Jansen Steur toonde mogelijk oud document van IGZ

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft in Duitsland mogelijk een in 2006 door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) afgegeven verklaring laten zien toen hij daar als neuroloog ging werken. Een woordvoerder bevestigt dat de inspectie in 2006 zo'n verklaring heeft afgegeven, maar benadrukt dat die in 2009 weer is vernietigd.

De kliniek in Heilbronn waar Jansen Steur sinds 2011 werkte, stelde maandag dat de neuroloog over de juiste papieren beschikte om aan de slag te gaan in Duitsland. Mogelijk heeft hij een verklaring laten zien die de inspectie in 2006 afgaf. In 2009 werd die verklaring echter vernietigd en moest Jansen Steur zich onder druk van de IGZ laten uitschrijven uit het artsenregister.

Jansen Steur werd vorige week ontslagen toen het ziekenhuis van zijn reputatie hoorde. Het Openbaar Ministerie in Duitsland start een vooronderzoek naar een ingreep van Jansen Steur waarbij hij in de fout zou zijn gegaan.

De arts wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.