FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 maart 2014

Lady Gaga is onderdanig in relatie

Lady Gaga heeft in haar relatie met Taylor Kinney niet de broek aan. "Hij heeft het helemaal voor het zeggen. Als ik thuis ben dan zijn mijn schoenen uit en maak ik wat te eten voor hem", zei de zangeres op de Amerikaanse radiozender Sirius XM. "Hij heeft ook een baan en heeft het heel erg druk."

De 27-jarige zangeres, die sinds 2011 een relatie heeft met de acteur, vindt het wel fijn dat ze thuis niet dominant is. "Ik heb het al de hele dag voor het zeggen. Het laatste wat ik wil, is tegen hem zeggen wat hij wel en niet moet doen", legt Gaga uit. "Het is niet goed voor relaties om de baas te spelen over mannen."

De zangeres deed vorig jaar al uit de doeken dat haar vriend stiekem erg raar is. "Hij is heel erg vreemd en wij vullen elkaars gekkigheden volledig aan", zei ze destijds in de talkshow van Ellen DeGeneres. De 32-jarige Kinney liet echter eerder dit jaar weten dat hij wat gereserveerder is dan zijn partner. "Om een of anderen reden werkt het", zei hij tegen entertainmentzender E! "Het werkt gewoon"

Noren willen Kemkers als bondscoach

Gerard Kemkers zet zijn loopbaan als schaatscoach mogelijk voort in Noorwegen. Rune Gerhardsen, voorzitter van de Noorse schaatsbond, heeft aan TV2 laten weten dat hij contact op heeft genomen met de trainer die na veertien succesvolle jaren afscheid na van de TVM-ploeg.

Het Noorse schaatsen bevindt zich in een diep dal. In Sochi werden door de toppers als Sverre Lunde Pedersen en Håvard Bøkko geen medailles gepakt. Bovendien meldde de ploeg zich af voor de tien kilometer om zo meer kans te hebben bij de ploegenachtervolging. Hier kwam veel kritiek op en het sparen voor teampursuit hielp ook niet, waardoor eremetaal aan de ploeg van Jarle Pedersen voorbijging. Aangenomen wordt dat zijn tot 30 april lopende contract niet verlengd zal worden.

In plaats daarvan is Kemkers in beeld om hem op te volgen. De 47-jarige coach liet afgelopen weekend tijdens het WK allround in Heerenveen weten dat zijn toekomst openligt. Hij sloot een pauze niet uit, maar verlenging met zijn huidige team of een ploeg in het buitenland zou een optie kunnen zijn.

Kemkers heeft inmiddels door laten schemeren dat er via de mail informeel contact met de Noren is geweest, maar concreet is dat niet geworden. Gerhardsen was er duidelijker over: "Ik heb met hem gesproken. Zowel per mail als door de telefoon. Ik ben op zoek naar het hoogst haalbare."

Kemkers in beeld als bondscoach van de Noorse schaatsers (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

[PL] City heeft geen kind aan United in derby

Manchester City heeft voor de tweede keer dit seizoen de derby tegen Manchester United overtuigend gewonnen. Na de 4-1 thuiszege van begin dit seizoen trok de ploeg van trainer Manuel Pellegrini dinsdag op Old Trafford met 3-0 aan het langste eind. Manchester City staat tweede in de Premier League, United slechts zevende.

De bezoekers hadden in het hol van de leeuw slechts 43 seconden nodig om op voorsprong te komen. Edin Dzeko was er als de kippen bij toen een schot van Samir Nasri terugkwam van de paal. United, zonder de geblesseerde Robin van Persie, liep direct achter de feiten aan en kwam zelden in de buurt van de gelijkmaker.

Na een klein uur spelen werd de eenzijdige derby door het tweede doelpunt van Dzeko beslist. De geplaagde United-trainer David Moyes zag Yaya Touré er in de slotminuut ook nog 0-3 van maken. Voor de kampioen van vorig jaar is het al de zesde thuisnederlaag van het seizoen.

Arsenal liet na de 6-0 afstraffing van zaterdag tegen Chelsea opnieuw punten liggen. Thuis tegen Swansea City werd het 2-2. Een eigen doelpunt van Mathieu Flamini in de laatste minuut kostte Arsenal de overwinning. Bij Swansea stonden Michel Vorm en Jonathan de Guzman in de basis.

Newcastle United leed thuis tegen Everton een kansloze 3-0 nederlaag. Bij Newcastle speelden Tim Krul en Vurnon Anita de hele wedstrijd mee. Spits Luuk de Jong, die dit seizoen voor zowel Borussia Mönchengladbach als voor zijn huidige ploeg nog geen doelpunt heeft gemaakt, werd na een uur gewisseld.

In de stand is Manchester City koploper Chelsea nu tot op drie punten genaderd. Bovendien heeft City twee wedstrijden minder gespeeld dan de ploeg van trainer Jose Mourinho. Arsenal staat achter Liverpool op de vierde plaats.

Ontspoorde trein Chicago reed niet te hard

De forenzentrein die maandagochtend bij Chicago ontspoorde reed niet te hard. Dat heeft de Amerikaanse Onderzoeksraad voor Transportveiligheid dinsdag gezegd. De trein schoot door een stootblok op het station bij de internationale luchthaven O'Hare en kwam op de roltrap tot stilstand.

De trein reed zo'n veertig kilometer per uur toen hij het station binnenreed, aldus de NTSB. Dat is ook de geadviseerde snelheid. De noodrem werd wel ingeschakeld, maar dat kon niet voorkomen dat de trein van de rails af ging.

De vakbond die de machinist vertegenwoordigt zegt dat vermoeidheid bij de bestuurder mogelijk een rol heeft gespeeld. Bij de vrouw is al wel een drugs- en alcoholtest afgenomen. Daaruit is gebleken dat ze in ieder geval niet onder invloed was.

Bij het ongeval raakten 32 mensen gewond.

Onderzoek NZa naar problemen in transgenderzorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of de verzekeraars wel voldoende hun best doen om transgenders de zorg te geven die zij nodig hebben. Ook wordt gekeken naar de rol van het VUmc, dat al enige maanden een patiëntenstop heeft voor nieuwe genderpatiënten. Het ziekenhuis zou mogelijk misbruik maken van een machtspositie.

Het Amsterdamse VUmc kondigde de patiëntenstop begin januari aan omdat het niet tot een akkoord kon komen met de verzekeraars over het budget. Sindsdien lukt het beide partijen niet om tot een overeenkomst te komen.

De NZa heeft naar eigen zeggen nog geen klachten ontvangen dat verzekeraars zich niet aan hun zorgplicht zouden houden, maar houdt de zaak voor zekerheid onder een vergrootglas. De zorgautoriteit wil niet dat de transgenders de dupe worden van de onderhandelingen. Het VUmc is het enige ziekenhuis in Nederland dat transgenderzorg integraal aanbiedt.

Het ziekenhuis ontvangt nu ruim drie miljoen euro van de zorgverzekeraars, maar dat is te weinig om de toeloop van mensen die onvrede hebben met hun geslacht aan te kunnen.

Michel Mulder en Wüst schaatsers van het jaar

Michel Mulder en Ireen Wüst zijn gekozen tot de schaatsers van het jaar. Beide schaatsers kregen in het Rijksmuseum te Amsterdam de Ard Schenk Award uitgereikt. Mulder werd opnieuw wereldkampioen sprint en won de 500 meter tijdens de Olympische Spelen in Sochi.

Wüst pakte in Sochi twee gouden en drie zilveren medailles. De 27-jarige schaatsster werd ook Europees en wereldkampioen allround. Het was de zesde keer voor Wüst dat ze de Ard Schenk Award in ontvangst mocht nemen. Kai Verbij werd uitgeroepen tot talent van het jaar.

De prijzen bij het shorttrack gingen naar Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors. Knegt schreef historie door als eerste Nederlander een olympische shorttrackmedaille te veroveren. Hij pakte brons op de 1000 meter. Een paar weken later werd hij samen met Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Niels Kerstholt ook nog wereldkampioen op de aflossing. Ter Mors boekte haar belangrijkste succes op de shorttrack bij de EK in Dresden. Daar werd ze Europees kampioen en won ze goud met de relayploeg. De meest aansprekende medailles pakte Ter Mors op de langebaan. Ze kreeg olympisch goud omgehangen voor de winst op de 1500 meter en voor de zege met de achtervolgingsploeg.

Jouke Hoogeveen en Mariska Huisman werden uitgeroepen tot marathonschaatser van het jaar. Bij de inlineskaters gingen de prijzen naar Crispijn Ariëns en Manon Kamminga.

'Vriendin Mick Jagger wordt dinsdag begraven'

L'Wren Scott wordt dinsdag in besloten kring begraven in Beverly Hills. Dat zeggen ingewijden in de Amerikaanse krant Daily News. De 49-jarige modeontwerper en vriendin van Mick Jagger pleegde vorige week maandag zelfmoord in haar appartement in New York.

Volgens ingewijden brengt de 70-jarige frontman van The Rolling Stones samen met ongeveer zestig genodigden een laatste groet aan Scott. "Het wordt een kleine dienst voor familieleden en vrienden."

Jagger had sinds 2001 een relatie met de modeontwerper. Het is nog niet duidelijk waarom Scott zichzelf heeft opgehangen, ze heeft geen afscheidsbrief achtergelaten. De zanger liet vorige week weten het erg moeilijk te hebben met haar dood. "Ik kan nog steeds niet begrijpen hoe mijn geliefde en beste vriend zichzelf zo van haar leven kan beroven."

[Bundesliga] Dortmund houdt Schalke onder zich na remise

Borussia Dortmund handhaaft zich op de tweede plaats in de Bundesliga. De ploeg van trainer Jürgen Klopp sloeg een aanval van Schalke 04 af door thuis met 0-0 gelijk te spelen. De tweede plaats is voor beide clubs dit seizoen het hoogst haalbare. Bayern München werd dinsdag na een 3-1 uitzege op Hertha BSC kampioen.

Schalke, waar Klaas-Jan Huntelaar de hele wedstrijd meespeelde, komt door het gelijkspel op 51 punten uit 27 wedstrijden. Dortmund heeft een puntje meer. VfL Wolfsburg won dinsdag met 3-1 uit bij Werder Bremen en komt daardoor op 44 punten. De ploeg van de geblesseerde Bas Dost deelt de vierde plaats met Bayer Leverkusen, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

Eintracht Braunschweig hield de hoop op een langer verblijf in de Bundesliga levend. De hekkensluiter boekte een 3-1 thuiszege op FSV Mainz en bracht het totaal daarmee op 21 punten. Hamburger SV en het door Huub Stevens getrainde VfB Stuttgart hebben slechts twee punten meer. Beide clubs komen wel woensdag nog in actie.

Facebook koopt maker virtual reality-helm

Facebook heeft zojuist bekendgemaakt dat ze Oculus VR hebben overgekocht. Oculus VR is de maker van de Oculus Rift, een virtual reality-helm die gebruikt kan worden om onder andere videogames mee te spelen. De helm is momenteel toe aan een tweede testversie.

Wat Facebook allemaal van plan is met de Oculus Rift is momenteel nog niet geheel duidelijk. Naast games zou het gebruikt kunnen worden om ons allemaal nog meer met elkaar te verbinden, hét doel van Facebook. Mark Zuckerberg geeft aan dat het bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor een nieuwe manier van lesgeven waarbij studenten thuis de colleges kunnen volgen alsof ze er echt bij zijn.

Oculus blijft ondanks de overname door Facebook zelfstandig draaien. 

Enorme prijsdaling inFamous: Second Son

Nu Titanfall verschenen is voor Xbox One en pc voelt Sony de hete adem van Microsoft in hun nek. Het is tijd om actie te nemen moet Sony CEO Kaz Hirai gedacht hebben en samen met Amazon in Amerika hebben ze inFamous Second Son gigantisch prijs verlaagd.

inFamous Second Son is dé PlayStation 4-exclusive van het moment en wordt redelijk tot goed ontvangen door pers en gamers.

Deense dierentuin maakt nu vier leeuwen af

De Deense dierentuin die vorige maand in opspraak kwam omdat het een gezonde giraffe afmaakte en voor de leeuwen gooide, heeft nu vier leeuwen afgemaakt. De onfortuinlijke dieren, waaronder twee welpjes, moesten plaatsmaken omdat er een nieuwe mannetjesleeuw komt.

De dierentuin in Kopenhagen stelt dat de twee oudere leeuwen zijn afgemaakt vanwege een 'generatiewissel'. De twee jongen zijn ook gedood omdat ze het zonder hun ouders niet zouden redden. Bovendien zouden de welpjes anders gedood worden door de nieuwe mannetjesleeuw.

Het nieuwe mannetje is overigens straks niet alleen. Hij krijgt in de dierentuin gezelschap van twee vrouwtjes die werden geboren in 2012. Ze moeten samen een nieuwe troep vormen.

Het dierenpark kreeg vorige maand veel boze reacties na het doden van de 2-jarige giraffe Marius. De dierentuin wilde zo inteelt voorkomen. Of hij werd opgegeten door de leeuwen die nu gedood zijn, is niet bekend.

Maatregelen supers na paardenleeduitzending Radar

Supermarktketens Jumbo en Albert Heijn nemen maatregelen om paardenleed in Noord- en Zuid-Amerika te voorkomen. Deen stopt zelfs helemaal met de inkoop van paardenvlees uit de continenten. Dat stellen ze in een verklaring naar aanleiding van een uitzending van TROS Radar.

Radar zond maandagavond een reportage uit over de wijze waarop de paarden die geïmporteerd worden uit Noord- en Zuid-Amerika lijden voordat zij in het vleesschap terecht komen. Omdat de uitzending volgens Radar een 'storm van verontwaardiging' veroorzaakte, voelden de supermarkten zich genoodzaakt te reageren.

Jumbo en Albert Heijn beloven de zaak direct te onderzoeken en waar nodig direct in te grijpen. Deen gaat nog een stap verder. In een reactie verklaart het bedrijf per direct te stoppen met de inkoop van paardenvlees uit Noord- en Zuid-Amerika.

Naar aanleiding van de uitzending vroeg PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers tijdens het vragenuur dinsdag minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om opheldering. De minister gaf daarbij aan dat ze voor een betere etikettering op de verpakking van paardenvlees is. Ook wil ze de kwestie bij de Europese Unie aankaarten.

Acht jaar cel voor Nederlandse xtc-smokkelaar

Een 50-jarige Nederlander is dinsdag in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires veroordeeld tot acht jaar cel voor de smokkel van bijna dertigduizend xtc-pillen. Dat meldt justitie in Argentinië.

De man, die woonachtig was in het Gelderse Beuningen, kwam in augustus 2012 het Zuid-Amerikaanse land binnen. In zijn bagage, die twee dagen te laat aankwam, bleken 29.802 xtc-pillen te zitten.

Hij werd aangehouden en zit sindsdien in de gevangenis. In Argentinië zitten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zeventien Nederlanders vast voor een drugsdelict.

[Bundesliga] Bayern na zege bij Hertha weer landskampioen

Bayern München is dinsdag voor de 24e keer kampioen van Duitsland geworden. De ploeg van Arjen Robben, die zijn honderdste wedstrijd in de Bundesliga speelde, won met 3-1 bij het Hertha BSC van trainer Jos Luhukay.

Toni Kroos en Mario Götze zetten Bayern al binnen een kwartier op 2-0. In de tweede helft benutte Adrian Ramos een strafschop namens Hertha, maar Franck Ribéry, die tien minuten na rust Robben kwam vervangen, zorgde fraai voor 3-1.

Voor trainer Pep Guardiola is het na de Europese Supercup en het WK voor clubteams de derde prijs met Bayern. De Duitse grootmacht zet daarmee de vorig seizoen, toen het de beker, de titel en de Champions League won, ingeslagen weg voort.

Bayern verlengde bovendien de zegereeks waar het vorig seizoen een start mee had gemaakt. In oktober 2012 verloor de Rekordmeister voor het laatst een wedstrijd in de Bundesliga en de zege op Hertha was dan ook de 52e ongeslagen wedstrijd op rij. Het oude record van Hamburger SV werd eerder dit seizoen al verbeterd.

Het is niet het enige imposante cijfer dat Bayern kan overleggen. De afgelopen negentien wedstrijden werden winnend afgesloten en in alle duels werd ook tenminste twee keer gescoord door de ploeg uit München.

Aan het begin van het seizoen liep Bayern een kleine achterstand op Borussia Dortmund op. Al in de vierde speelronde speelde de landskampioen namelijk gelijk tegen SC Freiburg. Ook in speelronde acht liet Bayern tegen Bayer Leverkusen punten liggen, maar na die wedstrijd begin oktober stond de Beierse formatie wel voor het eerst alleen aan de leiding.

Daarna begon de reeks van achttien overwinningen. Waar het verschil met Dortmund begin november nog een punt was groeide dat de maanden erna gestaag. Na afgelopen weekeinde stond Borussia op 24 punten achterstand en dus had Bayern aan een zege genoeg voor de landstitel. Nooit eerder werd een ploeg al in maart kampioen.

