Aantal XP-gebruikers in maand met kwart gedaald

Ruim een kwart van de Nederlandse bedrijven en consumenten wier computer begin april nog op Windows XP draaide, is inmiddels afgestapt van het verouderde besturingssysteem. Het percentage XP-gebruikers stond dinsdag op 5,4 procent, tegen 7,4 procent begin april. Dat heeft Microsoft gemeld.

Een jaar geleden draaide nog 13,7 procent van de computers in Nederland op XP. In andere landen in Europa stond dat aandeel vorige maand nog rond de veertien procent.

Sinds 2001 stuurde Microsoft elke tweede dinsdag van de maand beveiligingsupdates aan de XP-gebruikers. Op 8 april deed Microsoft dat voor het laatst. Dinsdag was de eerste updatedag waarop bij XP geen lekken meer werden gedicht. Wel werd vorige maand nog een update uitgebracht voor een zeer ernstig lek in Internet Explorer.

Twee jaar geleden maakte Microsoft bekend te stoppen met de ondersteuning van het besturingssysteem. Consumenten en bedrijven die nu nog met van wie de computer nog met XP werken, krijgen het advies actie te ondernemen. Zij kunnen bijvoorbeeld overstappen naar het open source besturingssysteem Linux. XP-computers zijn nu een eenvoudiger prooi voor hackers en virussen, waarschuwt Microsoft de achterblijvers.