Gele borden verdwijnen van NS-stations

De meeste gele overzichtsborden met vertrektijden verdwijnen vanaf april volgend jaar van de stations. Elk station houdt voorlopig nog één set over, bevestigt een woordvoerder van de NS woensdag.

De gele borden zijn volgens de NS niet meer van deze tijd. Reizigers zouden hun reis vooral online plannen en op de stations wordt vooral naar de digitale borden gekeken. Van de 3400 informatieborden die er nu landelijk zijn blijven er aanvankelijk zevenhonderd over. Uiteindelijk moeten alle borden verdwijnen.

Van de reizigers gebruikt slechts twee tot vier procent de borden nog om de reis te plannen, stelt de NS op basis van klantonderzoek. Wel zou 79 procent de borden nog raadplegen om de vertrektijden te controleren. Iets meer dan de helft gebruikt ze om het perron van vertrek op te zoeken.

Bij verstoringen of werkzaamheden zouden de borden reizigers echter op het verkeerde been zetten. Als een trein later vertrekt of vanaf een ander perron staat dat er namelijk niet. De digitale schermen die nu op bijna alle stations hangen geven ook actuele wijzigingen weer.

Verder hebben steeds meer reizigers een smartphone, waardoor ze de reisinformatie ook online kunnen opvragen. De NS erkent wel dat de huidige digitale informatie geen volwaardig alternatief voor de gele borden is. Daarom wordt overlegd met het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) over een alternatief.

In een brief aan het Lovoc staat dat bijvoorbeeld meer digitale informatie op de grote stations kan worden gegeven. Die alternatieven moeten er begin 2015 zijn. Het Locov verwacht in januari met een advies over het verzoek te komen.