Renault: "Groot deel van de problemen opgelost"

De Renault teams kunnen met goed vertrouwen richting de Malesische Grand Prix. Een groot deel van de problemen met de aandrijflijn zouden zijn opgelost volgens de Franse motorleverancier. Al wordt het nog wel spannend aankomend weekend, door de drukkende hitte in Sepang worden de krachtbronnen nog eens extra op de proef gesteld.

"Na een moeizame race in Melbourne verheugen we ons op Maleisië. We hadden in Australië last van meerdere problemen, verspreid over diverse auto's. Die hebben we nagebootst op de testbank in onze fabriek in Viry. Het merendeel van die problemen is nu opgelost en de overige mankementen hebben we onder controle. Er kan altijd wat nieuws opspelen, maar we zijn in staat om daar sneller op te reageren", aldus Remi Taffin van Renault Sport F1.

"Sepang is een circuit dat met de nieuwe technologie een veel grotere uitdaging is dan voorheen met de V8. Van de zes componenten van de aandrijflijn zal de druk op de verbrandingsmotor komend weekend het grootst zijn. De hoge luchtvochtigheidsgraad maakte het makkelijker voor de atmosferische motoren, omdat de kracht afnam naarmate de lucht meer vocht bevatte. Daardoor konden we de lange rechte stukken compenseren. Die luxe hebben we dit jaar niet meer."

"Bij een turbomotor is de luchtinname ten alle tijden geregeld, ongeacht de omstandigheden, waardoor die lange rechte stukken de krachtbron dit jaar echt pijn gaan doen. De consequentie is dat Sepang nu veel minder vergevingsgezind is voor de motor. Twee maal per rondje zal de turbo bijvoorbeeld 100.000 toeren per minuut draaien, en dat tien seconden achter elkaar."

Pharrell ziet Hillary Clinton als president

Pharrell Williams denkt dat de kans groot is dat Hillary Clinton in 2016 president van de Verenigde Staten wordt. "We krijgen onze eerste vrouwelijke president. Hillary gaat winnen", zegt de zanger en muziekproducent in het Amerikaanse mannenblad GQ.

Volgens de 40-jarige Williams kan de voormalige minister van buitenlandse zaken ervoor zorgen dat de wereld minder wordt gedomineerd door mannen. "Een wereld waarin 75 procent van de premiers en presidenten vrouw IS. Dat is een andere wereld. Dat gaat eraan komen en dat gaat gebeuren als Hillary wint."

Hoewel Clinton nog niet heeft aangekondigd wederom een gooi te doen naar het presidentschap, denkt de zanger dat het ook voor vrouwenrechten goed zou zijn als ze wint. "We leggen vrouwen nog steeds beperkingen op als het gaat om wat ze beslissen over hun eigen lichaam", doelt Williams op het recht op abortus.

Volgens de zanger is het ook een voordeel dat Hillary is getrouwd met de voormalige president Bill Clinton. "Bill is de coolste gast die er is. Hij speelt nog steeds saxofoon en alle vrouwen willen hem", legt hij uit. "Iedereen lachte me uit toen ik zei dat Obama zou winnen, maar ik wist waar hij voor stond. Ik weet waar Hillary voor staat. Zij vertegenwoordigt sterke vrouwen."

PVV zoekt politiek talent in Gelderland

Geert Wilders is op zoek naar –zoals hij dat noemt- politiek talent om zijn (volgens sommigen dubieuze) doeleinden te steunen in de provincie Gelderland. Dit meldt de demagoog op zijn Facebookpagina.

Na het fraai stukje haatzaaierij na de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij het enige lid van de PVV zijn net zo fraaie aanhang zover kreeg om voor minder Marokkanen in Nederland te gillen, is de beweging behoorlijk uitgedund. Veel medewerkers van de beweging toonden zich –in de woorden van Dion Graus- geen 'waarachtig ridder' en verlieten de partij om de openlijk racistische uitspraken van hun bewindsban en een deel van de aanhang.

Nu is de partij dus op zoek naar volgelingen die geen probleem hebben met het gedachtegoed. Geïnteresseerden mogen hun CV opsturen naar de fractieleider van Gelderland, Marjolein Faber. Er wordt beloofd dat sollicitanten altijd antwoord krijgen, voor wat dat waard is.

Een aantal enthousiastelingen hebben inmiddels laten weten wel iets te voelen om wat te kunnen betekenen voor hun lichtend voorbeeld. Een kleine greep:

Ruud van Haren: "Zit hier afgekeurd thuis en voel een diepe roeping maar eens te reageren op deze advertentie"
Michel Prophitius: "Ga ik doen, bedankt, helemaal super dit, ben PVV in hart en nieren!"
Robbie Diana Verkoyen De Jager: "Al zou ik geld moeten toeleggen.dan nog zou ik het doen! Ik ben helemaal klaar met dat rare volk!"
Robin Prada: "Krijg je er ook bewaking bij,en een auto met kogelvrij glas? Das tegenwoordig wel nog met al die idioten."
Erwin Sluis: "Is dat gewoon een baan met salaris?"
Lubbert Spaansen: "Yup mailtje is de deur uit. Is kijken wat ze d'r van vinden."

Dat gaat dus helemaal goedkomen in Gelderland!

Zilver Dekker op WK junioren

Snowboardster Michelle Dekker heeft bij de wereldkampioenschappen snowboarden voor junioren in het Italiaanse Valmalenco zilver gewonnen op de parallelslalom. Het goud ging naar de Russin Natalia Soboleva.

"Dit is een geweldig seizoen voor mij," aldus de 18-jarige Dekker, die zich dit seizoen ook wist te plaatsen voor de Olympische Spelen. In Sochi werd ze 22e op de parallelreuzenslalom en werd 19e op de parallelslalom.

Zelfverbranding Syrische vrouw in Libanon

Een Syrische vluchteling in Libanon heeft zichzelf in brand gestoken om aandacht te vragen voor de moeilijke leefomstandigheden voor vluchtelingen in het land. De vrouw overleefde de daad en is in een ziekenhuis opgenomen, aldus de Libanese politie.

De vrouw stak zichzelf in brand in de stad Tripoli, voor het kantoor van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Volgens ooggetuigen goot ze benzine over zich heen na een woordenwisseling met bewakers van het VN-kantoor. Toegesnelde omstanders konden de vlammen snel doven.

De vrouw verkeert inmiddels in stabiele toestand, aldus de politie.

Drie Italiaanse dokters voor rechter

Het tribunaal van Pescara gaat drie clubdokters vervolgen die betrokken waren bij de dood van Livorno-speler Piermario Morosini.

Morosini overleed in april 2012 tijdens een wedstrijd van Pescara tegen Livorno aan een hartstilstand. De drie behandelende clubdokters gebruikten geen defibrilator om Morosini voor de dood te behoeden. Daarom moeten zij 1 december voor de rechtbank verschijnen, bevestigt het tribunaal.

Het gaat om Ernesto Sabatini, Manlio Poccelini en Vito Molfese. Zij zijn als medici actief bij respectievelijk Pescara, Livorno en de spoeddiensten van Pescara. Er wordt al sinds september 2012 onderzoek gedaan naar de zaak-Morosini.

De 25 jaar geworden Morosini was voorheen een veelbelovende Italiaanse voetballer. Hij doorliep veel jeugdteams van de Italiaanse voetbalbond. Uiteindelijk moest hij zijn eindpunt bepalen op Jong Italië.

Morosini werd in 2012 verhuurd door Udinese aan Livorno. Destijds was hij al een aantal seizoenen contractspeler in Udine. Om elders ervaring op te doen mocht hij het ook proberen bij Reggina, Padova en Vicenza.

Einde beschaving door 'Plakbandselfie'?

Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als je het weer lostrekt, maar de selfie heeft zich opnieuw uitgevonden. Deze keer met behulp van plakband. Duizenden mensen wikkelden zich al in de tape en de vergelijking met een monster is nooit ver weg. Natuurlijk zijn er ook de kniesoren en doemdenkers die vinden dat het nutteloze tijdverdrijf het einde van de beschaving inluidt.

De rage begon vorige week woensdag, toen binnen 24 uur meer dan 50.000 mensen de 'Sellotape selfie'-pagina op Facebook een duimpje gaven. Studente Lizzie Durley bedacht het concept. 'De scène met Jim Carrey in 'Yes Man' zorgde voor inspiratie', zo vertelt ze. 'Ik had een rotdag en die selfie-gekte kwam mijn neus uit. Daarom bedacht ik deze variant.'

Haar vrienden verspreidden het idee meteen online en de gevolgen zijn inmiddels bekend. Net als bij 'neknomination' is het de bedoeling dat iemand genomineerd wordt om het ook te doen. 'Iedereen kan zijn steentje bijdragen zonder het risico om belachelijk gemaakt te worden. Iedereen vindt het grappig.'

Aanvankelijk mikte Lizzie op 3.000 Facebookfans, maar intussen bleven al ruim 140.000 mensen aan de pagina plakken. 

Nishikori klopt Ferrer in marathonpartij

Kei Nishikori heeft bij het masterstoernooi van Miami voor een verrassing gezorgd. De als twintigste geplaatste Japanner was na een ruim drie uur durend tennisgevecht met 7-6 (7), 2-6, 7-6 (9) te sterk voor David Ferrer (4), de verliezend finalist van vorig jaar. Nishikori plaatst zich daardoor voor de kwartfinale, waarin Roger Federer (5) of Richard Gasquet (9) zijn tegenstander wordt.

Ferrer had in de tiebreak van de derde set de overwinning voor het grijpen. De Spanjaard, die vorig jaar in de finale nipt verloor van Andy Murray, liet echter vier matchpoints onbenut. Nishikori sloeg vervolgens bij zijn eerste kans wel ogenblikkelijk toe.

Novak Djokovic plaatste zich dinsdag ook voor de kwartfinale. De Serviër, als tweede geplaatst, won met 6-3, 7-5 van Tommy Robredo (16). In de volgende ronde stuit hij op Jo-Wilfried Tsonga (11) of Murray.

Bij het vrouwentoernooi plaatste Maria Sjarapova zich voor de halve finale. De als vierde geplaatste Russische won met 7-5, 6-1 van Petra Kvitova. Sjarapova, de afgelopen drie jaar verliezend finaliste in Miami, speelt in de halve eindstrijd tegen Angelique Kerber (5) of titelverdedigster Serena Williams (1).

Flamingo's Frankfurt door vos omgebracht

De vijftien flamingo's die vorige week dood werden gevonden in de Frankfurt Zoo zijn het slachtoffer geworden van een vos. Dat heeft de dierentuin dinsdag bekendgemaakt. Sommige flamingo's werden in hun slaap onthoofd.

De politie vreesde in eerste instantie dat een persoon de roze vogels had omgebracht, maar dat bleek niet het geval. Volgens de directeur van de dierentuin hebben tests uitgewezen dat een vos de boosdoener was. Op de resten van de flamingo's werden tandafdrukken gevonden.

De dierentuin neemt een aantal maatregelen om de flamingo's in de toekomst te beschermen. Zo worden ze voortaan in de nacht achter slot en grendel gezet. Daarnaast wordt er schrikdraad om hun verblijf gespannen en worden er vossenvallen neergezet.

[vid] Timosjenko: 'Poetin door kop schieten'

Voormalig premier Joelia Timosjenko heeft twee maanden voor de presidentsverkiezingen internationaal voor ophef gezorgd. De blond gevlechte dame bedreigde de Russische president Poetin namelijk met de dood.

"Ik ben zelf bereid een kalasjnikov te nemen en daarmee die smeerlap door zijn kop te schieten", zei Timosjenko over Poetin in een klaarblijkelijk afgeluisterd en op Youtube geplaatst telefoongesprek met Nestor Sjoefritsj van de pro-Rusissche Partij der Regio's. "Ik zal de hele wereld (tegen Rusland) aanvoeren, zo gauw ik het kan, opdat verdomme van Rusland nog geen brandend veld overblijft."

De gewezen regeringsleider bevestigt op Twitter de echtheid van de opnames, maar sprak tegen dat ze in het gesprek de inzet van kernwapens tegen de Russische minderheid in Oekraïne had geëist. Het telefoongesprek vond plaats op 18 maart, de dag dat Poetin zijn handtekening zette onder het verdrag over de aanhechting bij de Russische Federaties van de Krim, het tot Oekraïne behorende schiereiland.

Het is meer dan waarschijnlijk dat Timosjenko zich kandidaat stelt bij de verkiezingen van 25 mei aanstaande. Joelia is een felle tante en critici houden er rekening mee dat de, aanvankelijk door Russische staatsmedia, overgenomen bandopnames een deel vormen van de verkiezingscampagne van Timosjenko. De 53-jarige vrouw, over wie vaak geruchten opduiken dat ze nauwe banden met Poetin heeft, zou zich zo als nationaliste willen bewijzen en in het anti-Russisch westen van het land stemmen willen ronselen.


Het Palin momentje (Bron: YouTube - Russian Today)

Weinig eensgezindheid op top Arabische Liga

De top over nucleaire veiligheid in Den Haag was deze week niet het enige internationale overleg op hoog niveau. In Koeweit kwamen de leden van de Arabische Liga dinsdag bijeen voor hun jaarlijkse conferentie, maar gemoedelijk verliep de openingsdag niet. De emir van Qatar haalde hard uit naar de Iraakse en Egyptische regeringen vanwege de wijze waarop in die landen wordt opgetreden tegen bepaalde bevolkingsgroepen.

Zonder de Iraakse premier Nouri al-Maliki bij naam te noemen hekelde de Qatarese sheik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani de manier waarop de soennitische minderheid in Irak wordt behandeld door de regering. "Het is de hoogste tijd dat Irak zich uit deze cyclus van geweld en meningsverschillen worstelt", aldus de emir. "Dat kan niet gebeuren als hele bevolkingsgroepen ter zijde worden geschoven of van terrorisme worden beschuldigd, terwijl ze alleen maar gelijkheid willen." Al-Maliki betichtte Qatar er onlangs van soennitische militanten in zijn land in woord en daad te steunen.

Tamim riep de Egyptische regering op een 'politieke dialoog' aan te gaan, een amper verhulde verwijzing naar de onderdrukking van de Moslimbroederschap in Egypte. De twee landen staan al langer op gespannen voet, onder meer omdat Qatar de Moslimbroederschap een warm hart toedraagt. De Broederschap won de verkiezingen nadat de autocraat Hosni Mubarak in 2011 werd verjaagd, maar haar president Mohammed Morsi werd vorig jaar door het leger gewipt.

De Egyptische regering heeft op haar beurt de aanval ingezet op Al-Jazeera, de Arabische nieuwszender die zijn hoofdkantoor in Qatar heeft. Volgens Caïro heeft Al-Jazeera in zijn berichtgeving beelden gemanipuleerd om de onrust in Egypte verder aan te wakkeren. Tegen een aantal journalisten van Al-Jazeera loopt momenteel een rechtszaak.

Een van de weinige onderwerpen waar de delegaties het wel over eens waren was, niet geheel verrassend, Israël. Vooral Nabil Elaraby, de chef van de Liga, haalde fel uit. "De Israëlische bezetting van Israël staat gelijk aan het apartheidssysteem. Het is het laatste bolwerk van kolonialisme in de 21e eeuw", aldus Elaraby.

UMC Utrecht voorziet vrouw van nieuwe schedel

Een 22-jarige vrouw die lijdt aan een aandoening waarbij het schedelbot steeds dikker wordt, heeft in het UMC Utrecht met succes een nieuwe schedel gekregen. Met behulp van 3D-printtechnologie werd een op maat gemaakte schedel van kunststof geïmplanteerd. Volgens het ziekenhuis gaat het om een wereldprimeur.

Door de groei van de schedel had de vrouw last van zware hoofdpijnen, raakte ze langzaam haar gezichtsvermogen kwijt en kreeg ze coördinatiestoornissen. Het was volgens haar artsen een kwestie van tijd voordat de vrouw zou overlijden.

De hersenchirurg die de 23 uur durende operatie leidde, had al ervaring met 3D-reconstructies van schedels. Tot nu toe ging het echter om kleinere delen en niet om het gehele bot. De operatie werd drie maanden geleden al uitgevoerd, maar werd dinsdag pas bekendgemaakt. De 22-jarige vrouw maakt het inmiddels goed.

[vid] Dwayne Johnson in 'Hercules' teaser trailer

Voor de promotie van wat dit jaar al de tweede film over de Griekse halfgod Hercules is, Hercules, is deze week een eerste teaser trailer vrijgegeven.

De teaser benadrukt de legende van het personage en bouwt een vorm van spanning op alvorens Dwayne Johnson goed en wel te introduceren als Hercules.

Hercules, niet te verwarren met The Legend of Hercules, is vanaf 31 juli te bewonderen.

