Tofik Dibi gaat strijd aan met Jolande Sap

Tofik Dibi wil de lijsttrekker van GroenLinks worden. Dat heeft het Kamerlid zondag laten weten in een verklaring.

"GroenLinks moet weer durven voorop te lopen. Nog nooit was het optimistische en innovatieve verhaal van GroenLinks zo urgent", schrijft Dibi. Hij zegt erdoor geraakt te zijn dat de partij er nu onvoldoende in slaagt om mensen te raken en in hun hoofden en harten te komen. "Juist nu moeten we voorbij de tegenstellingen tussen links en rechts, jong en oud, zwart en wit."

De 31-jarige Dibi schrijft verder dat het tijd is voor 'een nieuwe groene economie'. "GroenLinks moet daarin vooroplopen en mensen meekrijgen. Op verrassende en vernieuwende wijze." Dibi licht zijn kandidatuur maandag om 15.00 uur toe in Amsterdam.

Partijvoorzitter van GroenLinks Heleen Weening liet afgelopen week al weten dat zich meerdere kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de partij hebben gemeld. Kandidaten worden voorgedragen door de kandidatencommissie, die op 31 mei bekendmaakt wie in aanmerking komt om lijsttrekker te worden.

Jolande Sap, die Femke Halsema op 17 december 2010 opvolgde als fractievoorzitter, zei vrijdag dat er een referendum komt over het lijsttrekkerschap. Daaruit moet blijken of het mede door GroenLinks gesloten begrotingsakkoord haar positie heeft aangetast. Ze zei een strijd om het lijsttrekkerschap voor de verkiezingen van 12 september 'met enthousiasme' tegemoet te zien.

Dibi zit sinds 2006 in de Tweede Kamer namens GroenLinks. Hij houdt zich in het parlement bezig met onder meer imigratie en asiel, jeugdzorg en veiligheid en justitie. De parlementaire pers koos Dibi in 2008 tot politiek talent van dat jaar.


Tofik Dibi gaat strijd aan met Jolande Sap (Foto: Novum)