Vijftig miljoen euro voor startende uitvinders

Bedrijven met een goed idee maar geen financiering kunnen binnenkort aankloppen bij de overheid voor een lening. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft vijftig miljoen euro uitgetrokken voor dit soort 'vroegefasefinanciering', maakte hij maandag bekend.

Met het potje kunnen patenten, prototypen en proefprojecten worden betaald. Ook financiering van marktonderzoek, om te kijken of het idee wel een kans van slagen heeft, is mogelijk. Voor dit soort aanzetten tot innovaties is sinds de crisis bij banken en andere financiers nu vaak geen geld beschikbaar, aldus Kamp. "Private investeerders en banken vinden het dan nog te risicovol om te investeren en stappen liever in als het product gereed is voor de markt. Vroegefasefinanciering overbrugt deze financieringskloof."

Ondernemers kunnen vanaf dinsdag inschrijven op de regeling. De financiering maakt deel uit van het actieplan van het ministerie van Economische Zaken om startende ondernemingen te helpen. Deze zomer komt het kabinet nog met een aanvullend actieplan MKB Financiering.