FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 mei 2014

[CL] Uitslag Real Madrid - Atlético Madrid

Real Madrid is de winnaar geworden van de Champions League dit seizoen. Het versloeg in de finale na verlenging stadsgenoot Atletico Madrid met 4-1.


Diego Godin juicht na de 0-1 (Pro Shots/Insidefoto)

Atlético kreeg al vroeg in de wedstrijd te maken met een domper. Sterspeler Diego Costa leek wonderbaarlijk snel hersteld van zijn blessure en begon in de basis, maar moest al binnen tien minuten de strijd weer staken. Atlético herpakte zich en kwam tien minuten voor rust op voorsprong. Real-keeper Casillas ging in de fout door onnodig uit zijn doel te komen waardoor Gódin met een kopbal kon scoren.

Na rust ging Real uiteraard op zoek naar de gelijkmaker, maar Atletico had de verdediging goed op orde waardoor er lange tijd geen grote kansen te noteren waren. Naarmate de tweede helft echter vorderde werd de druk steeds verder opgevoerd. Er waren kansen voor Marcelo, Bale en Ronaldo, maar het duurde tot de blessuretijd voordat de gelijkmaker werd gescoord. Ramos kopte de 1-1 binnen uit een hoekschop.

In de verlenging werd duidelijk de energie bij Atletico op was. Bale bracht 'De Koninklijke' op voorsprong, marcelo besliste uiteindelijk de wedstrijd. In de slotseconden bepaalde Ronaldo uit een penalty de eindstand op 4-1.

Het is voor Real Madrid de tiende keer in de clubhistorie dat het de Europacup 1/Champions League wint.

Real Madrid

4 - 1

Atlético Madrid

 90+3' Ramos
 110' Bale
 118' Marcelo
 120' Ronaldo (pen) 
   36' Gódin 
 
 Gele kaart: Ramos, Khedira (Real Madrid), García, Miranda, Villa, Juanfran, Koke, Gabi, Godín (Atlético Madrid)
 
Stadion: Estadio Da Luz, Lissabon
Toeschouwers: 65.000
Arbiter: Kuipers (Ned)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Carvajal
Varane
Ramos
Coentrão (Marcelo/59)
Modric
Khedira (Isco/59)
Di María
Bale
Benzema (Morata/79)
Ronaldo
  Courtois
Juanfran
Miranda
Godín
Filipe (Alderweireld/83)
García (Sosa/66)
Gabi
Tiago
Koke
Diego Costa (Adrián/9)
Villa


Sergio Ramos knikt in blessuretijd de gelijkmaker binnen (Pro Shots/Stanley Gontha)

Er komt een Toppers-film

Geloof het of niet, maar een speelfilm met in de hoofdrollen De Toppers zit eraan te komen. Dit maakten de heren vanavond bekend tijdens een van hun concerten. Distributeur A-Film Benelux heeft inmiddels een bevestiging gedaan.

De film zal zich af gaan spelen in Las Vegas. 

Jeroen van der Boom, Gerard Joling en Rene Froger verwachten in de zomer van 2015 af te reizen naar de gokstad voor de opnames.

Een eerder idee van een Toppers film met (toen nog) Geer en Goor in de hoofdrollen kwam niet van de grond.

McLaren zet deur voor Alonso open

Het Formule 1-team lijkt erop gebrand te zijn om Fernando Alonso weg te plukken bij Ferrari. De Spanjaard is geen onbekende voor het team uit Woking, want de tweevoudig wereldkampioen vocht in 2007 bij het Britse team een verbeten strijd uit met toenmalig teamgenoot Lewis Hamilton.

Na dat jaar keerde Alonso terug bij Renault, het team waarvoor hij in 2005 en 2006 wereldkampioen werd. Tegenwoordig zit de Spanjaard bij Ferrari dat hem maar geen auto kan geven die de titel kan behalen. Dit begint te wringen bij de coureur uit Oviedo. Ook McLaren heeft dit probleem sinds in 2008 de laatste titel is behaald, maar de Britten proberen in 2015 met de overstap naar motorleverancier Honda deze negatieve spiraal te doorbreken.

Momenteel racen Jenson Button en Kevin Magnussen nog voor McLaren dat de krachtbron van Mercedes gebruikt. McLaren-baas Ron Dennis zet in de Italiaanse media de deur voor Alonso open. "Fernando is welkom bij McLaren. Jullie zijn verrast dat ik over Fernando praat? Ik heb er geen problemen mee - het belangrijkste voor ons is dat we weer gaan winnen. In 2015 beschikken we over de Honda-motor en we hebben een goede coureur nodig."

Volgens de Daily Mail en The Times heeft McLaren al gesproken met Alonso. Ondanks dat de Spanjaard af en toe wat gefrustreerd leek heeft hij laten optekenen tevreden te zijn bij de Italiaanse renstal. Hij heeft nog een doorlopend contract dat hij gewoon uit zal dienen, mits een ander team dit niet af wil kopen.

[upd] Man opgepakt na aanslag Brussel

De politie in Brussel heeft zaterdag in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in het Joods Museum in Brussel een arrestatie verricht. Dat meldde de woordvoerster van het Brussels parket zaterdagavond op een persconferentie. Het gaat om de man die de auto bestuurde waaruit mogelijk de schutter is uitgestapt om de aanslag te plegen.

De opgepakte man heeft tegenover de politie erkend dat hij op het moment van de aanslag op de noodlottige plek aanwezig was. Zijn link met de aanslag wordt nog onderzocht. De schutter zelf is nog niet opgepakt. Het Brussels parket hoopt op basis van camerabeelden een goede persoonsomschrijving van de dader te kunnen krijgen.

Bij de aanslag werden twee vrouwen en een man gedood. Een van de overledenen zou in het gezicht zijn geschoten. Een tweede man raakte zwaargewond en is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis waar hij wordt geopereerd. Over het type wapen dat voor de aanslag werd gebruikt kon de woordvoerster niets zeggen.

Hoewel er eerst ook werd gemeld dat er op straat was geschoten, meldde de woordvoerster dat alle dodelijke slachtoffers zich in het museum bevonden. Buiten het geslacht van de overledenen wilde de woordvoerster niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers. Het parket wil eerst de familie op de hoogte brengen. Het is evenmin bekend of het om bezoekers of personeel van het museum gaat.

Update 23.03 uur
De opgepakte man is weer vrijgelaten, meldt de NOS in het radiojournaal. Hij wordt nu in plaats van verdachte als getuige beschouwd.

NB: een foutief meegeleverde ANP-foto is verwijderd

Betaalvereniging: gebruik geen Explorer

Betaalvereniging Nederland waarschuwt bankklanten om geen Internet Explorer meer te gebruiken bij het internetbankieren. Dat zei adjunct-directeur Gijs Boudewijn zaterdag in Kassa. Eerder op de dag bleek uit onderzoek van NU.nl en beveiligingsbedrijf SecureLabs dat transacties van consumenten in verschillende browsers te zien en te manipuleren zijn door de versleuteling van internetverbindingen uit te schakelen.

De banken hebben al maatregelen genomen om het beveiligingslek te dichten, zo liet het Nationaal Cyber Security Centrum al weten. Maar de nieuwe techniek die fraude met de transacties moet voorkomen, het zogeheten HTTP Strict Transport Security (HSTS), wordt volgens NU.nl nog niet door elke bank en browser ondersteund. Zo zou Microsoft de ondersteuning pas in de volgende versie van Internet Explorer voor elkaar hebben. Google Chrome, Safari en Mozilla Firefox ondersteunen het nieuwe protocol wel.

Voor zover bekend is er nog nooit geld gestolen dankzij een uitgeschakelde versleuteling, maar Betaalvereniging Nederland vreest dat dat nog steeds kan gebeuren. "De eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat je als je het zeker wilt weten, je een andere browser moet gebruiken tot Internet Explorer is aangepast", aldus Boudewijn.

Om banktransacties te manipuleren is een wifi-hotspot nodig waarop speciale software kan worden geïnstalleerd. Terwijl de verbinding naar de bank gewoon versleuteld is, kan de hotspot de beveiligde verbinding naar de gebruiker dan uitschakelen. Omdat er wel een 'slotje' in de url-balk zichtbaar is, valt dat haast niet op.

Na een transactie kan de software automatisch het bankrekeningnummer van de begunstigde aanpassen, zodat het geld naar kwaadwillenden wordt overgemaakt. Uit testen van SecureLabs blijkt dat de truc ook via boekingssites en webwinkels werkt.

Recordaantal bezoekers Dag van de Bouw

De jaarlijkse open dag van de bouw heeft zaterdag een recordaantal bezoekers getrokken. Op de voor het publiek geopende bouwplaatsen kwamen ongeveer 125 duizend mensen af - even veel als vorig jaar - maar toen waren 55 bouwplaatsen meer opengesteld. In totaal waren 175 bouwprojecten te bezichtigen.

In Amsterdam was er vooral veel interesse voor de openstelling van de tunnels van de Noord/Zuidlijn. De metrolijn in aanbouw werd door 9500 mensen bezocht en is ook zondag nog open. Het populairst was de bouwplaats van de A2 bij Maastricht.

Premier Mark Rutte gaf zaterdagochtend een optimistisch startsein voor de open dag. "Wat is het goed dat er voor de bouwsector weer licht gloort aan het einde van de tunnel. De laatste jaren waren zwaar. Het lijkt erop dat we het dieptepunt zijn gepasseerd en dat de sector vanaf nu ook weer kan gaan bouwen."

Beveiliging joodse gebouwen Nederland aangescherpt

De beveiliging van joodse gebouwen in Nederland is opgeschroefd naar aanleiding van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel. Dat heeft CIDI-directeur Esther Voet gezegd. Volgens haar gaat het om een logische reactie, zeker omdat de dader van de schietpartij nog vrij rondloopt. Bij de aanval kwamen zaterdagmiddag drie mensen om.

De joodse gemeenschap trekt jaarlijks een miljoen euro uit voor beveiliging van gebouwen in Nederland. Het gaat onder meer om synagogen en joodse scholen. Over de mate van beveiliging doet Voet geen uitspraken.

Of de daders een antisemitisch motief hadden is nog niet duidelijk. "Het is wel een heel expliciete locatie dus het zou zomaar kunnen. Er zijn ook aanwijzingen dat het niet zo is. Zo vind je op zaterdag geen orthodoxe joden in het museum", zegt Voet.

De aanval doet volgens het CIDI denken aan die in Toulouse twee jaar geleden. Toen werden bij een joodse school drie scholieren een rabbijn en drie militairen doodgeschoten. Ook toen schroefde het CIDI de beveiliging van joodse gebouwen tijdelijk op.

Miley Cyrus houdt 'geschifte' fan op afstand

Een Amerikaanse rechter heeft een straatverbod opgelegd aan een fan van Miley Cyrus. De man zou waanideeën hebben en hebben gezworen dat hij de 21-jarige zangeres zou blijven achtervolgen of totdat zij hem accepteerde of hij er dood bij neerviel. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 24-jarige man, die op 16 mei werd gearresteerd, bleek ook in hechtenis niet helemaal helder. Zo zei hij schreeuwende stemmen in zijn hoofd te horen. Ook zou Cyrus geregeld tegen hem praten via de radio, waarbij ze hem vertelde hem te aanbidden. Wat hem betrof kon de politie hem net zo goed door zijn hoofd schieten als hij Cyrus niet kon ontmoeten.

De man verblijft momenteel in een kliniek. Hij moet op honderd meter afstand blijven van de zangeres.

Badmintonsters China prolongeren Uber Cup

De Chinese badmintonsters hebben zaterdag de Uber Cup gewonnen. In de finale van het WK voor vrouwenteams werd Japan in New Delhi met 3-1 verslagen. China was sinds 1998 negen keer de beste. Alleen in 2010 doorbrak Zuid-Korea de hegemonie van het buurland. Nederland was in 2006 verliezend finalist.

Xuerui Li zette China zaterdag op voorsprong door met 21-15 en 21-5 van Minatsu Mitani te winnen. Misaki Matsumoto en Ayaka Takahashi trokken de stand gelijk. De Japanse vrouwen waren in het dubbelspel met 21-18 en 21-9 Yixin Bao en Jinhua Tang de baas.

Shixian Wang bracht China met een 21-16 en 21-12 zege op Sayaka Takahashi, de zus van Ayaka, opnieuw op voorsprong. Yunlei Zhao en Xiaoli Wang verzorgden het winnende punt. Zij klopten Miyuki Maeda en Reika Kakiiwa: 21-13 en 21-6.

Rusland en Finland in finale WK ijshockey

Rusland en Finland spelen zondag om de wereldtitel ijshockey. In de Wit-Russische hoofdstad Minsk bereikten de Russen de eindstrijd door met 3-1 van Zweden te winnen. Finland was later met 3-0 te strek voor Tsjechië. Finland was in 2011 voor het laatst wereldkampioen, Rusland een jaar later. Vorig jaar ging Zweden met de titel aan de haal.

Rusland kwam tegen Zweden al na negentien seconden op achterstand door een doelpunt van Oscar Möller. Sergei Plotnikov maakte gelijk en Sergei Shirokov zette de Russen op 2-1. Anton Belov bepaalde de eindstand op 3-1.

Finland scoorde tegen Tsjechië via Jori Lehterä, die twee keer raak mikte, en Jarkko Immonen. Doelman Pekka Rinne maakte twintig reddingen voor de Finnen.

[Giro] Aangereden seingever in coma

De zaterdag tijdens de Giro aangereden seingever ligt in een kunstmatig coma in een ziekenhuis in Turijn. Dat meldt de Gazzetta dello Sport op gezag van de koersdirectie. Een cameramotor van de Italiaanse omroep RAI reed vol tegen de 55-jarige Angelo Leone aan. Hij werd ter plekke gereanimeerd en uiteindelijk met een helikopter naar Turijn gevlogen.

De ongelukkige Leone werd direct behandeld door een arts die vlak achter de motor reed. Na de reanimatie werd de vrijwilliger in een kunstmatig coma gebracht. In Turijn werden bij een onderzoek kleine bloeduitstortingen in de hersenen vastgesteld. De seingever heeft geen schedelbreuken.

'Lek in beveiliging internetbankieren'

Door een kwetsbaarheid in internetbrowsers is het mogelijk om overboekingen bij internetbankieren ongemerkt aan te passen. Dat meldt Nu.nl na gezamenlijk onderzoek met beveiligingsbedrijf SecureLabs. Het lek treft alleen browsers; bankierapps voor smartphones zijn wel veilig.

Hackers kunnen met een wifi-hotspot de draadloze internetverbinding van iemand onderscheppen. Op die manier kan de verbinding naar de bank worden aangepast. In een transactie kan op die manier ongezien het rekeningnummer van de begunstigde worden aangepast.

De onderzoekers hebben banken en het National Cyber Security Center (NCSC) ingelicht. Daardoor is de kans op misbruik verkleind en de pakkans van hackers vergroot. De meeste browsers zijn daardoor nu veilig, maar Internet Explorer ondersteunt de technologie die tegen het lek wordt gebruikt nog niet.

Hockeyheren Den Bosch houden zicht op lijfsbehoud

Den Bosch mag blijven hopen op een 22e opeenvolgende seizoen in de Hoofdklasse. De Bosschenaren herpakten zich knap na de 4-0 oorwassing in het eerste playoffduel met Voordaan, woensdagavond. In eigen huis zegevierde de ploeg van coach Sjoerd Marijne met 3-0.

Den Bosch liet van meet af aan zien dat het doordrongen was van het besef dat het anders moest dan woensdag. Vol enthousiasme viel de thuisploeg aan, wat resulteerde in enkele goede kansen. Ondanks een kansverhouding van 7-0 gingen beide ploegen echter rusten met een brilstand op het scorebord.

Ruim tien minuten na rust brak Matthijs Brouwer dan eindelijk de ban. Met een prachtige uithaal zette de routinier, bezig aan zijn laatste weekend als tophockeyer, de 1-0 op het scorebord. Ruim tien minuten voor tijd schoot Austin Smith de thuisploeg via een benutte corner definitief in veilige haven, waarna Lucas Vila de eindstand bepaalde op 3-0.

Zondagmiddag 15.00 uur staan beide ploegen daarom wederom tegenover elkaar voor het beslissingsduel. Het beslissende duel heeft plaats in Groenekan.

Vrouwvriendelijke parkeerplaatsen in Seoul

Het stadsbestuur van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul toont ware ridderlijkheid richting het vrouwelijke deel van de bevolking. Het bestuur is namelijk een project gestart om de stad vrouwvriendelijker te maken. Dit uit zich onder andere in het maken van speciale vrouwparkeerplaatsen.

Deze parkeerplekken zijn de natte droom van deze sekse die, gemiddeld genomen, behept zijn met een wat minder goed ruimtelijk inzicht dan mannen. Zo zijn de parkeerplekken langer en breder dan een normaal parkeervak. De vakken zijn beter verlicht en liggen in parkeergarages dichter bij roltrappen en liften. De plekken zijn te herkennen aan de roze belijning en een vrouwenicoon.

De Koreaanse autoriteiten zweren dat het initiatief niets te maken heeft met seksisme of stereotypes. Ze willen ook niet beweren dat vrouwen niet in staat zouden zijn om een auto te parkeren.

Het idee is om de stad wat prettiger te maken voor het zwakke geslacht. Buiten de parkeerplekken om, worden er ook 7000 openbare toiletten gebouwd, die slechts toegankelijk zouden zijn voor dames, meisjes en wijven. Ook worden voetpaden bekleed met een soort veerkrachtig materiaal, zodat het voor vrouwen makkelijker zou zijn om daarop te paraderen met hoge hakken.

