Obama: Boehner houdt overheid gesloten

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is degene die een heropening van de Amerikaanse overheid in de weg staat. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd.

Obama riep Boehner op om zo snel mogelijk een begrotingswet in stemming te brengen, zonder daar extra voorwaarden aan te verbinden. Volgens de president weigert Boehner dit te doen omdat hij bang is zich de woede van de 'extremisten' in zijn partij op de hals te halen.

De Amerikaanse overheid kwam maandag zonder geld te zitten. In ruil voor het financieren van de overheid eisten de Republikeinen dat de invoering van de zorgwet van Obama een jaar zou worden uitgesteld. Obama en de Democraten piekeren er echter niet over te tornen aan hun belangrijkste beleidsoverwinning van de afgelopen jaren.

De Democraten benadrukken dat de wet niet alleen is aangenomen, maar ook is bekrachtigd door het Hooggerechtshof, en niets te maken heeft met het financieren van de overheid.

Door de zogenoemde shutdown zitten ruim achthonderdduizend ambtenaren nu thuis. Daarnaast zijn alle nationale parken, musea en monumenten gesloten en komt de voedselhulp voor vrouwen en kinderen die onder de armoedegrens leven over een week stil te liggen.