3000 EU-salarissen hoger dan Rutte

Grofweg drieduizend EU-ambtenaren krijgen een hoger brutosalaris dan de Mark Rutte (VVD). De premier verdient 144 duizend euro.

EU-ambtenaren in de schalen dertien tot en met zestien verdienen bruto meer dan Rutte, maar netto is het aantal 'veel groter' dan drieduizend, antwoorden minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

De PvdA-bewindslieden gaan bij de Europese Commissie vragen hoeveel het er zijn. De Europese Unie telt ongeveer vijftigduizend ambtenaren. Het CDA en veel andere Kamerfracties willen dat het Europese beloningsbeleid in lijn komt met dat van de lidstaten.

De Europese ambtenaren betalen sinds 1 januari tijdelijk 5,5 procent minder belasting dan afgelopen jaar, omdat de termijn van de solidariteitsheffing is verlopen. Dat wordt hersteld als later dit jaar overeenstemming is bereikt over het EU-ambtenarenstatuut, schrijven de bewindslieden.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, ontvangen een brutosalaris van 304.221 euro per jaar.