Het hele project gaat zo'n 70 miljoen euro kosten.

Hockeyvrouwen Bloemendaal naar hoofdklasse

De hockeyvrouwen van Bloemendaal zijn volgend seizoen te bewonderen in de Hoofdklasse. De Noord-Hollanders gaven de midweekse zege (1-0) in het eerste play-off-duel een passend vervolg door op bezoek in Nijmegen met 3-1 te winnen.

Nijmegen begon sterk aan het treffen. De eerste vijf minuten had de Gelderse ploeg het betere van het spel, zonder dat dit tot treffers leidde. Daarna trok Bloemendaal het initiatief naar zich toe, maar ondanks twee corners wisten ook zij het net niet te vinden. Onder meer omdat Kim van Roosmalen een bal van van de lijn haalde.

Terwijl de Noord-Hollanders de druk alsmaar verder opvoerden was daar ineens een snelle counter van de thuisploeg. Michelle Simons brak de wedstrijd open, met een knappe backhand in de lange hoek: 1-0. De onverwachte treffer betekende dat het initiatief opnieuw verschoof, maar ondanks twee Nijmeegse corners werd er voor rust niet meer gescoord.

Na de onderbreking wel. Eerst werden over en weer wat corners onbenut gelaten, waarna Bloemendaals Evy Oosterveer voordeed hoe het wel moest, scoren: 1-1. Tien minuten voor het laatste fluitsignaal bracht Barbara Goeman Borgesius de meegereisde Bloemendaal-fans in extase door de 1-2 aan te tekenen, met die stand promoveerden de Mussen naar de Hoofdklasse.

Vijf minuten voor tijd maakte Eline Florie aan alle onzekerheid een eind door de 1-3 op het scorebord te zetten. Door de knappe uitzege en de midweekse 1-0 overwinning in eigen huis promoveert Bloemendaal naar het hoogste niveau. 

Krajicek wint dubbeltitel in Neurenberg

Michaëlla Krajicek heeft zaterdag de dubbeltitel veroverd bij het WTA-toernooi in het Duitse Neurenberg. Samen met de Tsjechische Karolina Pliskova was Raluca Olaru uit Roemenië en de Israëlische Shahar Peer met 6-0, 4-6 en 10-6 de baas. Voor Krajicek is het de vijfde dubbeltitel uit haar loopbaan en de eerste sinds 2010.

Pliskova spoelde met de dubbeltitel de nare smaak van de enkelspelfinale enigszins weg. In die eindstrijd boog ze voor de Canadese Eugenie Bouchard (2): 2-6, 6-4 en 3-6. Voor Bouchard was het haar eerste WTA-titel.

In Straatsburg won Monica Puig haar eerste WTA-toernooi. De Puerto Ricaanse was met 6-4 en 6-3 te sterk voor Silvia Soler-Espinosa. Die Spaanse was als qualifier in het hoofdtoernooi in de Elzas terechtgekomen.

Gedode Gwenettes gsm onkraakbaar

De donderdag in koelen bloede afgemaakte topcrimineel Gwenette Martha neemt vermoedelijk het een en ander aan geheimen mee naar gene zijde. Zo slaagde de politie er nooit in zijn telefoon te decrypten. Martha's advocaat noemt zijn dood ondertussen 'justitieel falen'.

De Blackberry van Gwenette Martha werd bij zijn arrestatie in het najaar van 2012 in beslag genomen, schrijft AT5. Er werden ook jammers gevonden om gsm- en gps- signalen te storen, en sweepers om afluisterapparatuur te lokaliseren. De telefoon werd eerst door het Nederlands Forensisch Instituut onder handen genomen, maar tevergeefs. Vervolgens probeerden experts in de VS het ding te kraken maar ook die trokken aan het kortste eind. Uiteindelijk gaf justitie het maar op.

Bij een tussentijdse zitting van een van de twee rechtszaken waarin hij verdachte was, gaf Martha overigens aan dat hij wel mee wilde werken aan het ontsleutelen van de mobiele telefoon. "Maar dan moet ik wel de code nog herinneren", voegde hij er wellicht veelbetekenend aan toe.

Martha mocht die zaken overigens in vrijheid afwachten, aldus zijn raadsman Nico Meijering in Het Parool. Daar waren wel voorwaarden aan verbonden. De topcrimineel moest in Nederland blijven en zich op gezette tijden bij een politiebureau melden. Daartegen procedeerde de advocaat namens zijn cliënt, omdat het diens leven in gevaar zouden brengen. Toen Martha onlangs een kogelwerend vest kocht werd hij prompt aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een misdrijf. Dat droeg hij dus maar niet meer, aldus Meijering.

Belgische minister vermoedt antisemitisme

De schietpartij bij het Joods Museum in Brussel was mogelijk een antisemitische daad. Dat heeft de Belgische minister van buitenlandse zaken Didier Reynders gezegd. Hij voegde daar aan toe nog niets zeker te weten en eerst het onderzoek te willen afwachten.

Bij de schietpartij kwamen zeker drie mensen om het leven en raakte iemand anders ernstig gewond. Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken bevestigde tegenover AP het aantal slachtoffers, maar over het motief wilde ze nog niets zeggen.

Politie en justitie willen niets over de schietpartij kwijt. Om 20.00 uur vindt een persconferentie over de aanval plaats.

Veel stembureaus Oost-Oekraïne dicht

In meer dan de helft van alle kiesdistricten in Oost-Oekraïne hebben pro-Russische separatisten de voorbereidingen voor de verkiezingen van zondag onmogelijk gemaakt. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken zaterdag laten weten.

Onderminister van buitenlandse zaken Serhi Jarovji zei dat de politie in slechts negen districten aanwezig zal zijn om de veiligheid te garanderen. Zeventien van de 34 kantoren van de kiescommissie in de regio's Donetsk en Loehansk kunnen niet worden gebruikt. Separatisten in die gebieden hebben de kantoren ingenomen of blokkeren de toegang, aldus het ministerie.

De separatisten hebben Donetsk en Loehansk al weken in handen. Ze hebben zich onafhankelijk van Oekraïne verklaard en gezworen de stembusgang te verstoren. De Russische president Vladimir Poetin riep de opstandelingen eerder op de door hen bezette overheidsgebouwen af te staan, maar de separatisten willen van geen wijken weten.

Oekraïne kiest zondag een nieuwe president. Als de peilingen van de afgelopen tijd enige indicatie zijn kan zakenman Petro Porosjenko de overwinning niet meer ontgaan. Porosjenko, die vanwege zijn belangen in de cacao-industrie ook wel de 'chocoladekoning' wordt genoemd, stevent af op een absolute meerderheid in de eerste ronde.

[Upd] Rosberg mag pole houden in Monaco

Nico Rosberg haalde poleposition voor de Grand Prix van Monaco vanmiddag, maar deed dat mogelijk op een twijfelachtige manier. De Mercedes GP-coureur schoot van de baan nadat hij zich verremde. De stewards besloten al vrij snel na de race het incident te onderzoeken.

Rosberg weerhield mogelijk zijn teamgenoot Lewis Hamilton ervan om de eerste tijd die op dat moment in handen was van Rosberg, te kunnen verbeteren. De Brit lag achter hem, en was al twee tienden sneller in de sector ervóór. Doordat Rosberg echter vanuit een zijweggetje achteruit weer de baan op probeerde te komen, en het feit dat er gele vlaggen gezwaaid werden, moest Hamilton zijn snelle ronde opgeven.

De Brit dacht zelf dat het nog wel mogelijk geweest moest zijn om de achterstand van slechts 0,059 seconden weg te poetsen, en zo voor de eerste keer in zijn carrière in Monte Carlo op poleposition te staan.

Rosberg hield echter vol dat het zuiver een foutje zou zijn geweest, maar de stewards gaan dus nu de televisiebeelden en telemetrie van de auto bestuderen. De stewards zijn er dit raceweekend maar druk mee, want in de kwalificatie waren nog drie incindenten die onderzocht worden.

Update 19.49
De stewards van de Monaco Grand Prix hebben besloten dat Nico Rosberg gewoon vanaf de eerste plaats mag starten morgen. Er werd een onderzoek ingesteld nadat de Mercedes-coureur in de bocht Mirabeau van de baan gegleden was en zo een gelevlagsituatie creëerde. Daardoor konden andere rijders hun tijden niet meer verbeteren.

Lewis Hamilton was het grootste slachtoffer, aangezien de teamgenoot van Rosberg op een volgens eigen zeggen dermate succesvolle ronde zat om de poletijd alsnog te pakken. Na het bestuderen van beelden en de telemetrie die het team ter beschikking moest stellen, alsmede data van de FIA zelf, konden de stewards geen bewijs vinden van enige opzet, aldus het nieuwsbericht op de officiele site van de formule 1.

Nico Rosberg tijdens de GP van Monaco
Nico Rosberg tijdens de GP van Monaco - Pro Shots/Zuma Sportswire

Invallen in groot onderzoek tegen xtc-fabrikanten

De landelijke recherche heeft vrijdag in Brabant en Zuid-Holland meerdere invallen gedaan in een groot drugsonderzoek. Daarbij werd een opslagplaats met chemicaliën gevonden die gebruikt worden bij de productie van xtc. Arrestatieteams rekenden in Tilburg, Waalwijk en Oud-Alblas drie mannen in. Twee van hen waren al eerder voor drugsdelicten in aanraking met de politie geweest.

Bij doorzoekingen werden dure horloges, een bestelauto, cash en drugs in beslag genomen. Ook werd administratie over de chemicaliën gevonden.

De recherche was in actie gekomen na een tip over een verdachte aankoop van chemicaliën die voor de productie van drugs kunnen worden gebruikt. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Dergelijke acties zijn volgens de politie gericht tegen de drugsproductie in Zuid-Nederland en passen in een bredere aanpak van een taskforce die zich bezighoudt met drugsbestrijding in Brabant en Zeeland.

Antwerpen volgend jaar startplaats touretappe

De derde etappe van de Tour de France start volgend jaar in Antwerpen. Dat heeft de tourorganisatie zaterdag rond de World Ports Classic, die zaterdag in de Belgische havenstad finishte, bekendgemaakt. Waar de etappe heen leidt en hoe lang die wordt is nog niet bekend.

Eerder zaterdag maakte de ASO, die de Tour en de World Ports Classic organiseert, al bekend dat Neeltje Jans de finishplaats wordt van de tweede rit. Vorig jaar werd duidelijk dat Utrecht de startplaats wordt van de Tour. Op zaterdag 4 juli wordt daar een tijdrit gereden. Een dag later vertrekt het peloton vanuit de domstad richting Zeeland.

Kuifje-tekening brengt ruim 2,5 miljoen euro op

Een plaat van stripheld Kuifje getekend door Hergé is zaterdag bij veilinghuis Artcurial in Parijs geveild voor ruim 2,5 miljoen euro. Dat is een record voor een striptekening, schrijven Franse media. De opbrengst is veel hoger dan de geschatte waarde van zeven- tot negenhonderdduizend euro.

Op de plaat, getekend in Chinese inkt, staan tekeningen die werden gebruikt voor de kaften van Kuifje-albums tussen 1937 en 1985. Zo zijn Kuifje en zijn trouwe hondje Bobbie te zien als op de voorkanten van De Blauwe Lotus, Kuifje in Amerika en Het Gebroken Oor.

Op de plaat is ook een tekening van Kuifje in een dikke bontjas. Die is niet op een album terug te vinden en wijst volgens kenners op een album dat Hergé nog wilde schrijven over een avontuur dat Kuifje aan de poolcirkel zou beleven.

Het vorige record stond overigens ook al op naam van Hergé, en zelfs op de kaft van een van Kuifje-albums. Voor de voorkant van Kuifje in Amerika werd twee jaar geleden zo'n 1,3 miljoen euro betaald. Ook die veiling vond plaats bij Artcurial.

De andere werken die zaterdag te koop worden aangeboden staan ook in het teken van Kuifje. Zo wordt de cover van De Zwarte Rotsen uit 1942 in Chinese inkt geschat op vier- tot zeshonderdduizend euro en de bijbehorende gouache op zestig- tot negentigduizend euro.

Mollema wint etappe in Noorwegen

Bauke Mollema heeft de Belkin-ploeg zijn tweede dagsucces op rij geschonken in de Ronde van Noorwegen. De Groninger won zaterdag de vierde etappe van Brumunddal naar Lillehammer voor de Deen Jesper Hansen (Tinkoff-Saxo) en zijn ploeggenoot Lars Petter Nordhaug. Sep Vanmarcke was vrijdag al succesvol namens Belkin.

Marc de Maar (UnitedHealthcare) kwam als achtste over de streep. De voor Curaçao rijdende Drent gaf vijf seconden toe en behoudt dus de leiderstrui. Zondag volgt nog een etappe in de Noorse etappekoers.

QPR promoveert door goal in laatste minuut

Queens Park Rangers keert na een jaar afwezigheid terug in de Premier League. De Londense club won in de finale van de play-offs op Wembley met 1-0 van Derby County, waar voormalig Twente-trainer Steve McClaren op de bank zit. Het winnende doelpunt werd in de allerlaatste minuut gescoord door invaller Bobby Zamora.

QPR volgt het spoor van Leicester City en Burnley, die als nummer een en twee van het Championship directe promotie afdwongen. QPR was als nummer vier veroordeeld tot het spelen van play-offs. Door een overwinning na verlenging op Wigan Athletic verzekerde de club van trainer Harry Redknapp zich van een plaats in de finale tegen Derby, dat in de competitie als derde was geëindigd.

De zege van QPR was volledig tegen de verhouding in. Derby toonde zich zeker na rust heer en meester en voerde na een rode kaart van Gary O'Neill de druk nog verder op. Met een man minder sloeg QPR vlak voordat de verlenging zou beginnen vanuit het niets toe. Na slecht uitverdedigen werkte Zamora de bal met een mooie curve achter keeper Lee Grant, die tot aan dat moment nog geen schot op doel te verwerken had gekregen.

QPR kan door de overwinning rekenen op een enorme financiële injectie. Door de promotie en tv-inkomsten is de club in een klap 165 miljoen euro rijker.

Ericsson vanuit pit starten, Kvyat krijgt standje

Marcus Ericsson moet morgen in de Grote Prijs van Monaco vanuit de pitstraat starten, dat hebben de stewards bepaald naar aanleiding van een incident tijdens de kwalificatie. Ook zal de Caterham-rijder twee strafpunten krijgen. Een ander incident leverde Daniil Kvyat slechts een reprimande op.

Ericsson werd verantwoordelijk gehouden voor een vermijdbare aanrijding met Felipe Massa, waarbij de laatste tijdens diens in-lap zijn Williams aan de kant hield en zo ruimte maakte om de Catherham-coureur voorbij te laten gaan. De Zweed verloor echter net op het moment dat hij naast Massa zat, de macht over het stuur en zo schoven beide bolides in de barrières.

Massa kon niet meer terugkomen naar de pits en was op die manier de eerste uitvaller van de tweede kwalificatiesessie. De Braziliaan start morgen in de race vanaf plaats zestien. Omdat Ericsson zich al als 22e en laatste kwalificeerde, hebben de stewards voor een andere straf gekozen dan een standaard gridstraf.

Daniil Kvyat van Toro Rosso kreeg een reprimande voor het ophouden van de Lotus van Pastor Maldonado in bocht 19. Naast deze twee kwesties buigen de stewards zich ook nog over twee andere zaken. Tijdens de eerste kwalificatiesessie waren er maar liefst drie incidenten die onderzocht zouden worden. Het derde is het vermeende ophouden van Sergio Pérez (Force India) door Esteban Gutiérrez van Sauber.

En dan is er nog het onderzoek naar Nico Rosberg die zijn Mercedes in de laatste paar seconden van de kwalificatie op een mogelijk verdachte manier van de baan liet geraken en zo teamgenoot Lewis Hamilton van een laatste supersnelle ronde - en mogelijk polepostion - afhield.

Marcus Ericsson tijdens de GP van Monaco in de muur
Marcus Ericsson tijdens de GP van Monaco in de muur -
Foto: Pro Shots/Zuma Sportswire

[upd] Dode en 12 gewonden bij kettingbotsing

Bij een kettingbotsing op de A28 bij Nijkerk zijn zaterdagmiddag twaalf tot vijftien mensen gewond geraakt. Zes auto's en een vrachtwagen botsten op elkaar. Meerdere mensen raakten bekneld. Enkele slachtoffers raakten zwaargewond, zegt een woordvoerder van de politie.

Meerdere auto's raakten total loss. Het ongeluk gebeurde rond 16.20 uur op de weg van Amersfoort naar Zwolle, bij de afslag naar strand Nulde.

De weg is in beide richtingen afgesloten, wat op allebei de weghelften voor kilometers file zorgt. Het verkeer wordt er mondjesmaat onder politiebegeleiding langs gelaten, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Update 19.07 uur
Een van de gewonden is inmiddels overleden, zegt een woordvoerder van de politie. Die laat ook weten dat het totaal aantal gewonden nu op twaalf ligt. De ernst van de verwondingen loopt uiteen. Zeker vijf mensen moesten uit auto's worden bevrijd. Bij het ongeluk reden zes auto's en een vrachtwagen op elkaar.

De weg is richting Zwolle nog tot zeker 22.00 uur afgesloten, meldt de ANWB. De andere weghelft is inmiddels vrijgegeven. Wel staan in beide richtingen nog kilometers lange files.

