'Lekken toespraak Beatrix nalatig van RVD'

Volgens ict-journalist Brenno de Winter is het uitlekken van de kersttoespraak van koningin Beatrix te wijten aan 'nalatigheid van de RVD'. Met een simpele instelling zou de site afgeschermd zijn geweest voor nieuwsgierigaards, schrijft het Algemeen Dagblad.

De tekst en opname van de toespraak werd maandag op de site van de Rijksoverheid ontdekt door internetmarketeer Anne Jan Roeleveld. Deze ontdekte het lek door het jaartal in het internetadres van de toespraak van vorig jaar aan te passen.

De vorstin bedankt in haar toespraak alle Nederlanders voor de steunbetuigingen die ze heeft ontvangen na het ongeluk van Prins Friso, eerder dit jaar. Ook spreekt de koningin haar vertrouwen uit in Europa.

Het is niet de eerste keer dat overheidsuitingen op deze wijze uitlekken. In 2011 lekte de Miljoenennota een paar dagen eerder op exact dezelfde wijze uit.

De RVD verklaart dat de toespraak 'op stand-by' online stond. De rede wordt dinsdag om 13.00 uur tegelijkertijd uitgezonden op Nederland 1 en 2 en Radio 1.