Marine gaat op piratenjacht

Het transportschip Zr. Ms. Johan de Witt is zondag vanuit Den Helder vertrokken om de komende vier maanden piraterij bij de Hoorn van Afrika te bestrijden. Het marineschip doet als stafschip mee aan de EU-missie Atalanta en krijgt een internationale staf aan boord onder leiding van commandeur Peter Lenselink, laat het ministerie van Defensie weten.

Onder de vlag van de Europese Unie worden kwetsbare vaartuigen en schepen die varen voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties geëcorteerd. Nederland levert sinds 2009 een bijdrage aan piraterijbestrijding voor de kust van Somalië, zowel in EU- als in NAVO-verband. Het fregat Zr. Ms. Van Speijk vaart momenteel onder NAVO-vlag in het missiegebied.

De Johan de Witt heeft twee Cougar-transporthelikopters en een onbemand vliegtuigje, de zogenoemde ScanEagle, aan boord. Daarnaast beschikt het schip over een mariniersteam dat is gespecialiseerd in het enteren van verdachte schepen. Verder vaart een beveiligingsteam mee dat op kwetsbare schepen kan overstappen.