Toernooizeges voor Gulbis en Kohlschreiber

Enests Gulbis en Philipp Kohlschreiber hebben zaterdag een toernooizege aan hun erelijst toegevoegd. Gulbis pakte de titel in Nice door in de finale met 6-1 en 7-6 (5) van Federico Delbonis te winnen. Kohlschreiber won in Düsseldorf in de eindstrijd met 6-2 en 7-6 (4) van Ivo Karlovic.

Gulbis houdt met zijn overwinning een opmerkelijke serie in stand. De Let stond zes keer in een ATP-finale en won ze allemaal. Voor Kohlschreiber staat de teller nu op vijf toernooizeges. Vier van die vijf titels veroverde de Duitser in eigen land.

Greipel wint in Antwerpen, Bos derde

André Greipel heeft de eerste etappe in de World Ports Classic gewonnen. De Duitse renner van Lotto-Belisol was zaterdag na bijna tweehonderd kilometer tussen Rotterdam en Antwerpen de snelste in de massasprint. Theo Bos finishte als derde, vlak achter de Rus Alexander Porsev.

Zondag staat het tweede deel van de koers tussen twee havensteden op het programma. De renners keren dan weer terug van Antwerpen naar Rotterdam. De World Ports Classic wordt voor de derde keer verreden. De vorige edities leverden zeges op voor de Belgen Tom Boonen en Nikolas Maes.

Zesde plaats voor turners in landenfinale

De Nederlandse turners zijn zaterdag op het EK in Sofia als zesde geëindigd in de teamfinale. Epke Zonderland, Yuri van Gelder, Jeffrey Wammes, Bart Deurloo en Casimir Schmidt kwamen uit op een totaal van 256,979 punten. Nederland wist zich donderdag voor het eerst in de historie voor een teamfinale op een groot toernooi te plaatsen.

Nederland scoorde op vier toestellen beter dan in de kwalificatie, toen ook de zesde score werd neergezet. Alleen op brug en vloer ging het minder en op die onderdelen werden nu ook grotere fouten gemaakt dan twee dagen geleden.

Het goud in de landenwedstrijd ging naar Rusland met 267,959 punten. Groot-Brittannië en Oekraïne pakten zilver en brons.

'Republieken' in Oekraïne fuseren

De Oost-Oekraïense Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loehansk hebben zich samengevoegd in de nieuwe staat Novorossia. Dat meldde persbureau URA-Inform zaterdag.

De zelfbenoemde volksvertegenwoordigers van de Oost-Oekraïense regio's en Odessa hebben de fusie zaterdag vastgelegd in een hotel in Donetsk. Het tekenen van het document vond plaats achter gesloten deuren. Alleen het Russische tv-kanaal Rossia24 mocht aanwezig zijn.

'Volksgouverneur' Pavel Goebarev van de overkoepelende regio had eerder deze maand al een balletje opgeworpen. De staat Novorossia (Nieuw Rusland) zou zich kunnen aansluiten bij de Russische douane-unie en militaire samenwerking zoeken met Rusland en andere voormalige Sovjetstaten.

De staat is vernoemd naar het gebied in het huidige Oekraïne dat in de 18e eeuw door het Russische Rijk op de Ottomanen werd veroverd.

'Zelfverklaarde republieken Oekraïne fuseren'
'Republieken' in Oekraïne fuseren (Foto: ANP)

[vid] Doden bij schietpartijen in Californië

Bij een reeks schietpartijen in Santa Barbara in de Amerikaanse staat Californië zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, onder wie de schutter. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt. De man nam vanuit zijn auto op verschillende plekken in de stad mensen onder vuur.

De schutter nam op negen locaties mensen onder vuur, aldus de sheriff. Toen agenten de man probeerden tegen te houden volgden er een schietpartij, waarna de man wegreed en tegen een geparkeerde auto aanreed. Hij werd vervolgens met een kogel in zijn hoofd gevonden, maar het is onduidelijk of een van de agenten het dodelijke schot loste of dat de man zelfmoord pleegde.

De dader heeft kort voor de daad een video op YouTube geplaatst waarin hij uitlegt wat zijn motief is geweest. Hij is gefrustreerd dat hij 22 jaar is en nog steeds maagd is. 

Kim en Kanye willen tien miljoen voor trouwfoto's

Kim Kardashian en Kanye West doen er alles aan om zo veel mogelijk munt te slaan uit hun 'exclusieve' trouwerij. Het stel vraagt tien miljoen dollar, zo'n 7,3 miljoen euro, voor de foto's van hun trouwerij die zaterdag plaatsvindt, schrijft de Britse boulevardkrant Daily Star. Het stel weert alle media van het feest, op een Amerikaans tijdschrift na.

De 33-jarige realityster en de 36-jarige rapper geven elkaar zaterdag in Fort Belvedere in Florence het jawoord. Volgens ingewijden hopen de twee de foto's aan Vogue te slijten. De tortelduifjes waren eerder al in bruidsgala op de kaft van het modeblad te zien. De Amerikaanse hoofdredactrice Anna Wintour heeft evenwel laten weten niet op de bruiloft aanwezig te zullen zijn. Ze had al een andere afspraak in de privésfeer.

Ondertussen stromen de genodigden binnen. Kardashians zussen en moeder zijn al gesignaleerd. Ook de in Amsterdam wonende regisseur Steve McQueen en zijn dochter zijn al gekiekt op weg naar de trouwerij.

'Vervolg Iraanse actrice om wangkus'

De Iraanse actrice Leila Hatami is diep door het stof gegaan voor de kus die ze gaf aan de voorzitter van het filmfestival in Cannes. De 41-jarige Hatami, die dit jaar in de festivaljury zit, gaf deze week de 83-jarige Gilles Jacob een kus op zijn wang ter begroeting, waarop ze boze reacties kreeg van Iraanse autoriteiten.

"Het spijt me zeer dat ik sommige mensen heb gekwetst", schreef Hatami aan de Iraanse bioscoopbond, melden media uit het Midden-Oosten. "Ik wilde eerst alleen zijn hand schudden, maar dat bleek tevergeefs."

Volgens Hatami was Jacob de Iraanse gedragsregels vergeten, 'een gevolg van ouderdom'. Ze beschrijft Jacob als een soort lieve opa die tevens haar gastheer was.

Een groep Iraanse studentes zou al hebben aangedrongen op vervolging van Hatami. Zij willen dat de actrice in een Iraanse cel belandt en zweepslagen krijgt.

NVU-demonstratie Deurne rustig verlopen

Een demonstratie van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Deurne is zaterdag zonder problemen verlopen. "Het verliep rustig. Er was geen extra politie-inzet nodig", zei een woordvoerder van de politie. Zo'n dertig mensen demonstreerden in de Brabantse plaats naar aanleiding van de overval op juwelier Goldies, waarbij de daders omkwamen.

Na de overval in Deurne eind vorige maand gingen meerdere keren Marokkaanse jongeren de straat op. Ze eisten dat de juweliersvrouw wordt vervolgd voor het doodschieten van de twee daders van Marokkaanse afkomst. De NVU wil het juweliersechtpaar een hart onder de riem steken.

De gemeente heeft toestemming gegeven voor de demonstratie, op voorwaarde dat de betogers niet in de wijk zouden komen van de juwelierszaak. Ze moesten bij het station blijven. Volgens de politie deden ze dat en waren ze even na 14.00 uur snel verdwenen.

Doden bij schietpartij Joods Museum Brussel

Bij een schietpartij bij het Joods Museum in Brussel zijn zaterdagmiddag zeker twee doden gevallen. Dat meldden Belgische media. Een woordvoerder van de brandweer maakte melding van mogelijk drie doden.

Naast de doden zou er ook een persoon zwaargewond zijn geraakt. De hulpdiensten staan 12 mensen bij die zwaar in shock zijn. Wat er precies is gebeurd is nog niet bekend.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders was op het moment van de schietpartij in de buurt. Hij twitterde dat het ging om een aanslag.

Duizenden tunnelwandelaars in NZ-lijn

Zo'n negentienduizend mensen maken dit weekend een wandeling onder het centrum van Amsterdam. De kaarten voor de open dag van de Noord/Zuidlijn waren zaterdag al bijna helemaal op. De eerste 9500 wandelaars liepen zaterdag al door de tunnels van de metrolijn in aanbouw, meldt het projectbureau.

Geïnteresseerden konden onder meer een wandeling maken onder het IJ door, vanuit Amsterdam-Noord naar het Centraal Station. Ook kon gewandeld worden van het Rokin naar de Vijzelgracht en van de De Pijp naar de Vijzelgracht. Voor de wandelingen op zondag zijn nog enkele honderden kaarten beschikbaar.

De tunnels zijn vaker opengesteld voor publiek. Volgens het projectbureau was dit de drukst bezochte open dag. Vermoedelijk is dat omdat de tunnels hierna niet meer op deze schaal opengaan voor publiek vanwege verdergaande werkzaamheden.

Titanfall krijgt weer capture the flag

Capture the flag keert terug naar Titanfall. Vorige week haalde ontwikkelaar Respawn Entertainment de speel-modus nog offline omdat niet genoeg mensen het speelden. Nu komt de ontwikkelaar op terug.

Minder dan 1 procent van de Titanfall-spelers probeerden capture the flag te spelen. Dit resulteerde in lange wachttijden op een match welke soms helemaal niet gevonden werd. Dit resulteerde naar veel ongenoegen onder gamers, wat uiteindelijk ook de reden is dat de gamemodus wordt teruggehaald.

Om spelers sneller en makkelijker een CTF-match te laten vinden, begint Respawn met een nieuwe test: ''We’re introducing a test of even wider region searches. If you’re searching for 5 minutes without starting a game, Stryder will eventually widen your search to include neighboring continents. This means you might end up in a game with a much higher ping than you’re used to, but as players pointed out; playing is preferred to not playing at all! The 5 minutes is a rough estimation as Stryder may very well use a much shorter time if it can determine from its real-time view of the globe that waiting 1 or 5 minutes will have no tangible difference.''

Andere maatregelen zijn subtieler. Zo worden spelers die verbinding maken met de server al vermeld, zodat duidelijk is voor mensen in de server dat er nieuwe spelers bijkomen. Zo hoopt Respawn dat zij niet voortijdig de server verlaten. Ook zullen teams automaticsh worden gebalanceerd en zullen andere statistieken beter worden gevolgd. 

Titanfall

Ajax legt AZ'er Nick Viergever vast

Ajax heeft zich voor de komende vier seizoenen versterkt met Nick Viergever. De 24-jarige verdediger wordt overgenomen van AZ waar hij sinds 2010 speelde. Viergever, die bij Ajax als opvolger voor Niklas Moisander wordt gezien, had nog een contract voor een seizoen in Alkmaar. Hoeveel Ajax betaalt, is niet bekendgemaakt.

Viergever stond ook in de belangstelling van PSV. Ajax was echter doortastender. Voordat de transfer helemaal rond is, moet de geboren Zuid-Hollander echter nog wel medisch worden gekeurd.

Het technisch hart van Ajax had Viergever al langer op het oog, stelt technisch directeur Marc Overmars van Ajax. "Nick heeft een goeie leeftijd en meer dan tweehonderd wedstrijden in het betaald voetbal op zijn naam. Hij is centraal achterin inzetbaar, maar ook als linksback en op het middenveld."

De keuze voor Ajax nam Viergever met zijn hart. "Als kleine jongen was Ajax, na Sparta waarvoor ik speelde, mijn favoriete club. Het was een jongensdroom om ooit bij Ajax te spelen", vertelt hij op de clubsite van de Amsterdammers. " Dat het nu eindelijk werkelijkheid is geworden, is mooi. Voor mij was Ajax in Nederland de beste optie."

[Giro] Battaglin wint in knotsgekke slotkilometer

De veertiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Enrico Battaglin. De sprinter won vanuit een kopgroep op de aankomst op de Oropa in een bergetappe waarin Rigoberto Uran en Cadel Evans kostbare seconden verloren. De overwinning van Battaglin betekent opnieuw succes voor Bardiani-CSF, die gisteren ook al wonnen door de overwinning van Marco Canola

Een kopgroep van 22 renners besloot de gok te wagen, met daarbij de Nederlanders Albert Timmer en Martijn Keizer. Verder zaten ook onder andere Nicolas Roche, Dario Cataldo, Edvald Boasson Hagen, Battaglin en Danilo Hondo in de kopgroep. De groep kreeg maximaal 8 minuten voorsprong.

Op de voorlaatste klim trok Europcar in de aanval met hun kopman Pierre Rolland en zijn ploeggenoot Benoit Thurau. Ook Riccardo Zoidl, Stefano Pirazzi, Gorka Izagirre en Ryder Hesjedal trokken vanuit het peloton in de aanval. Door al deze aanvallen werd het peloton in gang getrokken en liep de voorsprong van de koplopers terug tot 6.30 minuut op 45 kilometer van de eindstreep.

Vooraan besloot Nicolas Roche weg te springen van zijn medevluchters. Hij had in eerste instantie moeite om weg te komen maar wist toch in zijn eentje een gaatje te slaan. Roche wist dit echter niet vol te houden. In de afdaling van de voorlaatste klim werd hij teruggegrepen. Op het vlakke voor de laatste klim van de dag besloten Manuel Quinziato en Albert Timmer een aanval te plaatsen.

Intussen was er op 20 kilometer van de meet in het peloton een vervelend incident. Een cameramotor reed een seingever aan die op het midden van de weg stond. De laatste berichten zijn echter dat het ongeluk meeviel.

Rolland had in de afdaling hulp gekregen van zijn ploeggenoot Perrig Quemeneur, die teruggezakt kwam vanuit de kopgroep. Samen met Zoidl, Izagirre, Thurau en Hesjedal kwam de groep gestaag dichterbij. Vlak voor de slotklim moesten de twee ploeggenoten van Rolland de groep laten gaan.

Op de laatste klim begon Timmer in zijn eentje, nadat Quinziato terugviel bij de groep achtervolgers, overgebleven uit de eerste kopgroep van 22, door een lekke band. Op ongeveer zes kilometer van de streep werden de verschillen gemaakt in de groep achtervolgers, die op 45 seconden van Albert Timmer zaten. Dario Cataldo trok flink door en alleen Nicolas Roche, Tim Wellens, Mattia Cattaneo en Jarlinson Pantano konden volgen. Pantano en Cataldo zette de aanval in en probeerde het verschil met Timmer te overbruggen.

In het peloton van de faorieten, dat gereduceerd was tot ongeveer 15 man probeerde Domenico Pozzovivo met zijn mannen op kop verschillen te maken door het tempo op te voeren. Pozzovivo zette zelf als eerste de aanval in, waarna alleen Nairo Quintana echt mee kon. Wilco Kelderman probeerde nog de sprong te wagen naar de twee en bleef  Evans, Uran en Rafael Majka voor.

Op twee kilometer van de streep werd Timmer bijgehaald door Cataldo en Pantano. Even later viel Cataldo aan en dit kostte Timmer de kop. Timmer wist, samen met Cattaneo, echter nog terug te komen op de laatste kilometer. Zij moesten echter allebei weer lossen op ongeveer 750 meter van de meet. Ook Battaglin kwam nog terug aan kop, maar hij leek weer te lossen, en zo leek het dat het een tweestrijd zou worden tussen Cataldo en Pantano. Cataldo zette de sprint in, maar Pantano ging erop en erover. Cataldo gaf zich echter niet gewonnen en kwam terug, en haalde Pantano in. Maar Battaglin, die op 400 meter nog kansloos leek, wist met een uiterste krachtinspanning toch nog Cataldo voorbij te komen en zo was daar weer een overwinning voor Bardiani.

In de strijd voor het klassement sprintte Quintana nog weg van Pozzovivo, terwijl Aru nog terug was gekeerd tot aan het wiel van Pozzovivo. Kelderman en Majka volgden daar enkele seconden achter. Evans en Uran verloren wel ongeveer 20 seconden op deze vijf mannen, en zo lijkt de spanning voor de klassementsmannen weer terug.

In het klassement behoudt Uran wel zijn roze trui en zijn er, ondanks de tijdsverschillen, ook geen grote veranderingen. Wel hebben Uran en Evans veel van hun voorsprong op de achtervolgers verloren.

Nintendo 2DS komt met weer een nieuwe kleur

Nintendo houdt van kleurtjes. Elke versie van de Nintendo 3DS (XL) is in diverse uitvoeringen te verkrijgen en ook de Nintendo 2DS heeft ondertussen een flink aantal verschillende uitvoeringen. Dit keer is het de beurt voor een zeegroene versie.

De zeegroene Nintendo 2DS moet 6 juni, tegelijkertijd met Tomodachi Life, beschikbaar zijn in Amerika. Het is niet duidelijk of wij in Europa ook deze versie mogen verwachten.

Zeegroene 2DS

Faber zet Bakkali in Zuid-Korea op zijn nummer

Zakaria Bakkali heeft tijdens de allerlaatste wedstrijd van Ji-Sung Park tegen Gyeongnam maar liefst zestien minuten meegespeeld. Daarna was interim-trainer Ernest Faber het zat en haalde de jonge Belg naar de kant.

Na afloop van dit duel gaf Faber een korte toelichting voor zijn keuze: "Van tevoren hebben we over deze wedstrijd duidelijke afspraken gemaakt over omschakelen bij balverlies", aldus de interim-coach van PSV. "In balbezit is er geen probleem, bij balverlies laat hij drie keer gewoon zijn man lopen. Daar heb ik geen zin meer in, dan zet ik er liever iemand anders neer die gretig en gemotiveerd is."

Bakkali wacht al maanden met een handtekening onder zijn nieuwe contract, maar lijkt nu dus ook de sportieve leiding tegen zich te krijgen. Het is daarom ook nog maar de vraag of de krabbel er ook daadwerkelijk gaat komen .

