Naamswijziging publieke netten in augustus

De televisie- en radiozenders van de publieke omroep krijgen in augustus definitief een andere naam. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maandag bekendgemaakt. De naamswijziging was vorig jaar al aangekondigd, maar vanaf wanneer de zenders omgedoopt worden was nog niet bekend.

De televisienetten Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 gaan vanaf 19 augustus door het leven als NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Ook alle radiozenders krijgen de toevoeging NPO. Vorig jaar werd de site van de NPO al aangepakt en ook de digitale themakanalen werden al in een nieuw jasje gestoken.

De NPO vindt het belangrijk dat de kijkers de publieke netten goed kunnen blijven vinden en herkennen. "We geven de NPO hiermee een duidelijk en herkenbaar gezicht dat je overal terugziet", aldus bestuurder Shula Rijxman in een verklaring. "Het grootste risico is dat ons aanbod te versnipperd raakt. En in al dat mediageweld willen we goed te vinden zijn."

De naamswijziging zorgde vorig jaar voor behoorlijk wat ophef. Zo konden de omroepen zich niet in de plannen vinden en bemoeide ook politiek Den Haag zich ermee. Staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker (VVD) kon de naamswijziging echter niet tegenhouden. Volgens hem is dat een zaak van de publieke omroep zelf.