Omgekochte Kroatische bondsbobo de cel in

De oud-vicevoorzitter van de Kroatische voetbalbond is maandag veroordeeld tot vier jaar cel wegens omkoping. Zeljko Siric kreeg van Hajduk Split dertigduizend euro en wees in ruil daarvoor alleen door Hajduk gewenste scheidsrechters aan voor wedstrijden van die club.

Hajduk en Siric claimden beiden dat ze dat deden om 'eerlijke arbitrage' te waarborgen. De rechters vonden die verklaring echter niet geloofwaardig. Een andere oud-bondsbobo, Neven Sprajcer, werd in dezelfde zaak veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf.

Magere 500 aangiftes tegen Wilders in Nijmegen

Ruim vijfhonderd mensen hebben dinsdag in Nijmegen aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat zegt een woordvoerder van de politie na een actie van het college van burgemeester en wethouders in de stad. Die riep iedereen op om gezamenlijk naar het politiebureau te gaan.

Aan de oproep van het college B&W gaf slechts een schamele 500 man gehoor. De aangiftes worden gebundeld en gezamenlijk naar het Openbaar Ministerie in Den Haag gestuurd, aldus de woordvoerder. Dit heeft overigens weinig nut. Meer aangiftes betekent niet dat dat de uitspraak of de wet beïnvloedt.

Hoeveel aangiftes er inmiddels binnen zijn bij justitie, wil een woordvoerder niet zeggen. Pas als 'alle' aangiftes binnen zijn, komt het OM met cijfers. Donderdag stond de teller op ruim honderd, vrijdag liet justitie weten dat er nog altijd wat aangiftes binnenstroomden. Naar schatting loopt het landelijk totaal inmiddels op tot iets boven de duizend.

De aangiftes volgen op de vraag die Wilders stelde aan zijn achterban tijdens de bijeenkomst van zijn partij op de avond van de verkiezingsuitslagen in Den Haag. Hij vroeg of zij meer of minder (criminele) Marokkanen in Nederland willen waarop de toehoorders luidkeels 'minder, minder' scandeerden.

Eerder zei Wilders zelf al 'minder Marokkanen' te willen en lichtte dat toe door te zeggen dat het uiteraard alleen om criminele Marokkanen ging die uitgezet en gedenaturaliseerd moeten worden. Daarnaast pleit de partij al sinds jaren voor het stimuleren van vrijwillige remigratie van niet-Westerse allochtonen. Hiervoor zijn overigens al wetten. De PVV wil deze wetten niet zien verdwijnen. Ook een immigratiestop op niet-westerse allochtonen staat al sinds jaar en dag op het verkiezingsprogramma en mag niets nieuws heten.

Al in 2010 stonden de speerpunten van Wilders, minder immigratie, stimuleren van vrijwillige remigratie en uitzetten van criminele moslims met een dubbele nationaliteit, op het verkiezingsprogramma.

[vid] Clips van Darren Aronofsky's Noah

Darren Aronofsky's bijbelvertelling Noah kruipt gestaag dichterbij, wat betekent dat het tijd is om een zondvloed van video's.. okay, dat is te flauw. Er zijn een paar clips vrijgegeven, alsmede een kleine featurette over Ray Winstones personage Tubal Cain.

De eerste clip toont een confrontatie tussen Noah (Russel Crowe) en Cain. De tweede laat zien hoe de dieren de ark benaderen om onderdak te zoeken.

De featurette over Tubal Cain licht iets van zijn bijbelse oorsprong toe en benadrukt dat deze bad guy een afstammeling is van de eerste moordenaar.

Noah, met ook Emma Watson,  Jennifer Connely en Anthony Hopkins, zal te zien zijn in 3D, vanaf 10 april.

UCI-baas Cookson wil baanwielrennen op Winterspelen

UCI-voorzitter Brian Cookson ziet er wel wat in om sporten over te hevelen van de Zomerspelen naar de Winterspelen. Dat heeft de Engelsman dinsdag tegen de BBC gezegd. "Waarom moet het allemaal sneeuw en ijs zijn", vraagt hij zich af. "Waarom kijken we niet naar vechtsporten of andere indoorsporten? Je kan zelfs denken aan baanwielrennen."

Cookson denkt op die manier de druk op de Winterspelen, waar veel meer sporters aan meedoen, te kunnen verlichten. De Engelsman, die al probeert om veldrijden op de agenda van de Winterspelen te krijgen, ziet ook mogelijkheden voor baanwielrennen. "Als dat betekende dat we meer onderdelen en medailles kunnen hebben zou dat een prima uitkomst zijn."

Het IOC kondigde al eerder aan het programma van zowel de Zomer- als Winterspelen tegen het licht te willen houden. IOC-preses Thomas Bach wil de resultaten van die evaluatie eind dit jaar presenteren.

Koepel Breda eerder leeg door personeelstekort

De Koepelgevangenis in Breda staat vanaf 16 april leeg doordat te veel personeel al een nieuwe baan heeft gevonden. Daarom worden de gedetineerden van de gevangenis, die op 1 januari 2016 de deuren sluit, overgebracht naar detentiecentra elders in het land. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

De gevangenis kan niet draaien met te weinig personeel, zegt een woordvoerder van het ministerie. "Zo'n honderd man personeel heeft al een andere baan gevonden, waardoor de gevangenis nu nog 175 mensen in dienst heeft. Daardoor kan de gevangenis niet kostenefficiënt open zijn, omdat nu te weinig gevangenen kunnen worden geplaatst."

Het personeel wat nog geen baan heeft, wordt ingezet bij het ontmantelen van de gevangenis. "Daarnaast gaan we kijken of in de omgeving van de gevangenis inrichtingen zijn die behoefte hebben aan nieuw personeel", zegt de woordvoerder. "Deze mensen gaan in ieder geval nuttig ingezet worden."

Mocht er nou toch een groot tekort ontstaan aan gevangenisruimte, dan kan de gevangenis alsnog worden ingezet. "Pas op 1 januari 2016 sluiten echt de deuren en loopt huurcontract", meldt de zegsman. "Op dit moment is het aantal gedetineerden historisch laag, maar het gebouw kan in principe nog gebruikt worden tot de sluiting."

Romario: "Ik was de Messi van mijn tijd"

Johan Cruijff is niet helemaal overtuigd van de kwaliteiten van Neymar, maar Romario denkt daar heel anders over. De voormalige spits ziet het helemaal zitten in zijn landgenoot.

Neymar slaagt er al enige tijd niet in om zijn stempel op het spel van FC Barcelona te drukken, en is zichtbaar zoekende naar zijn vorm. Zijn laatste doelpunt voor de Catalaanse grootmacht dateert alweer van halverwege februari.

Volgens Romario is er geen reden tot zorgen. De voormalige aanvaller van onder meer PSV en Barcelona verwacht dat Neymar spoedig zijn waarde zal tonen. "Alle spelers hebben te maken met goede en met slechte periodes, dat geldt niet alleen voor Neymar", laat hij zich via Twitter ontvallen.

"Ik zou hem graag dit advies willen meegeven: toon persoonlijkheid en houd persoonlijke problemen ver van het veld", aldus Romario, die naar eigen zeggen ruim duizend doelpunten maakte tijdens zijn carrière. In officiële wedstrijden waren het er meer dan driehonderd in bijna 450 duels.

Romario, die niet bekend staat om zijn bescheidenheid, denkt dat Neymar veel kan opsteken van Lionel Messi. Zoals veel andere spelers ooit veel konden opsteken van hemzelf. "Hij speelt momenteel aan de zijde van een van 's werelds beste spelers. Daar kan hij veel van leren. Ik was de Messi van mijn tijd. Toen wilden andere spelers ook alles van mij leren."

Gerbrands: "Ik ben nog niet gebeld door PSV"

Toon Gerbrands is niet op de hoogte van eventuele belangstelling van PSV. De algemeen directeur van AZ hoorde niets vanuit Eindhoven. PSV neemt na afloop van dit seizoen afscheid van Tiny Sanders, en moet dus op zoek naar een geschikte opvolger.

Verschillende namen passeerden inmiddels de revue. Zo meldde Voetbal International onlangs dat Gerbrands bovenaan het verlanglijstje zou prijken. De huidige bestuurder van AZ had nog geen contact met een delegatie van PSV. Wel zijn de geruchten ook hem niet ontgaan.

"Ik heb begrepen dat PSV erover heeft vergaderd en dat mijn naam genoemd zou zijn, maar ze hebben mij nog niet gebeld", zo liet hij RTV Noord optekenen. Na een carrière als professioneel volleyballer en volleybalcoach richtte Gerbrands zich enkele jaren geleden op het voetbal. De wederopbouw van AZ, na de val van Dirk Scheringa, wordt voor een groot deel op zijn conto geschreven. Met beperkte middelen boekte AZ respectabele resultaten.

Cruijff: "Neymar is het probleem"

Twee clubs in het bijzonder liggen Johan Cruijff nauw aan het hart: Ajax en Barcelona. Bij die laatste club zijn volgens de legendarische nummer veertien verkeerde keuzes gemaakt.

De jaren van Catalaanse suprematie in het Europese voetbal lijken voorbij. In de Champions League is Bayern München inmiddels de te kloppen ploeg en ook in de Primera División loopt het niet op rolletjes voor Barcelona, dat met Atlético Madrid en Real Madrid twee geduchte concurrenten voor de titel heeft.

Ook het oogstrelende voetbal waarmee de ploeg zoveel indruk maakte is nog maar zelden te zien. In de Spaanse media wordt het teleurstellende spel van Barcelona voor een groot deel op het conto van trainer Gerardo Martino geschreven. Cruijff denkt daar anders over.

Volgens de voormalige speler en trainer van de Catalanen treft Martino geen blaam. In zijn ogen is het bestuur verkeerd bezig. "Bij iedere club en bij ieder geweldig team moet de trainer zeggenschap hebben over het technisch gedeelte", doceert hij tegenover El Mundo Deportivo. "Daarom verliet Pep Guardiola de club. Omdat het bestuur zich ermee ging bemoeien."

Op de transfermarkt heeft het bestuur bijvoorbeeld verkeerde keuzes gemaakt, vindt Cruijff. "Het huidige probleem van Barcelona is Neymar", zegt hij stellig. "Hij is een geweldige speler, dat is duidelijk, maar je kunt niet een jongen van 21 halen en meerdere spelers die alles gewonnen hebben wegdoen. Niemand van 21 is God."

Voorts kwam Cruijff te spreken over een mogelijke terugkeer naar Barcelona, in de rol van erevoorzitter. Een rentree blijkt zeker niet uitgesloten. "Ik ben niet altijd in Barcelona, want ik reis veel, maar daar zouden we over moeten praten."

PVV verliest zeven zetels in peiling EenVandaag

Het Marokkanen-incident vorige week tijdens de verkiezingsbijeenkomst van de PVV zorgt ervoor dat de partij zeven zetels verliest in de peiling van EenVandaag. De PVV zakt daardoor naar twintig zetels. D66 is nu virtueel de grootste met 28 zetels. In de peiling van Maurice de Hond van zondag verloor de PVV ook al fors met vijf zetels.

De weglopers zijn vooral mensen die de afgelopen maanden zeiden op de PVV te willen stemmen, aldus EenVandaag. De mensen die tijdens de verkiezingen in 2012 op de partij stemden, blijven de partij trouw.

De PVV had na de verkiezingen vijftien zetels. Dat zijn er na het eerdere vertrek van Louis Bontes en het vertrek van Roland van Vliet en Joram van Klaveren vorige week nog twaalf.

[vid] Obama ook ff langs Mondriaan

De Amerikaanse president Obama heeft dinsdag, vlak na de afsluitende persconferentie op de nucleaire top, in het Haagse Gemeentemuseum nog even snel het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan meegepikt.

Obama kreeg aan het begin van zijn bezoek aan Nederland al een bliksemrondleiding door het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar gaf hij samen met Mark Rutte een persconferentie, met de Nachtwacht van Rembrandt als decor.

Na de laatste persbijeenkomst van de top leidde Rutte hem dinsdagmiddag langs het pronkstuk van het Gemeentemuseum: Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Volgens Rutte vond hij het abstracte schilderij van Mondriaan 'prachtig'.

Mondriaan schilderde Victory Boogie Woogie tijdens de Tweede Wereldoorlog te New York. Toen deze Dutch Master begin 1944 op 72-jarige leeftijd overleed, had hij die compositie nog niet af.

Het schilderij werd in 1997 door Nederland met geld van De Nederlandsche Bank voor 37 miljoen euro gekocht van de Amerikaanse krantenmagnaat Newhouse. Sindsdien hangt het in Den Haag.


Mondriaans ontwikkeling van realistisch naar abstract

Uitdrukking 'OK' bestaat 175 jaar

De wereldwijd gebruikte lettercombinatie 'OK' om aan te geven dat alles in orde is, bestond afgelopen zondag 175 jaar. De uitdrukking verscheen op 23 maart 1839 voor het eerst in een artikel van de Boston Morning Post, in die tijd de populairste krant van Amerika.

Vanaf toen begon een gestage opmars, maar pas na de Tweede Wereldoorlog werden de twee letters een universele uitdrukking. 'De vaakst uitgesproken of neergeschreven uitdrukking op de hele planeet, nog voor mama', zegt professor Allan Metcalf, auteur van 'OK. The Improbable Story of America's Greatest Word.'

Volgens de geleerde - en ook volgens het Britse Oxford-woordenboek - is OK een afkorting van 'oll korrekt', dat ontstond door het verkeerd schrijven van 'all correct' ('alles is in orde'). Metcalf verwerpt andere verklaringen, zoals dat OK een afgeleide is van de Schotse uitdrukking 'och aye' of het Griekse 'ola kala' ('alles is goed').

OK raakte in de jaren 1840 in het Amerikaanse woordgebruik echt ingeburgerd dankzij de democratische presidentskandidaat Martin Van Buren, die in Old Kinderhook woonde. Van Buren - inderdaad van Nederlandse afkomst - was erg nauwgezet en punctueel. Brieven aan hem werden geadresseerd 'OK Van Buren', waarbij OK zowel op de woonplaats Old Kinderhook als 'Oll Korrect' zou slaan.

De foute spelling zelf zou dan weer afkomstig zijn van de vrouw van president Andrew Jackson, Van Burens voorganger. Zij had kennelijk een dingetje met spelling want ze spelde ook 'Urop' in plaats van 'Europe'.

PvdA blijft bij cordon sanitaire PVV

De PvdA blijft een cordon sanitaire rond de PVV voorstaan, ook al voelen andere partijen daar niets voor, waaronder coalitiegenoot VVD. Dat verklaarde partijleider Diederik Samsom dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "We gaan niet meer samen optrekken met een partij die op deze manier politiek bedrijft."

Concreet houdt dit in dat de PvdA geen moties meer zal steunen die door de PVV tijdens debatten worden ingediend. Ook als het kwesties betreft die niet omstreden zijn, zoals op het gebied van dierenwelzijn. "We willen op elke mogelijke manier aangeven dat we niet meer met deze partij willen optrekken."

Minder uitgesproken was Samsom over de strafbaarstelling van illegaliteit. Het kabinet heeft daarvoor de steun van de partij van Wilders nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. "Dat wetsvoorstel heb ik nog niet gezien", zei Samsom daarover. "Als het überhaupt naar de Kamer komt zullen we kijken hoe dat verder loopt."

Andere partijen lieten weten niets te zien in het isoleren van de PVV. Onder meer D66, GroenLinks en de CU willen de partij niet buitensluiten. "We moeten moties altijd op de inhoud blijven baseren", aldus Arie Slob van laatstgenoemde partij.

[vid] Verdwaalde kinderen straal genegeerd

Als je door een groot winkelcentrum wandelt en je ziet twee kleine meisjes hulpeloos om zich heen kijken, helemaal alleen. Wat zou je doen? Hen vragen of ze hulp nodig hebben lijkt voor de hand liggend. Een sociaal experiment van de Britse tv-zender Channel 5 nuanceert dat al te brave antwoord echter.

Maya (5 jaar) en Uma (7 jaar) dwaalden voor het experiment een uur lang in een winkelcentrum. Ondertussen werden de twee in geobserveerd door verborgen camera's.

Die legden vast hoe ruim 600 volwassenen de kinderen straal negeerden. Eén oudere mevrouw, Pearl Pitcher, vroeg uiteindelijk aan de meisjes of ze kon helpen. 'Ze stond daar al zo lang alleen, en ik zag niemand in de buurt waar ze zou bij horen. Ik twijfelde eerste wel of ik haar wel zou aanspreken, maar heb het dan toch gedaan voor de zekerheid', sprak de vrouw bezorgd.
'Ik had niet verwacht dat er zo weinig mensen zouden stoppen' reageert de moeder van de meisjes. 'Het is choquerend dat mensen een kind alleen zien, maar dat ze er gewoon voorbij wandelen.'