Aleksandar Boljevic werd uiteindelijk ingebracht voor Bakkali. "Het is niet zozeer een nieuwe lijn. Ik heb altijd zo gewerkt. Als iemand niet wil of zijn taken niet uitvoert, staat er iemand anders klaar. Zo werkt dat, ook bij een oefenwedstrijd", besloot Faber.

Spakenburg pakt titel in Topklasse zaterdag

De voetballers van Spakenburg hebben de titel in de Topklasse zaterdag veroverd. De amateurclub was in de beslissingswedstrijd op het veld van FC Volendam met 2-1 te sterk voor GVVV. Beide clubs waren na dertig wedstrijden in de competitie met hetzelfde aantal punten geëindigd, waardoor de beslissing op neutraal terrein moest vallen.

De kampioenswedstrijd had eigenlijk vorige week in Harderwijk afgewerkt moeten worden, maar de burgemeester stak daar uit veiligheidsoverwegingen een stokje voor. Daarna werd besloten om naar het stadion van de profs van Volendam uit te wijken.

Spakenburg richt nu het vizier op de algehele amateurtitel. Dan moet over twee duels worden afgerekend met zondagkampioen AFC. De data voor deze duels zijn nog niet vastgesteld.

Verhaegh geblesseerd van training bij Oranje

Paul Verhaegh heeft zaterdag de training van het Nederlands elftal in het Portugese Lagos vroegtijdig verlaten. De rechtsback van FC Augsburg blesseerde bij een stevig duel zijn rechterenkel en ging strompelend naar de kant. De blessure van Verhaegh valt mee, laat de KNVB weten.

Verhaegh is al de tweede rechtsback die een blessure oploopt tijdens de voorbereiding. Feyenoorder Daryl Janmaat viel vorige week in de oefenwedstrijd tegen Ecuador uit met een verrekte rechterenkelband. Verhaegh was toen zijn vervanger.

AZ contracteert Uruguayaanse doelman

AZ heeft zich versterkt met doelman Sergio Rochet. De 21-jarige Uruguayaan maakte tijdens een twee weken durende stage in Alkmaar een goede indruk op de clubleiding. Rochet, die ook in het bezit is van een Italiaans paspoort, tekent een contact tot medio 2016 en sluit in eerste instantie aan bij Jong AZ. Hij komt over van de Uruguyaanse club Danubio.

De 1,90 meter lange doelman speelde in meerdere vertegenwoordigende elftallen, waaronder in Uruguay onder 21. "Hij heeft lengte en atletisch vermogen", zegt technisch directeur Earnest Stewart op de clubsite. "Hij sluit aan bij de A-selectie en mag zich via Jong AZ bewijzen. Allereerst krijgt hij van ons rustig de tijd om te wennen aan het land, onze club en onze manier van voetballen."

[Giro] Ritwinnaar Weening geeft op

Pieter Weening heeft de Giro d'Italia zaterdag verlaten. De 33-jarige Fries, rijdend voor Orica-Greenegde, kneep tijdens de zware bergetappe naar Oropa in de remmen. Weening, vorige week zondag winnaar van de negende etappe, kampte al een paar dagen met maagproblemen.

Weening speelde geen rol van betekenis in het klassement. Hij stond 58e, bijna een uur achter leider Rigoberto Uran. Door de opgave van de Nederlander is Orica nog maar met drie renners in koers.

Neeltje Jans finishplaats in Tour de France 2015

De tweede etappe in de Tour de France van volgend jaar finisht op Neeltje Jans in Zeeland. Dat maakte de organisatie zaterdag bekend. De rit, die op 5 juli zal worden verreden, start in Utrecht, waar een dag eerder ook de eerste etappe plaatsvindt. Neeltje Jans is een onderdeel van de Oosterscheldekering en ligt tussen Schouwen en Noord-Beveland.

Het wordt voor het eerst in het ruim honderdjarige bestaan van de Tour dat een etappe in Zeeland zal eindigen. De provincie is trots op de toewijzing en rekent op spektakel door de 'beruchte Zeeuwse wind'. "De Tour de France zal je niet winnen in Zeeland, maar je kunt hem er wel verliezen", staat in een persbericht.

In november werd al bekend dat Utrecht het Grand Départ mag organiseren, maar over de aankomst van de tweede etappe werd tijdens die presentatie nog geen duidelijkheid gegeven. Zaterdag tijdens de World Ports Classic tussen Rotterdam en Antwerpen, een koers van Tourorganisatie ASO, kwam er alsnog duidelijkheid.

Anthony Lurling terug op oude nest

Anthony Lurling keert terug bij FC Den Bosch. De 37-jarige aanvaller gaat op amateurbasis spelen voor de club waar hij in 1994 zijn debuut maakte in het betaald voetbal. Lurling zal er zijn carrière afsluiten en vervolgens een functie krijgen als coach in de jeugdopleiding. Dat maakte de eerstedivisionist zaterdag bekend.

Lurling maakte in 1999 de overstap van Den Bosch naar Heerenveen. Na periodes bij Feyenoord, NAC Breda, FC Köln en RKC Waalwijk keerde hij in het seizoen 2006-2007 even op huurbasis terug bij de club uit zijn geboortestad. Vervolgens dwong de aanvaller een transfer af naar NAC, waarvoor hij nog zeven jaar speelde. Na zijn plotselinge vertrek kwam hij het afgelopen halfjaar uit voor Heerenveen.

De verwachting is dat Lurling nog tenminste twee jaar actief zal blijven als speler. "Ik wil graag, zoals de laatste jaren bij NAC, belangrijk zijn voor de club", zegt de van een knieoperatie herstelde speler. "Daar voel ik me fysiek nog sterk genoeg voor. Hopelijk levert dat deelname aan de play-offs op en hopelijk meer."

Oud-PSV'er Gomes tekent bij Watford

Heurelho Gomes keept volgend seizoen in de Engelse tweede divisie. De oud-PSV'er heeft een contract getekend voor Watford, dat uitkomt in het Championship. Gomes had een aflopend contract bij Tottenham Hotspur. De keeper tekent een contract voor een jaar met een optie voor nog een extra seizoen.

De 33-jarige Gomes werd tussen 2005 en 2008 met PSV vier keer op rij kampioen van Nederland. Tottenham nam de speler vervolgens voor negen miljoen euro over, maar in Engeland kon hij de hoge verwachtingen niet inlossen. Gomes, die ook nog even kort werd uitgeleend aan het Duitse Hoffenheim, kwam vorig seizoen geen enkele keer in actie.

Baby sterft aan overdosis via moedermelk

Als je wilt autorijden, dan moet je eerst je autorijbewijs halen, maar kinderen krijgen? Dat mag iedereen. Ook drugsverslaafde moeders die doodleuk doorgaan met het volstoppen van hun neus, terwijl het kind nog borstvoeding krijgt. Dit gebeurde in de Braziliaanse deelstaat São Paulo. Een baby die lekker moedermelk naar binnen aan het zuigen was, heeft hierdoor een overdosis cocaïne gekregen. Het pulletje heeft dit niet overleefd.

Vlak voordat het kind gevoed moest worden, nam de moeder eerst nog een lijntje. Tijdens het voeden begon het kind ziek te worden en stopte met drinken. De gemeentelijke stadswacht van Americana werd erbij gehaald, daarna ging men met spoed ging naar het ziekenhuis.

Daar aangekomen was de kleine al overleden. De vrouwelijke arts die de baby onderzocht meldde dat de moeder heeft toegegeven cocaïne gebruikt te hebben en dat de baby grote pupillen had. Het kind lijkt te zijn gestorven door een ademstilstand, veroorzaakt door de drugs.

Als na onderzoek blijkt dat het kind inderdaad gestorven is door de verdovende middelen, kan de moeder beschuldigd worden van moord.

Imca Marina probeert alweer te zingen

Imca Marina is weer aan de beterende hand na haar zware bypassoperatie vorige maand. De onlangs 73 jaar geworden zangeres probeerde zelfs weer te zingen. "Voor de zekerheid deed ik het maar in de auto", zegt Marina zaterdag in De Telegraaf. "Het was niet zoals ik gewend ben... Niet dat mijn stem het laat afweten, maar mijn ademhaling is nog niet goed."

Dat betekent niet Marina haar muzikale carrière dan maar aan de wilgen hangt. "Ik geloof dat ik de komende tijd maar een aantal keren naar mijn zangleraar in Noord-Holland ga. Want hoe ik nu klink is nog niet wat het was... Dat kan ik de lieve mensen, die mij overigens zeer rijkelijk hebben bedeeld met berichtjes, kaarten en bloemen, toch niet aan doen?"

Marina biechtte eerder al op dat ze soms wat te veel van haar lichaam vroeg. Zo was ze al meermaals met hartkloppingen in het ziekenhuis beland, maar besloot ze toch door te werken. Het ging niet zozeer om haar hart. "Mijn hart is reuze sterk, alleen de aderen eromheen bleken dat niet", zegt Marina. "Wanneer iemand dat had opgemerkt, was deze hele toestand niet nodig geweest."

Maar ook nu blijkt die werkmentaliteit er nog te zijn. "Wanneer ik weer helemaal op de been ben - en ik hoop dat ik op 12 juni mijn eerste optreden weer kan doen - ga ik weer heerlijk het land in om te zingen", zegt Marina opgewekt. "Want: viva, ik ben er nog!"

Rosberg ontkent opzet ruïneren pole Hamilton

In de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco schoot in de allerlaatste seconden Mercedes van Nico Rosberg van de baan. De Duitser wist de auto nog wel heel te houden en stond op dat moment bovenaan met de snelste tijd. Teamgenoot Lewis Hamilton was echter nog onderweg met een laatste poging om polepositie over te nemen.

Dat zou dan de eerste pole voor Hamilton zijn geweest in Monaco. Maar doordat er gele vlaggen gezwaaid werden voor Rosberg die naast de baan stond, moest de Brit zijn vliegende ronde afbreken, terwijl het gat slechts 0,059 seconden bedroeg.

Rosberg ontkende in de persconferentie na afloop dat het opzet zou zijn. "Onzin, als het opzet van mij geweest zou zijn, dan moet het te zien zijn in de technische data. Het was natuurlijk geen ideale manier om de kwalificatie zo te eindigen."

Rosberg voegde er nog aan toe dat hij op dat moment dacht dat de baan sneller zou worden en dat iemand zijn tijd nog wel zou kunnen verbeteren. "Ik ben blij met het resultaat. Pole in mijn woonplaats is natuurlijk fantastisch. Het kan niet beter."

Gevraagd naar het feit dat Hamilton achter hem zat en twee tienden sneller was voordat de Brit gedwongen was zijn snelle ronde af te breken, moest Rosberg toch toegeven: "Natuurlijk vind ik het erg voor Lewis en spijt het me. Ik wist niet waar hij was. Het is niet bijster geweldig."

Hamilton had helemaal geen zin in een interview na afloop en wilde over de hele kwestie in het geheel niets kwijt aan de journaliste van Sky Sports, behalve dat het toch wel "ironisch" was.

Scholiere Twijzel van intensive care

Het meisje van 7 dat woensdag zwaargewond raakte bij het dug-outongeluk in Twijzel is aan de beterende hand. Ze ligt niet meer op de intensive care, laat de gemeente Achtkarspelen weten. De scholiere blijft voorlopig nog wel in het ziekenhuis om verder te herstellen.

Bij het ongeluk tijdens een schoolkorfbaltoernooi op een sportveld in de Friese gemeente raakten ook drie andere scholieren gewond. Zij liggen niet meer in het ziekenhuis. Een vijfde slachtoffer bezweek kort na het ongeluk in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet duidelijk. De Telegraaf schreef vrijdag dat achterstallig onderhoud naar alle waarschijnlijkheid de oorzaak van het instorten van de dug-out is. Er zouden al barsten in gezeten hebben en het stenen hokje zou in oktober stormschade hebben opgelopen.

'Roma-kinderen niet voor adoptie Engelse homo's'

Een poging om de adoptie van twee kinderen door een homoseksueel stel te voorkomen, is gestrand in de rechtbank. Een Slowaaks, katholiek stel vond het geen goed idee dat hun kinderen zouden worden geplaatst bij een middle-class Engels stel, beide van dezelfde sekse.

Naar hun mening past dit niet bij de Roma-identiteit van de kinderen. Ze beschuldigen de lokale autoriteiten ervan een sociaal dwingeland te zijn.

De jongetjes van twee en vier jaar oud worden uit huis geplaatst omdat eerder is gebleken dat pappa en mamma niet goed voor hun kroost zijn. Oudere broertjes en/of zusjes verschijnen nauwelijks op school en de jonge kinderen worden veelvuldig aan hun lot overgelaten. Ook de handjes van pappa zitten erg los; regelmatig krijgen de kinderen een pak slaag. Genoeg reden voor de rechter om een paar betere ouders voor de kotertjes te zoeken.

Die werden gevonden in een homoseksueel stel in Kent, Engeland.

De biologische ouders waren het totaal niet met die beslissing eens. Volgens hen is dit niet beter voor de kinderen. Ze zouden namelijk nog wel eens het contact met hun sociale en culturele achtergrond kunnen verliezen. De ouders vinden het geen goed idee dat Slowaakse Roma-kinderen misschien worden getransformeerd tot 'witte' kinderen van de Engelse middenklasse.

De rechtbank heeft hun bezwaren verworpen. De ouders doen nu een beroep op het Europese hof voor de Rechten van de Mens. Waarschijnlijk kan het nog maanden duren voordat de zaak daar in behandeling wordt genomen.

Toeristen gewond na crash in tuktuk op Texel

Drie vrouwen zijn zaterdagmiddag op Texel in een gehuurde tuktuk al na tien meter gecrasht. De toeristen reden vrijwel direct tegen een vuilniscontainer aan. Er ging iets fout toen de vrouwen van rond de 60 jaar uitleg kregen van de verhuurder, zegt een politiewoordvoerder.

De vrouw achter het stuur van het karretje is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht, vermoedelijk met een breuk. Een andere inzittende liep een gebroken been op en is per ambulance afgevoerd. De derde vrouw kwam met de schrik vrij.

Het ongeluk gebeurde aan het begin van de middag in het dorp Oudeschild. Daar worden al sinds 2008 oude Italiaanse tuktuks verhuurd.

Thais leger ontbindt senaat

Het leger in Thailand heeft zaterdag gezegd de senaat te ontbinden en alle wetgevende macht naar zich toe te trekken. Na de staatsgreep van eerder deze week was de senaat nog het enige democratische instuut in het land dat niet door de krijgsmacht terzijde was geschoven.

Het leger schortte donderdag de grondwet op en ontbond het parlement. De senaat werd echter ongemoeid gelaten. Aangenomen werd dat het leger het hogerhuis later besluiten wilde laten goedkeuren, om de machtsovername nog een schijn van democratie mee te geven. Waarom de senaat nu alsnog is ontbonden werd niet duidelijk uit de verklaring die op de Thaise televisie werd voorgelezen.

Vrijdag ontbood het leger meer dan honderd politieke figuren, onder wie ex-premier Yingluck Shinawatra. Eenmaal aangekomen op diverse legerbases werd een aantal van hen vastgezet. Anderen mochten naar huis, maar mogen het land niet verlaten. Het leger liet zaterdag weten dat Shinawatra en de andere aangehouden politici maximaal een week worden vastgehouden, zodat ze tijd hebben om 'na te denken'.

Het Thaise leger greep donderdag de macht, ontbond interim-regering en grondwet en stelde een avondklok in. Naar eigen zeggen om orde en stabiliteit in het door politieke twisten ontwrichte land te herstellen.

[F1] Uitslag kwalificatie GP van Monaco

In Monte Carlo heeft Nico Rosberg pole gepakt. Naast hem op de eerste startrij zal in de Grand Prix van Monaco morgen Lewis Hamilton staan. Daniel Ricciardo staat op de tweede startrij, naast Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel, die vierde werd.

De zonovergoten straten van het Franse stadsstaatje waren het toneel voor de eerste kwalificatiesessie van 18 minuten. Daniil Kvyat verremde zich de heuvel af en al slippend raakte de voorkant van zijn STR de barrière. De Rus na grondige reparaties toch weer verder, maar er was nog maar weing tijd op de klok om nog veel vliegende ronden te maken. Met nog maar 40 seconden in de eerste sessie te gaan, was het Marcus Ericsson (Caterham) die de bocht niet kon houden, knalde tegen een bandenstapel en drukte zo Felipe Massa van Williams van de baan.

Door de gelevlagsituatie kon onder andere Adrian Sutil (Sauber) zich niet verbeteren. Kvyat redde het nog net met de hakken over de sloot om door te gaan naar de laatste sessie doordat hij de zestiende tijd had op dat moment. De afvallers van de eerste sessie waren Esteban Gutiérrez (Sauber) en diens teamgenoot Sutil, Jules Bianchi en Max Chilton van Marussia, plus de beide Caterhams van Kamui Kobayashi en Ericsson.

De stewards hadden het druk in deze kwalificatie, want er waren drie incidenten die onderzocht werden. Namelijk dat tussen Ericsson en Massa, maar ook het vermeende ophouden van Sergio Pérez (Force India) door Gutiérrez en hetzelfde vergrijp tussen Pastor Maldonado en Kvyat. Bovenaan waren het in de tweede kwalificatiesessie, net als in de derde vrije training van vanochtend, de beide Mercedessen alsook de Red Bulls die de eerste vier plekken bezetten. Het Ferrari-team echter stond daar precies achter met Fernado Alonso en Kimi Räikkönen op respectievelijk de voorlopige vijfde en zesde plaatsen.

