Religieus geweld Birma reden voor maatregelen

De regering van Birma heeft 'uiterste inspanningen' beloofd om raciaal en religieus getint geweld een halt toe te roepen. In een maandagavond via de staatstelevisie verspreide verklaring waarschuwt de regering dat het geweld tussen boeddhisten en moslims de democratische hervormingen in het land in gevaar kan brengen.

President Thein Sein kondigde vrijdag de noodtoestand af in de stad Meikthila, waar gewelddadige onlusten tussen boeddhisten en moslims aan zeker 32 mensen het leven hebben gekost en meer dan twaalfduizend moslims uit hun huizen verdreven zijn. Desondanks hield het geweld aan en verspreidde het zich zelfs naar andere steden.

"Wij dringen er bij de bevolking op aan religieuze uitersten en geweld die de democratische hervormingen en ontwikkelingen in gevaar kunnen brengen te vermijden", luidde de verklaring.

Maandag bereikte het tegen moslims gerichte geweld de hoofdstad Naypyitaw. Meutes boeddhisten trokken in het weekend een spoor van vernielingen in islamitische wijken. Moskeeën en tientallen huizen gingen in vlammen op.

In Meikthila, een stad met honderdduizend inwoners van wie ongeveer dertig procent islamitisch, leken vooral moslims het slachtoffer te zijn van het geweld. In de afgelopen week werden minstens vijf moskeeën in brand gestoken en de meeste huizen en winkels die aan vlammen ten prooi vielen waren eigendom van moslims. Zeker 35 personen werden op verdenking van brandstichting aangehouden, maar inwoners en activisten zeggen dat de politie weinig heeft gedaan om relschoppers tegen te houden of te traag heeft ingegrepen.

De toename van het sektarische geweld werpt een schaduw over de regering van Thein Sein, die sinds twee jaar bezig is democratische hervormingen door te voeren, na een halve eeuw militaire dictatuur.

Vorig jaar werd het westen van Birma ook al getroffen door geweld tussen boeddhistische Rakhines en islamitische Rohingya's, waardoor honderden mensen om het leven kwamen en honderdduizend uit hun huizen werden verdreven. Maar het nieuwe geweld geeft aan dat de spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Birma niet slechts beperkt zijn tussen Rakhines en Rohingya's, zegt Jim Della-Giacoma van de International Crisis Group. "Birma is een land met tientallen breuklijnen en grieven waar in de autoritaire jaren luchtigjes overheen werd gestapt en die wij nu pas beginnen te zien en te begrijpen. Het is een paradox van overgangen, dat grotere vrijheid dit soort lokale conflicten weer de kop op laat steken."

Ongeveer een derde van de zestig miljoen inwoners van Birma behoort tot etnische minderheden. Het merendeel van deze groepen heeft in het verleden voor autonomie gevochten. Moslims vormen ongeveer vier procent van de bevolking.


Religieus geweld Birma reden voor maatregelen (Foto: Novum)