Cashloze kassa rukt op in supermarkten

Steeds meer supermarkten installeren kassa's waar alleen met een pinpas afgerekend kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, schrijft het AD woensdag.

De cashloze kassa werd in 2009 geïntroduceerd. Aan het begin van dit jaar waren er 478 supermarkten met zo'n kassa. De stichting verwacht dat dit verdriedubbeld is aan het einde van het jaar.

Hierdoor zou een derde van de supermarkten een of meerdere cashloze kassa's hebben geïnstalleerd. In bijvoorbeeld veel nieuwe filialen van Albert Heijn worden drie van de tien nieuwe kassa's niet met geldlade uitgerust.

De pinkassa's zorgen voor meer veiligheid voor supermarkten. "Minder cash in huis maakt zowel ons als de klant minder kwetsbaar", zegt stichtingvoorzitter Cees van Vliet in het AD. Hij verwacht wel dat er altijd een mogelijkheid blijft om in contanten af te rekenen.

Daarnaast maakt pinnen het goedkoper voor supermarkten om de administratie van kassa's af te handelen. Volgens de stichting levert elke kassa die wordt omgebouwd supermarkten een besparing op van 560 tot 970 euro per jaar.


Cashloze kassa rukt op in supermarkten (Foto: Novum)