Muur van zeecontainers om Obama in Amsterdam

Het Museumplein in Amsterdam wordt voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama volledig afgeschermd met zeecontainers. De containers worden vrijdagmiddag in twee lagen op elkaar gestapeld waardoor een muur wordt gevormd rond het plein.

Mensen die hoopten een glimp van Obama op te vangen, hebben met de maatregel definitief geen kans. De gemeente Amsterdam had donderdag overigens al aangegeven dat het bezoek van de president aan het Rijksmuseum geen publieksevenement is en 'dat weinig tot niets te zien' is. Nu blijkt waarom.

Door de zeecontainers is een vesting gebouwd om het Museumplein waar onmogelijk door- of omheen kan worden gekeken. Dat terwijl de gemeente donderdag nog liet weten dat er 'afschermende hekken' om het plein zouden worden geplaatst.

Een andere maatregel is dat omwonenden van het Museumplein tijdens het bezoek van Obama niet op hun balkons of dakterrassen mogen komen. Ook moeten zij ramen en terras- of balkondeuren gesloten houden.

Obama brengt samen met premier Mark Rutte (VVD) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) maandagochtend een bezoek aan het museum. Daarna vertrekt de president per helikopter naar Den Haag voor de Nucleaur Security Summit. Het Rijksmuseum is maandag tot 13 uur gesloten. Het Van Gogh Museum heeft vrijdag bekendgemaakt de deuren de hele dag dicht te houden.