Patiënte klaagt over ingreep Jansen Steur

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft toch een patiënt behandeld in het Duitse ziekenhuis waar hij werkte. Hij heeft in augustus bij een 33-jarige vrouw een zogeheten lumbaalpunctie uitgevoerd, waarbij ruggenmerg wordt afgenomen. Dat schrijft de Duitse krant Heilbronner Stimme zondag.

Het ziekenhuis ontsloeg Jansen Steur vrijdag en gaf zaterdag aan dat hij voor zover bekend geen patiënten heeft benadeeld in de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn.

De vrouw zegt in de krant nog weken last te hebben gehad van de ingreep van de 'schandaalarts' en kon naar eigen zeggen enkele dagen niet eten en bewegen. "De punctie was zeer pijnlijk en duurde erg lang." Volgens de krant leed ze aan een postpunctioneel syndroom, wat in drie tot tien procent van de gevallen zou gebeuren.

De Duitse kliniek was niet op de hoogte van de affaire rond Jansen Steur. Jansen Steur werkte sinds 2011 in de kliniek via kortdurende contracten en verleende uitsluitend basiszorg. Hij heeft geen operaties uitgevoerd en had altijd een arts boven zich.

Tegen Jansen Steur loopt een strafproces omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.