Vooral PvdA'ers in talkshows NPO

Tijdens het debat over de financiering van de Nederlandse Publieke Omroep is er één ding zeker duidelijk geworden: veel mensen twijfelen over de objectiviteit van veel van de programma's. Zij lijken nu toch een beetje gelijk te krijgen. Er blijken namelijk enorm veel PvdA'ers aan te schuiven.

Thomas Boeschoten analyseerde de data die de Internet Movie Database (IMDB) tussen 1999 en 2013 over de gasten van zeven prominente Nederlandse talkshows heeft verzameld: Barend en Van Dorp, Pauw en Witteman, De Wereld Draait Door, Knevel en Van den Brink, Jinek op Zondag, Jinek en tenslotte Zomergasten.

Uit de data bleken wat opmerkelijke conclusies over de gasten die langs kwamen. Er bleek een voorkeur voor PvdA'ers: ongeveer een derde van alle politieke gasten kwam van die partij. Bij DWDD was zelfs 50% van de politieke gasten PvdA'er. Alleen in de shows van Eva Jinek was een andere partij, de VVD, beter vertegenwoordigd dan de PvdA.

De politicus die het vaakst mee kwam praten was echter Alexander Pechtold van D66 met 75 verschijningen, gevolgd door Femke Halsema van GroenLinks met 68 verschijningen. Dat aantal valt echter in het niets bij de meest verschenen niet-politieke gast, Jan Mulder, die zo'n duizend keer kwam opdraven. Zijn achtervolger, Marc-Marie Huijbregts kwam 'slechts' 218 keer langs.

Ook blijken de shows een duidelijke voorkeur te hebben voor mannelijke tafelgasten. Bij vrijwel alle shows was tweederde van de gasten van het mannelijke geslacht. Opnieuw was Eva Jinek de grote uitzondering: alleen in haar show Jinek was de verhouding tussen de seksen ongeveer gelijk.

Die cijfers willen overigens niet zeggen dat een van de groepen meer spreektijd heeft gekregen. De helft van de gesprekken werd namelijk gevoerd met slechts negen procent van de gasten. Deze vormen een soort 'talkshowelite', zo zegt Boeschoten.

Wie zelf de cijfers eens wil inspecteren, kan hier terecht. Inclusief 'netwerkvisualisaties'!