'Banken gaan te luchthartig om met gegevens'

Banken springen veel te lichtzinnig om met de wettelijke verplichting om gegevens van klanten te beschermen. Dat zegt Peter Hustinx, de Europees toezichthouder voor gegevensbescherming, dinsdag in Het Financieele Dagblad. "Over contractuele noodzaak of toestemming wordt soms heel gemakkelijk gedacht", zo vindt de Nederlander.

Hustinx reageert daarmee onder meer op de - inmiddels uitgestelde - plannen van ING om gegevens van klanten aan andere bedrijven te verkopen. Volgens hem is dat voornemen een goed voorbeeld van de botsing tussen 'creatieve ideeën' die opborrelen als een marketingafdeling nadenkt over de mogelijkheden van internet en de vertrouwensfunctie die een bank draagt.

De wet - gebaseerd op een Europese richtlijn - schrijft voor dat bedrijven en instellingen persoonsgegevens alleen mogen verwerken na 'ondubbelzinnige' toestemming. Ook een wettelijke plicht, contractuele noodzaak of 'gerechtvaardigd belang' dat de privacyrechten van de klant te boven gaat, biedt bedrijven de kans om gegevens te verwerken.

Volgens Hustinx gaan banken echter te luchthartig om met deze mogelijkheden, in een poging 'het nieuwe goud' aan te boren. "Ik zou wel willen weten wat ze allemaal zonder toestemming doen en wat ze onder een contract voor een gewone bankrekening noodzakelijk vinden", stelt hij.