Spielberg wil oorlogsfilm maken in Kashmir

Steven Spielberg wil een film over de Tweede Wereldoorlog opnemen in Kashmir. Dat laat de filmmaker weten aan de Indiase krant The Times of India. Het kan een gevaarlijke onderneming worden, want de grensstreek tussen India, Pakistan en China geldt al jaren als risicovol. Alle drie de landen maken aanspraak op het gebied.

Aan een scenario wordt gewerkt, zegt Spielberg, hoewel hij nog niet wil vertellen waar het verhaal over gaat. "We zijn van plan ook in Kashmir te filmen. Maar we moeten nog bepalen wie we gaan casten, waar we gaan opnemen en wie gaat regisseren." Spielberg lijkt hoe dan ook betrokken te zijn als producent.

Spielberg kwam tot het idee nadat hij twee jaar geleden een hele stapel negatieven vond die zijn vader als soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog in India had gemaakt. De inmiddels 96-jarige Arnold Spielberg diende als technicus voor een eskadron Amerikaanse bommenwerpers.

"Ik vond vierhonderd negatieven die mijn vader nooit had laten ontwikkelen", vertelt Spielberg. "Het waren prachtige foto's van zijn tijd in Karachi, Bombay, Calcutta en andere steden tijdens de Tweede Wereldoorlog."

"Toen hij me er vroeger over vertelde, kon ik me er niet zoveel bij voorstellen", gaat de 66-jarige Spielberg verder. "Pas bij het zien van die foto's begreep ik wat hij daar had gedaan. Ik zag Indiase kindertjes die om de Amerikaanse jeeps speelden, en fantastische opnames van olifanten en koeien en bazaars."

De Tweede Wereldoorlog is voor Spielberg allerminst onbekend terrein. Hij regisseerde al de veelgeprezen drama's Schindler's List en Saving Private Ryan, en produceerde Flags of Our Fathers en Letters from Iwo Jima. Ook in de Indiana Jones-films dient nazi-Duitsland als achtergrond.

De laatste keer dat Spielberg in India was voor filmopnames was in 1983, voor Indiana Jones and the Temple of Doom. De keer daarvoor was in de jaren zeventig, voor enkele scènes in Close Encounters of the Third Kind.


Spielberg wil oorlogsfilm maken in Kashmir (Foto: Novum)