CDA wil druk van Rosenthal op Oekraïne

Nederland moet van Oekraïne eisen dat het land een onafhankelijk onderzoek toelaat naar de wijze waarop oud-premier Joelia Timosjenko en anderen gevangenzitten. Die oproep doet CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel maandag aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD).

Als de eis niet wordt ingewilligd moeten leden van de regering het EK voetbal in Oekraïne in juni niet bezoeken. "Ik wil de regering bij de les houden. Een lege eretribune zou impact kunnen hebben." Ormel verwacht dat een ruime Kamermeerderheid hem steunt.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso liet maandag weten het EK te mijden als dat land niet spoedig werk maakt van de mensenrechten. De Duitse president Joachim Gauck en premier Angela Merkel hebben aangegeven niet te gaan. "Ik vind dat Nederland zich daarbij moet aansluiten", zegt Ormel.

Oekraïne is er veel aan gelegen om internationale contacten te verbeteren met zo'n toernooi, zodat afzeggingen de druk op het land verhogen, denkt het Kamerlid. Ormel weet niet welke Nederlandse minister of staatssecretaris het toernooi gaat bezoeken, maar verwacht dat in ieder geval minister van Sport Edith Schippers (VVD) dat zal doen.

De 51-jarige Timosjenko zit een celstraf van zeven jaar uit voor ambtsmisbruik in Charkov, in juni de speelstad van het Nederlands elftal. De Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE) dringt al maanden aan op een onderzoek maar krijgt geen toegang tot de gevangenis. Ook diverse Nederlandse parlementariërs troffen een dichte deur. Haar cel bevindt zich volgens Ormel, die haar vorig jaar nog sprak voordat ze de cel in ging, vijf tot tien kilometer van het stadion.

Een woordvoerder van Rosenthal gaf vrijdag aan niets te zien in een boycot van het EK. De minister heeft vorige week wel zijn zorgen 'krachtig overgebracht' aan zijn Oekraïense collega.