Achteraan werd er hard gestreden om niet bij de tweede groep afvallers te horen, al had Massa geen keuze daarin. Nico Hülkenberg (Force India) werd net naar de ongelukkige elfde plaats verwezen door Jean-Éric Vergne (STR) die op de valreep de achtste tijd pakte, en ook Kevin Magnussen (McLaren) verbeterde zijn eigen tijd naar diezelfde achtste plaats. De top tien was daarmee bekend en degenen die niet naar de derde sessie mochten waren derhalve: Hülkenberg, Jenson Button (McLaren), Valtteri Bottas (Williams), Romain Grosjean (Lotus), Maldonado en Massa.

In de derde en laatste sessie werden beide bandencompounds getest, Pirelli heeft voor dit reaceweekend de zachte en superzachte band meegebracht. In zijn allerlaatste vliegende ronde vloog Rosberg even van de baan en raakte bijna de muur, maar kon zijn wagen veilig parkeren in Mirabeau. Door de gele vlaggen die vervolgens gezwaaid werden, moesten de coureurs die nog net na de finish vlag een vliegende rondewaren gestart, van het gas gaan.

Rosberg stond op de voorlopige polepositie en behield die ook, maar teamgenoot Hamilton had de Duitser wellicht nog kunnen verdringen. De uitslag van de kwalificatie werd uiteindelijk Rosberg op pole, Hamilton op de tweede plaats. De beide Red Bulls van Daniel Ricciardo (derde) en Vettel (vierde) zullen morgen op de tweede startrij staan, en de beide Ferrari's daar weer achter. Alonso wist zijn teamgenoot Räikkönen te verslaan met zeven tienden.

Op de zevende plek staat de Toro Rosso van Vergne, Magnussen stuurde zijn McLaren naar de achtste plaats. De Rus Kvyat had zich na zijn crash tegen de muur in de eerste sessie netjes herpakt en wist in de derde sessie de negende plaats te pakken. Pérez maakte de top tien compleet.

Morgen wordt er regen verwacht tijdens de race, en er zijn nog mogelijke straffen die de startgrid in het achterveld nog wat om kunnen gooien.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:15.989   7
2 L. Hamilton Mercedes 1:16.048 +0:00.059 7
3 D. Ricciardo Red Bull 1:16.384 +0:00.395 8
4 S. Vettel Red Bull 1:16.547 +0:00.558 8
5 F. Alonso Ferrari 1:16.686 +0:00.697 8
6 K. Räikkönen Ferrari 1:17.389 +0:01.400 8
7 J. Vergne Toro Rosso 1:17.540 +0:01.551 7
8 K. Magnussen McLaren 1:17.555 +0:01.566 8
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:18.090 +0:02.101 7
10 S. Perez Force India 1:18.327 +0:02.338 6
11 N. Hülkenberg Force India 1:17.846   10
12 J. Button McLaren 1:17.988 +0:00.142 10
13 V. Bottas Williams 1:18.082 +0:00.236 9
14 R. Grosjean Lotus 1:18.196 +0:00.350 11
15 P. Maldonado Lotus 1:18.356 +0:00.510 10
16 F. Massa Williams -:--.--- -:--.--- 0
17 E. Gutierrez Sauber 1:18.741   11
18 A. Sutil Sauber 1:18.745 +0:00.004 11
19 J. Bianchi Marussia 1:19.332 +0:00.591 10
20 M. Chilton Marussia 1:19.928 +0:01.187 9
21 K. Kobayashi Caterham 1:20.133 +0:01.392 9
22 M. Ericsson Caterham 1:21.732 +0:02.991 9

Sophia Loren was 'te lelijk' voor filmindustrie

Sophia Loren wordt vaak beschouwd als een van de mooiste vrouwen ooit, maar ook zij werd aan het begin van haar carrière bekritiseerd op haar uiterlijk. "Mensen vonden mijn mond te groot, mijn neus te lang en mijn tanden te scheef", zei de 79-jarige Italiaanse actrice tijdens het filmfestival van Cannes, schrijft entertainmentzender E!

De aspirant-actrice stond destijds zelfs op het punt om haar hele filmcarrière dan maar te vergeten. "Ik zei dat ik dan wel terug zou gaan naar Pozzuoli", zei Loren. "Ik wilde niets aan mijn gezicht veranderen. Maar in de filmindustrie betekent het vaak dat je het niet gaat halen als je niet fotogeniek bent."

Gelukkig kwam er hulp uit onverwachte hoek. Het bleken juist de cameramensen die Loren flatteus in beeld konden brengen. "Zij werden steeds beter in het mijn gezicht op het witte doek tonen. Ik heb nooit iets veranderd, zij werden beter."

Volgens Loren is schoonheid veel minder belangrijk dan velen denken. "Mooi zijn is onbelangrijk", zei ze stellig. "Het gaat erom dat je interessant bent en iets anders te bieden hebt dan anderen. Anders sta je daar alleen maar mooi te zijn en heb je verder niets te bieden."

Loren weet nog goed hoe ze ooit als jonge vrouw solliciteerde naar een filmrol bij regisseur Vittorio de Sica. "Ik zei tegen hem dat niemand me ooit wilde inhuren omdat ik verlegen was, dat ze altijd vonden dat er iets mis was met mijn gezicht. Hij zei meteen dat ik geen auditie hoefde te doen, dat gesprek was genoeg voor de rol, ik viel bijna flauw."

De twee werkten samen aan L'Oro di Napoli uit 1954. Het komische drama werd een internationaal succes en lanceerde Lorens carrière. Tijdens haar omvangrijke carrière, die tot op de dag van vandaag voortduurt, won Loren in de jaren zestig en zeventig maar liefst vier Golden Globes. In 1962 won ze een Oscar, in 1991 kreeg ze een speciale Oscar voor haar hele oeuvre.

Loren was op het filmfestival van Cannes aanwezig om de korte film van haar zoon, La Voce Umana, te promoten. Ze speelt de hoofdrol in het Napolitaans gesproken drama, gebaseerd op het stuk La Voix Humaine van Jean Cocteau.

Schoppende adviseur Erdogan ontslagen

De adviseur van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan die na de mijnramp in Soma een demonstrant schopte is ontslagen. Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu zaterdag gemeld.

De man, die Erdogans plaatsvervangend stafchef was, werd gefotografeerd tijdens een bezoek aan Soma na de mijnramp daar. Hij trapte in op een betoger die al tegen de grond was gewerkt door de politie. Volgens Anadolu is Yusuf Yerkel woesndag uit zijn functie ontheven en wordt hij overgeplaatst. Dat laatste heeft de regering nog niet bevestigd.

Yerkel heeft gezegd het incident te betreuren maar claimt ook dat hij werd geprovoceerd.

Erdogan gedraagde zich tijdens hetzelfde bezoek ook weinig diplomatiek. Hij deelde een tik uit aan een demonstrant en zei dat als 'je de premier uitjouwt, je een tik krijgt'.

Antiterreuroperatie in China na bloedige aanslag

De Chinese autoriteiten zijn zaterdag in het noordwesten van het land een grote antiterreuroperatie begonnen naar aanleiding van de aanslag die donderdag aan 43 mensen het leven kostte. Vrijdag werd al gemeld dat er vijf verdachten zijn van de aanslag op een markt in de provincie Xinjiang. Vier kwamen om bij de aanslag, de vijfde werd donderdag opgepakt.

De autoriteiten richtten zich naar eigen zeggen op extremistische bewegingen, 'productiecentra van explosieven en trainingskampen van terroristen'. "Terroristen en extremisten zullen worden opgespoord en gestraft", zei de politie tegen persbureau Xinhua. De regering houdt islamitische Oeigoeren, een etnische minderheid in Xinjiang, verantwoordelijk voor het geweld.

In Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang waar de aanslag werd gepleegd, was het vrijdag relatief rustig. De plaats des onheils was afgesloten en tientallen agenten met automatische wapens en kogelvrije vesten patrouilleerden op straat. Parkeren binnen een straal van honderd meter bij scholen is verboden. Bij ziekenhuis en bus- en treinstations mag alleen kort worden stilgestaan.

Vakanties van agenten in de hoofdstad Beijing zijn ingetrokken. Bij treinstations, scholen, ziekenhuizen en markten wordt extra gepatrouilleerd.

De aanslag was het dodelijkste geweld sinds er bij rellen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen in 2009 bijna tweehonderd mensen omkwamen. De daders reden met terreinwagens door de menigte op de markt, terwijl ze explosieven uit de ramen gooiden. Uiteindelijk botsten de auto's op elkaar, waarna er een explodeerde.

Twee doden bij autobrand op A2

Bij een autobrand op de A2 bij Boxtel zijn zaterdagmiddag twee mensen omgekomen. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB. De brand was het gevolg van een aanrijding.

Het verkeer tussen Eindhoven en Den Bosch op de snelweg staat vast. Er stond rond 14.15 uur drie kilometer file. In de andere richting staat ook file. De weg blijft in ieder geval tot 16.00 uur dicht. De ANWB geeft het advies om te rijden via Tilburg over de A58 en de A65.

Zuma beëdigd in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is zaterdag beëdigd voor een nieuwe termijn. Regeringsleiders uit andere Afrikaanse landen zoals Nigeria en Zimbabwe woonden de plechtigheid bij.

Zuma's partij, het Afrikaans National Congres, won de verkiezingen die op 7 mei werden gehouden. Zuma legde de eed af bij het Uniegebouw, de zetel van de Zuid-Afrikaanse regering in de hoofdstad Pretoria. Onder andere de president van Zimbabwe, Robert Mugabe, en de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan woonden de inauguratie bij.

Betogers in Keulen de straat op tegen bezoek Erdogan

In de Duitse stad Keulen zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Er worden dertigduizend mensen uit diverse Europese landen verwacht. Honderden agenten zijn op de been om het bezoek in goede banen te leiden. Erdogans bezoek staat in het teken van een congres van de Unie van Europees-Turkse Democraten, die tien jaar bestaat.

Veel demonstranten kochten T-shirts met de opdruk 'Overal Taksim, overal verzet'. Op het Taksimplein in Istanbul werden vorig jaar grootschalige protesten gehouden tegen de conservatieve regering van Erdogan, die met harde hand werden opgebroken door de autoriteiten. Op spandoeken stonden teksten als 'Tayyip Erdogan, de wolf in schaapskleren' en 'Moordenaar Erdogan'. De alevitische gemeenschap in Duitsland had tot het protest opgeroepen.

Sommige betogers droegen gele bouwvakkershelmen met de tekst 'Soma' erop, een verwijzing naar de stad waar zich vorige week een mijnramp voltrok die aan 301 mensen het leven kostte. Na de ramp werd bekend dat tijdens controles in de mijn was gevaarlijke concentraties gas waren vastgesteld, maar dat daar niks mee werd gedaan. Erdogan gedroeg zich tijdens een bezoek aan Soma weinig diplomatiek. Een van zijn medewerkers werd gefotografeerd terwijl hij een man die tegen Erdogan demonstreerde schopte, terwijl de man al op de grond lag. De man is inmiddels ontslagen Erdogan zelf deelde een tik uit aan een demonstrant. Hij zei dat als 'je de premier uitjouwt, je een tik krijgt'.

De officiële reden van Erdogans bezoek is het jubileum van de Unie van Europees-Turkse Democraten, maar algemeen wordt aangenomen dat het een verkapte verkiezingsbijeenkomst is. Erdogan doet in augustus hoogstwaarschijnlijk een gooi naar het presidentschap, ofschoon hij zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld. In Duitsland wonen anderhalf miljoen Turken die stemgerechtigd zijn in Turkije.

[RG] Bertens treft Cadantu in eerste ronde

Kiki Bertens heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. In de derde en laatste kwalificatiewedstrijd met 6-1 en 6-3 van Yulia Putintseva uit Kazachstan. 

Bertens heeft in drie kwalificatiewedstrijden slechts acht games verloren. De Wateringse staat voor het derde jaar op rij in het hoofdtoernooi van Roland Garros. In 2012 sloeg ze zich ook succesvol door het kwalificatietoernooi. Ze verloor toen in de eerste ronde van Christina McHale uit de Verenigde Staten. In de editie van vorig jaar was de beste Nederlandse op de wereldranglijst rechtstreeks tot het hoofdtoernooi toegelaten. De Roemeense Sorana Cirstea was toen in drie sets te sterk. 

In haar eersterondepartij kan Bertens lastige tegenstandsters tegenkomen. Mogelijk wacht een ontmoeting met Maria Sharapova (WTA-8), winnares van 2012. Ze kan ook Carla Suarez Navarro (WTA-14) of Svetlana Kuznetsova (WTA-29) tegenkomen. De loting kan haar ook koppelen aan een andere speelster uit de kwalificatie. 

Update 13.45 uur

Kiki Bertens is in de eerste ronde van Roland Garros gekoppeld aan Alexandra Cadantu uit Roemenië. Candantu staat 80e op de wereldranglijst. Bertens staat genoteerd op plaats 151. Bij winst treft ze mogelijk Kimiko Date-Krumm (Jap) of Anastacia Pavlyuchenkova (Rus, 24). 

Bob de Grote - Cold Turkey Bob

Hoofdstuk 6 - Cold Turkey Bob
Bob had er alles bij elkaar zo'n acht jaar over gedaan om compleet naar de kloten te gaan. Steeds weer wisselend van baan of project had hij nog lange tijd een inkomen weten te genereren. Steeds weer wisselend van adres – appartementjes, pensions, vakantiehuisjes en campings –  hield hij de deurwaarders nog verrekte lang op afstand. Maar uiteindelijk belande hij dan toch op zijn veertigste op moeders stoep.

Gelderse verkeersregelaar meegesleurd op motorkap

Een verkeersregelaar is vrijdagavond in het Gelderse Doesburg vijfhonderd meter meegesleurd op de motorkap van een auto. Hij had de bestuurder, een man uit Apeldoorn, een stopteken gegeven, maar dat werd door de 56-jarige automobilist genegeerd.

Het 44-jarige slachtoffer begeleidde een fanfare op de slotdag van de avondvierdaagse in zijn woonplaats. Toen hij de man uit Apeldoorn sommeerde te stoppen, gaf die juist vol gas. Na ongeveer vijfhonderd meter stopte de auto en kon de Doesburger van de motorkap komen. Hij raakte niet gewond, maar is volgens de politie wel 'ernstig geschrokken'.

De automobilist reed daarna door, maar werd later aangehouden.

Aardbeving tussen Griekenland en Turkije

Het noordoosten van Griekenland is zaterdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.3.

Het epicentrum van de beving lag in de Egeïsche Zee tussen de eilanden Samothraki en Lemnos, aldus het Geofyisische Instituut van de Aristoteles-universiteit in Thessaloniki. De beving was ook in Turkije te voelen. Op Lemnos kwam een deel van het dak van het lokale vliegveld naar beneden. Een Britse toeriste raakte daarbij gewond. In Turkije raakten vijf mensen gewond toen ze in paniek uit het raam sprongen toen ze de beving voelden, meldt de Turkse krant Hurriyet.

EU overweegt boycot Russische goederen

Leiders van de Europese Unie zullen namelijk deze week praten over de mogelijke sancties die zij Rusland kunnen opleggen als de verkiezingen in Oekraïne niet eerlijk verlopen. Het zal gaan over een boycot van luxere goederen, zoals wodka en bont, maar ook olie en gas.

Een twee pagina's tellend document beschrijft drie scenario's met sancties variërend van lage tot hoge impact. Dit document zal als basis dienen voor de discussie die de leiders komende dinsdag zullen voeren.

Als de sanctie met lage impact in werking zal treden, dan zal de import van wodka, bont, diamanten en kaviaar uit Rusland gestopt worden. 

Aanval op parlementsgebouw in Somalië

Opstandelingen hebben zaterdag een grote aanval uitgevoerd op het parlementsgebouw in Somalië. Bij de aanval werden een autobom, een zelfmoordterrorist en schutters ingezet, aldus de Somalische politie. Zeker zeven mensen kwamen om, onder wie zes aanvalles.

Veel parlementariërs waren in het gebouw in Mogadishu aanwezig toen de aanval begon. De aanwezige politie en militairen schoten vier aanvallers dood. De twee anderen die omkwamen waren de bestuurder van de auto en een zelfmoordterrorist. Een Somalische militair liet pok het leven.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is vooralsnog niet opgeëist, maar waarschijnlijk zit Al-Shabab er achter. De aan Al-Qaida gelieerde groep maakte tot 2011 de dienst uit in Mogadishu. In dat jaar werd de groep verdreven door een troepenmacht van de Afrikaanse Unie. Sindsdien hebben de strijders van Al-Shabab diverse aanvallen uitgevoerd op overheidsgebouwen in de hoofdstad.

Vermist Brits jacht gevonden op Atlantische Oceaan

Het Britse jacht dat vorige week op de Atlantische Oceaan verdween is terecht. De Amerikaanse marine vond de kiel van de Cheeki Rafiki vrijdag, drijvend in een noordelijk deel van de oceaan, meldt de BBC op gezag van de Amerikaanse kustwacht.

Van de vier opvarenden ontbreekt volgens de Britse omroep vooralsnog ieder spoor. Van hen is niets vernomen sinds zij vorige week vrijdag lieten weten dat zij in moeilijkheden verkeerden.

De Cheeki Rafiki was na een regatta in Antigua op de terugweg naar Engeland.

Uitslag derde vrije training Monaco

In de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco in een zonnig Monte Carlo, was Lewis Hamilton de snelste. Red Bull-rijder Daniel Ricciardo zat op slechts vijf hondersten, en Hamiltons teamgenoot Nico Rosberg pakte de derde tijd. Andere RBR-coureur Sebastian Vettel zette de vierde tijd neer.

