VS waarschuwen Rusland tegen steunen separatisten

Als Rusland zich blijft mengen in het conflict in Oekraïne zal dit worden gezien als 'een invasie van Oekraïne'. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur Samantha Power vrijdag bij een zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd.

De waarschuwing volgt op schattingen van de NAVO dat Rusland zo'n twintigduizend militairen langs de grens met Oekraïne heeft samengetrokken. Power zei dat als Rusland hulp wil leveren aan de separatisten dit via neutrale internationale organisaties moet gebeuren.

"De humanitaire situatie moet worden aangepakt, maar niet door degenen die haar hebben veroorzaakt", aldus Power. "Verdere unilaterale bemoeienis van Moskou met Oekraïne, inclusief die onder de dekmantel van noodhulp, zal worden gezien als een invasie van Oekraïne."

De VS en de Europese Unie betichten Rusland ervan de rebellen in oosten van Oekraïne te steunen. Moskou ontkent dit. Volgens de Amerikaanse regering is het raketsysteem waarmee het toestel van Malaysia Airlines op 17 juli uit de lucht geschoten werd afkomstig uit Rusland.