'Kroon dient schadeclaim in tegen staat'

Kapitein Marco Kroon dient een schadeclaim in tegen de Nederlandse staat. De militair had excuses van justitie verwacht na de rechtszaak waarin hij is vrijgesproken van drugsbezit, hebben zijn advocaten Geert-Jan knoops en Carry Knoops-Hamburger tegen het Brabants Dagblad gezegd.

Omdat justitie 'zeer recent' heeft aangegeven geen gebaar te willen maken, is volgens hen besloten tot een procedure voor schadevergoeding. De advocaten kondigden de stap volgens de krant donderdag aan bij de installatie van Kroon tot compagniecommandant van zo'n 150 pantserinfanteristen in Oirschot.

Kroon kreeg in 2009 de Militaire Willemsorde opgespeld vanwege zijn 'uitzonderlijke daden' in Afghanistan. Hij was de eerste in 55 jaar die de onderscheiding kreeg.

De militair kwam kort na zijn huldiging in opspraak vanwege vermeend cocaïnebezit. Daarvan werd Kroon vrijgesproken, wel werd hij veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit en verstrekken van stroomstootwapens.