Gevraagd naar een verklaring zeggen wetenschappers dat het drukke en gejaagde leven een van de oorzaken is. Verder hebben mensen ook angst om kinderen te helpen. 'Het gaat om angst dat hun help verkeerd zou geïnterpreteerd worden, zeker bij mannen is dat het geval. Maar eigenlijk zouden mensen meer moeten denken aan het kind in plaats van aan het beeld dat andere mensen van hen zouden hebben.'

Janssen: "Krijgt niet vaak de kans op een finale"

Tussen de degradatiegevechten door krijgt N.E.C. Nijmegen woensdagavond de kans om een finaleplaats voor de KNVB beker te bemachtigen. Volgens trainer Anton Janssen heeft de halve finale bij PEC Zwolle niet aan belang ingeboet, als gevolg van de penibele situatie waarin N.E.C. in de competitie verkeert.

De kans om een bekerfinale te spelen komt niet vaak voor bij een club als NEC, zo weet hij. De 50-jarige oefenmeester weigert prioriteiten te stellen. "Voor ons is het met de competitie en beker nu en/en. Maar dat we nog in zo'n belangrijke fase zitten in de competitie, maakt deze wedstrijd niet minder belangrijk", zegt hij op de officiële clubsite. "Je krijgt niet zo vaak de kans om de finale van het bekertoernooi te halen. Dat zou voor N.E.C. zelfs pas de vijfde keer zijn."

N.E.C. zal in de sterkst mogelijke opstelling aantreden. "Ik krijg wel eens vragen of ik spelers ga sparen of met een ander team ga spelen, maar dat vind ik onzin. Het is een hele speciale wedstrijd en zeker geen hinderlijke onderbreking. Daar moeten we vooraf al van genieten en hopelijk achteraf ook met een goed resultaat op zak."

Over de kansen van zijn ploeg is Janssen hoopvol gestemd. "Ik schat de kansen fifty-fifty, al is Zwolle op basis van de ranglijst en het thuisvoordeel misschien wel de favoriet. Maar wij hebben het dit seizoen juist heel goed gedaan in uitwedstrijden in de beker, dus we maken net zoveel kans."

Danzell Gravenberch krijgt woensdagavond de kans om zijn kwaliteiten te tonen. De talentvolle Ajax-huurling zal starten op het middenveld. "Danzell heeft tegen Heerenveen al laten zien hoe goed hij kan spelen", licht Janssen die keuze toe. "Hij brengt natuurlijk een extra beetje kracht mee, wat wel eens een voordeel kan zijn."

Barcelona mogelijk met 120 miljoen transfermarkt op

Afgelopen zomer werd Neymar al aangetrokken en zoals het er nu naar uitziet kunnen de fans van FC Barcelona ook aankomende zomer weer vuurwerk verwachten. De Catalaanse grootmacht beschikt over de financiële middelen om zich flink uit te leven wanneer de transfermarkt na dit seizoen haar deuren opent.

Volgens voorzitter Josep Bartomeu wordt er alvast een ruim budget gereserveerd voor nieuwe aanwinsten. Ondanks een forse schuldenlast heeft Barcelona nog voldoende te besteden. "Ieder jaar hebben we een EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortisation, red.) van ongeveer honderdtwintig miljoen euro", legt Bartomeu uit in gesprek met El Periodico.

"Normaal gesproken gebruiken we de helft daarvan voor het bekostigen van transfers, en de andere helft voor het verminderen van onze schuldenlast. Maar het zou kunnen dat we dit jaar het totale bedrag van 120 miljoen aan transfers gaan uitgeven."

Barcelona is voor het nieuwe seizoen op zoek naar een nieuwe doelman en een nieuwe verdediger. Het ligt in de lijn der verwachting dat de komst van Marc-André ter Stegen binnenkort wordt aangekondigd. De talentvolle sluitpost van Borussia Mönchengladbach is naar verluidt al rond met de Catalenen.

Als defensieve versterking heeft Barcelona volgens verschillende berichtgevingen meerdere spelers op het oog. Met name de namen van David Luiz, Jan Vertonghen en Eliaquim Mangala passeren regelmatig de revue in de transferrubrieken.

Mezgec weer ruimschoots de beste in Catalonië

Luka Mezgec heeft dinsdag ook de tweede etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Sloveense sprinter van Giant-Shimano, die maandag al de beste was in de eerste rit, was na 171kilometer ruimschoots de snelste in Girona. Op de streep had hij twee fietslengtes voorsprong op Roberto Ferrari (Lampre-Merida).

Thomas Voeckler was de smaakmaker van de dag. De Fransman van Europcar was de hele dag vooraan te vinden. Eerst reed hij in een kopgroep mee, maar later ging hij alleen op avontuur. Vlak voor de top van het laatste klimmetje, in de laatste tien kilometer, werd hij echter teruggepakt.

In het algemeen klassement verstevigt Mezgec zijn leidende positie. Ook hier is Ferrari de nummer twee, met veertien seconden achterstand op Mezgec. Leigh Howard (Orica-Greenedge), de nummer negen van de tweede rit, staat ook op veertien seconden van Mezgec. De Australiër is de nummer drie in het klassement.

De Ronde van Catalonië trek woensdag de bergen in. Richie Porte (Team Sky) is daar niet meer bij. Hij stapte dinsdag in de regen af. Zondag finisht de etappekoers in Barcelona.

Politie geniet en ziet af tijdens nucleaire top

De dertienduizend politieagenten die vooraf en tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag werkzaam waren, hebben zowel genoten van hun werk als afgezien. Dat meldt politievakbond ACP op basis van reacties van zijn leden.

"De ervaringen zijn divers. Veel collega's hebben laten weten hoe goed het is gegaan, maar er zijn er ook bij die hebben gemeld hoelang ze moesten werken en dat ze vervolgens geen slaapplek hadden", zo is te lezen in een verklaring op de website van de grootste politiebond.

Uit het hele land hebben agenten laten weten hoe zij hun aanwezigheid in Den Haag hebben ervaren. "Er gaan dingen helemaal niet goed. Het was een wonder geweest als dat wel het geval was. Maar er is saamhorigheid, de sfeer is goed en we slepen elkaar er doorheen. We helpen elkaar waar nodig. Ik ben bekaf, maar ik geniet volop!", schrijft een agent aan de ACP.

Een ander, die een dienst heeft gedraaid van 23,5 uur, meldt dat er niet geleerd is van de fouten die zijn gemaakt bij de troonswisseling vorig jaar. "Er was geen aflossing. Ik kon wel blijven slapen, maar het hotel was volgeboekt. Toen ben ik maar naar huis gegaan. Gevolg: 23,5 uur gewerkt."

Ook zijn er klachten over het eten. "'s Ochtends om 10.00 uur hebben we een lunchpakketje gekregen waar we tot 17.00 uur mee moesten doen. We hebben geen warm eten gehad. Schandalig!" En ander sluit zich daarbij aan. "Geen warm eten gekregen. Er waren alleen chocoladerepen, koek en chips te verkrijgen. Uiteindelijk lagen we na een dienst van 11.00 uur tot 02.30 uur in bed zonder gegeten te hebben."

Er klinkt ook een tegengeluid. "Niet zeuren, je moet trots zijn dat je dit mag doen. Neem een boterham extra mee!", schrijft een agent. "Zoek anders een andere baan", stelt een ander. Positievere reacties zijn er echter ook. "Bij ons is het redelijk goed geregeld, maar ik maak me wel zorgen om het welzijn van collega's die veel uren draaien", meldt iemand. "Het is top. We zijn trots dat we hieraan kunnen meewerken en genieten volop van de zon, het goede hotel en de voorzieningen", besluit een ander.

Met de inzet van dertienduizend politiemensen was de nucleaire top de grootste veiligheidsoperatie ooit voor de politie. "Er is enorm hard gewerkt. Collega's hebben hun stinkende best gedaan om alles in goede banen te leiden en gaten te dichten. Zij verdienen alle complimenten", laat voorzitter van de ACP Gerrit van de Kamp weten.

Obama wil vertrouwen Europa herstellen

De Amerikaanse president Barack Obama wil het vertrouwen van Europa in de Verenigde Staten herstellen na het afluisterschandaal. Obama denkt dat dat gaat lukken, zei hij dinsdag op een persconferentie na afloop van de nucleaire top in Den Haag.

Obama zei dat de privacy van gewone mensen niet wordt geschaad door de NSA en andere Amerikaanse inlichtingendiensten. "Een deel van de berichtgeving was nogal opgeklopt", zei Obama. "Inlichtingendiensten gluren niet in de levenssfeer van gewone Nederlandse, Duitse, Franse of Amerikaanse burgers."

Obama erkende echter dat er wantrouwen is ontstaan. "Maar ik ben me ervan bewust dat door deze onthullingen een proces op gang is gekomen waarbij we het vertrouwen moeten herstellen, niet alleen van andere regeringen maar ook van gewone burgers. Dat zal niet van de ene op de andere dag gebeurd zijn, maar ik heb er vertrouwen in dat het kan lukken."

De New York Times schreef eerder dinsdag dat Obama de bevoegdheden van de NSA wil inperken. De inlichtingendienst mag niet langer de gespreksgegevens van grote groepen Amerikanen verzamelen en bewaren. Wil de NSA dergelijke gegevens inzien, dan moet de dienst toestemming vragen van de rechter voor zij kan aankloppen bij de telecombedrijven.

Obama kondigde al eerder aan dat hij de NSA, die onder vuur ligt sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de spionagepraktijken van de dienst, wil hervormen. Hij zou zijn plannen nog deze week officieel willen presenteren, omdat het mandaat van de rechter voor de NSA-operaties vrijdag verstrijkt.

Snowden: Huawei routers zijn NSA-gatenkaas

Edward Snowden heeft weer wat informatie over NSA praktijken vrijgegeven. Een artikel op Webwereld bericht over een onthulling van Snowden in de New York Times over het binnendringen van de systemen van Huawei door de NSA. Hierdoor zitten de routers van de producent vol exploits.

Het bijzondere aan deze exploits is dat deze volgens de documentatie van Snowden zijn ontwikkeld door de NSA. Het gevolg is dat er nu van zowel de Amerikaanse als de Chinese kant wordt gevreesd dat gebruik van netwerkapparatuur van Huawei toegang kan geven tot nationale netwerken.

Er lijkt al langer een koude netwerkoorlog gaande te zijn. China weert netwerkapparatuur van Cisco. De Amerikaanse overheid produceerde vorig jaar nog een rapport waarin er geen sprake was van exploits in de Huawei apparatuur. Huawei levert wereldwijd netwerkapparatuur aan telecomgiganten.

Obama had het 'gezellig' in Nederland

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een persconferentie de Nederlandse organisatie van de top over nucleaire veiligheid (NSS) geprezen. Hij had inmiddels een enkel Nederlands woord geleerd, zei hij, dat bij de NSS in Den Haag past: het was er 'gezellig'.

Obama bood zijn verontschuldigingen aan voor de verkeershinder die zijn komst heeft veroorzaakt. De organisatie van de top was onberispelijk, zei hij. De lat ligt volgens hem hoog voor de volgende NSS, in Chicago in 2016.

Premier Mark Rutte (VVD) zei dat Nederland zich van zijn beste kant heeft laten zien aan de deelnemers aan de NSS. Hij dankte de inwoners van Den Haag dinsdagmiddag aan het eind van de NSS voor hun geduld en gastvrije opstelling.

Kamer wil studie buitenlandse neef-nichthuwelijken

Het kabinet moet uitzoeken of het mogelijk is om een huwelijk tussen neef en nicht dat in het buitenland is gesloten, in Nederland ongeldig te verklaren. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie van de VVD hierover.

De Kamer is tegen dergelijke huwelijken omdat er vaak veel druk uit de familie wordt uitgeoefend om in het huwelijksboortje te stappen. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel om de zogeheten neef-nichthuwelijken in Nederland te verbieden.

Vonn gaat voor Winterspelen Pyeongchang

Lindsey Vonn blijft skiën tot en met de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dat liet de Amerikaanse dinsdag weten op Twitter. De 29-jarige Vonn zag het afgelopen seizoen de mist in gaan vanwege een zware knieblessure. Ze miste onder meer de Spelen van Sochi.

Vonn won in 2010 in Vancouver olympisch goud op de afdaling en pakte in 2009 in Val d'Isere de wereldtitel op de afdaling en de super-G. Ze legde vier keer beslag op de wereldbeker algemeen. "Ik ben er nog wel een jaar of vier bij. Zo makkelijk komen jullie niet van me af", schreef de specialiste op de snelle nummers.

Lauda hekelt kritiek op F1

Mercedes F1-baas Niki Lauda hekelt de kritiek die geuit is op de huidige Formule 1. Zo zouden onder meer de motoren te stil zijn. Lauda zegt in Die Welt het hier niet mee eens te zijn en volgens hem is de sport juist op de goede weg.

"Albert Park was een demonstratie van een moderne, eigentijdse Formule 1. Ik kan geen begrip opbrengen en vind het absurd dat mensen zich kwaad maken na een goede eerste race onder de nieuwe reglementen. De Formule 1 is nu een raceklasse die helemaal in lijn is met de technologische ontwikkelingen elders in de wereld."

"Het zijn andere tijden. Het wegtransport is veranderd, er zijn initiatieven ten behoeve van het milieu, hybride auto's worden volop ontwikkeld en men denkt na over de kwaliteit van het leven in een technologische wereld vol uitdagingen. De oude V8-motoren waren niet langer gepast. De V6 turbo's geven meer kracht bij minder brandstofverbruik, maken minder herrie en hebben minder impact op de natuur, minder CO2-uitstoot."

Het is volgens Lauda niet voor niets dat Mercedes, Renault en Ferrari zijn gebleven, terwijl Honda volgend jaar opnieuw in zal stappen. Daarnaast hebben andere autofabrikanten hun interesse getoond. Daar komt nog bij dat de drievoudig wereldkampioen van mening is dat de sport niet afhankelijk is van geluid, maar van actie op de baan.

NSS: kans op nucleaire aanslag kleiner

De afspraken die zijn gemaakt tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag zorgen ervoor dat de kans op een nucleaire aanslag kleiner is geworden. Dat staat in het slotcommuniqué dat dinsdag werd gepresenteerd. De deelnemende regeringsleiders hebben afspraken gemaakt die het voor terroristen moeilijker moet maken om nucleair materiaal in handen te krijgen of een kernbom te fabriceren.

Een van de belangrijkste afspraken die op de NSS zijn gemaakt is dat de voorraden nucleair materiaal moeten worden verminderd. De deelnemende landen moeten hun voorraad nucleair materiaal, met name hoogverrijkt uranium en plutonium, zo klein mogelijk houden om te voorkomen dat terroristen er de hand op weten te leggen. Daarnaast moet er meer aandacht worden besteed aan de beveiliging van andere nucleaire materialen, zoals kobalt-60, cesium-137 en strontium-90.

Ook is afgesproken dat richtlijnen van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie worden uitgevoerd. Een groep van 35 landen heeft bovendien afgesproken om de richtlijnen te verwerken in de nationale wetgeving. Tijdens de top, die plaatshad in het World Forum in de hofstad, is daarnaast overleg gevoerd over een uitgebreid raamwerk voor de beveiliging van nucleair materiaal. Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor het toezicht op en beoordeling van de beveiliging van nucleair materiaal.

In de slotverklaring wordt ook gewezen op het belang van forensisch onderzoek om misbruik van nucleaire materialen te voorkomen. Met forensisch onderzoek kan de herkomst van nucleair materiaal worden bepaald. Voorafgaand aan de NSS bracht premier Mark Rutte al een bezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat een speciaal programma voor dergelijk onderzoek heeft ontwikkeld. Dit programma is een van de bijdragen van Nederland aan de NSS.

Tevens wordt in de slotverklaring aandacht besteed aan de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid. De beveiliging van nucleaire materialen moet in de wet verankerd zijn, maar tegelijkertijd werkbaar zijn voor bedrijven in de nucleaire industrie.

Lichtgevend Mariabeeldje geen mirakel

Het lichtgevende Mariabeeldje in het Belgische Jalhay is geen mirakel. Het beeldje heeft een verflaagje met zinksulfide en dat veroorzaakt de lichtgevende gloed. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Luik, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

De 'Maria van Jalhay' trok de afgelopen weken duizenden nieuwsgierigen naar het plaatsje, vlakbij Luik, om het het 'wonder' zelf te aanschouwen. De gemeente kon de stormloop nauwelijks aan en besloot daarop om het kleine stenen sculptuurtje naar onderzoekers te sturen om aan te tonen waarom 'de maagd' ineens licht gaf.

Obama krijgt pop van speculaas

Als Obama weer thuis voor de buis zit, heeft hij in elk geval wat te knabbelen. Hij krijgt morgen namelijk bij zijn bezoek aan België door de Amerikaanse ambassadeur een levensgrote beeltenis van zichzelf in speculaas aangeboden.

