Dibi: ik moest voor Kunduz-missie stemmen

Kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks Tofik Dibi werd gedwongen voor de politietrainingsmissie in Kunduz te stemmen. Dat zei hij in de nacht van zaterdag op zondag in het Radio 1-programma De Overnachting.

De steun van GroenLinks in de Tweede Kamer was cruciaal voor de missie in Afghanistan. Volgens Dibi was de steun van zijn partij voor de missie echter in alle opzichten fout. Hij vindt dat zo'n besluit nooit meer genomen mag worden. "Het was afgedwongen."

Dibi wilde de vraag of hij door GroenLinks-leider Jolande Sap werd gedwongen voor de missie te stemmen, niet beantwoorden. "Uiteindelijk heb ik mezelf gedwongen voor te stemmen, omdat de druk enorm was. Ik heb gewoon voorgestemd. Punt. Ik kan er niks anders over zeggen. Anders zou ik een rel creëren."

Volgens de kandidaat-lijsttrekker waren er genoeg mensen binnen de partij om tegen de missie te stemmen. Uiteindelijk stemde alleen zijn partijgenoot Ineke van Gent tegen, iets wat Dibi 'een heldendaad' noemde. "Een tegenstem was acceptabel. Laat ik het zo maar zeggen."

Dibi denkt dat het instemmen met de missie de reden is dat het met zijn partij zo slecht gaat. GroenLinks is in de peilingen gehalveerd.


Dibi: ik moest voor Kunduz-missie stemmen (Foto: Novum)