FIFA-secretaris: "Suárez heeft hulp nodig"

Luis Suárez heeft na zijn derde bijtincident professionele hulp nodig. Dat zei secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke in aanloop naar de achtste finale tussen Colombia en Uruguay. De spits van Liverpool werd voor negen interlands en vier maanden geschorst voor het bijten van Giorgio Chiellini. "Suárez moet een manier vinden om hiermee te stoppen. Dit is onacceptabel."

De FIFA heeft besloten tot een hoge straf, omdat Suárez voor de derde keer in zijn carrière een tegenstander beet. "Als het de eerste keer was, kon je spreken van een incident", zei Valcke. "Dat is nu niet het geval en daarom hebben we een voorbeeld willen stellen."

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wilde niet ingaan op de lengte van de straf voor Suárez. "De FIFA staat voor fair play en wat hij heeft gedaan, is dat zeker niet. Of de straf de juiste is? De tuchtcommissie van de FIFA is een onafhankelijk orgaan en heeft zijn beslissing genomen."

Eerder al stuurde spelersvakbond FIFpro aan op professionele behandeling. Ook stuurde de vakbond aan op een beroep. "Op die manier kunnen alle feiten nog eens rustig worden bekeken." De schorsing van negen interlands en vier maanden uitsluiting van alle voetbal gerelateerde activiteiten zou bovendien een inbreuk zijn op het recht van Suárez om te werken.