De koek is gemaakt door bakker Ronny Demedts uit Essen, vlak over de grens bij Roosendaal. Hij maakte de enorme speculaaspop op verzoek van een radioprogramma. Voor de gelegenheid is Obama casual gekleed en houdt hij een basketbal vast. Om de president in speculaas te kunnen gieten, was er eerst wel nog een mal nodig. Die werd uitgestoken in beukenhout door ambachtsman Willy van Oers.

Demedts heeft er al slapeloze nachten aan overgehouden. “Er komt heel wat bij kijken. Het is een hele eer dat ik dit mag maken. Het moet goed zijn, want mijn internationale reputatie staat op het spel.”

De speculaasbakker probeerde de pop van speculaas vrijdag al op de Amerikaanse ambassade af te geven, maar het gevaarte paste niet in de scanner om het te onderzoeken op verborgen voorwerpen. Gisteren kwam er een grotere scanner aan te pas en lukte het wel.

[upd] Kamer houdt Wildersdebat zonder Wilders

De Tweede Kamer houdt nog deze week een debat over de omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen'. Een ruime meerderheid steunde een verzoek van GroenLinks daartoe. Wilders zelf zal daar echter niet aan mee doen. Hij laat zich niet door zijn collega's ter verantwoording roepen, zei hij.

Fractieleider Bram van Ojik (GroenLinks) wees erop dat het optreden van Wilders tot grote beroering heeft geleid in de samenleving. Ook het kabinet heeft er in scherpe bewoordingen afstand van genomen. Het is daarom wenselijk dat het ook in het parlement wordt besproken, zei hij. Dat wil hij houden met premier Mark Rutte (VVD).

Vrijwel alle partijen steunden dit verzoek. SP-leider Emile Roemer zei dat Wilders vorige week haat heeft gezaaid en dat het goed is om dit met de premier te bespreken. De PVV-leider zelf ziet er niets in. "Wat een gênante vertoning. Wat een volksgericht wordt hier opgezet", reageerde hij.

"We hebben het over haatzaaien, maar wat u allemaal hier doet is haatzaaien", zei Wilders die sprak van 'ophitsing van de slechtste soort'. Daarbij zette Wilders zijn criticaster en leider van D66 Alexander Pechtold weg als 'de grootste haatzaaier'. Volgens Wilders leggen zijn collega's de PVV 'op de slachtbank'.

Daarnaast gaat het de politici staatsrechtelijk gezien niet aan om hem in de Tweede Kamer ter verantwoording te roepen, zei Wilders. Hij doet daar dan ook niet aan mee. "Mijn fractie zal niet aan het debat meedoen."

Update 16:15
Het is onduidelijk of het debat over de omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' nog wel doorgaat, aangezien Wilders zelf heeft laten weten er niet aan mee te doen. Verschillende fracties lieten dinsdagmiddag weten dat een debat zonder Wilders weinig zinvol is.

Aanvrager van het debat Bram van Ojik (GroenLinks) zei daarop dat hij wil nadenken welke vorm het debat het beste kan hebben. Zelf vindt hij de aanwezigheid van Wilders geen vereiste.

Comapatiënt in elkaar geslagen

Een man uit het Belgische Vrasene ligt al achttien jaar in coma, maar werd vorige week vrijdag toch opgenomen in het ziekenhuis met breuken in het gezicht. Op de eerste hulp werd vastgesteld dat het om gevolgen van geweld ging. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De 52-jarige Daniël Goemaere werd achttien jaar geleden aangereden door een bus en viel met zijn hoofd op de kasseien. Hij kreeg vervolgens twee hersenbloedingen en kwam in een diepe coma terecht. Daniël kan sindsdien niet meer bewegen of praten en ziet alleen nog maar vage schimmen, aldus zijn familie.

Hij ligt al jaren in een rust- en verzorgingstehuis en afgelopen vrijdag kreeg de familie een telefoontje van het rusthuispersoneel. 'Daniël was opgenomen in het ziekenhuis met een kaakontsteking', vertelt zijn zus.

'Zijn linkerkaak en -oog waren helemaal gezwollen en zijn gezicht vertoonde alle kleuren van de regenboog. Ons vermoeden werd bevestigd door een arts van de eerste hulp. Die zei dat de verwondingen afkomstig waren van geweld. In totaal werden vijf breuken vastgesteld, waarvan er twee al enkele weken oud waren. De mishandeling moet dus al een paar weken bezig zijn', gaat zijn zus verder.

De familie deed aangifte bij de politie en door het Openbaar Ministerie werd een patholoog aangesteld. Het gerechtelijk onderzoek is nog volop aan de gang, maar het rust- en verzorgingstehuis zit er stevig mee in de maag. 'Het gaat om ernstige feiten, waarvan we de oorzaak tot nu toe nog steeds niet kennen', laat bestuurder Mike Nachtegael weten. 'Als blijkt dat iemand uit ons rusthuis hiervoor verantwoordelijk is, zullen we uiteraard de nodige maatregelen nemen.'

Gordon verbaast zich over Chinees bij koning

Gordon heeft met verwondering gereageerd op het feit dat Xiao Wang een vorkje heeft geprikt met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De Chinese zanger die door Gordon werd neergezet als 'nummer 39 met rijst' schoof aan bij het staatsbanket met de Chinese president Xi Jinping.

"Koning en koningin komen op voor Chinees, maar gingen wel naar Sotsji ondanks de homohaat?", vroeg Gordon zich dinsdagmiddag af op Twitter. "Beetje dom?"

Daags voor de Olympische Spelen in Sotsji wond Gordon zich op over de flinke Nederlandse delegatie die naar Rusland ging voor het sportevenement. De zanger schreef een open brief aan minister-president Mark Rutte. De premier belde vervolgens vanuit Sotsji met Gordon om hem gerust te stellen.

Xiao Wang deed vorig jaar auditie voor Holland's Got Talent, waarvan Gordon een van de juryleden is. Al voordat hij een noot had gezongen beschimpte Gordon Xiao door te vragen welk nummer hij ging zingen. "Nummer 39 met rijst?" Die opmerking leverde Gordon wereldwijd een storm van kritiek op.

Excuses heeft Gordon voor zijn opmerkingen nooit aangeboden. Gordon benadrukte meermaals dat hij niemand wilde beledigen. "Als die man zich echt beledigd had gevoeld, gediscrimineerd had gevoeld, dan had ik hier gezeten met een excuus", zei Gordon eerder in Oog in Oog. De kritiek verbaasde hem.

Xiao zat zaterdag aan tafel met Willem-Alexander, Máxima en president Xi. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde dinsdag in de Volkskrant dat Xiao's uitnodiging het gevolg was van de landelijke bekendheid die hij kreeg, in combinatie met zijn status van promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Veldkamp vindt schaatsplannen 'visieloos gebral'

Bart Veldkamp hekelt de rigoureuze schaatsplannen van ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta. "Of wil de schaatswereld al jaren van Cinquanta af ...", reageert de olympisch kampioen op de 10.000 meter van 1992 op Twitter. "Visieloos gebral", vervolgt de huidige coach van de Belg Bart Swings.

Ook Mark Tuitert, die zaterdag in Thialf afscheid nam als schaatser, ziet weinig in het voorstel van Cinquanta. "We mogen toch op z'n minst verwachten dat de 'capo di tutti capi' een samenhangende visie weet neer te leggen voor het schaatsen? Niet dus", zegt Tuitert op Twitter.

De Italiaan Cinquanta, die sinds 1992 aan het hoofd staat van de schaatsfederatie, wil de lange afstanden en de 1000 meter van het olympisch programma halen. Ook pleit hij er in een brief aan de topbestuurders van de ISU voor om het WK allround, WK sprint en EK allround te schrappen.

[vid] Seks met neger kost neonazislet de kop

Ina Groll is door de NPD de laan uitgestuurd. De Duitse neonazipartij heeft de blondine ontslagen omdat ze zich heeft laten uitwonen door een neger.

De jongedame in kwestie is beter bekend als Kitty Blair. Onder deze naam heeft zij al diverse pornofilms op haar naam staan. Met haar laatste kaskraker 'Kitty Discovers Sperm, is de politieke partij wat minder blij.

In deze film blijkt Groll alle principes van de 'Übermensch' overboord te zetten. Zij laat zich namelijk snoeihard nemen door een zwaar geschapen neger.

Het blondje, hét boegbeeld van de nazipartij, was voor de NPD te zien op tal van posters en bijeenkomsten. Haar pornocarrière werd door de partijbonzen altijd oogluikend toegestaan. Maar door te neuken met een neger is de pornoster toch iets te ver gegaan.

"Wie haar lichaam verkoopt voor geld en daarmee haar eigen ras belachelijk maakt, is niet welkom in de partij", zo laat een partijlid weten. De NPD heeft inmiddels alle banden met het blondje verbroken.

Een interviewtje met de neonazipornoster
Voor porno dien je zelf te zoeken...

Nederland verwerkt minder afval duurzaam

Nederland heeft in 2012 een flinke terugval gemaakt bij het duurzaam verwerken van afval. Waar een jaar eerder nog zestig procent van alle huishoudelijk afval werd gerecycled of verwerkt tot compost, was dat een jaar later nog slechts de helft. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag.

Ondanks de terugval behoorde Nederland in 2012 overigens nog steeds tot de Europese top. Alleen Duitsland, Oostenrijk en België verwerkten meer afval van huishoudens, kleine bedrijfjes en publieke instellingen duurzaam. In Duitsland werd 65 procent van het afval gecomposteerd of gerecycled. Gemiddeld werd in de landen van de Europese Unie 42 procent van alle afval duurzaam verwerkt.

Gemiddeld gooiden Nederlanders volgens de Eurostat-cijfers in 2012 ruim 550 kilo afval weg. Iets minder dan een kwart daarvan werd gerecycled, terwijl 26 procent werd verwerkt tot compost. De overige vijftig procent werd voor het grootste deel verbrand. Slecht een klein deel werd gestort of begraven.

In 2011 werd volgens de Eurostatcijfers 32 procent van al het huishoudelijke afval in Nederland gerecycled. Ook werd 28 procent van het afval verwerkt tot compost.

Werkstraf voor fataal ongeluk met graafmachine

Een man die in 2012 in Rotterdam met een graafmachine een bejaarde vrouw doodreed krijgt daarvoor een werkstraf van 240 uur. De rechtbank in Rotterdam legde hem dinsdag ook een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar op.

Het ongeluk gebeurde in juni 2012 op de Coolsingel. De bestuurder zag het 73-jarige slachtoffer, dat op een zebrapad liep, over het hoofd. De vrouw overleed in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

De rechtbank vindt dat de man zich 'zeer onvoorzichtig' in het verkeer heeft gedragen. Hij heeft bijvoorbeeld niet de moeite genomen om bij het zebrapad langs de giek die zijn zicht op de weg belemmerde heen te kijken. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

PVV'er Bosma beticht Van der Laan van partijdigheid

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft forse kritiek geuit op de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA), omdat die zich in het debat over Geert Wilders 'niet onafhankelijk' zou hebben opgesteld. "Hij voerde het woord op een haatbijeenkomst, gericht tegen een politieke partij", schrijft Bosma dinsdag in een open brief in Het Parool.

Van der Laan sprak zaterdag op een antiracismedemonstratie in Amsterdam, waar ook een jihadvlag was te zien. "Van der Laan vindt dat prima. Dat gebeurt allemaal op een steenworp afstand van twee synagogen", schrijft Bosma.

Ook uit hij kritiek op Mohammed Rabbae, die voorafgaand aan Van der Laan sprak. Die zou vroeger als duolijsttrekker van Groenlinks hebben verklaard homoseksualiteit nooit te zullen aanvaarden. "Van der Laan heeft niet de behoefte de burgemeester te zijn van alle Amsterdammers", stelt Bosma. "Hij kiest partij voor de radicale islam en de Israël-vernietigers."

Het toppunt van smakeloosheid tijdens de demonstratie was volgens Bosma het spandoek met de tekst: Wilders, hond van Israël. "Een mooi eerbetoon aan onze tachtigduizend vermoorde joodse stadsgenoten die misschien nog hadden geleefd als de staat Israël er tien jaar eerder was geweest", schrijft hij.

PvdA-burgemeesters kijken normaal meestal de andere kant op bij geluiden uit eigen kring, stelt Bosma. "Als Diederik Samsom de straatcoach uithangt en vaststelt dat Marokkanen een 'etnisch monopolie' hebben op overlast, kan dat niet boeien."

Bosma heeft ook kritiek op PvdA'ers als Hans Spekman, Job Cohen en Rob Oudkerk. "Als linkse politici voor hun eigen kinderen minder Marokkanen willen en dus hun kroost verhuizen naar een witte school, klinkt geen protest."

Tot slot stelt Bosma dat de verontwaardiging van Van der Laan niet oprecht is, maar gedreven wordt door de wil een groep Amsterdammers, namelijk PVV-kiezers, aan te vallen. Zo zet hij een bevolkingsgroep weg. "Onze stad is diep gezonken. Wat kan ons nog redden?", aldus Bosma.

Werkende guillotine te koop

Zoek je nog een leuk cadeautje voor je schoonmoeder het is natuurlijk bijna moederdag dan zul je donderdag naar Frankrijk moeten afreizen. In Nantes wordt namelijk een echt werkende, authentieke guillotine geveild.

Volgens de verkoper is het executietuig in de negentiende eeuw echt gebruikt. Er kleeft dus daadwerkelijk bloed aan het ding. Vele misdadigers zijn met deze guillotine letterlijk een kopje kleiner gemaakt.

Het veilinghuis verzekert dat het ding nog altijd werkt. Helaas durft de beste man, François-Xavier Duflos, het niet zelf uit te proberen.

Duflos hoopt met de verkoop van de valbijl zo'n 60.000 euro op te halen. Eerder bracht de verkoop van een andere guillotine maar liefst €223.056,- op.

Acteur Rebhorn schreef eigen overlijdensbericht

James Rebhorn, de Homeland-acteur die vrijdag overleed op 65-jarige leeftijd, schreef voor zijn dood zijn eigen overlijdensbericht. De tekst is gepubliceerd op de website van zijn kerkgemeenschap.

In het stuk His Life, According to Jim, dat in maart werd geschreven, heeft Rebhorn het vooral over zijn familie: zijn ouders, zus, vrouw en twee dochters. "Zijn kinderen maakten hem enorm trots. Hun toewijding om de wereld beter te maken gaf hem hoop voor de toekomst. Beiden gaan ze wel op een andere manier met verdriet om. Hij hoopt dat ze niet langer om hem rouwen dan nodig is."

Rebhorn leed al jaren aan huidkanker. De acteur speelde in Homeland de vader van hoofdrolspeelster Claire Danes.

Van Rompuy: wereldleiders moeten werken aan vrede

Wereldleiders moeten hun inspanningen om te komen tot een vreedzame, verenigde wereld, waarin problemen worden opgelost met onderhandelingen in plaats van met geweld, verdubbelen. Dat heeft voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy dinsdag gezegd in Den Haag, waar hij de top over nucleaire veiligheid (NSS) bijwoont.

"Wij zijn hier bijeengekomen in een tijd waarin internationale vrede en veiligheid opnieuw in gevaar zijn. Wij, als wereldleiders, hebben de verantwoordelijkheid om op basis van de wet de internationale orde te handhaven", aldus Van Rompuy. Volgens de Europese president is de Europese Unie ervan overtuigd dat een multilaterale oplossing de beste manier is om veiligheidskwesties, zoals proliferatie van massavernietigingswapens en terrorisme, aan te pakken.

Van Rompuy zei tevens dat nucleaire veiligheid de Europese Unie na aan het hart ligt. Hoewel de EU volgens Van Rompuy voorop loopt, moet er nog veel werk worden verzet om 'al het nucleaire materiaal in alle landen' veilig te stellen.

Hoogendijk terug bij Oranjevrouwen

Anouk Hoogendijk keert terug in de selectie van het Nederlands vrouwenelftal voor de WK-kwalificatieduels tegen Griekenland en Albanië. De voetbalster van Arsenal, die onlangs overkwam van Ajax, is volledig hersteld van een knieblessure die haar een aantal maanden aan de kant hield.

Ook Danielle van de Donk van PSV-FC Eindhoven is na een blessure weer van de partij, meldt de KNVB dinsdag. Routiniers Loes Geurts en Kirsten van de Ven zijn nog niet fit. Bondscoach Roger Reijners mist in Griekenland ook Lieke Martens, die geschorst is.

Oranje, dat de gedeelde tweede plaats bezet in de poule, neemt het volgende week zaterdag in Heraklion op tegen het nog puntloze Griekenland. Vijf dagen later is in Helmond Albanië de tegenstander.

'PVV-fractie achter Geert Wilders'

De PVV-fractie in de Tweede Kamer staat achter partijleider Geert Wilders. Dat is de uitkomst van de fractievergadering, zo is dinsdag vernomen van Haagse bronnen. De PVV'ers hebben een 'goed fractieberaad' gehad en de neuzen staan weer dezelfde kant op, zo klinkt het. Wilders licht deze uitkomst later op de middag toe.

