Beveiliging joodse gebouwen Nederland aangescherpt

De beveiliging van joodse gebouwen in Nederland is opgeschroefd naar aanleiding van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel. Dat heeft CIDI-directeur Esther Voet gezegd. Volgens haar gaat het om een logische reactie, zeker omdat de dader van de schietpartij nog vrij rondloopt. Bij de aanval kwamen zaterdagmiddag drie mensen om.

De joodse gemeenschap trekt jaarlijks een miljoen euro uit voor beveiliging van gebouwen in Nederland. Het gaat onder meer om synagogen en joodse scholen. Over de mate van beveiliging doet Voet geen uitspraken.

Of de daders een antisemitisch motief hadden is nog niet duidelijk. "Het is wel een heel expliciete locatie dus het zou zomaar kunnen. Er zijn ook aanwijzingen dat het niet zo is. Zo vind je op zaterdag geen orthodoxe joden in het museum", zegt Voet.

De aanval doet volgens het CIDI denken aan die in Toulouse twee jaar geleden. Toen werden bij een joodse school drie scholieren een rabbijn en drie militairen doodgeschoten. Ook toen schroefde het CIDI de beveiliging van joodse gebouwen tijdelijk op.