Britten steggelen over nikab in rechtszaal

Een rechter in Londen besluit maandag of een jonge moslima een nikab mag dragen in de rechtszaal. De vrouw weigerde eerder de gezichtsbedekkende sluier af te doen in het bijzijn van mannen, meldden Britse media.

De 22-jarige vrouw wordt beschuldigd van het intimideren van een getuige, maar gekibbel over haar kleding domineerde het proces tot dusver. Volgens de advocaten van de vrouw is het een mensenrecht om kleding te gebruiken bij het uitdrukken van een religie. Aanklagers waarschuwen dat het dragen van een nikab in de rechtszaal het werk van getuigen lastiger kan maken.

Tijdens een eerdere zitting moest een politievrouw een kijkje onder de sluier nemen, om te bevestigen dat de vrouw inderdaad de verdachte was. Dat leidde tot discussie over het dragen van het kledingstuk tijdens de rest van het proces. De verdediging wil dat rechters per zaak besluiten of de islamitische kleding gedragen mag worden, berichtte de BBC.

Hoewel de rechter maandag de knoop moet doorhakken, wordt de zaak volgens The Telegraph tot op het hoogste niveau gevolgd. Zo zouden hoge ambtenaren in het ministerie van Justitie menen dat het in het belang van de rechtspraak is, dat een jury het gezicht van een verdachte kan zien.

De zaak ligt extra gevoelig omdat het proces samenvalt met een maatschappelijke discussie over het dragen van een nikab of boerka in het onderwijs. Een grote scholengemeenschap besloot vorige week onder druk van activisten om weer gezichtsbedekkende kleding toe te staan. Premier David Cameron liet daarop weten voor een verbod te zijn op de school van zijn kinderen.

Britten steggelen over nikab in rechtszaal
Britten steggelen over nikab in rechtszaal (Foto: ANP)