[Giro] Quintana grijpt de macht in koninginnenrit

Nairo Quintana heeft dinsdag de macht gegrepen in de koninginnenrit van de Giro d'Italia. De Colombiaan van Team Movistar soleerde onder zware omstandigheden naar de zege in de 139 kilometer lange etappe, met daarin de beklimmingen van de Gavia en de Stelvio. Hij neemt de roze trui over van zijn landgenoot Rigoberto Urán.

Ryder Hesjedal kon op de slotklim naar Val Martello lang aanklampen bij Quintana maar strandde uiteindelijk op acht seconden. Pierre Rolland werd derde, voor Belkin-kopman Wilco Kelderman. De 23-jarige Nederlander sprong in de laatste kilometers weg uit de groep met de andere favorieten.

Door sneeuw op de Gavia en Stelvio was het lange tijd onzeker of de rit wel in zijn geheel kon doorgaan. Even na het middaguur werd echter gewoon de start gegeven, waarna de renners al snel aan de Gavia begonnen. De renners kregen het op beide cols zwaar te verduren met regen en natte sneeuw.

Quintana pleegde zijn coup op de Stelvio, het dak van deze Giro. De koersdirectie zorgde nog even voor commotie door de afdaling van de Stelvio te neutraliseren, maar dat bleek een communicatiefout, waarna Quintana met in zijn kielzog Hesjedal en Rolland snel afstand nam.

Het drietal rekende de nodige aanvallers in en op de slotklim moest Dario Cataldo er als laatste vluchter aan geloven, terwijl Rolland eveneens moest passen. Hesjedal kon lang mee, maar bezweek uiteindelijk ook voor het klimgeweld van Quintana.

Daarachter reed Kelderman verdienstelijk naar de vierde plaats en pakte zo wat tijdwinst op enkele concurrenten. In het klassement zakte hij door de opmars van Rolland wel naar de achtste plaats. De Fransman staat nu vierde. Quintana leidt met 1.41 minuut voorsprong op Urán. Nummer drie Cadel Evans volgt op 3.21.