Koolhoven wil western weer in Nederland maken

Martin Koolhoven wil zijn western Brimstone voor een groot deel in Nederland maken nu het kabinet twintig miljoen euro beschikbaar stelt om de Nederlandse filmsector te stimuleren. "Hiermee wordt het voor mij weer interessant om mijn films in Nederland te maken", zei de regisseur vrijdag tegen Novum Nieuws.

"Natuurlijk kan ik veel opnames op locatie alleen in het buitenland filmen", vervolgt de 44-jarige regisseur. "Maar ik kan weer Nederlandse crew betalen en de eindmontage in Nederland laten plaatsvinden."

De stimuleringsmaatregel wordt door de overheid omschreven als 'een kostprijsverlagende subsidie op productiebestedingen in Nederland'. Hierdoor worden bepaalde kosten van filmproducties die in Nederland zijn gemaakt door de overheid vergoed. Zo moet de concurrentiepositie van de Nederlandse filmsector worden versterkt. De laatste jaren zochten veel Nederlandse filmmakers hun toevlucht in het buitenland, omdat filmproducties daar wel overheidssteun krijgen.

Brimstone, een coproductie van vijf landen, is een westernthriller over een negentiende-eeuwse vrouw. Haar leven, en dat van de leden van haar gezin, komt op het spel te staan als een sinistere dominee ten tonele verschijnt. Koolhoven, die ook het scenario schreef, voorspelt een duistere western zonder heldhaftige revolverhelden, waarin het geloof centraal staat. Een premièredatum is nog niet bekend.


Koolhoven wil western weer in Nederland maken (Foto: Novum)