Consumentenbond eist stopzetting ING-plannen

ING moet de plannen voor het commercieel gebruik van klantgegevens van de bank 'onmiddellijk stoppen'. De plannen zijn in strijd met de gedragscode voor banken en zetten het nog broze vertrouwen van de consument in de financiële sector verder onder druk. Dat schrijft Consumentenbond-directeur Bart Combée in een woensdag verstuurde brief aan de bank.

De directeur schrijft dat de bond principieel tegen de voornemens is, aangezien de plannen niet verenigbaar zijn met de door ING ondertekende code. Een band tussen een bank en zijn klant is volgens de bond niet te vergelijken met die tussen een commerciële partij en klant. De Consumentenbond ziet vooral veel voordeel voor ING zelf en de adverteerders, en weinig voor de klant.

ING zegt dat geen informatie wordt gedeeld als de klant dat niet wil. Maar de bond wil de consument tegen zichzelf in bescherming nemen, aangezien die zich vaak niet goed laat voorlichten. "De praktijk op internet is dat consumenten akkoord of toestemming geven zonder zich in de voorwaarden te verdiepen. Het is dan ook de vraag of toestemming een werkelijk geïnformeerde keuze van de klant is", schrijft Combée.

ING kondigde maandag aan proeven te starten met het delen van klantinformatie met bedrijven, zodat die, met ING als tussenschakel, op maat gesneden aanbiedingen kunnen doen aan een klant.

De bank haastte zich maandag te zeggen dat 'absoluut geen sprake zal zijn van verkoop van klantdata aan derden'. "ING zal nooit individueel herleidbare klantdata doorgeven aan derden en klanten kunnen erop vertrouwen dat ING uitsluitend gebruikmaakt van hun persoonsgegevens wanneer dat ook is toegestaan", aldus de bank maandag.

De Consumentenbond liet maandag al weten verbaasd te zijn over de plannen. Of de voornemens in strijd met de regels zouden zijn, kon de bond toen nog niet zeggen.