Eerder op de dag schaarde ook de de Eerste Kamerfractie zich achter Wilders. Zijn partij verkeert momenteel in crisis nadat diverse kopstukken opstapten vanwege Wilders' omstreden uitspraak over 'minder Marokkanen'. Zo hielden de Kamerleden Roland van Vliet, Joram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen het voor gezien.

KNSB houdt zich op de vlakte over veranderingen

Arie Koops weigert te speculeren over alle veranderingen die mogelijk zijn in het schaatsen. "Dat heeft weinig zin. Daar is het congres voor", stelt de directeur sport van de KNSB. Koops reageert daarmee op de uitgelekte brief van ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta, die het schaatsen op de schop wil gooien.

De Italiaan wil de lange afstanden en de 1000 meter van het olympisch programma halen en het WK allround, WK sprint en EK allround afschaffen. Die plannen komen echter op zijn vroegst bij het congres in 2016 op tafel, benadrukt de KNSB dinsdag in een verklaring.

De Nederlandse schaatsbond diende zelf voorstellen in om veranderingen in het wedstrijdformat en de kalender door te voeren. Die worden tijdens het congres in juni in Dublin al besproken. Een van de voorstellen is om het EK vanaf 2016 als kleine vierkamp te verrijden, gecombineerd met afstandstitels.

Ook werkt de KNSB met andere landen aan de voorbereiding van een forum, dat in Dublin wordt gehouden. Dan wordt onder meer de toekomst van het langebaanschaatsen besproken. "Het wordt steeds duidelijker dat dit forum hard nodig is. De uitgelekte brief van Cinquanta bevestigt dit alleen maar", zegt Koops. "Het is van belang dat we dit gezamenlijk optimaal voorbereiden."

McDonald's moet gebruik plofkip toegeven

McDonald's maakt valse reclame door op hun site aan te geven dat er voor hun producten geen gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde plofkip. Dat zegt de reclamecodecommissie, die McDonald's aanbeveelt niet langer op deze wijze reclame te maken.

Of 'de Mac' deze aanbeveling op zal volgen of deze linea recta de prullenmand in werpt zal nog moeten blijken. Uitspraken van de RCC zijn niet bindend, hoewel veel bedrijven ze wel opvolgen. McDonald's noemde de informatiepagina's geen 'reclame'. De commissie dacht daar vanzelfsprekend anders over.

Vanwege het stelselmatig liegen over het gebruik van de in supermarkten zeer populaire 'plofkip' kreeg de burgertent van het tv-programma 'Kassa' eerder al de liegbeesttrofee ( ).

De zaak werd uiteraard aangespannen door Wakker Dier.

Free Record Shop wordt dumpzaak voor cd's

De veertig overgebleven winkels van de Free Record Shop verkopen voortaan alleen nog oudere maar wel goedkopere cd's en dvd's. De keten die vorig jaar failliet ging denkt door alle vestigingen tot outlets om te bouwen consumenten weer te kunnen verleiden tot aankopen in fysieke winkels.

Sinds het najaar probeerde Free Record Shop het al met een nieuw concept, met meer Nederlands aanbod. Dat concept wordt nu dus alweer aangepast. Met het nieuwe idee richt de keten zich naar eigen zeggen 'op de onderkant van de markt'.

Volgens de keten is er ondanks de komst van bijvoorbeeld Netflix nog wel vraag naar fysieke entertainmentwinkels. Door niet langer de nieuwste producten maar magazijnvoorraden te verkopen, denkt de keten aan de vraag naar hoge kortingen te kunnen voldoen.

De entertainmentketen ging vorig jaar mei failliet, maar wist in de zomer onder de vleugels van investeringsmaatschappij Procures een doorstart te maken. Een groot deel van de filialen sloot desondanks zijn deuren.

Ray-ban-maker moet Google Glass hipper maken

Google Glass krijgt een makeover van zonnebrillenmaker Luxottica. Het Italiaanse bedrijf achter Ray-ban en Oakley moet Google helpen de bril een meer trendy uiterlijk te geven. Beide bedrijven maakten maandagavond bekend samen te gaan werken.

Luxottica gaat de frames maken voor de brillen van Google, waarin een camera zit verwerkt en internetten mogelijk is. Het speeltje kost in zijn huidige vorm rond de 1500 dollar. Hoe duur een Luxottica-exemplaar wordt, is nog niet bekend.

Top op heden is het gadget alleen door een groep testpersonen gebruikt, maar een veelgehoorde klacht is dat de bril er te futuristisch uit zou zien. De Google Glass moet einde dit jaar op de markt komen.

Vorige week onthulde Google al samen te werken met Fossil. De horlogemaker ontwerpt een polshorloge met internettoegang via het besturingssysteem van Google, Android.

Parlement Ethiopië weegt antihomowet

Het Ethiopische parlement neemt naar verwachting volgende week een wet aan waarmee homoseksualiteit op een lijst terechtkomt met overtredingen die 'onvergeeflijk' zijn en waarvoor geen gratie kan worden verleend. Vorige week stemde de Ethiopische regering al in met de wet.

De Ethiopische president Mulatu Teshome verleent jaarlijks duizenden gevangenen gratie ter ere van het Ethiopische Nieuwjaar. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan komen veroordeelde homoseksuelen daar niet meer voor in aanmerking.

In Ethiopië is homoseksualiteit strafbaar. Er staat een gevangenisstraf van vijftien jaar op. Een persoon die veroordeeld is voor het besmetten van een ander met hiv kan zelfs 25 jaar achter de tralies verdwijnen.

De wereld op zijn kop door Obama

Van alle berichtgevingen rondom de nucleaire top en de G7 die overlegt in het Catshuys, geniet ik toch het meest van de sfeerreportages van de NOS. Ze worden alleen maar uitgezonden om de nieuwsluwten tussen twee persmomenten op te vangen, maar voor mij zijn het de ware hoogtepunten. Journalisten die in vijftig verschillende talen aan hun thuispubliek proberen uit te leggen wat er gaande is, een slapende journalist die hoopt dat iemand hem op tijd wakker maakt als de G7 uit het overleg komt, de kudde vliegtuigspotters in een woonwijk, omdat ze niet dichterbij mochten komen en toch zelf die ene foto wilden maken van Air Force One. De komst van de wereldleiders strijkt ook zachtjes langs de benen van de Nederlander.

[upd] 'Man met geweer en explosieven gepakt in Den Haag'

Een man met een geweer en explosieven in zijn bagage is dinsdagochtend door de politie aangehouden op station Den Haag Centraal. Dat meldt De Telegraaf. De man gedroeg zich verdacht.

Politieagenten, die vanwege de nucleaire top in groten getale aanwezig zijn op het station, hielden hem vervolgens staande. In zijn bagage werden de wapens aangetroffen. Hij is gearresteerd en meegenomen naar het bureau.

Volgens De Telegraaf is daarna groot alarm afgegeven. Een bron meldt aan de krant dat de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel daarom ook later bij het World Forum aankwamen.

Update 12.50 uur
ANP geeft een iets andere lezing van het incident. De politie heeft op station Den Haag CS een man aangehouden die verschillende vuurwapens bij zich had. Dat meldde het Openbaar Ministerie. Volgens justitie heeft het incident niets te maken met de nucleaire top die in de stad wordt gehouden.

De man had geen explosieven bij zich, zoals andere media berichtten. Over de identiteit van de verdachte is nog niets bekend. Het is verder onduidelijk of de man is opgepakt in een trein, op een perron of in de stationshal.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdagochtend nog bilaterale overleggen hadden, voordat ze naar de top gingen. Daarom arriveerden ze later bij het World Forum waar de nucleaire top wordt gehouden. Hun vertraging had niets te maken met de arrestatie van de gewapende man op het Centraal Station van Den Haag.

Ouders nemen steeds meer verlof op

Steeds meer ouders gaan tijdelijk minder werken om tijd met hun kinderen door te brengen. Ruim 182 duizend Nederlanders namen vorig jaar ouderschapsverlof op, ook al kreeg meer dan de helft van hen daarvoor geen vergoeding van hun werkgevers. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Twee jaar daarvoor, in 2011, waren er nog 160 duizend Nederlanders die verlof opnamen, zo meldt het statistiekbureau. Ten opzichte van 2009 negen steeg het aantal ouderschapsverloven zelfs met bijna een derde. Vooral vrouwen hebben de afgelopen jaren veel vaker verlof opgenomen, maar ook bij mannen is dat aantal aanzienlijk toegenomen.

Dat steeds meer ouders verlof opnemen, is opvallend. Het aantal ouders dat in aanmerking komt voor verlof daalde de afgelopen twee jaar namelijk met bijna zeventigduizend naar 1,26 miljoen. Alleen ouders met kinderen tot 8 jaar kunnen ouderschapsverlof opnemen. Ze hebben dan recht op 26 weken vrij.

Of werknemers tijdens die verlofperiode worden betaald, is afhankelijk van de werkgever. Voor veel ouders was de geringe vergoeding vier jaar geleden nog aanleiding om gewoon aan het werk te blijven. Ook vonden ze verlof toen veel vaker een ongunstige stap voor hun loopbaan.

In 2013 weerhield de lage of ontbrekende vergoeding of de loopbaanonderbreking ouders er al minder van om tijd met hun kinderen door te brengen. Van de 182 duizend werknemers die met verlof gingen kreeg 93 duizend man geen vergoeding, twee derde meer dan vier jaar geleden. Bijna zeventigduizend kreeg slechts gedeeltelijk een vergoeding.

De toename van het aantal verlofnemers gaat hand in hand met het dalende aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat. Uit de recentste cijfers blijkt dat het aantal aanvragen voor kinderopvangtoeslag vorig jaar met achttien procent is gedaald, zo schreef minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag in een brief aan de Kamer.

Vicevoorzitter ISU tegen rigoureuze schaatsplannen

Jan Dijkema, vicevoorzitter van de ISU, kan zich niet vinden in de plannen van zijn preses Ottavio Cinquanta om het schaatsen op de schop te gooien. "Ik ben het volstrekt oneens met zijn voorstel om het WK allround af te schaffen", zegt de Nederlander dinsdag tegen De Telegraaf.

Cinquanta wil naast het WK allround ook het WK sprint en het EK allround afschaffen. Daarnaast moeten de lange afstanden en de 1000 meter van het olympisch programma worden gehaald. Dat schrijft de Italiaan in een interne brief aan de topbestuurders van de internationale schaatsunie.

"Allroundtoernooien vormen voor de ISU een substantiële bron van inkomsten, afschaffen is dus ook niet in het belang van de schaatsfederatie", stelt Dijkema. "We hebben de afgelopen weken in Amsterdam en Heerenveen zeventigduizend mensen op de tribunes gehad."

Dijkema wijst erop dat het om persoonlijke opvattingen van Cinquanta gaat en dat ze niet aan de orde komen op het ISU-congres in Dublin in juni. "Er liggen geen voorstellen in deze richting." Op zijn vroegst komt een deel van de voorstellen in 2016 op tafel.

Oud-wereldkampioen allround Harm Kuipers sprak eerder op de dag van een 'steen in de vijver'."Er moet iets gebeuren. Het is een poging de discussie aan te zwengelen", zei hij in de Volkskrant, dat beslag wist te leggen op de brief van Cinquanta.

PVV-senatoren 'eensgezind' achter Wilders

De Eerste Kamerfractie van de PVV staat achter partijleider Geert Wilders. Dat heeft fractieleider Marcel de Graaff dinsdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio. "Onze fractie is zeer eensgezind." De fractie besprak dinsdag de omstreden uitspraken van Wilders over 'minder Marokkanen'.

Wat tijdens de 'uitstekende' vergadering precies is gezegd, wilde De Graaff niet kwijt. "We kunnen wel zeggen dat we als fractie als een man achter het partijprogramma staan waar deze uitspraak uit voortvloeit." De fractie gaat 'vol elan' de komende periode tegemoet.

De Graaff zei verder 'geen wanklank' te hebben gehoord. "Wij distantiëren ons nergens van." De senator wilde niet zeggen wat het van het optreden van Wilders vindt. Over de 'stijl' van Wilders heeft hij geen mening. Daar gaat de Tweede Kamer over, aldus De Graaff tegen BNR.

De Tweede Kamerfractie is dinsdagochtend ook voor het eerst bijeengekomen sinds het vertrek van de fractieleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren. Over de uitkomst van het beraad is nog niets bekend.

Naval Strike uitgesteld voor pc

Vandaag kunnen mensen met Battlefield 4 Premium de nieuwste uitbreiding downloaden voor Battlefield 4, genaamd Naval Strike. Helaas geldt dit enkel voor de console-versie, want de pc-versie is uitgesteld.

''Wij hebben een probleem gevonden in de pc-versie van de uitbreiding dus stellen wij nu de release ervan uit. Kwaliteit is onze nummer één prioriteit en we zullen niet Battlefield 4: Naval Strike uitbrengen op pc totdat wij vinden dat de kwaliteit ervan niet beter kan. Wanneer wij een release-datum hebben voor pc zullen wij spelers het gelijk melden via onze officiële kanalen. Wij waarderen jullie geduld en hopen jullie allemaal terug te vinden op het slagveld.'' Aldus Dice.

Naval Strike

Berdych niet in Davis Cup-team Tsjechië

De Tsjechische tennisser Tomas Berdych slaat de Davis Cup-ontmoeting met Japan volgend weekeinde over. De nummer zeven van de wereldranglijst leidde de titelhouder begin februari in de eerste ronde nog langs Nederland. Hij wil zich richten op de komende ATP-toernooien.

De 28-jarige Berdych sloeg zich maandag naar de vierde ronde van het masterstoernooi van Miami door de Portugees Joao Sousa te verslaan. Door de absentie van de kopman is Tsjechië in de kwartfinale aangewezen op Lukas Rosol, de mondiale nummer 38, en routinier Radek Stepanek (49).

Het duel tussen Tsjechië en Japan wordt gespeeld op hardcourt in Tokyo. De winnaar stuit in de halve eindstrijd op Duitsland of Frankrijk.

Nijmegenaren doen massaal aangifte tegen Wilders

Zo'n tweehonderd mensen zijn dinsdagochtend met de burgemeester en wethouders van Nijmegen mee naar het politiebureau gelopen om aangifte te doen tegen PVV-leider Geert Wilders. "Ze komen nu met z'n allen het politiebureau binnenlopen", zei een woordvoerder van de gemeente even na 11.30 uur. Burgemeester Hubert Bruls (CDA) en de wethouders van GroenLinks, PvdA en D66 kondigden zaterdag aan aangifte te doen en riepen iedereen op mee te lopen. "We doen dit bewust op deze manier om namens de Nijmeegse samenleving een signaal af te geven dat hier grenzen ver zijn overschreden", lichtte Bruls toe.

Wilders vroeg zijn toehoorders in Den Haag woensdag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen of zij meer of minder Marokkanen in Nederland willen. Hierop werd 'minder, minder' gescandeerd, waarop Wilders toezegde dat hij dit gaat regelen.

Trojka NSS: nieuw plan voor nucleaire beveiliging

De afspraken en projecten voor nucleaire beveiliging worden ineengevlochten tot een overzichtelijk en solide bouwwerk. Nederland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben daartoe dinsdag op een gezamenlijke persconferentie in het World Forum plannen gepresenteerd.

De drie landen, die elk een editie van de top over nucleaire beveiliging organiseerden, hebben inmiddels dertig NSS-deelnemers kunnen overtuigen zich bij hun 'Verstevigingsinitiatief' aan te sluiten. De 33 landen stemmen de bestaande afspraken beter op elkaar af, voeren de richtlijnen van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in hun nucleaire sector in en delen hun geslaagde beveiligingsideeën. Ook beloven ze open te zijn als er iets misgaat.

Als voorbeeld noemde de Amerikaanse minister van energie Ernest Moniz een nucleair incident in Tennessee. De VS gaven openheid van zaken en waren bereid de gemaakte fouten te onderkennen en te verhelpen, zei Moniz.

De 'trojka' van NSS-voorzitters zei dinsdag te hopen dat de andere landen het voorbeeld volgen. Dat moet leiden tot een 'gunstige kettingreactie', waarbij steeds meer landen worden aangestoken door het enthousiasme van de voorhoede.

"Interesse Feyenoord is niet meer dan een gerucht"

Rajiv van La Parra weet nog niet waar hij volgend seizoen speelt. Zolang er onduidelijkheid heerst bij sc Heerenveen, tekent de buitenspeler niet bij.

Van La Parra heeft in Friesland een aflopend contract. De club wil graag met hem verder, maar de aanvaller houdt de boot voorlopig nog af. In gesprek met de Leeuwarder Courant geeft de 22-jarige buitenspeler aan dat hij pas na het seizoen gaat bekijken wat hij gaat doen. “Ik wacht eerst de play-offs af en zie na het seizoen wel wat ik doe.”

