Commando antipiraterijmissie in Nederlandse handen

Nederland neemt binnenkort het commando over de Europese antipiraterijmissie over. Zondag vertrekt het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt vanuit Den Helder richting de wateren rondom Somalië in de Hoorn van Afrika. Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt. De operatie stond in de afgelopen maanden onder Portugese leiding.

De missie, Atalanta, richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Naast het verstoren van piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan bieden mariniers ook bescherming voor kwetsbare vaartuigen en schepen.

De Johan de Witt dient vier maanden als stafschip van de missie. Commandeur Peter Lenselink voert het commando. Naast de vaste bemanning en de internationale EU-staf is het schip uitgerust met twee helikopters en een onbemand vliegtuigje. Ook vaart een militair beveiligingsteam uit Malta mee.

Nederland draagt sinds 2009 bij aan piraterijbestrijding voor de kust van Somalië, zowel in EU als in NAVO verband. Zo vaart het fregat Zr.Ms. Van Speijk momenteel in het missiegebied onder NAVO-vlag. Vorig jaar voerde Nederland ook al enkele maanden het commando. Dat gebeurde toen vanaf de Zr.Ms. Rotterdam.