Omdat de tweede vrije training van afgelopen donderdag deels verregend was, waren de teams in deze sessie nog meer bezig om uit te vinden welke bandencomponent meer geschikt zou zijn voor de kwalificatie van vanmiddag. De keuzes voor dit weekend zijn de zachte en de superzachte banden. Ook verschillende set-ups van de auto's moesten nog snel uitgeprobeerd worden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:16.758   27
2 D. Ricciardo Red Bull 1:16.808 +0:00.050 26
3 N. Rosberg Mercedes 1:16.874 +0:00.116 24
4 S. Vettel Red Bull 1:17.184 +0:00.426 23
5 F. Alonso Ferrari 1:17.428 +0:00.670 22
6 K. Räikkönen Ferrari 1:17.448 +0:00.690 24
7 S. Perez Force India 1:17.725 +0:00.967 23
8 N. Hülkenberg Force India 1:18.074 +0:01.316 21
9 J. Vergne Toro Rosso 1:18.136 +0:01.378 19
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:18.166 +0:01.408 26
11 K. Magnussen McLaren 1:18.249 +0:01.491 28
12 J. Button McLaren 1:18.262 +0:01.504 21
13 V. Bottas Williams 1:18.430 +0:01.672 31
14 F. Massa Williams 1:18.542 +0:01.784 30
15 A. Sutil Sauber 1:18.598 +0:01.840 24
16 R. Grosjean Lotus 1:18.776 +0:02.018 26
17 J. Bianchi Marussia 1:18.872 +0:02.114 23
18 P. Maldonado Lotus 1:19.118 +0:02.360 28
19 E. Gutierrez Sauber 1:19.149 +0:02.391 28
20 K. Kobayashi Caterham 1:20.271 +0:03.513 32
21 M. Chilton Marussia 1:20.394 +0:03.636 25
22 M. Ericsson Caterham 1:20.589 +0:03.831 30

Noord-Koreanen naar Spelen in Zuid-Korea

Noord-Korea zal een delegatie sporters sturen die later dit jaar deel gaan nemen aan de Aziatische Spelen in het Zuid-Koreaanse Incheon, van 19 september tot en met 4 oktober. Dat heeft staatspersbureau KCNA bekendgemaakt. 

"De Democratische Volksrepubliek Korea heeft de Aziatische Olympische Commissie op de hoogte gesteld van haar beslissing en zal binnenkort de nodige voorzieningen treffen om te voldoen aan de regels van de Commissie en van de organisatie van de Spelen", zo luidt een statement op de website van het persbureau. Verder valt te lezen dat het land geleid zal worden door het idee van vrede, eenheid en vriendschap.

Het is de derde keer dat de Aziatische Spelen in Zuid-Korea gehouden worden. In 1986 waren de noorderburen er in Seoul niet bij, in 2002 in Busan wel. De timing van het bericht is opmerkelijk. Vrijdag kwamen er nog berichten naar buiten over beschietingen over en weer tussen de twee landen. 

 

Gewichtheffer Kim Kum-sok uit Noord-Korea viert zijn goud op de Aziatische Spelen van 2010 in Guangzhou

Positieve reacties komen onder meer uit China: "We zijn blij met de Noord-Koreaanse beslissing om mee te doen aan het evenement", aldus een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. "Hopelijk kan dit de relatie tussen de twee landen verbeteren. We hopen ook dat ze elkaar goed behandelen en dat er niet geprovoceerd zal worden."

Ondanks de spanningen tussen de landen probeerde de Zuid-Koreaanse organisatie al langer om de Noord-Koreanen ervan te overtuigen deel te nemen in Incheon. In februari leken Noord-Koreaanse officials al hun goedkeuring te geven, maar de deelname werd nog niet officieel bekend gemaakt. 

In juli vorig jaar speelden de Noord-Koreaanse voetbalvrouwen het toernooi om het Oost-Aziatisch kampioenschap in Zuid-Korea en pakten daar te de titel. In augustus werden Zuid-Koreaanse gewichtheffers door Pyongyang uitgenodigd voor een belangrijk toernooi in het noorden. Daar werd ook voor het eerst op Noord-Koreaanse bodem de vlag van de zuiderburen gehesen en het volkslied van Zuid-Korea gespeeld.

Protest NVU om overval juwelier Deurne

De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) houdt zaterdagmiddag een demonstratie in Deurne. Aanleiding is commotie rond de overval op een juwelier in de Brabantse plaats eind vorige maand, waarbij de twee daders om het leven kwamen.

Kort na de overval werd in meerdere plaatsten gedemonstreerd door Marokkaanse jongeren die wilden dat de juweliersvrouw zou worden vervolgd. De NVU staat achter het juweliersechtpaar en wil met de manifestatie 'voor veiligheid en recht' nu een antwoord geven op de eerdere demonstraties.

Burgemeester van Deurne Hilko Mak heeft toestemming gegeven voor de manifestatie. De betogers mogen alleen niet in de wijk komen waar juwelierszaak Goldies zit. Ze moeten op een grasveld bij het station blijven. De gemeente verwacht zo'n dertig leden van de NVU.

VS bevestigen aftocht deel Russische troepen

Een aantal Russische legereenheden trekt zich inderdaad terug van de Oekraïense grens. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van defensie te hebben waargenomen. Het Pentagon kan nog niet de door Rusland beloofde aftocht van de gehele troepenmacht die in de grensstreek is gelegerd bevestigen.

Er zijn aanwijzingen dat meer Russische troepen aanstalten maken om zich terug te trekken, liet het ministerie weten. Maar er bivakkeren volgens het Pentagon nog altijd tienduizenden militairen in de grensstreek.

Rusland houdt al weken troepen op de been in de grensstreek, zo'n veertigduizend volgens het Westen. De aftocht van de militairen is al meerdere keren aangekondigd, maar de NAVO en de Verenigde Staten klaagden tot dusver dat Moskou de daad niet bij het woord voegde.

Laatste P&W net geen miljoen kijkers

De allerlaatste aflevering van Pauw & Witteman heeft vrijdagavond nog nipt van RTL Late Night gewonnen. De talkshow van Jeroen Pauw en Paul Witteman haalde 989.000 kijkers, het programma van Umberto Tan haalde 947.000. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De twee programma's werden alom gezien als elkaars concurrenten.

P&W, waarin met een aantal spraakmakende gasten werd teruggeblikt op de afgelopen acht jaar, wist een marktaandeel van bijna 25 procent te behalen. RTL Late Night haalde met het interview met prinses Irene een martkaandeel van 20 procent. De shows eindigden daarmee op een zesde en negende plaats in de kijkcijfertoptien van vrijdag.

Het achtuurjournaal behaalde zoals gewoonlijk de eerste plaats met 1,7 miljoen kijkers. Goede Tijden, Slechte Tijden tikte bijna de 1,5 miljoen aan. Alles Mag op Vrijdag trok 1,3 miljoen kijkers en Flikken Maastricht eindigde met ruim 1,1 miljoen kijkers op de vierde plek. De top vijf wordt gecompleteerd door Hart van Nederland, dat ruim een miljoen kijkers trok.

WK ijshockey 2015 divisie 1B naar Eindhoven

Eindhoven organiseert volgend jaar het wereldkampioenschap ijshockey voor de landen in divisie 1B. Dat heeft de internationale ijshockeyfederatie (IIHF) besloten tijdens het congres in Minsk. Tallinn (Estland), de andere kandidaat, trok zich terug.

Het Nederlands ijshockeyteam zal van 13 tot en met 19 april 2015 spelen tegen Kroatië, Groot-Brittannië, Litouwen, Estland en Zuid-Korea. De winnaar zal promoveren naar divisie 1A, het één na hoogste niveau. Vorige maand wist Oranje op het WK in Litouwen ternauwernood degradatie af te wenden. 

Het WK voor de toplanden in het ijshockey vindt volgend jaar plaats in de Tsjechische steden Praag en Ostrava. Zaterdag hebben de halve finales plaats van het WK dit jaar in Wit-Rusland. Rusland speelt tegen Zweden en Tsjechië neemt het op tegen Finland. 

'Sterrenregen' bleef uit

Hier en daar waren zwakke lichtflitsen te zien, soms een lichtspoor, maar van een 'sterrenregen' was in de nacht van vrijdag op zaterdag geen sprake. Het ruimtegruis afkomstig van de komeet 209P/LINEAR, lijkt inderdaad Nederland gepasseerd te hebben, maar het door liefhebbers gehoopte spektakel bleef uit. Dat blijkt uit verslagen van een tiental deskundigen die de nacht opbleven om de hemel af te speuren.

Vooral in het noorden van het land waren meerdere vallende sterren te zien. Feddrik van Dellen telde in het uiterste noorden van Friesland onder een heldere hemel ongeveer 1 meteoor per 13 minuten. In totaal nam hij zo'n 16 meteoren waar. In het uiterste puntje van Noord-Holland was een "heldere vuurbol met een oranje-rode kleur" te zien, liet een andere waarnemer weten.

Florence maakt zich op voor huwelijk Kim en Kanye

Florence is zaterdag het decor van het showbusinesshuwelijk van het jaar. Kim Kardashian en Kanye West geven elkaar het jawoord in het zestiende-eeuwse fort Belvedere. De 33-jarige realityster en de 36-jarige rapper smeren hun trouwfeestjes uit over het hele weekeinde. Vrijdag werd gedineerd in Versailles.

Kardashian en West worden in de echt verbonden door een protestantse predikant. Verwacht wordt dat sterren als zanger John Legend, sieradenontwerpster Lorraine Schwartz en rapper Q-Tip de trouwceremonie bijwonen. Gefluisterd wordt dat West zijn maatje Jay-Z heeft aangewezen als getuige. Of Jay-Z zijn echtgenote Beyoncé meeneemt naar Italië, is nog steeds de vraag. De zangeres zou nog niet hebben laten weten of ze het huwelijk bijwoont.

Ook ontwerpster Rachel Roy is in Europa voor de bruiloft van Kardashian en West. Haar aanwezigheid in combinatie met die van Jay-Z zorgt mogelijk voor vuurwerk. Volgens geruchten zou de rapper begin deze maand met Roy hebben geflirt. Dat zou de aanleiding zijn geweest voor het inmiddels beruchte liftincident tussen Jay-Z en Beyoncés zusje Solange.

Zangeres Lana del Rey mag ook het bruidspaar van dichtbij bekijken. Zij is ingehuurd om haar hit Young and Beautiful te zingen. Datzelfde nummer werd door een vijftigkoppig orkest gespeeld tijdens Wests aanzoek. De rapper vroeg Kardashian in oktober, op haar verjaardag, ten huwelijk met een diamanten ring van vijftien karaat. Het sieraad kostte naar verluidt 1,25 miljoen dollar.

Kardashian en West hebben fort Belvedere het hele weekeinde afgehuurd. Daaraan hangt een prijskaartje van driehonderdduizend euro. De realityster, die volgens geruchten in een jurk van Valentino trouwt, wordt waarschijnlijk weggegeven door haar stiefvader Bruce Jenner. Kardashians vader Robert, die bekendheid verwierf als advocaat van O.J. Simpson, stierf in 2003 aan de gevolgen van kanker. Jenner bracht Kardashian ook in 2011 naar het altaar. Toen trouwde de realityster met basketballer Kris Humphries. Haar huwelijk met West wordt Kardashians derde, de rapper trouwt voor het eerst.

West kiest volgens ingewijden net als zijn aanstaande voor een outfit van Valentino. Geruchten dat Kardashian en West in kleding van Valentino trouwen, zwollen vrijdag aan. De Italiaanse mode-ontwerper organiseerde in zijn kasteel vlak buiten Parijs een brunch voor het bruidspaar en zijn gevolg. Valentino Garavani ging in 2007 met pensioen, maar kruipt voor speciale gelegenheden nog achter de ontwerptafel. Zo creëerde de 82-jarige Valentino vorig jaar de trouwjurk van de Zweedse prinses Madeleine. Kardashian heeft al laten weten meerdere jurken te dragen op haar trouwdag. Haar kapsel is in handen van Chris McMillan, de kapper die al jaren verantwoordelijk is voor onder meer de lokken van Jennifer Aniston.

Kardashian en West zijn al een week in Parijs, waar steeds meer familieleden en vrienden zich bij hen voegden. Vrijdagavond volgde een chique diner in Versailles, waar de realityster en rapper aanvankelijk wilden trouwen. Dat bleek echter onmogelijk, de Franse wet schrijft voor dat stellen die willen trouwen minimaal veertig dagen voor hun bruiloft in het land moeten hebben gewoond. Volgens hardnekkige geruchten vindt in Versailles wel een ceremonie plaats, maar heeft die geen officieel karakter.

De keuze voor Florence als huwelijkslocatie was volgens West een makkelijke. De rapper zei in een interview met de Italiaanse krant La Zanione dat hij het 'een van de mooiste steden van de wereld' vindt. Ook onthulde West dat dochter North, die vorig jaar juni werd geboren, mogelijk in Florence is verwekt.

Paus bezoekt Heilig Land

Paus Franciscus begint zaterdag aan een volgens zijn zeggen 'strikt religieus' bezoek van drie dagen aan Jordanië, Israël en de Westelijke Jordaanoever. Maar hij zal diplomatiek op eieren moeten lopen om de spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen en de fall-out van de burgeroorlog in Syrië te vermijden.

Voor een paus die spontaniteit omarmt en protocol en beveiliging verafschuwt zijn de mogelijke valkuilen legio, ook al heeft het verklaarde oogmerk van Franciscus om naar het Heilig Land te reizen weinig van doen met de wereldpolitiek van vandaag.

De paus wil met het bezoek stilstaan bij de historische ontmoeting in Jeruzalem vijftig jaar geleden van zijn voorganger Paulus VI met de toenmalige geestelijk leider van de orthodoxe christenheid, patriarch Athenagoras. Hun omhelzing betekende het einde van bijna negenhonderd jaar van wederzijdse banvloeken en verdeeldheid. Het was de eerste ontmoeting van een paus en een oecumenische patriarch sinds 1437, toen patriarch Josephus II de voeten van paus Eugenius IV moest kussen.

Het bezoek begint zaterdag in Jordanië, waar de paus een ontmoeting heeft met koning Abdallah en in een stadion in Amman een mis zal opdragen. Ook zal hij vluchtelingen ontmoeten en gehandicapte jongeren.

Het hoogtepunt van het bezoek valt zondag in Bethlehem, als paus Franciscus en de orthodoxe patriarch Bartolomeus samen voorgaan in het gebed in de Kerk van het Heilig Graf, waar volgens gelovigen de gekruisigde Christus begraven werd en weer opstond.

In Israël praat de paus maandag met opperrabbijnen en de grootmoefti van Jeruzalem, maar apart en niet met hen samen. Ook legt hij een krans op Israëlische nationale begraafplaats op de Herzlberg en bewijst hij in Yad Vashem eer aan de slachtoffers van de Holocaust.

'Lau G. deed zelfmoordpoging in cel'

Lau G., die verdacht wordt van de moord op twee Marokkaanse mannen in 2006, heeft geprobeerd zelfmoord te plegen in de gevangenis. Dat schrijft Dagblad de Limburger zaterdag op basis van bronnen. Hij zou zijn polsen hebben willen doorsnijden.

De politie houdt er volgens de krant rekening mee dat de 52-jarige G. slechts heeft gedaan alsof hij suïcidaal is zodat hij naar een ziekenhuis zou worden gebracht, om vervolgens te kunnen ontsnappen. G. heeft volgens de krant wel een afscheidsbrief geschreven.

Die brief was volgens de krant van cruciaal belang voor het onderzoek naar de dood van de twee Marokkanen uit Venray. Toen rechercheurs medeverdachte Geert G. met passages confronteerden, zou hij het stilzwijgen hebben verbroken en de plek aangewezen hebben waar de mannen begraven lagen.

Lau G. en Geert G. werden begin vorige maand opnieuw aangehouden voor de dubbele moord. Begin deze maand werden de lichamen gevonden in een bos in Arcen, in de buurt van de oude woning van Lau G.

G. werd na de zelfmoordpoging in de gevangenis in Grave overgeplaatst naar Krimpen aan den IJssel. Snel daarna werd hij overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

'Meevaller van 1,6 miljard euro voor kabinet'

Het tekort op de rijksbegroting kan dit jaar worden teruggeschroefd door een meevaller van 1,6 miljard euro. Aan zorg wordt zeshonderd miljoen euro minder uitgegeven dan gepland en aan sociale zekerheid een miljard. Dat staat volgens de Volkskrant in de Voorjaarsnota, die woensdag uitkomt.

De nota geeft een tussenstand van de overheidsfinanciën van het lopende begrotingsjaar. De meevaller is welkom omdat er zevenhonderd miljoen euro minder binnenkomt aan gasopbrengsten doordat de gaskraan iets is dichtgedraaid.

Het kabinet reserveert volgens de Volkskrant een groot deel van de meevallers voor wensen van de drie gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Minder bouwplaatsen open voor de Dag van de Bouw

Normaal zijn bouwplaatsen 'verboden toegang voor onbevoegden', maar zaterdag worden de bordjes voor een paar uur weggehaald. Vanaf 10.00 uur openen 174 bouwplaatsen namelijk hun hekken tijdens de negende Dag van de Bouw. Belangstellenden kunnen onder meer een kijkje nemen op Utrecht Centraal en in Maastricht bij de A2-tunnel.