Van La Parra speelde tot dusver 79 wedstrijden voor Heerenveen en scoorde daarin dertien keer. Hij wekte de interesse van Feyenoord. De Rotterdamse club zou hem graag aan de selectie toevoegen. "De interesse van Feyenoord is volgens mij niet meer dan een gerucht", alus Van La Parra.

De flankspeler laat zijn toekomst bij Heerenveen afhangen van het perspectief. "Voor mij is het belangrijk om te weten welke trainer er komt en hoe de groep er volgend jaar ongeveer uitziet. Tot die tijd is het niet verstandig bij te tekenen. Al heb ik het hier zeker naar mijn zin en ben ik blij dat ik speel."

Boom nog vraagteken voor Ronde van Vlaanderen

Het is nog niet duidelijk of Lars Boom volgende week zondag kan starten in de Ronde van Vlaanderen. De 28-jarige Belkin-renner herstelt langzaam van een scheurtje in zijn elleboog en moest zijn voorziene rentree in de E3 Prijs Harelbeke van vrijdag uitstellen.

"We bekijken het stap voor stap", stelt een woordvoerder van de Nederlandse ploeg dinsdag. De Nederlands kampioen van 2008 liep de blessure op bij een valpartij in Parijs-Nice. Hij is samen met de Belg Sep Vanmarcke de beoogde kopman van Belkin in 'Vlaanderens Mooiste'.

Den Bosch vindt directeur in oud-prof Latupeirissa

FC Den Bosch heeft een oplossing gevonden voor het vertrek van Fred van der Hoorn. Marc Latupeirissa gaat per 1 juli aan de slag als algemeen directeur, meldt de Brabantse eerstedivisionist dinsdag. De 43-jarige oud-speler van Willem II, Den Bosch en Helmond Sport maakt sinds december deel uit van de raad van commissarissen van de club.

Van der Hoorn is bezig aan zijn laatste maanden bij Den Bosch. De voormalige prof heeft genoeg van alle 'bagger' die hij vooral dit seizoen over zich heen krijgt, gaf hij vorige maand aan. Het is nog niet duidelijk of hij in een andere functie aan de Bosschenaren blijft verbonden.

Woods nog onzeker over deelname Masters

Het is nog onzeker of Tiger Woods mee kan doen aan de Masters. De eerste major van het golfjaar. De 38-jarige Amerikaan heeft nog steeds last van zijn rug. 

"Het is eerlijk gezegd nog te vroeg om iets over Augusta te zeggen en dat is eigenlijk heel frustrerend", aldus Woods tijdens een persconferentie in Washington. De nummer één van de wereld kreeg begin deze maand last van zijn rug tijdens de Honda Classic en moest van de week passen voor de Arnold Palmer Invitational.

Het toernooi in Augusta begint op 10 april. Woods won de Masters in 1997, 2001, 2002 en 2005. 

Kim Dotcom wil met Mega naar de beurs

De beruchte internetondernemer Kim Dotcom heeft plannen om met zijn bedrijf Mega Limited naar de beurs te gaan. Mega, een bedrijf dat streng versleutelde cloudopslag aanbiedt, heeft al stukken aangeleverd aan de aandelenbeurs in Nieuw-Zeeland, zo blijkt dinsdag.

Mega zal de beursvloer waarschijnlijk via een zijdeur betreden, door middel van een omgekeerde overname. TRS Investments, dat al een beursnotering heeft, moet Mega overkopen en zo als vehikel fungeren. Na de koop gaat TRS op in Mega, is het plan. De aandeelhouders van TRS moeten dat nog wel goedkeuren. Mega zou ongeveer 210 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (130 miljoen euro) waard zijn. Het bedrijf telt ongeveer zeven miljoen gebruikers.

Kim Dotcom is de oprichter van megaupload.com, een Amerikaanse hostingsite die in 2012 werd gesloten wegens het faciliteren van illegaal downloaden. Dotcom werd opgepakt, maar zegt zelf niet verantwoordelijk te zijn voor mensen die zijn site illegaal gebruiken. Hij werd op borgtocht vrijgelaten.

Actievoerders bij kernreactor Petten

Bij de kernreactor in Petten demonstreren dinsdag enkele tientallen actievoerders, maakte de organisatie Stop Nucleaire Handel bekend.

Ze verzetten zich in de eerste plaats tegen kernenergie, maar ze zijn er ook op tegen dat afgevaardigden van de nucleaire industrie bijeen zijn op het moment dat er in Den Haag de nucleaire top plaatsvindt. "Terwijl in Den Haag de politici praten over de vermindering van nucleaire materialen en het tegengaan van de verspreiding van nucleaire technologie, hebben in Amsterdam de CEO's van de belangrijkste kernenergiebedrijven plannen gemaakt voor de verdere verspreiding van die materialen en technologie."

Actievoerders bij kernreactor Petten
Geen actievoerders bij kernreactor Petten (Foto: ANP)

Oud-burgemeester Amersfoort informateur in Utrecht

Oud-burgemeester van Amersfoort Albertine van Vliet is aangesteld als informateur in Utrecht. Dat laat D66 dinsdag weten. De partij won de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht vorige week met ruim 26 procent van de stemmen.

Van Vliet is gevraagd met alle fracties een informatieronde in te gaan. D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure had eerder al met alle partijen een verkennend gesprek. De oud-burgemeester heeft de opdracht gekregen te zoeken naar mogelijke coalities 'die op breed draagvlak kunnen rekenen en die recht doen aan de verkiezingsuitslag'.

Van Vliet was van 2000 tot 2010 burgemeester van Amersfoort. Daarvoor was ze namens D66 raadslid in Apeldoorn. Ze brengt over anderhalve week advies uit aan de fractie van D66.

Marussia hoopt dat Red Bull beroep verliest

Het Formule 1-team Marussia hoopt dat Red Bull het beroep verliest dat ingediend is tegen de diskwalificatie in Australië. De zaak over het schrappen van coureur Daniel Ricciardo uit de uitslag zal op 14 april worden behandeld.

In Melbourne was veel te doen over de sensoren die de stroomsnelheid van de brandstof meten. Bij de auto van Ricciardo waren volgens Red Bull al het hele weekend problemen met incorrecte waarnemingen. Voor de race moest van de FIA de originele sensor teruggeplaatst worden en moest het team uit Milton Keynes zich aan de door de FIA opgelegde regels houden. Dit weigerde de renstal, omdat hun rekenmethode voor het brandstofverbruik wel correct zou zijn. Een aantal waarschuwingen volgden om het brandstofverbruik aan te passen. Red Bull negeerde deze, waarna uitsluiting uit de race volgde.

Marussia's teambaas Graeme Lowdon hoopt dat het beroep van de Oostenrijkers afgewezen wordt, omdat het anders een vrijbrief wordt om elke door FIA-directeur Charlie Whiting gegeven uitleg van de technische reglementen aan te vechten.

"Het gebeurt bij allerlei zaken. Het is een interpretatie van Whiting en als we deze negeren en ze telkens in de rechtbank testen dan is er constant gesputter in de sport. Het is extreem lastig om dan races te gaan organiseren, zodanig dat de fans het nog snappen wanneer de adviezen genegeerd worden, alleen maar omdat je een auto sneller kunt maken."

'Banken gaan te luchthartig om met gegevens'

Banken springen veel te lichtzinnig om met de wettelijke verplichting om gegevens van klanten te beschermen. Dat zegt Peter Hustinx, de Europees toezichthouder voor gegevensbescherming, dinsdag in Het Financieele Dagblad. "Over contractuele noodzaak of toestemming wordt soms heel gemakkelijk gedacht", zo vindt de Nederlander.

Hustinx reageert daarmee onder meer op de - inmiddels uitgestelde - plannen van ING om gegevens van klanten aan andere bedrijven te verkopen. Volgens hem is dat voornemen een goed voorbeeld van de botsing tussen 'creatieve ideeën' die opborrelen als een marketingafdeling nadenkt over de mogelijkheden van internet en de vertrouwensfunctie die een bank draagt.

De wet - gebaseerd op een Europese richtlijn - schrijft voor dat bedrijven en instellingen persoonsgegevens alleen mogen verwerken na 'ondubbelzinnige' toestemming. Ook een wettelijke plicht, contractuele noodzaak of 'gerechtvaardigd belang' dat de privacyrechten van de klant te boven gaat, biedt bedrijven de kans om gegevens te verwerken.

Volgens Hustinx gaan banken echter te luchthartig om met deze mogelijkheden, in een poging 'het nieuwe goud' aan te boren. "Ik zou wel willen weten wat ze allemaal zonder toestemming doen en wat ze onder een contract voor een gewone bankrekening noodzakelijk vinden", stelt hij.

Oekraïense 'opperdemonstrant' gedood bij politieactie

Een prominente figuur uit de radicale nationalistische beweging in Oekraïne is om het leven gekomen toen hij zich verzette tegen een poging van de politie om hem te arresteren. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken in Kiev dinsdag meegedeeld.

Oleksandr Moezitsjko, alias Sasjko Bily, behoorde tot de Rechtse Sector, die een belangrijke rol vervulde in de demonstraties tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Hij werd vaak door Rusland opgevoerd als schrikbeeld om te bewijzen hoezeer de nieuwe Oekraïense regering wordt gedomineerd door radicale nationalisten. Moskou heeft de veronderstelde invloed van groepen als de Rechtse Sector aangevoerd als een van de redenen om de Krim in te lijven.

Velen in Oekraïne zeggen dat de invloed van de Rechtse Sector wel meevalt. Volgens de politie werd Moezitsjko gezocht in verband met georganiseerde misdaad, hooliganisme en bedreiging van ambtenaren. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken werd Moezitsjko doodgeschoten nadat hij het vuur had geopend op agenten.

Aandacht gevraagd voor zwangerschapsdiscriminatie

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) moet zwangerschapsdiscriminatie harder aanpakken. Regelmatig komen nog vragen en verzoeken over zwangerschapsdiscriminatie binnen, meldt het College voor de Rechten van de Mens dinsdag.

Uit onderzoek in 2012 bleek dat 45 procent van de werkende vrouwen slechte ervaringen heeft met zwangerschap in relatie tot werk. Toch gaan gediscrimineerde zwangere vrouwen niet bijzonder vaak over tot het indienen van een klacht.

Door het lage aantal behandelde klachten is het moeilijk er een lijn in te ontdekken. In 2011 werden zeventien klachten behandeld, in 2012 27 en vorig jaar zeventien. Vorig jaar kwamen 316 vragen en 44 verzoeken binnen, iets minder dan in 2012. "Het probleem is er al lang en lijkt aan te houden", zegt een woordvoerder.

Ter illustratie stuurt het college vier recente uitspraken door naar de minister. Een uitspraak ging over Logis P, dat met een werkneemster sprak over het inkorten van haar zwangerschapsverlof. Dat is wettelijk vastgesteld op zestien weken, maar het bedrijf wilde dat ze maar zes weken wegbleef. Uiteindelijk werd haar contract niet verlengd, waarmee volgens het college sprake is van zwangerschapsdiscriminatie.

Een ander bedrijf, Stern Loopbaanadvies, had het contract van een vrouw in eerste instantie verlengd. Toen bleek dat zij zwanger was ging de verlenging plotseling niet door. De vrouw werd verweten dat ze de werkgever niet eerder op de hoogte had gesteld, maar ook hier is volgens het college sprake van discriminatie.

[NBA] Bedenkelijk record dreigt voor Philadelphia 76ers

Philadelphia 76ers staat op de drempel van een bedenkelijk record in de NBA. De ploeg verloor op bezoek bij San Antonio Spurs voor de 25e keer op rij: 91-113. Als Philadelphia donderdag tegen Houston Rockets opnieuw niet weet te winnen, evenaart het de slechtste reeks uit de NBA-historie. In het seizoen 2010-2011 ging Cleveland Cavaliers 26 keer op rij onderuit.

San Antonio, de koploper in de Western Conference, is nu al veertien duels op rij ongeslagen. Austin Daye was topscorer met 22 punten en Tim Duncan had met negentien punten ook een belangrijk aandeel in de overwinning.

Miami Heat won voor eigen publiek met 93-91 van Portland Trail Blazers. LeBron James en Chris Bosh bezorgden de titelhouder in de slotfase de zege. James beëindigde het duel met 32 punten. Bosh maakte er op zijn dertigste verjaardag vijftien.

Indiana Pacers, dat leidt in het oosten, slikte een nederlaag. Chicago Bulls, de nummer vier, was in eigen huis met 89-77 te sterk. Taj Gibson was met 23 punten op dreef.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Houston Rockets 89-100
Atlanta Hawks - Phoenix Suns 95-102
Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves 109-92
New Orleans Pelicans - Brooklyn Nets 109-104 (OT)
Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 117-96
Utah Jazz - Detroit Pistons 94-114
Los Angeles Clippers - Milwaukee Bucks 106-98 

Mogelijk geen WK-duels in Porto Alegre

Porto Alegre vreest zich te moeten terugtrekken als speelstad van het WK voetbal van komende zomer. Volgens burgemeester Jose Fortunati is extra geld nodig om alle faciliteiten klaar te krijgen. In de Braziliaanse stad staan vijf duels gepland, waaronder Nederland - Australië op 18 juni.

In het parlement van de deelstaat Rio Grande do Sul wordt dinsdag gestemd over een wet die erin voorziet dat bedrijven die investeren in het stadion geen belasting hoeven te betalen. "Als deze wet niet wordt aangenomen, dan is er geen WK in Porto Alegre", zei Fortunati tegen Radio Gaucha. "Er is geen plan B."

Het Estadio Beira-Rio is bijna klaar. Bron van zorg zijn de tijdelijke faciliteiten voor onder meer de FIFA, sponsors en de media. De autoriteiten mogen geen publieke middelen aanwenden voor faciliteiten die na het WK niet meer worden gebruikt.

De openingswedstrijd van het WK, tussen gastland Brazilië en Kroatië, is op donderdag 12 juni. Nederland speelt een dag later tegen Spanje.

[vid] Wereldleiders arriveren voor top

De wereldleiders die deelnemen aan de nucleaire top zijn dinsdag vanaf 09.00 uur aangekomen bij het World Forum voor de tweede dag van de Nuclear Security Summit. In de middag moet er een slotverklaring zijn, die op een persconferentie zal worden toegelicht door premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Barack Obama.

Halverwege de ochtend staat een informele bijeenkomst op de agenda. De NSS-deelnemers buigen zich dan over de toekomst van de reeks topconferenties over nucleaire beveiliging. De formule is uitgewerkt, zei de Nederlandse hoofdonderhandelaar Piet de Klerk al aan de vooravond van de top.

Op de NSS in Den Haag volgt nog een laatste editie in Washington. Die afsluitende top, in 2016, is de vierde in de reeks die in 2010 op initiatief van Obama begon. De Amerikaanse president stapte dinsdagochtend overigens niet uit bij het World Forum, hij gaat vermoedelijk eerst langs de ambassade van de VS.

De eerste dag van de Nuclear Security Summit stond vooral in het teken van de komst van Obama. Die bracht maandagochtend vlak na aankomst een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. 's Middags opende Rutte de top. De regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders sloten de dag af met een diner met het koningspaar op Paleis Huis ten Bosch.

Graus: 'bange kikkertjes' uit PVV weg

De PVV'ers die de partij van Geert Wilders de rug toe hebben gekeerd zijn 'bange kikkertjes'. Dat zei Kamerlid Dion Graus dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "De echte ridders blijven nu over."

De Kamerfractie van de PVV komt dinsdag bijeen om te praten over alle onrust in de partij. Twee leden vertrokken vorige week al. Op de vraag of dinsdag meer PVV'ers gaan opstappen kon Graus geen antwoord geven.

Verschillende kopstukken uit de partij zijn opgestapt na de uitspraken van Wilders over minder Marokkanen. Tijdens de verkiezingsnacht vorige week riep de PVV-leider: willen we meer of minder Marokkanen?. "Minder, minder", klonk uit het publiek. "Dat gaan we regelen", beloofde Wilders.

VS willen bevoegdheden NSA inperken

De wijze waarop de Amerikaanse inlichtingendienst NSA telefoongegevens verzamelt, gaat mogelijk flink op de schop. Er is een wetsvoorstel in de maak dat een einde moet maken aan het systemische verzamelen van informatie over het belgedrag van Amerikanen, zeiden regeringsbronnen maandag in The New York Times.

Het massale vergaren van belgegevens door de NSA is in de VS uiterst controversieel. De regering wil daarom regelen dat de meeste informatie over gepleegde telefoontjes voortaan in handen blijft van telefoonbedrijven. De NSA krijgt dan alleen toegang tot bepaalde gegevens met toestemming van de rechter. Voor die procedure wordt een nieuw soort gerechtelijk bevel in het leven geroepen.

