Vrouw mag op kieslijst SGP

Vrouwen kunnen voortaan formeel net als mannen op de kieslijsten van de SGP komen. Tachtig procent van de afgevaardigden van de kiesverenigingen van de partij heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van het bestuur de formele belemmeringen voor vrouwen om zich verkiesbaar te stellen voor de partij op te heffen.

De mannenbroeders besloten dat de juridische belemmeringen worden opgeheven, maar handhaven wel het standpunt dat vrouwen geen functies namens de partij mogen uitoefenen. In totaal waren er 320 stemmen voor en 85 tegen, laat een woordvoerder van de partij weten. Verder werd een keer blanco gestemd.

De SGP hield zaterdag in Hoevelaken een congres. Het vrouwenstandpunt is al vele jaren een heet hangijzer voor de SGP.

In januari maakte de partij bekend het roer om te gooien ten aanzien van vrouwen op de kieslijst. De partij gaf aan in het reglement te willen opnemen dat het geslacht van kandidaten niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten. Het beginselprogramma wordt echter niet aangepast. Daarin staat dat vrouwen geen functies namens de partij mogen uitoefenen.

De SGP werd min of meer tot de aanpassing gedwongen door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde afgelopen zomer dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kieslijsten. De Hoge Raad had eerder op grond van het discriminatieverbod hetzelfde geëist.

Het besluit maakt het formeel mogelijk voor vrouwen om op een kieslijst terecht te komen, maar in de praktijk hoogst onwaarschijnlijk. Net zoals in vrijwel alle andere religies hebben vrouwen ook in het christendom een sterk ondergeschikte positie. De SGP houdt sterk vast aan de christelijke regels.