Geweld tegen vrouwen veroordeeld door VN

Een VN-conferentie in New York heeft een verklaring aangenomen om geweld tegen vrouwen en meisjes te beëindigen. De bijeenkomst dreigde na circa 2 weken vergaderen op een fiasco uit te draaien, aangezien religieuze landen traditiegetrouw niet zo veel op hebben met vrouwenrechten.

Enkele islamitische landen en het Vaticaan wilden zich eerst niet achter de verklaring scharen, omdat ze vonden dat er te veel nadruk lag op de seksuele rechten van vrouwen. Zo staat in de verklaring dat vrouwen altijd voorbehoedsmiddelen mogen gebruiken zonder dat een mannelijk familielid daar toestemming voor moet geven. Dat staat haaks op religieuze opvattingen op dat gebied.

Naast Egypte, hebben ook Iran, Saudi-Arabië, Qatar, Libië, Nigeria, Sudan, Honduras en het Vaticaan nog steeds hun bedenkingen bij de verklaring. Die waren echter niet zwaarwegend genoeg om de verklaring helemaal naar de prullenbak te verwijzen.

De verklaring is niet bindend, maar volgens diplomaten wel een belangrijk pressiemiddel om betere rechten voor vrouwen af te dwingen. De kans is echter niet groot dat dit in de praktijk zal betekenen dat vrouwen beter beschermd worden tegen onderdrukking, uitbuiting, discriminatie, seksueel misbruik en andere ellende.