Krokettendraaiers concurreren zich suf

Het moederbedrijf van snackproducent Mora, Ad van Geloven, heeft de aanval geopend op Royaan, de maker van luxekroketten van Kwekkeboom en Van Dobben. Mora wil een groter aandeel in de luxemarkt voor snacks. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag. Ad van Geloven had in 2012 nog tevergeefs geprobeerd met Royaan te fuseren.

Om met name de horecamarkt voor zich te winnen, introduceerde Mora onlangs een nieuw soort kroket en een extra grote bitterbal: de Bourgondiër. Hoewel de verkoop van de nieuwe producten met een kwart per jaar stijgt, heeft de producent pas een kwart van het marktaandeel van Van Dobben in handen, zegt directeur Peter Doodeman in het FD. Desondanks is hij optimistisch. "Die gaan we inhalen", zegt hij.

Hoewel de snackmarkt krimpt, steeg de omzet bij Mora vorig jaar met tien procent, meldt Doodeman. Ad van Geloven wil nu een samenwerking aangaan met partijen in bijvoorbeeld Brazilië en China. In deze nieuwe afzetmarkt wil het bedrijf kaas- en groentehapjes verkopen.

Vorige week had Doodeman al laten doorschemeren een fusie met Beckers te overwegen. Geïnteresseerden kunnen deze maand bieden op deze snackafdeling van Wessanen.

Kredietwaardigheid Brazilië bijna junk

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft zijn rating voor Brazilië een stap verlaagd, van BBB naar BBB-. De kredietwaardigheid van het Zuid-Amerikaanse land staat daarmee slechts een stap boven de 'junkstatus'. Wel zijn de vooruitzichten voor Brazilië stabiel, zo liet de Amerikaanse kredietbeoordelaar maandagnacht weten.

Door de verlaging komt Brazilië uit op hetzelfde niveau als Spanje. Het land staat daarmee een stap lager dan landen zoals Rusland, Italië en Bulgarije en zelfs acht stappen onder Nederland. Bij kredietbeoordelaar Moody's staat de kredietwaardigheid nog wel op het niveau BBB, al gebruikt Moody's daarvoor andere terminologie.

Het is de eerste keer in tien jaar dat S&P de beoordeling voor Brazilië verlaagt, schrijft financieel persbureau Bloomberg. Reden voor de afwaardering zijn de beperkt economische groei van Brazilië en het begrotingsbeleid van president Dilma Rousseff. Die leiden mogelijk tot grotere schulden, vreest S&P.

Emiraten laten vliegtuigspotters vrij

De drie Nederlandse vliegtuigspotters die sinds januari vastzaten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn vrijgelaten. Ze zijn dinsdagochtend aangekomen in Nederland, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) op zijn Facebook-pagina.

De minister is 'blij en opgelucht'. "Voor hen en voor hun familie komt zo een einde aan een hele vervelende periode", schrijft Timmermans verder. "Ik dank iedereen die heeft meegeholpen deze zaak tot een goed einde te brengen.

De drie werden eerder aangeklaagd wegens spionage. Timmermans deed in februari op een veiligheidsconferentie in München al een goed woordje voor de Nederlanders bij zijn ambtsgenoot uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Doden bij schietpartij marinebasis VS

Bij een schietpartij op de Amerikaanse vlootbasis Norfolk in Virginia zijn twee mensen om het leven gekomen. Een woordvoerster van de basis zei dat de schietpartij zich maandagavond voordeed. Zij kon niets zeggen over de omstandigheden, maar verklaarde dat alles inmiddels weer veilig is, dat er niemand is aangehouden en dat er ook niemand meer gezocht wordt.

De doden zijn een matroos en een burger. Of zij een relatie hadden wilde de woordvoerster niet zeggen. De basis werd na de melding van de schietpartij korte tijd afgesloten, maar is nu weer open.

'Cinquanta: ingrijpen in schaatsprogramma'

De voorzitter van de Internationale schaatsunie ISU, Ottavio Cinquanta, wil rigoureus ingrijpen in het programma van het langebaan schaatsen. Bij de Olympische Winterspelen van 2018 zouden de 1000 meter en de 5 kilometer bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen van het programma moeten verdwijnen.

Ook de WK allround, WK sprint en EK allround moeten uit het programma worden geschrapt. Daar tegenover zouden de mass-start en een gemengde estafette moeten worden toegevoegd. Cinquanta schrijft dit in een interne brief aan de topbestuurders van de ISU, die de Volkskrant heeft ingezien. De preses maakt zich na de grote successen van de Nederlandse schaatsploeg bij de Spelen in Sochi grote zorgen over de toekomst van de sport.

Al deze voorstellen noemt de Italiaan 'optie 2'. Zijn eerste optie is een plan voor de lange termijn: het samenvoegen van langebaanschaatsen en shorttrack. Er zou op een baan van 250 meter geschaatst moeten worden. Het pakket van competities en relevante titels wordt als het aan Cinquanta ligt in dat geval vanaf nul opgesteld.

Nabestaanden koelen woede op ambassade Maleisië

Nabestaanden van Chinese passagiers die bij de ramp met de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines zijn omgekomen hebben dinsdag hun woede gekoeld op de ambassade van Maleisië in Beijing. Ze bekogelden het gebouw met plastic waterflessen, probeerden de poort te openen en riepen 'Leugenaars!'.

De Maleisische regering maakte maandag bekend dat vlucht MH370 in het zuiden van de Indische Oceaan moet zijn gestort en dat er geen hoop is dat iemand het heeft overleefd. Het toestel verdween nadat het op 8 maart uit Kuala Lumpur was vertrokken voor een vlucht naar Beijing. Honderddrieënvijftig van de 239 inzittenden waren Chinezen.

De Chinese regering heeft Maleisië om nadere informatie gevraagd. Zij wil dat Maleisië inzage geeft in de satellietgegevens waaruit is afgeleid dat het vliegtuig in de oceaan is gestort.

Het zoeken naar mogelijke brokstukken van de Boeing is dinsdag opgeschort. Vliegtuigen en schepen doorzochten een gebied 2500 vierkante kilometer ten zuidwesten van Australië waar drijvende voorwerpen in zee zijn gezien die mogelijk van het toestel afkomstig zijn. Dichte bewolking, zware regenval en hoge golven maakten verder zoeken dinsdag onmogelijk.

'Ebola naar Canada verspreid'

Een man is in Canada opgenomen in het ziekenhuis met verschijnselen van ebola. De man is recentelijk teruggekomen uit Liberia, waar het dodelijke virus op dit moment snel om zich heen grijpt.

Hij wordt in quarantaine gehouden in een ziekenhuis in Saskatoon, de grootste plaats van de provincie Saskatchewan. Volgens de Canadezen is er geen gevaar voor de volksgezondheid.

De medisch woordvoerder van de provincie wilde niet aangeven hoe lang de man in Afrika is geweest, maar gaf wel aan dat hij pas in Canada symptomen van ebola begon te vertonen.

Die symptomen lijken in lijn te zijn met ofwel het Lassa-, ofwel het ebolavirus. Er wordt momenteel onderzoek gedaan om uitsluitsel te bieden.


"My heart is breaking somewhere over Saskatchewan."

'Nummer 39 met rijst at mee op staatsbanket'

De Chinese zanger die vorig jaar werd bespot door Gordon was zaterdag aanwezig bij het staatsbanket met koning Willem-Alexander en de Chinese president Xi Jinping. De zanger en promovendus, Xiao Wang, was uitgenodigd door de koning, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Aan de uitnodiging was geen ruchtbaarheid gegeven omdat het koninklijk huis zich niet al te openlijk in het publieke debat wil mengen. Wel bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst in de krant dat de uitnodiging het gevolg was van de landelijke bekendheid die Xiao kreeg, in combinatie met zijn status van promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De Chinees zegt in de krant zeer vereerd te zijn door de uitnodiging. Hij zou die als bemoedigend hebben ervaren.

In het programma Holland's Got Talent ging Gordon in op Xiao's afkomst door hem neer te zetten als een bediende in een Chinees restaurant. "welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?", vroeg hij. De opmerking veroorzaakte wereldwijde ophef.

Brabantse PVV blijft achter Wilders staan

De PVV in Noord-Brabant blijft achter partijleider Geert Wilders staan. De fractie in provinciale staten liet dinsdagochtend weten dat 'het gedachtegoed blijvend zal worden verkondigd'. De fractie benadrukt dat Wilders na zijn 'Marokkanenuitspraken', op onder meer de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, nuanceringen heeft aangebracht. "De nuancering en de uitspraak kunnen niet los van elkaar worden gezien", aldus vicevoorzitter van de fractie, Mariëtte Frijters.

"Een immigratiestop, vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminelen met een niet-Nederlandse nationaliteit is ook vastgelegd in het landelijk verkiezingsprogramma. In het beeld van racisme, discriminatie en andere classificaties herkennen wij ons volstrekt niet."

Brabantse PVV blijft achter WIlders staan
Brabantse PVV blijft achter WIlders staan (Foto: ANP)

Familieleden passagiers MH370 belagen politie

Tientallen woedende familieleden van inzittenden van de verdwenen vlucht MH370 hebben in Peking de politie belaagd. Ze gooiden waterflessen naar agenten die de ambassade van Maleisië bewaakten.

De boze familieleden eisen tekst en uitleg van Malaysia Airlines en de regering in Kuala Lumpur, die eerder lieten weten dat het toestel is neergestort. Niemand zou de crash hebben overleefd. De politie probeerde de poort van de ambassade te beschermen tegen de woedende meute. Veel betogers werden teruggeduwd, zeiden getuigen.

Pechtold bekritiseert isoleren PVV

Het negeren van de PVV is geen oplossing. Door alle PVV-voorstellen categorisch af te wijzen wordt een democratische grens overschreden, schrijft D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in een opiniestuk in de Volkskrant. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei zondag al niet van plan te zijn de PVV te negeren. "Ik wil de kiezer niet isoleren."

De PvdA heeft na de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders laten weten voorstellen van de PVV voortaan te negeren. Dat is volgens Pechtold geen juiste houding omdat een partij dan kan worden gedwongen een eigen standpunt niet te steunen.

Pechtold wijst erop dat D66 in het verleden PVV-voorstellen over het beperken van het gebruik van dienstauto's bij de Belastingdienst en het in stand houden van arbeidsmarktrelevante opleidingen heeft gesteund.

PVV-parlementariërs worden volgens de D66-leider democratische rechten ontnomen als hun voorstellen worden genegeerd enkel omdat ze van hun partij afkomstig zijn. "Die kant wil ik als democraat niet op. De stem van een PVV-kiezer is net zo veel waard als die van een kiezer van de PvdA, het CDA of D66. Hun vertegenwoordigers verdienen daarom dezelfde rechten."

Door de PVV te isoleren zouden ook de kiezers worden geïsoleerd. "Juist met hen, veelal maatschappelijk betrokken mensen, wil ik het debat blijven voeren."

Door PVV'ers te behandelen als 'parlementaire paria's' komt de PVV volgens Pechtold precies waar Wilders de partij wil hebben, 'in de slachtofferrol'. Het juridisch oordeel of sprake is van strafbaar gedrag moet volgens Pechtold aan de rechter worden gelaten.

'Luchtvervuiling dodelijker dan gedacht'

Het aantal sterfgevallen door luchtvervuiling ligt wereldwijd fors hoger dan voorheen werd gedacht. Zo'n 7 miljoen sterfgevallen in 2012 houden verband met vervuilde lucht, maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag bekend.

Het aantal van 7 miljoen slachtoffers is een verdubbeling van eerdere schattingen. "De risico's door luchtvervuiling zijn veel groter dan we voorheen dachten of begrepen, vooral met betrekking op hartziektes en beroertes", waarschuwde het hoofd van de milieu- en publieke gezondheidsafdeling van de WHO.

'Luchtvervuiling veel dodelijker dan gedacht'
'Luchtvervuiling veel dodelijker dan gedacht' (Foto: ANP)

[PD] Almería grijpt strohalm in doelpuntrijk duel

Het tegen degradatie vechtende Almería heeft maandag een belangrijke zege geboekt in de Primera Division. In eigen huis werd met 4-3 gewonnen van Real Sociedad. De Baskische ploeg strijdt om Europees voetbal. Almería maakte twee keer een achterstand goed en gaf een keer een voorsprong weg voordat Hicham Khaloua in blessuretijd de wedstrijd besliste.

Na 21 minuten kwam Real Sociedad in Almeria op voorsprong toen Carlos Vela een strafschop benutte. Acht minuten later was via Oscar Diaz 1-1 en met die stand werd ook aan de tweede helft beginnen.

Ook in de tweede helft was het weer even wachten voor de toeschouwers tot er gescoord werd. Dertien minuten na de hervatting maakte Imanol Agirretxe de 2-1 voor de ploeg uit San Sebastian, maar Verza zette de wedstrijd op zijn kop. Hij benutte strafschoppen in de 66e en de 71e minuut en gaf de thuisploeg zo zijn eerste voorsprong. Markel Bergara scoorde vijf minuten voor tijd de 3-3 en dat leek de eindstand te worden totdat Khaloua alsnog de drie punten in Almería hield.

In de stand in de Primera División blijft Real Sociedad zesde met 46 punten uit 29 duels. Dat is een punt minder dan nummer vijf Sevilla en een punt meer dan nummer zeven Villarreal. Almería klimt van de negentiende naar de zestiende plaats en staat met 29 punten uit 29 wedstrijden nu een punt boven de gevarenzone.

Nadal heeft geen kind aan Denis Istomin in Miami

Rafael Nadal heeft maandag maar één game afgestaan aan Denis Istomin in de derde ronde van het masterstoernooi in Miami. De als eerste geplaatste Spanjaard had op zeven seconden na precies een uur nodig om zich van de Oezbeek te ontdoen: 6-1, 6-0.

Nadal begon de partij met een dubbele break en kwam met 4-0 voor. Istomin produceerde toen vanuit het niets een lovegame en zette zijn naam zo op het scorebord. Een breakpunt voor 4-2 liet hij onbenut en op 5-1 verloor hij zijn opslag op love: 6-1.

In de openingsgame van de tweede set waren er weer twee breakpunten voor Istomin. Die benutte hij opnieuw niet en een game later kon hij vanaf 40-15 zijn eigen opslagbeurt niet winnen. In de volgende drie games won Istomin maar een punt en op 5-0 serveerde hij opnieuw. Weer kwam de Oezbeek op 40-15, maar met vier punten op rij beëindigde Nadal de wedstrijd toch.

Moeder Cruijff is niet rouwig om breuk met Hari

Jadranka vindt het niet erg dat haar dochter Estelle Cruijff en Badr Hari uit elkaar zijn. "Die relatie interesseert mij niets", zei ze maandag in RTL Boulevard. De 29-jarige vechtsporter en de 35-jarige Cruijff, die sinds juni 2012 samen waren, lieten zaterdag weten uit elkaar te zijn.

Jadranka is blij dat Hari uit het leven van haar dochter en kleinkinderen is verdwenen. "Aan mijn kinderen komt niemand, Badr zeker niet", legt ze uit. "Mijn kleinkinderen zijn goed. Ik bescherm ze en dat doe ik altijd. Daar komen geen Badrs tussen." Zo zou de vechtsporter Cruijffs zoon Maxim Gullit hard hebben aangepakt en zijn hoofd in een toiletpot hebben geduwd. "Ja, dat klopt. Dat heb ik gehoord van mijn kleinzoon."

Het koppel zei uit elkaar te zijn vanwege de afstand omdat Hari sinds oktober in Marokko woont. Ook de strafzaak tegen de kickbokser, die in februari tot een jaar cel werd veroordeeld voor geweld in het uitgaansleven, de media-aandacht voor hun relatie en Estelles echtscheiding van Ruud Gullit speelden een rol in het besluit.

Urkse vissersstaking ten einde

De stakende vissers in Urk hebben een akkoord gesloten met de vishandel. De partijen hebben afgesproken dat er op termijn een 'rendabele situatie' moet komen voor beide partijen. De staking die vorige week zondag begon, is daarmee beëindigd.

"Binnen de overeenkomst zijn afspraken gemaakt voor de korte en de lange termijn. De komende zes weken zullen worden benut om de afspraken verder vorm en inhoud te geven", staat in een verklaring.

De vissers waren boos omdat zij te weinig verdienen aan hun schol- en tongvangsten. Ze vinden dat de handelaren te weinig betalen. Volgens de vissers is het met de huidige prijzen niet meer rendabel om tong en schol te vangen. Uit solidariteit met hun Urkse collega's bleven ook de tong- en scholvissers in Zeeland aan wal.

Titanfall

Vroeger had je twee shooters die iedereen online speelde. Je speelde Quake of Unreal. Punt. Er was niets anders. Tien jaar later is er weinig tot niets veranderd, de online schietwereld wordt nog steeds door twee partijen bepaald. Met veel bombarie probeert EA daar nu verandering in te brengen met zijn nieuwe IP genaamd Titanfall. Maar biedt Titanfall genoeg verandering om marktaandeel van Call of Duty en Battlefield in te pikken?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.