Toezichthouder ACM houdt 4G-aanbod in de gaten

De ontwikkelingen op de markt voor snel mobiel internet via het 4G-netwerk worden de komende tijd nauwlettend in de gaten gehouden door de Autoriteit Consument & Markt, de nieuwe toezichthouder voor onder meer de telecomsector. Dat heeft ACM-topman Chris Fonteijn donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag.

De ACM verwacht dat de komst van 4G zal leiden tot nieuwe diensten en dankzij de komst van de nieuwe aanbieder Tele2 ook tot lagere prijzen. De organisatie gaat erop toezien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt en dat providers niet hun oudere netwerken gaan verwaarlozen. Fonteijn zei overigens voor dit laatste nog geen signalen te hebben.

De ACM is op 1 april is ontstaan uit een fusie van de telecomtoezichthouder OPTA, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Consumentenautoriteit. De fusie moet leiden tot effectiever optreden tegen bijvoorbeeld prijsafspraken. Ook moet de fusie leiden tot een bezuiniging van drie miljoen euro per jaar. Daarnaast moet de ACM nog 4,5 miljoen bezuinigen. Deze besparing is nog niet ingevuld.

Naast de ontwikkelingen rondom 4G gaat de ACM de komende tijd bekijken of er voldoende concurrentie is op de hypotheekmarkt en tussen leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.