Clinton ontmoet minister Myanmar

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton voert donderdag overleg met haar Myanmarese collega Wunna Maung Lwin. Er ligt Myanmar veel aan gelegen dat Washington de economische sancties tegen het land versoepelt.

Donderdag zal vermoedelijk ook voor het eerst in meer dan twintig jaar een Amerikaanse ambassadeur voor het land worden benoemd. Verwacht wordt dat de huidige speciaal afgezant voor Myanmar, Derek Mitchell, de post krijgt.

De hervormingen in Myanmar van het afgelopen jaar hebben in de Verenigde Staten een debat op gang gebracht over de snelheid waarmee de sancties tegen het land vanwege onder meer mensenrechtenschendingen moeten worden versoepeld. In januari kondigden de VS aan om de diplomatieke betrekkingen met Myanmar te normaliseren. Dat gebeurde nadat oppositieleidster Aung San Suu Kyi een zetel in het parlement had gekregen.

Over het plan van de regering om een verbod op Amerikaanse investeringen in het land op te heffen is meer onzekerheid. Het verbod, dat in 1997 werd ingevoerd, wordt zondag al dan niet met een jaar verlengd. Mogelijk wordt het verbod herzien en worden er toch op beperkte schaal investeringen mogelijk.

Amerikaanse bedrijven en sommige parlementsleden hebben aangedrongen op versoepeling van de economische sancties en wijzen daarbij op de recente opheffing van beperkingen door de Europese Unie. Daardoor zouden Amerikaanse bedrijven een handelsnadeel ondervinden, waaronder in de potentieel lucratieve olie- en gaswinning en in de mijnbouw.

Mensenrechtengroepen vrezen dat de regering-Obama te snel handelt. Nog altijd zitten honderden politieke gevangenen vast en vindt er geregeld etnisch geweld plaats. Human Rights Watch (HRW) wil onder meer bindende regelgeving over de verantwoordelijkheid van Amerikaanse bedrijven die in Myanmar gaan werken.

"Strenge regelgeving is nodig om ervoor te zorgen dat nieuwe investeringen de bevolking van Myanmar ten goede komen en dat ze niet mensenrechtenschendingen en corruptie in de hand werken of de grip van het leger op de burgerautoriteiten versterken", zei John Sifton, directeur van HRW voor Azië.


Clinton ontmoet minister Myanmar (Foto: Novum)