Naast de vele infrastructurele projecten, zoals ook de nieuwe stations in Delft en Arnhem, zijn verschillende woonwijken, kantoorpanden en sportzalen in aanbouw te bezoeken. De meeste bouwbedrijven verzorgen rondleidingen, maar op sommige projecten mag vrij worden rondgelopen. Op alle bouwplaatsen is het werk stilgelegd, zodat er geen helmen of veiligheidsschoenen nodig zijn. "Wel raden we aan om goede schoenen aan te trekken", zegt een woordvoerder. "Veel bouwplaatsen bestaan toch uit zand."

Vorig jaar trok het evenement 125 duizend bezoekers. Toen waren er met 230 projecten wel meer bouwplaatsen open. Volgens een woordvoerder komt de daling door de malaise in de bouw. "Er wordt nu gewoon veel minder gebouwd dan afgelopen jaren. Wij zijn al heel content met de 175 projecten die meedoen."

Op de website dagvandebouw.nl is te vinden welke bouwplaatsen open zijn. De toegang is gratis.

Huiszoeking Italië in zaak oud-premier Schotte

De Italiaanse justitie heeft op verzoek van Curaçao een huiszoeking gedaan in Italië. Waar de zoeking precies heeft plaatsgevonden en bij wie, zegt het Openbaar Ministerie in Willemstad niet. Daarnaast zijn in Italië, op Sint Maarten en op Curaçao getuigen gehoord.

Het OM zegt wel dat de huiszoeking gedaan is in het kader van een strafrechtelijk onderzoek tegen oud-premier Gerrit Schotte. Die werd begin deze week aangehouden op verdenking van witwassen van geld en valsheid in geschrifte.

Afgaande op de twee aangiftes uit 2012, die de grondslag vormen van het onderzoek tegen de oud-premier, moet de huiszoeking gedaan zijn bij de vermeende Siciliaanse maffiabaas, Francesco Corallo of bij zijn bedrijf Bplus.

Die zou betrokken zijn bij de partijfinanciering van de Movementu Futuro Kòrsou, de MFK-partij van Gerrit Schotte. Corallo is een goede vriend van Gerrit Schotte en bekend op Sint Maarten en Curaçao als eigenaar van de Atlantis Casino groep, die casino's exploiteert op beide eilanden.

Uit verschillende bankafschriften die bij de aangifte zijn meegestuurd, wordt duidelijk dat Corallo in de zomer van 2010 bijna driehonderdduizend dollar overgemaakt heeft van zijn bedrijf naar de rekening van Schotte's vriendin, Cicely van der Dijs en naar de rekening van Schotte's eigen bedrijf, No Brand Ltd.

De stortingen van Corallo vielen samen met de breuk van Schotte en zijn oude partij, de MAN. Niet lang daarna richtte hij zijn eigen politieke beweging op waarmee Schotte de verkiezingen van augustus 2010 won en premier werd.

Corallo kwam pas in oktober 2011 in beeld. Toen lekte een brief uit die Schotte aan de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken schrijft. De voormalige premier vroeg daarin om een verklaring van goed gedrag voor Corallo; hij wilde de financiële man van de Atlantis Group benoemen op een belangrijke institutionele functie bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Dat ging niet door, omdat uit informatie van de Italiaanse politie en de Italiaanse inlichtingendienst bleek dat Corallo betrokken was bij internationale drugshandel en witwassen van geld; Corallo is volgens Nederland - op basis van die informatie - een belangrijk persoon binnen de Siciliaanse maffia. Bovendien wordt hij dan gezocht door Interpol.

Maandag wordt Gerrit Schotte opnieuw voorgeleid om zijn voorlopige detentie al dan niet voort te zetten. Zijn levenspartner, Cicely van der Dijs, die tegelijk met Schotte werd gearresteerd, is donderdag vrijgelaten vanwege een vormfout van justitie. Zij blijft wel verdachte.

'Dela mengde as in Brabants crematorium'

In een crematorium in het Noord-Brabantse Nieuwkuijk werd regelmatig as van overledenen gemengd. Onvolledig verbrande resten van de ene overledene werden met de volgende mee gecremeerd en de ovens werden niet goed schoongemaakt. Dat zeggen medewerkers zaterdag in NRC Handelsblad.

Asvermenging is verboden en de medewerkers van het crematorium van Dela zijn in 2012 dan ook naar de politie gestapt. Die wist volgens de NRC niet wat ze ermee aan moest en het dossier kwam daarom pas een jaar later bij het Openbaar Ministerie terecht.

Justitie heeft op basis van gesprekken met de directie van Dela en het bestuderen van procedures en protocollen besloten geen uitgebreid onderzoek in te stellen. Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen concludeerde dat de kans 'heel erg klein' is dat inderdaad sprake is geweest van asvermenging. Het is volgens hem bovendien ondoenlijk om alle urnen in beslag te nemen en dna-onderzoek te doen.

Dela ontkent in de krant dat er as is vermengd bij het crematorium in de Brabantse gemeente Heusden. "Wij hebben uitvoerig onderzoek gedaan waarbij is vastgesteld dat er geen sprake was van misstanden", reageert de uitvaartverzorger in de krant.

Teeven voert druk Panama op om vermissingszaak

Nederland gaat bij de Panamese autoriteiten aandringen op een 'gedegen onderzoek' naar de vermissing van Lisanne Froon en Kris Kremers. Dat zegt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zaterdag in De Telegraaf. Hij ergert zich aan de 'tergende bureaucratie' in het Centraal-Amerikaanse land.

In Nederland staat al dagen een groep vrijwilligers klaar die met speurhonden naar Panama wil afreizen. Ze kregen vanwege allerlei regels en procedures echter nog geen toestemming. Zo moeten de honden volgens de Panamese regels eerst nog een paar dagen in quarantaine.

"Ongewenst", aldus Teeven, die vindt dat de Panamese autoriteiten meer hulp moeten accepteren. Hij heeft vrijdag spoedoverleg gehad met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) om ervoor te zorgen dat de honden dit weekeinde alsnog naar Panama kunnen.

De bewindsman sprak zijn zorgen over het haperende onderzoek eerder deze week al uit in overleg dat hij had met de top van de Nationale Politie. Hem is toen gegarandeerd dat vanuit Nederland alles op alles wordt gezet om duidelijkheid te krijgen over het lot van de twee Nederlandse vrouwen, die sinds 1 april vermist zijn.

Onderzoek naar dood vastgesnoerde patiënt Maasstad

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam onderzoekt de dood van een patiënt die op bed was vastgebonden met een zogeheten Zweedse band. Omdat haar doodsoorzaak onduidelijk is wil het ziekenhuis weten of de omstreden 'onrustband', die eerder al levens eiste door verkeerd gebruik, er iets mee te maken heeft. Dat schrijft het AD zaterdag.

Zorginstellingen gebruiken de Zweedse band bij verwarde en onrustige patiënten. Bij onjuist gebruik kan een patiënt zich loswurmen en zich verstikken met de band. Bij het Heerlense Atrium Medisch Centrum Parkstad overleden in 2006 en in 2008 in totaal drie patiënten die waren vastgebonden door verstikking.

Het ziekenhuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld van het overlijden van de vrouw. De inspectie pleitte er jaren geleden al voor de band zo min mogelijk te gebruiken. In sommige landen is er zelfs een verbod op het gebruik van de Zweedse band.

Het Maasstad Ziekenhuis gaat het gebruik van fixatiebanden en andere vrijheidsbeperkende maatregelen opnieuw tegen het licht houden. "We zijn er als ziekenhuis al voorzichtig mee. Soms kan het echter moeilijk anders", zegt een woordvoerder in de krant.

Inspectie onderzoekt narcose door tandartsen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat tandartsen controleren die angstige patiënten onder volledige narcose of met lachgas behandelen. De inspectie wil onderzoeken of narcose wel altijd nodig is en of tandartsen wel genoeg expertise in huis hebben om zo'n behandeling veilig te kunnen doen, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Zo'n zeshonderdduizend Nederlanders hebben een tandartsfobie. Steeds meer praktijken spelen daarop in door behandelingen onder narcose of met lachgas aan te bieden. Het is niet bekend hoeveel tandartsen het in hun pakket hebben.

De Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam, die angstpatiënten begeleidt, vindt dat er te veel tandartsen zijn die patiënten onder narcose behandelen. "Als je patiënten steeds onder narcose behandelt komen ze niet van hun angst af", zegt directeur Dyonne Broers in de krant.

Broers waarschuwt voor de gezondheidsrisico's van een narcose. Volgens haar is narcose alleen goed voor mensen die daarvoor een psychologische indicatie hebben of een verstandelijke of lichamelijke beperking. Dat is echter maar een heel klein deel van alle patiënten.

David Luiz dicht bij overgang naar PSG

Chelsea en Paris Saint-Germain hebben overeenstemming bereikt over de transfer van David Luiz. Dat meldden de clubs vrijdagavond. De 27-jarige verdediger moet het nog wel eens worden over de contractvoorwaarden en de medische keuring doorstaan.

Zodra de overgang rond is, mag Luiz zich door een transfersom van naar verluidt vijftig miljoen euro de duurste verdediger ooit noemen. Die eretitel is nu nog voor Thiago Silva, ook speler van PSG. Hij vertrok in 2012 voor 44 miljoen euro naar de Franse hoofdstad. Beide spelers vormen deze zomer waarschijnlijk het hart van de defensie van gastland Brazilië op het WK.

Luiz speelde sinds begin 2011 voor Chelsea, dat hem overnam van Benfica. Hij kwam tot 81 optredens in de Premier League, waarin hij zes keer scoorde. In 2012 veroverde Luiz de Champions League met Chelsea.

Doctor Who 8 start in augustus

In een teaser die bijzonder kort is en eigenlijk helemaal niets laat zien heeft de BBC de terugkeer van Doctor Who aangekondigd. Niet dat de serie 'weg' is geweest, maar zoals fans weten kan er soms nogal een lange periode tussen seizoenen zitten.

De teaser toont eigenlijk helemaal niets. Te zien is, in een paar flitsen, een figuur in de TARDIS, en dat figuur behoort natuurlijk toe aan Peter Capaldi, die sinds afgelopen december de rol van de Doctor heeft overgenomen van Matt Smith.

De teaser bevestigt ook het vermoeden over de maand waarin de serie terugkeert: augustus. De opnames voor Doctor Who 8 begonnen eind december/begin januari, en een serie duurt doorgaans een maand of negen om te produceren.

Doctor Who is in Nederland te zien bij BBC One, en op Nederlandse kanalen bij Netflix en SyFy.

[CL] Spelers Atlético door het vuur voor Simeone

De spelers van Atlético Madrid hebben in aanloop naar de Champions League-finale tegen Real Madrid de loftrompet gestoken over trainer Diego Simeone. "Hij is als een god voor ons", zei middenvelder Tiago Mendes vrijdag. Onder leiding van de Argentijn veroverde Atlético al de landstitel. Zaterdag moet de ultieme bekroning volgen.

"Alles wat hij zegt, komt uit. Daarom volgen we hem altijd", vervolgde Tiago. Ook aanvoerder Gabi deed een duit in het zakje. "Of mensen hem nu mogen of niet, hij heeft winnaars van ons gemaakt. Dankzij hem hebben we nu volledig vertrouwen in wat we doen en zijn we betere spelers geworden. We weten dat we kunnen winnen."

Atlético en Real treffen elkaar zaterdag in het Estádio da Luz in Lissabon. Waar de stadgenoot het belangrijkste Europese clubtoernooi al negen keer won, kan Atlético de Champions League voor het eerst in zijn historie veroveren.

[CL] C. Ronaldo fit voor Champions League-finale

Cristiano Ronaldo kan zaterdag starten bij Real Madrid in de Champions League-finale tegen Atlético Madrid. De Portugese sterspeler heeft geen last meer van de hamstringblessure die hem de afgelopen weken dwarszat. "Hij heeft zonder problemen getraind", liet coach Carlo Ancelotti vrijdag weten op een persconferentie.

Meer twijfels zijn er bij Real over het meespelen van Karim Benzema en Pepe. Beide spelers stonden vrijdagavond wel op het veld in het Estádio da Luz in Lissabon, maar de kans dat ze in de basis beginnen is klein. De Franse aanvaller heeft last van zijn hamstring, terwijl Pepe met een gekwetste kuit kampt.

Real Madrid moet het in de jacht op 'la Decima', de tiende Europese titel, in elk geval stellen zonder Xabi Alonso. De middenvelder is geschorst.

Boek: A Million Ways to Die in the West - Seth MacFarlane

Seth MacFarlane kennen we onder andere als de bedenker van de animatieseries Family Guy en American Dad. Dat hij naast series maken ook kan schrijven, bewijst hij met zijn komische debuut A Million Ways to Die in the West. In deze luchtige feelgoodroman volgen we Albert Stark, een sukkelige schaapherder die het helemaal gehad heeft met het zware leven in het Wilde Westen.

Japan en Maleisië strijden om Thomas Cup

De finale van de 28e editie van de Thomas Cup gaat tussen de badmintonners van Japan en Maleisië. De Japanners waren vrijdag in New Delhi met 3-0 te sterk voor favoriet China, de vijfvoudig titelverdediger. Maleisië plaatste zich voor de eindstrijd door Indonesië met 3-0 te verslaan.

Bij de Uber Cup, dat voor de 25e keer wordt gehouden, gaan de Japanse vrouwen op voor de titel. Na een 2-0 achterstand werd India met 3-2 aan de kant gezet. In de finale is China zaterdag de tegenstander. De titelhouder rekende af met Zuid-Korea: 3-0.

De Thomas Cup en Uber Cup gelden als officieus WK voor landenteams. Beide toernooien vinden om de twee jaar plaats.

FOK! wat een weer... Na regen komt zonneschijn

Met de buien viel het de afgelopen dagen behoorlijk tegen. De meeste regen viel in de oostelijke helft van het land. Ook gisteren was het daar nog lange tijd somber met af en toe regen. Elders in den lande waren er wolkenvelden die afgewisseld werden door enkele opklaringen. Morgen wordt het een prachtige dag.

Vanochtend overheerst de bewolking en vallen er enkele buien, mogelijk ook met onweer. Deze buien trekken dan geleidelijk naar het noorden toe weg en vanuit het zuidwesten klaart het dan steeds breder op. De maxima liggen rond de 19 graden en de wind draait van oost naar zuid-zuidwest.

Morgen is het een schitterende zondag met veel zon en temperaturen die tot boven de 20 graden oplopen, Vanaf maandag is er weer kans op buien.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Zonsobe
Vanuit Den Helder maakte DJ-Koelkast deze fraaie foto van de zon die onder de bewolking doorscheen.

 

Hawking waarschuwt in Utrecht voor macht experts

Iedere burger moet zich verdiepen in de voornaamste theorieën van de wetenschap, om een al te grote invloed van experts te voorkomen. Dat heeft de wereldberoemde theoretisch natuurkundige Stephen Hawking zijn gehoor in Utrecht vrijdag op het hart gedrukt. Hawking sprak op het openingssymposium van een door studievereniging A-Eskwadraat georganiseerde natuurkundeolympiade.

"In een democratische samenleving moet iedereen basale kennis hebben over hoe de wereld in elkaar zit", zei Hawking aan het slot van zijn lezing. "Zo voorkom je dat deskundigen te veel macht krijgen." De academische superster ontving na zijn referaat een oorverdovend applaus.

Hawkings toespraak ging over het holografisch principe. Dit principe werd voor het eerst uitgedacht door de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft, die de openingstoespraak van het symposium hield. In 2004 verloor Hawking nog een weddenschap van 't Hooft over het al dan niet verloren gaan van informatie die in een zwart gat belandt.

"Can you hear me?", klonk de karakteristieke spraakcomputer van Hawking door de muisstille zaal. Hawking, die door de ziekte ALS aan een rolstoel gebonden is en vrijwel geheel verlamd is, sprak over ruimtetijd, de oerknal en microgolven. "Deze microgolven kennen jullie van de magnetron die in jullie keuken staat", zei Hawking. "Hoewel de golven die ik bedoel niet zo nuttig zijn voor het opwarmen van een pizza. Ze komen namelijk niet boven de 72 graden onder nul uit."

Hawking schreef samen met natuurkundige Roger Penrose veel over het ontstaan van het universum. Toen hij eens op audiëntie bij paus Johannes Paulus II was, zei de toenmalige kerkvorst dat wetenschappers de geschiedenis van het universum mogen bestuderen, maar niet het ontstaan ervan.

Hawking zei blij te zijn dat de paus niet doorhad dat hij hier net een presentatie over had gegeven. "Ik had niet in een cel van de Inquisitie willen belanden net als Galileo Galilei", grapte Hawking, waarop een afbeelding van hemzelf in een cel op het scherm verscheen. De natuurkundige zei dat veel kosmologen zichzelf helaas vrijwillig dit pauselijke verbod opleggen en zich te weinig wagen aan theorieën over het ontstaan van het heelal.

De natuurkundige sprak ook over de snelle expansie van het universum. "Na de Eerste Wereldoorlog in Duitsland vond er in slechts achttien maanden tijd een inflatie met een factor van tien miljoen plaats", aldus Hawking. "Dat stelt niets voor vergeleken met het vroege universum. In slechts een fractie van een seconde groeide het universum met een factor van een miljoen biljard biljard."

Hawking prees het vermogen van de mens om wetenschappelijke feiten over de wereld te ontmaskeren en zei uit te kijken naar de verdere ontdekkingen van de jonge wetenschappers die aanwezig waren. "Door ons vermogen informatie over het universum te ontrafelen, zijn we in zekere zin de kroon op de schepping", zei de Brit.

