GGD doet onderzoek naar misstanden in prostitutie

De GGD in Amsterdam is een onderzoek begonnen onder klanten van prostituees die in de hoofdstad achter de ramen, in clubs en bij escortbedrijven werken. Doel van het onderzoek is een gezondere prostitutiesector en het aan het licht brengen van misstanden en mensenhandel.

Klanten kunnen op de website van de gezondheidsdienst een vragenlijst invullen waarin verschillende onderwerpen aan bod komen. De vragen zijn soms erg persoonlijk, maar de GGD zegt dat deelname anoniem is. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd hoelang de duur van het laatste prostitueebezoek was en of de handelingen met of zonder condoom zijn verricht.

Verder wordt gevraagd waarom een prostituee werd bezocht en waar de keuze door werd bepaald. Ook worden flink wat vragen over misstanden in de sector gesteld. Bijvoorbeeld of een klant ooit het vermoeden heeft gehad dat een prostituee onder druk werkte en zo ja, waarom hij dat denkt en of hij van plan is om hiervan melding te doen.

Behalve bij klanten wordt ook bij de prostituees zelf een korte vragenlijst afgenomen. Ook worden ze geïnterviewd over hun klanten. De GGD voert het onderzoek uit in opdracht van het Programma Prostitutie Amsterdam van de gemeente. Het programma heeft als doelstelling om de situatie van prostituees op de Wallen te verbeteren.

Aan de hand van de resultaten van het GGD-onderzoek wil de gemeente specifieke maatregelen nemen om misstanden te signaleren en te melden. Het onderzoek loopt tot eind van het jaar.