Opgevoerde brommers niet meer in beslag genomen

De politie neemt opgevoerde brommers niet langer in beslag. In plaats daarvan wordt het kenteken ingevorderd en krijgt de eigenaar naast een bekeuring twee weken de tijd om de brommer zelf in originele staat terug te brengen. Dit bespaart de politie een hoop tijd, maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag bekend tijdens een werkbezoek aan Urk.

De nieuwe aanpak is een initiatief van de Urker politie. Opstelten neemt de werkwijze over in zijn strijd tegen de toenemende regeldruk bij de politie. Het moet leiden tot een forse afname van de administratieve lasten.

Landelijke invoering moet op jaarbasis een productiviteitswinst opleveren van 75 voltijdbanen. Hierdoor hebben agenten meer tijd voor het 'echte politiewerk': Boeven vangen.

De eigenaren van de opgevoerde bromfietsen krijgen hun kentekenbewijs pas terug als zij het materiaal inleveren waarmee de brommer was opgevoerd. Wanneer een opgevoerde brommer niet binnen twee weken in originele staat is teruggebracht, wordt het kentekenbewijs naar de RDW gestuurd en geschorst.