Stephen Hawking is bekend van zijn werk over zwarte gaten, ruimtetijd en de ontstaansgeschiedenis van het universum. Hij was de eerste wetenschapper die de relativiteitstheorie met kwantumfysica verbond.

Hawking is een van de beroemdste wetenschappers ter wereld. Hij figureerde in meerdere televisieprogramma's, waaronder The Big Bang Theory en The Simpsons. Ook 'zong' hij in een lied van de Britse rockband Pink Floyd en schreef hij enkele kinderboeken met zijn dochter Lucy. Zijn populairwetenschappelijke boek Een Korte Geschiedenis van de Tijd is meer dan tien miljoen keer over de toonbank gegaan en is vertaald in 35 talen.

Het symposium in Utrecht vormde de aftrap van de natuurkundeolympiade PLANCKS, waarbij 34 teams uit veertien verschillende landen het tegen elkaar opnemen. Naast Hawking spraken experimenteel natuurkundige Immanuel Bloch en theoretisch natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Toegangskaarten voor het evenement waren binnen enkele seconden uitverkocht, veel sneller dan bijvoorbeeld voor muziekfestival Pinkpop.

De map van Watch_Dogs van begin tot eind

Hoewel we nog een weekje moeten wachten totdat Watch_dogs uitkomt, kunnen we alvast een kijkje nemen in Chicago via PlayStation Acces. De presentators rijden van het ene uiteinde van de map naar het andere uiteinde om ons zo een idee te geven wat ons allemaal te wachten staat in de game.

Watch_Dogs werd twee jaar geleden op de E3 aangekondigd en ligt in handen van Jade Raymond, die onder meer bekend is van de Assassin's Creed-serie. Of we hier met een futuristische versie van Assassin's Creed te maken hebben moet nog blijken. Bekijk alvast de omgeving van de game in het onderstaande filmpje

Geraldine Kemper slachtoffer brutale diefstal

Geraldine Kemper is vrijdag bestolen van haar smartphone. De BNN-presentatrice liep op klaarlichte dag nietsvermoedend over straat in Amsterdam, toen twee dieven toesloegen.

"Mijn telefoon is net uit mijn handen gegrist door twee jongens op een scooter", schrijft Kemper op haar Facebook-pagina. "Weg iPhone." Haar management laat aan RTL Boulevard weten dat ze erg geschrokken is, maar verder ongedeerd.

Het is al de tweede keer dit jaar dat de presentatrice het slachtoffer is van een diefstal. In februari werd haar tas gestolen tijdens opnames van het tv-programma De Social Club.

KLM-toestel keert om om vreemde geur

Een toestel van KLM is vrijdagavond uit voorzorg naar Schiphol teruggekeerd omdat de gezagvoerder een vreemde lucht had geroken. Het vliegtuig is veilig geland, zegt een woordvoerder van de vliegmaatschappij.

Het toestel was op weg naar Venetië. De passagiers reizen met een ander vliegtuig alsnog naar de Italiaanse stad. Waar de vreemde, chemische geur vandaan kwam is nog niet duidelijk. KLM heeft een onderzoek ingesteld.

Raad van Europa kraakt opsluiten migranten

Het opsluiten van asielzoekers in detentiecentra door Nederland gaat in tegen de mensenrechten. Vooral het gevangenzetten van kinderen is zorgelijk en gaat voorbij aan hun kwetsbaarheid. Dat heeft Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks van de Raad van Europa vrijdag tegen het ANP gezegd na een bezoek aan ons land en gesprekken met bewindslieden.

"Opsluiten is een allerlaatste redmiddel. Kinderen mogen nooit gevangen worden gezet. Niet in een gevangenis en niet in een detentiecentrum voor migranten", aldus Muiznieks. Hij bezocht onder meer het detentiecentrum op Schiphol en sprak daar met een 14-jarig meisje uit Syrië.

De Raad van Europa is een internationale organisatie die democratie en mensenrechten bewaakt in Europa. Nederland is een van de oprichters.

De mensenrechtencommissaris is ook kritisch over de omgang met uitgeprocedeerde asielzoekers, die soms zonder opvang en voedsel op straat komen te staan. "Dit kan niet zo blijven, ze hebben geen leven", aldus Muiznieks. Hij bezocht in Den Haag een kerk met vluchtelingen uit vooral Irak en Afghanistan die in Nederland niet kunnen werken.

Boete voor Volendams stenengooituig

Twee mannen zijn vrijdag veroordeeld voor het ingooien van de ruiten van Geraldine Kempers ouderlijk huis in Volendam. De politierechter in Alkmaar veroordeelde de Volendammers van 20 en 21 jaar tot een boete van 350 euro. Ook moeten ze de moeder van de BNN-presentatrice vijfhonderd euro schadevergoeding betalen.

De daders waren boos over een uitzending van het BNN-programma Spuiten en Slikken, waarvan Kemper een van de gezichten is. Daarin werd het drugsgebruik onder Volendamse jongeren tegen het licht gehouden.

Volgens de jonge Volendammers die vrijdag terechtstonden was er in het dorp veel woede over die uitzending. Na de nodige biertjes werd het duo in november 2012 opgejut om de ruiten in te gooien bij de moeder van de presentatrice.

Kempers moeder zei vrijdag dat de kwaliteit van haar leven ernstig is aangetast door het incident. Volgens haar vlogen de bakstenen vlak langs haar heen door de kamer. Ze eiste vijfduizend euro schadevergoeding van de stenengooiers.

Van der Laan heeft advies advocaat niet nodig

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is niet erg onder de indruk van het betoog van de advocaat van de geliquideerde topcrimineel Gwenette M. Dat zei hij vrijdagavond in zijn tweewekelijkse gesprek met AT5. Volgens Van der Laan is de moord allerminst een wake-upcall. "We zijn al lang wakker. Bovendien hebben wij hun advies er niet bij nodig."

Dat justitie M. alleen bescherming zou hebben aangeboden in ruil voor informatie klopt bovendien niet. "Justitie heeft gezegd dat het onzin is. Je krijgt niet alleen bescherming als je iets vertelt. Het zou anders een mooie boel zijn als mensen onder dekking van politiebescherming door kunnen gaan met bijvoorbeeld zelf iemand liquideren", aldus Van der Laan. Hij begrijpt niet dat een advocaat van een cliënt die net is doodgeschoten zich zo uitlaat.

De raadsman van M., Nico Meijering, zei vrijdagmiddag dat zijn cliënt een roepende in de woestijn was in zijn pogingen om te voorkomen dat hij zou worden vermoord. Ook stelde hij dat justitie zijn beleid moet aanpassen omdat er anders nog veel meer doden zullen vallen.

Dat laatste sluit Van der Laan overigens niet uit. "Dat moet je eigenlijk meteen afkloppen. Het kan zo weer gebeuren", zei hij. De burgemeester sprak van 'georganiseerde misdaad onder elkaar'.

Over verbanden met andere liquidaties wilde Van der Laan niet al te veel zeggen. "Wat er in de krant staat, klopt over het algemeen wel. Er zijn wel wat verbanden, maar niet alles heeft met elkaar te maken. Wel hebben veel zaken van de laatste tijd te maken met bepaalde conflicten."

De 40-jarige M. werd donderdagavond in Amstelveen geliquideerd. Hij werd door meerdere kogels geraakt en overleed ter plekke. De daders zijn nog voortvluchtig. Eind vorig jaar ontsnapte M. nog aan de dood. Bij een aanslag raakte hij toen slechts lichtgewond.

Grote olieconcerns blijven Rusland trouw

Verschillende grote westerse olieconcerns hebben geen plannen om Rusland te verlaten vanwege de spanningen rond Oekraïne. Dat bleek op het internationale economische forum in het Russische Sint-Petersburg dat nu wordt gehouden.

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil tekende juist een contract met het Russische staatsbedrijf Rosneft om samen naar olie te boren in het Arctisch gebied en Siberië en vloeibaar gemaakt gas te gaan produceren voor export naar Azië. ExxonMobil breidt daarmee zijn samenwerking met Rosneft verder uit. Het Franse Total kondigde een schaliegasproject met het Russische Lukoil aan en de topman van het Britse BP zei geen plannen te hebben om Rusland te verlaten.

ExxonMobil geeft met zijn aanwezigheid in Sint-Petersburg het Witte Huis het nakijken. De Amerikaanse regering had de top van het Amerikaanse bedrijfsleven juist gevraagd af te zien van een bezoek aan het evenement.

Turkse rechter wijst uitlevering Ahmed D. af

De Turks-Nederlandse terreurverdachte Ahmed D. die in Turkije vastzit, mag niet aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. De rechter in Turkije heeft een Amerikaans verzoek om uitlevering vrijdag afgewezen. Dat heeft zijn Nederlandse advocaat André Seebregts aan het ANP laten weten.

"De rechter vond het verzoek onvoldoende feitelijk onderbouwd", licht Seebregts toe. "Dat verbaast me niet, omdat de onderbouwing van de Amerikanen heel beperkt was, zelfs voor een uitleveringsverzoek."

De Turken hadden D. in maart aangehouden op de luchthaven van Istanbul, toen hij van Egypte op doorreis naar Nederland was. Uit informatie van Interpol blijkt dat de Amerikanen Ahmed D. verdenken van steun aan de terroristische organisatie al-Shabaab.

Turkse rechter wijst uitlevering Ahmed D. af
Turkse rechter wijst uitlevering Ahmed D. af (Foto: ANP)

Carlos Santana organiseert concert tegen racisme

Carlos Santana is bezig een groots concert tegen racisme op te zetten. De 66-jarige gitaarvirtuoos hoopt in ieder geval zanger Harry Belafonte en zanger en acteur Jamie Foxx te strikken voor een optreden. Santana wil met het evenement zwarte en Latijns-Amerikaanse jonge mannen bemoedigen en motiveren.

"Ik ben een persoon die er heilig van overtuigd is dat we de wereld kunnen veranderen", zegt de gitarist. "We kunnen haat en angst met de juiste liedjes en de juiste timing voor altijd veranderen." Hij kwam op het idee door onder meer de onlangs in opspraak geraakte Donald Sterling. De eigenaar van basketbalclub Los Angeles Clippers bleek racistische uitspraken te hebben gedaan.

Santana is bekend van hits als She's Not There, Smooth en Maria Maria. Het door hem gewenste concert moet volgend jaar plaatsvinden in Florida.


Santana - Samba pa ti live in Mexico (Bron: YouTube - SrMysterious)


Black Magic Women met een lekker fapbaar flexibel ding (Bron: Ook van YouTube - exactimages)

Doek gevallen voor Pauw & Witteman

Onder luid gejuich en met champagne is vrijdagavond na 8 jaar het doek gevallen voor de dagelijkse talkshow Pauw& Witteman. De presentatoren Paul Witteman en Jeroen Pauw kregen een staande ovatie van het publiek.

Na 8 jaar en 1200 uitzendingen zetten de heren een punt achter hun actualiteitenprogramma op Nederland 1. In de speciale, 2 uur durende aflevering blikten Pauw en Witteman met spraakmakende gasten terug op de aflopen jaren. Onder anderen Frits Wester en Alexander Pechtold, die beide 45 keer aan tafel zaten, schoven aan.

De talkshowcoryfeeën zeiden aan het eind van de uitzending ,,het programma met ontzettend veel plezier te hebben gepresenteerd". ,,Wij danken u kijkers thuis dat u 8 jaar lang in zeer hoge mate hebt willen kijken", zei Witteman.

Pauw en Witteman maakten half april bekend de stekker uit de show te trekken. Het late tijdstip van de live-uitzendingen en het nachtbraken werden Paul Witteman (67) te veel. De talkshow was daarom de laatste tijd al niet meer altijd live, maar werd soms een uur eerder opgenomen.

Witteman gaat het komend seizoen een programma over muziek presenteren. Ook gaat hij bij de VARA een wetenschappelijk programma maken. Jeroen Pauw gaat bij de VARA een nieuwe latenightshow presenteren op Nederland 1, dat inhaakt op de actualiteit van de dag.

Doek gevallen voor Pauw& Witteman
Doek gevallen voor Pauw& Witteman (Foto: ANP)

Twitteraccount Jan Smit gehackt

Het bizarre bericht dat vrijdagavond enige tijd was te zien op het twitteraccount van Jan Smit was niet afkomstig van hem. "Een of andere grapjas heeft mijn account gehackt, excuses voor de vreemde tweet van zojuist", legde de zanger later uit.

Eerder op de avond was op het account een link naar een seksfilmpje geplaatst. Smit noemt de actie 'misselijkmakend'. "Ook vooral voor mijn jeugdige volgers."

Het is overigens niet de eerste keer dat de zanger het slachtoffer is van een hacker. In 2008 werd zijn website ook al gekraakt.

Volleyballers revancheren zich op Montenegro

De Nederlandse volleyballers zijn dicht bij een plek in de play-offs voor het EK 2015. De ploeg van bondscoach Edwin Benne won vrijdag in Zagreb met 3-1 van Montenegro: 25-19, 25-23, 26-28 en 25-18. Oranje staat in de tweede kwalificatieronde daardoor steviger op de tweede plaats in zijn poule.

Met de zege revancheerde Nederland zich voor de nederlaag van vorige week in Montenegro. Toen verloor de ploeg behalve van het gastland ook van Kroatië, waardoor de kans op directe plaatsing voor het EK klein is. De zes nummers twee zijn aangewezen op een tussenronde, waarin nog drie tickets zijn te verdelen.

Nederland speelt zaterdag tegen Roemenië. Een dag later wordt de tweede kwalificatieronde besloten tegen de Kroaten, die aan kop gaan in de groep.

[RG] Bertens zaterdag vroeg aan de bak in kwalificatie

Kiki Bertens komt zaterdag al vroeg in actie in de laatste kwalificatieronde van Roland Garros. De Wateringse tennisster neemt het op baan acht op tegen Yulia Putintseva uit Kazachstan. Alle tien de wedstrijden beginnen om 10.00 uur.

Bertens stond in 2012 en 2013 in het hoofdtoernooi van het grandslamtoernooi in Parijs. Beide keren was de eerste ronde direct haar eindstation. Ze plaatste zich vrijdag ten koste van de Amerikaanse Melanie Oudin voor de laatste kwalificatieronde. Putintseva versloeg de Japanse Eri Hozumi.

Kohlschreiber tegen Karlovic in finale Düsseldorf

Thuisfavoriet Philipp Kohlschreiber heeft zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Düsseldorf. De 30-jarige Duitser versloeg vrijdag Denis Istomin met 6-2, 4-6 en 6-4. Hij had de drie voorgaande ontmoetingen met de Oezbeek nog verloren. In de eindstrijd neemt hij het zaterdag op tegen Ivo Karlovic.

Het Kroatische servicekanon rekende via twee tiebreaks af met de Tsjech Jiri Vesely met 7-6 (6) en 7-6 (7). Het was voor de 20-jarige Vesely, de voormalig nummer één van de wereld bij de junioren, de eerste halve eindstrijd op het hoogste niveau.

Zowel Kohlschreiber als Karlovic jaagt zaterdag op zijn eerste succes van het jaar. Voor de 35-jarige Karlovic zou het de zesde toernooizege in zijn loopbaan zijn. De 30-jarige Kohlschreiber kan zijn vijfde titel veroveren.

De finale van het WTA-toernooi in Straatsburg gaat tussen Monica Puig uit Puerto Rico en de Spaanse Silvia Soler-Espinosa. Beide speelsters waren een Amerikaans talent de baas. Puig stuurde Madison Keys met 7-5 en 6-3 naar huis en Soler-Espinosa trok aan het langste eind tegen Christina McHale: 5-7, 7-6 (7) en 6-3.

Sagnol nieuwe coach Bordeaux

Voormalig Bayern München-verdediger Willy Sagnol is de nieuwe trainer van Bordeaux. De 37-jarige Fransman, die de leiding had over Jong Frankrijk, neemt het stokje over van Francis Gillot. Voor Sagnol wordt het zijn eerste klus als clubcoach. Hij heeft een contract voor drie jaar getekend.

De 58-voudig international dankt zijn aanstelling aan Zinedine Zidane. De oud-middenvelder en huidig assistent van Real Madrid bedankte voor de eer. Bordeaux eindigde afgelopen seizoen als zevende in de Ligue 1.

Ook Olympique Lyon presenteerde vrijdag een nieuwe trainer. Hubert Fournier gaat voor twee jaar aan de slag bij de zevenvoudig Frans kampioen. De 46-jarige Fournier komt over van Reims. In het verleden speelde hij als centrale verdediger voor Lyon.

Bouchard dicht bij eerste titel in Nürnberg

Eugenie Bouchard heeft de finale van het WTA-toernooi in Nürnberg bereikt. De 20-jarige tennisster uit Canada, als tweede geplaatst, was vrijdag met 6- en, 6-3 te sterk voor Karin Knapp uit Italië. In de eindstrijd neemt ze het zaterdag op tegen Karolina Pliskova.

Pliskova versloeg donderdag al thuisfavoriet Angelique Kerber en rekende een dag later in de halve finale af met Elina Svitolina uit Oekraïne. Ze trok met 2-6, 6-1 en 6-2 aan het langste eind tegen de nummer vier van de plaatsingslijst. Op het Duitse gravel kan de Tsjechische haar tweede titel veroveren. Ze was vorig jaar de beste in Kuala Lumpur.

Bouchard heeft nog geen toernooizeges op haar palmares staan, maar de Canadese beleefde dit seizoen wel haar grote doorbraak. In januari stond ze in de halve finale van de Australian Open. Bouchard, die is opgeklommen naar de negentiende plaats op de wereldranglijst, won vorig jaar op de US Open haar enige eerdere partij tegen Pliskova, de mondiale nummer 64.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.